Rypsiöljy vai oliiviöljy?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja _joku_
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Rypsiöljyn omega-3 eli ALA on ensin muututtava maksassa EPA-, DPA- ja DHA-rasvahapoiksi. Maksa kykenee muuntamaan ALA:sta vain 5–10 % EPAksi, mutta ei juuri ollenkaan DHA:ksi.

Rypsiöljyn alfalinoleenihapon hyötysuhde on olematon, mutta sitä vastoin omega-6:sia saadaan reilusti ja suonet tulehtuvat.

http://www.ccjm.org/content/76/4/245.long
 
Rypsiölyjyssä on oikean omega 3:sen sijasta reilusti alfalinolileenihappoa, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tällöin pitäisi kai puhua omega-6/omega-3 -suhteen sijaan ihan vaan DHA:n ja EPA:n määristä, tai sitten niiden suhteesta muihin rasvahappoihin. ALAssakin se kaksoissidos on kolmannen hiiliatomin kohdalla.

Ja mitä tulee konversioon, löytyy tällainenkin tutkimus: "Substantial differences in intakes and in sources of n−3 PUFAs existed between the dietary-habit groups, but the differences in status were smaller than expected, possibly because the precursor-product ratio was greater in non-fish-eaters than in fish-eaters, potentially indicating increased estimated conversion of ALA." Mikä nyt ei olisi kovin kummallinen juttu -- elimistö parantaisi hyötysuhdettaan, jos ruuasta ei saa valmiina EPAa ja DHA:ta.

Kukaan ei sitä varmaan halua, mutta lieneekö mahdollistakaan saada paljoa EPA/DHA:ta saamatta samalla D-vitamiinia? Osa (käsittääkseni kiistattomasti osoitetuista) hyödyistä voisi selittyä sillä. Tai ehkä kalaöljyssä on jotain vielä tuntematonta ainetta?
 
Todellakaan rypsiöljyllä ei saada omega3-omeg6 suhdetta parempaan vaan huonompaan suuntaan, kun omega6 tuossa 2:1 joten esim. voi joka ei pahemmin sisällä kumpaakaan paremmin oikaisee vääristynyttä omega6 suhdetta muihin rasvahappoihin verrattuna.
Tuon rypsiöljyn sisältämän korkean omega6 suhteen takia sitä en suosittele kenellekään.

Rypsiöljyssä on muitakin negatiivisia ominaisuuksia kuten hapettuminen ja härskiintyminen alle 40C asteessa (ihmisen ruumiinlämpö 37C).

Omegasuhteen merkitystä liioitellaan. Rypsiöljyssä omega6:n määrä suhteessa omega3:een ei todellakaan ole liian korkea. Rypsiöljyn kaltaiset öljyt vähentää verisuonitautikuolleisuutta, kun niillä korvataan tyydyttynyttä rasvaa.

Kaikkein huvittavinta on jonkun voin pitäminen parempana kuin rypsiöljy. :D

Jos haluat esimerkin huonosta kasviöljystä, joka on tutkimuksissa todettu mahdollisesti epäterveelliseksi, niin katso maissiöljyn rasvakoostumusta. Se on hyvin kaukana rypsistä. Rypsissä on suurin osa monotyydyttymätöntä rasvaa.

- - - Updated - - -


Noi rasvojen inflammaatioteoriat on ihan ufojuttuja. Kukaan ei tiedä, onko niiillä edes mitään käytännön merkitystä.
 
Selailin finelistä pähkinöiden rasva koostumuksia, niin vastaan tuli pekaanipähkinä http://www.fineli.fi/food.php?foodid=33095&lang=fi eikä tuossa ole jo aika hyvät suhteet, kun omega 6 ei ollenkaan ja kerta ja monityydyttämättömiäkin tasavertaisesti.

Pähkinöitä kannattaa vedellä kohtuudella omegasuhteista välittämättä, jos haluaa terveellistä rasvaa lisää ruokavlioon. Niillä on muitakin terveysvaikutuksia.

- - - Updated - - -

Saisiko jotain matskua tuosta alfalinoleenihapon terveyshaitoista? Ei tullut vastaan pikaisella googletuksella muuta kuin tämän suuntaista:


Tuo meta-analyysi pudottaa hyvin pohjaa näiltä omegasuhde-intoiluilta.

- - - Updated - - -

Rypsiölyjyssä on oikean omega 3:sen sijasta reilusti alfalinolileenihappoa, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Oliiviöljy, joka sisältää pääasiassa yksityydytettyä oleiinihappoa, jota ihmisen rasvasta on 45 % sekä linolihappoa, mutta erittäin vähän alfalinolihappoa. Oliviöljyn rasvahappokoostumus on samankaltainen kuin äidinmäidon.

Rypsiöljy on oliiviöljyn tavoin suurimmaksi osaksi monotyydyttymätöntä. Alfalinoleenihappo on terveellistä rasvaa.

Äidinmaidon koostumus ei ole optimaalinen henkilölle, joka ei ole pikkulapsi.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Hyviä rasvoja:

Kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut öljyt. Kylmäpuristuksen ansiosta öljyn rasvahappokoostumus ja vitamiinit säilyvät luonnollisessa muodossaan. Eläinrasvat (luomu parasta). EI MARGARIINIA


Hyvää rasvaa tulisi saada vähintään gramma per painokilo (normaali paino). Hyviä rasvoja tarvitsemme kasvuun ja kehitykseen sekä yleisterveyden ylläpitämiseen. Tämä rasva on ruoansulatuksen, aivojen, solujen ja aineenvaihdunnan kannalta välttämätöntä. Mm. hormonaalisten viestien toimivuus on kiinni rasvasta.



Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan aikuisten tulisi saada päivittäisestä energiansaannista 25-35 % rasvoista. Lasten rasvantarve on suurempi.

Oman rasvantarpeensa pystyy laskemaan yksinkertaisen kaavan avulla:

Energian tarve päivässä (kcal) x (25-35) / 100 / 9 = rasvan määrä päivässä (g).

Esimerkiksi 2000 kilokaloria päivässä tarvitsevan rasvantarve on 56-79 grammaa.

Tämä rasvan tarve ei mitenkään täyty "kevytmyrkyillä" ja epäterveellisellä margariinilla.
 
Rypsi :urjo: Käytän päivittäin (tai lähes päivittäin) kylmäpuristettua oliiviöljyä, kylmäpuristettua luomua kookosöljyä, kalaöljykapseleita sekä voita. Viikottain useita kertoja myös lohta, avokadoa ja pähkinöitä&manteleita, rasvaisia(kin) lihoja ja juustoja. Rasvaa päivittäin nykyään ehkä 60-80g (koska olen vähentänyt yli sadasta!)
Painan <55 kg

Kananmunaa en "laske" rasvaiseksi ruuaksi ollenkaan ;)
 
Makadamiaöljy!

Maistuu hyvälle ja kestää paistamista hyvin. :)
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
MIKSI EI?



Jos siis puhutaan näistä kotimaisista, transrasvaa sisältämättömistä levitteistä.


1 ruokalusikallinen teollisesti valmistettua kasviöljyä sisältää 60000000000000000000 myrkyllistä molekyyliä. Levitemargariinit valmistetaan tästä öljystä, joten niitä ei tulisi markkinoida terveellisinä tuotteina, koska niiden on todettu jo monissa tutkimuksissa lisäävän mm. syöpäkasvaimia.


Kasviöljyjen teollinen prosessointi:

1. Öljysiemenet murskataan ja paahdetaan noin 120 asteessa. Näin öljy irtoaa paremmin, mutta samalla herkkien öljyjen hapettuminen (härskiintyminen) alkaa.

2. Puristus ruuvipuristimessa noin 85-95 asteessa. Öljyä irtoaa lisää ja hapettuminen jatkuu.

3. Kemiallinen liotus. Jäljelle jääneen siemenkakun rasvapitoisuus on vielä 9-18%. Tämä loppu uutetaan irti esim. heksaanilla, joka on hyvin myrkyllinen liuotin ja saatu öljy yhdistetään puristettuun öljyyn.

4. Siemenrouhe toimitetaan rehuteollisuuden käyttöön ja sitä kautta tuotantoeläinten ruokaan.

5. Liuottimen poistaminen. Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150 asteen lämpötilassa.

6. ”Degummingn” –käsittely. Öljy valkaistaan eli siitä poistetaan väriaineita (lehtivihreä ja beetakaroteeni), lesitiini, öljykuidut, polysakkaridit ja muut luonnolliset yhdisteet ja ravinteet erilaisilla suodatusmenetelmillä (sekoittamalla öljy fosforihappoon) tai 110 asteen lämpökäsittelyllä. Öljystä riippuen siitä voidaan se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.

7. Lipeäkylpy. Öljy sekoitetaan natriumhydroksidiin joka poistaa siitä vapaat rasvahapot ja loput mineraalit.

8. Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270 asteen lämpötilaa.

9. Valkaisu. Happokäsitelty savi ja suodattimet poistavat öljystä luonnolliset värit ja suodattavat saippuajäämät joita jäi edellisistä vaiheista.

10. “Talvikäsittely”. Mahdollinen talvikäsittely käsittää öljyn jäähdyttämisen ja suodattamisen, jonka seurauksena öljy ei saostu jääkaappisäilytyksen aikana.


Lopputuloksena on kirkas, varsin stabiili ja melkein mauton öljy valmiina vietäväksi kaupan hyllylle myyntiin tai raaka-aineeksi margariiniteollisuudelle.


Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee vielä lisäkäsittelyn:

11. Öljyn kovettaminen. Vaihtoesteröinti tarkoittaa prosessia, jossa rasvamolekyylin glyseroliin esterisidoksella sitoutuneita rasvahappoja vaihdetaan toiseen. Rasvamolekyylissä on kolme rasvahappoa, joista osa voidaan vaihtaa. Nykyisin kasviöljyjen kovettaminen tapahtuu yleensä vaihtoesteröinnillä hydrogenoinnin sijaan. Prosessissa ei synny trans-rasvahappoja.

90-luvun puoliväliin asti kasvisöljyjen kovettaminen tapahtui hydrogenoinnilla, jossa syntyi runsaasti trasrasvoja. Teollisten transrasvojen on todettu lisäävän merkittävästi sydäntautien riskiä.

"Öljyn vaihtoesteröinnillä on suurina määrinä kielteinen vaikutus rasva-aineenvaihduntaan ja sen on osoitettu vaikuttavan glukoosiaineenvaihduntaan, immuunijärjestelmään ja maksaentsyymeihin."

Valmistuksessa käytetyt hyvin korkeat lämpötilat sekä vaihtoesteröinti tuhoaa öljyn kaikki ravinteet ja muuttaa rasvahapot ”vaaralliseen” muotoon, jota ihmisen elimistö ei pysty käsittelemään.

12. Tämän jälkeen seos pastöroidaan (kuumennus, jotta kaikki bakteerit tuhoutuvat), jolla varmistetaan hyvä mikrobiologinen laatu.

13. Lisäaineet. Jotta margariinille saataisiin puoleensa vetävä voita muistuttava ulkonäkö, tuoksu sekