Treeniasiaa "normikehoiluun" kyllästyneelle (5X5, dual/single factor-teoriat, DFHT))

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja S225T
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Sopisko toi Bill Starin Single Factor miten hyvin jääkiekkoilijalle? Pääsisin käymään hyvin kesän aikaan maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina salilla. Saako tällä oikeasti myös lihasmassaa kun ainaki treeneissä 5 toisto sarjoilla on haettu maksimivoimaa :). Niin ja vielä, kun tossa alkuperäisessä englanninkielisessä osiossa sanotaan, että kyykky pitäisi tehdä syväkyykkynä, niin voiko sen tehdä ihan vain takakyykkynä? Meinaan vaan, että ei nimittäin tosiaan polvinivelet kestä. Voisko myös maastavedon tehdä suorinjaloin maastavetona, kun sitä myö tehdään harkoissa? Valmentaja sanoi, että se on hyvä, koska se käy samalla myös tosi paljon takareisiin :D. Kiitoksia sille kuka vastaa näihin kysymyksiini :worship:!
 
tästä nyt on ollu ainakin joskus tässä tredissä puhetta, mutta mitenhän ton kanssa oli ton single factorin perjantain kovan kolmen toiston sarjan? Muistelisin, että joku neuvoi laittamaan siihen 5% noston jos 2,5% tuntuu liian kevyeltä? Vai muistelenko ihan omiani.

Ainakin alkuvaiheessa kun painot on vielä melko alhaalla niin toi vois olla ihan fiksua, ja sitten kun alkaa menemään kovemmaksi niin tiputtaa sen tuohon 2,5%. Vai pitäydynkö tuossa normaalissa? (kolmonen 2,5 kg isommilla painoillahan on helpompi nostaa kuin se alkuperäinen 5 toiston sarja, ainakin kun sarjapainot ovat vielä penkissäkin hyvän matkaa alle sadassa)
 
vieläkö ton df taulukon saa suomeksi jostain kun ironlifen linkki ei enää toimi?

Itse kans halajaisin kyseistä taulukkopohjaa jos sitä vielä löytyy bittiavaruudesta.

Tämä ohjelma näyttää olevan niin lähellä tuota starting strenght ohjelmaa, että täytyy kokeilla tätä.
 
http://spreadsheets.google.com/ccc?key=rZTNMUI8jBgKo22JCwE6q7A

Mulla oli koneella jokin aikoja sitten ladattu versio. Latasin sen tonne google-dokumentteihin. Siellä ainakin pysyy.

Siellä näytti olevan jotain liikkeitä vaihdettu, mutta eipä se kai haittaa. Pistin kaikille editointi mahdollisuuden, että joku voi muokata oikeaksi jos haluaa :D

Sieltä Tiedosto->Vie... voi tallentaa sit koneellekin.
 
Muuttelin nyt tonne taulukkopohjaan niiden liikkeiden nimetkin oikeiksi. Nyt pitäis olla kai ihan samalla tavalla kuin alkuperäisessäkin.
 
Mitäs täällä ollaan mieltä. Kumpi tälläisen parivuotta voimannostoa harrastaneen kannattaisi alottaa SF vai DF. Tämän hetkiset yköset ovat penkki 127,5kg, mave 210kg ja kyykky 180kg. Mietin vain että ovatkohan SF:n lisäykset loppujen lopuksi liikaa joka viikolle pitemmällä tähtäimellä?
 
Käsittääkseni SF tarkoitus on nostaa "aloittelijan" voimat nopeasti tasoon, josta eteenpäin kilojen eteen pitää tehdä vähän enemmän hommia. Eli aloittelijalle ja reenitauon pitäneelle pitäisi sopia erittäin hyvin kun painot nousee joka viikko. Parin resetin jälkeen jos ei kilomääriä saa nousemaan voi vaihdella johonkin toiseen systeemiin.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mitäs täällä ollaan mieltä. Kumpi tälläisen parivuotta voimannostoa harrastaneen kannattaisi alottaa SF vai DF. Tämän hetkiset yköset ovat penkki 127,5kg, mave 210kg ja kyykky 180kg. Mietin vain että ovatkohan SF:n lisäykset loppujen lopuksi liikaa joka viikolle pitemmällä tähtäimellä?

Tein SF:ää itse reilun parin treenivuoden jälkeen, jolloin sain sillä ohjelmalla omat nostot suurinpiirtein tuolle tasolle.. Sarjapainot oli nimittäin muistaakseni jotain penkissä 5*115, kyykyssä 5*150 ja vedossa 5*180... Toimi silloin tosi hyvin, mutta myönnettäköön että silloin opin kunnolla vasta perusliikkeitä tekemään ja sain vedettyä tuota SF:ää muistaakseni 12-14 viikkoa putkeen taulukon mukaan. Sittemmin olen tehnyt DF:ää tässä ja seki oli saatanan raskasta hyvällä tavalla. Suosittelen melkein sitä DF:ää sulle tuossa vaiheessa.

edit. Kun lueskelin tuota ohjelmaa aloitellessani aika paljon noita englanninkielisiä matskuja, niin se ohjelman alkuperäinen tekijä suositteli harkitsemaan vedossa sarjamäärän vähentämistä kolmeen mikäli sarjapainot nousevat niissä vitosissa yli 2x omapaino... Profiilin mukaan se saattaa sullakin olla ihan tosiasia, ja itelläni oli kyllä pakko puottaa se kolmeen sarjaan, tai olis jääny ainakin tekemättä ne täydet vitoset ja mahdollisesti vähän muutakin.
 
Jeps. Varmaan se sitten tuo DF on, koska tuntuu melko mahdottomalta ruveta nostaan joka viikolle rautaa. Englanninkieliset sivutki lukasin ja mietin juuri samaa asiaa että joutuukohan puottaan pois 2 sarjaa keskiviikon mavesta. Muutoinhan ohjelma näyttää todella "kivalta" ja varmasti kokeilu arvoinen juttu, vaikka volyymipohjaista harjottelua on vedetty useaan otteeseen. Ensi viikolla sitten lähdetään ohjelmaa pukkaamaan läpi, katsotaan mihin päästään.
 
Selkä sano naps

7. viikko SF:a ohi, ja pari viikkoa selässä vaivannut "puristus" paljastui infernaaliseksi jumiksi, joka on johtanut siihen, että selkäranka ei liiku normaalisti kyykätessä, ja ala-asennossa kaikki paino on ollut 5. ja 6. lantionikaman varassa.

Hoidoksi paljon venyttelyä ja hierontaa, ja sanomattakin selvää, että alaselän rasitusta pitää vähentää. Olen kuitenkin niin rakastunut tähän treenimuotoon, etten millään tohtisi luopua. Siispä KYSYMYS: säilyykö ohjelman "henki", jos vaihdan kaikki kyykyt etukyykyksi (se kun näyttää vähän paremmalta rangan suhteen), ja teen keskiviikon maven reilusti kevennettynä, ns. selkää avaavana liikkeenä? Lähinnä tässä siis mietityttää se, että kun raskas kyykky on tämän ohjelman ytimessä, niin katoaako pohja jos lykkää siihen etukyykyn, jota en puutteellisen kokemuksen vuoksi pysty tekemään läheskään yhtä kuormittavana kuin takakyykkyä?

Ja ettei kukaan nyt vaan säikähdä, niin myös positiivisempia havaintoja SF:n filosofiasta:

-onhan tämä vain helvetin äijä treenimuoto, ei voi muuta sanoa. kasvattaa niitä kuuluisia perskarvoja.

-kuten moni muukin tässä tredissä maininnut, tuo keskivartaloon potkua aivan uudella tavalla. itse aina kuvitellut, että vatsarutistukset ja mave pitävät rungon kasassa, mutta paskanmarjat - tämä ohjelma antaa aivan uuden merkityksen termille "syvät vatsalihakset". Ja niin hyvin ottanut ainakin meikäläisellä osumaa, että on voinut jättää kokonaan nuo perussabluunassa mainitut vatsat tekemättä, kun on kyykystä jo vatsa niin hapoilla. selänojennuksista puhumattakaan, kyllä kyykky, soutu ja mave pitävät siitä huolen.

-avaa uusia sfäärejä oman kropan tuntemisessa. välillä hirvittää varsinkin perjantain kolmoset, kun taas ollaan nostamassa ennätystä parilla levyllä, ja muutaman kerran on laitettu painoja tankoon "no jos se exceli kerran niin sanoo" -periaatteella. mutta perkele, sitten kun sen uuden ennätyspainon kanssa tullaan sieltä kyykystä ylös, niin kyllä se vaan on hieno fiilis. ja sen jälkeen onkin jo kova hinku päästä maanantaina salille runnomaan se vitonen samalla painolla.

-ota riski, rakastu kyykkyyn; et tule katumaan. vaikka jalat itsellä olleetkin vanhan urheilutaustan puolesta suhteessa vahvat, niin kyykky ei ole aikaisemmin ollut suosikkiliikkeitä, ja monesti tullut korvattua jalkaprässillä. monella tämän ohjelman edellyttämä kolmesti viikossa kyykkääminen saattaa olla (henkinen) kompastuskivi, mutta omasta puolesta täytyy sanoa, että kyykky on noussut itsellä suosikkiliikkeiden joukkoon. ja nyt sitä jo katselee vähän säälien sitä joka salilta löytyvää ylärunkopainoitteista sonnia, joka siirtyy 120 kg penkkisarjasta neiteilemään 100 kg kyykkyä smithissä, kun kuulemma "polvet vähän aristaa".

summa summarum: kiitos S225T tästä tredistä :worship:, voin rehellisesti kertoa "nähneeni valon" tämän treenifilosofian myötä. treeni maistuu, motivaatio on korkealla, ja paluuta aikaisempiin 3-jakoisiin hinkkauksiin ei varmasti ole.

Feikkiedit: niin, ironistahan se on, kyykystä tullut suosikkiliike ja sehän tässä ohjelmassa varmasti äijintä onkin, ja sitten se paskoo selän. mutta se nyt oli ihan oma vika, ei ole tullut pidettyä liikkuvuudesta huolta.
 
Mukava nähdä positiivisia kommentteja ja ennen kaikkea kokemuksia, ja todettakoon taas kerran, että tosiaan itsekin törmäsin tuohon netissä aivan sattumalta: sinänsä Bill Starrin 5x5-jutut jne toki tuttuja ennestään, mutta noissa linkeissä oli selitetty asiat niin järkevällä ja uskottavalla tavalla, että saivat tosissaan kiinnostumaan niistä (kun aiemmin olin kuitannut ne "vaan sellaisina voimajuttuina" tjsp) ja saivat sitten kelaamaan sitä sun tätä ja jo silloin reilusti yli 10v treenitaustan moni perusjuttukin meni aika lailla lopullisesti uusiksi.

Mutta kommentteihin:
Tuo selkäjumi ei tosiaan ole mikään harvinaisuus, toinen yhtä yleinen on lonkankoukistajien kipuilu :) Kokonaiskuorman kannalta etukyykky jättää vähän vajausta takakyykkyyn nähden, mutta muuten pidän sitä itse monilta osin jopa parempana liikkeenä, joten kyllä sen tuossa tapauksessa ilman muuta voi korvata - jos sitä pystyt sitten kunnolla tekemään. Raskaan vedon voi korvata nopeusvedolla, tai high pullilla (kuten Bill Starrin alkuperäisessä versiossa olikin).
 
toimiiko jos nakuttaa penkkiä maanantaina 5x5 ja 3x10 vinoa, ke nopeus penkki ,pe penkki kp 3x10 peck deck 3x10 ? vai pitäs perjantaina nakutta esim tuo 4x5,1x3,1x8 ?
 
Itsekin tässä pohdin jälleen paluuta SF:n pariin reilun 7kk tauon jälkeen jos vain olkapää sen sallii. Täytyy vähän katsoa nuita liikkeitä ja jättää ainakin pystypunnerrus väliin ja katsoa millä sen korvaisi.

Kuten ariMMki sanoi, itsellenikin tuli SF:n myötä kyykystä suosikkiliike, mutta sekin on jäänyt nyt taka-alalle kun tulokset heikkenivät älyttömästi kuukauden kuntoilukiellon aikana ja senkin jälkeen tullut otettua aika rauhallisesti vielä pari kuukautta. Nyt pitäisi pikkuhiljaa päästä treenailemaan kunnolla ja saada motivaatio kohdalleen. Olisihan tämä ainakin hyvä tapa aloittaa treenit.

Ehkä pitää vielä hetki huitoa salilla niitänäitä ja saada vähän tuntumaa punttailuun :)
 
Tosiaan, vasta nyt olen alkanut lukea tätä thrediä ja varsinkin siis ykkössivun linkkejä ja ei hitto.. Tyhmyyttäni viimesen yli vuoden olen ohittanut tuon thredin :( kuvitella mitä olisi saanut siinäkin ajassa aikaan.. :F

Mielenkiintoni kohdistuu nyt siis nimenomaan SF teoriaanja sitä myöten ->
Mutta asiaan, koska haluan tämän tehdä kunnolla ja vaikka englannin taitooni luotankin, haluan silti varmistuksia eräistä asioista, joihin jos joku viitsisi kertoa vastuksia niin olisin syvästi kiitollinen :)

1. Kuinka moni on käyttänyt siellä SF sivun alalaidassa ladattavissa olevaa taulukkoa? itse latasin ja kokeilin huolella salilla kyseiset sarjamaksimit joiden pohjalta syötin summat taulukkoon, tuo taulukkohan antaa siis sarjapainot, ja niiden nosteen tuonne aina viimeiseen kovimpaan vitoseen asti, eli kuinka luottavaisesti voin taulukon laskemaa ohjelmaa seurata kun niin moni kuitenkin lukemani mukaan on itse laskenut painojaan?

2. Kuinka vaarallista on ohjelmassa painojen pyöristäminen mahdollisimman lähelle taulukon antamaa painoa? tämä kuitenkin on varsin pakollista kun minimihyppäys painoissa on se 2,5 kiloa. pyöristääkkö mahdollisimman lähelle taulukossa lukevaa painoa huolimatta mennäänkö luvuissa ylös vai alaspäin, vai pitäisikö pyrkiä jompaankumpaan suuntaan aina pyöristämään?

3. hieman ihan terminologiaa, tuo 'Tonnage' termi on jotenkin hämärän peitossa mulla, olen siitä jotenkin yrittänytr saada selkoa, mutta voisiko joku ystävällisesti kertoa mitä haetaan tuolla tonnage cutoff.lla ja miten se liittyy muuhun treeniin? ymmärrän siis että se on jonkinlainen prosentuaalinen voluumin ja intensiteetin summa 1RMsta?, mutta en käsitäkkään paljon muuta :s

4. Tiedän että ohjelmassa nimenomaan neuvotaan olemaan muuttamatta mitään! mutta, koska vatsat ovat ohjelmassa avustavia, voiko niitä tehdä istumaannousujen sijaan rutistusvariaatioina? Vai haetaanko istumaannousuilla juuri sitä että se ei pelkästään eristä vatsaa vaan enemmän myös lonkan seutua yms ja näin ollen vahvista muuta treeniä varten? Tässä jälkimmäisessä tapauksessa en tietenkään sitä vaihda.

Kiitos valmiiksi :)
 
Nikula:

Vastauksena kohtiin 1 ja 2 on siis se, että ohjelman toimiminen ei riipu siitä, miten pyöristät painoja muutaman kilon tarkkuudella tai miten pilkuntarkasti valitsemasi painot vastaavat todellisia maksimeja. Näissä ohjelmissa on tärkeää ns. progressio, eli se miten kuorma (paino * toistot * sarjat) kasvaa kuukausien aikana, ja se, että pysytään suunnitelluissa perusliikkeissä kuten kyykky.

3. kohta: tonnage on juuri tuo em. kokonaiskuorma. Cutoff tarkoittaa sitä, että kokonaiskuormaan ei lasketa kaikenlaisilla hilupainoilla tehtyjä suorituksia. Jos cutoff on esim. 60%, ei kuormaan lasketa <60% painoilla tehtyjä suorituksia.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom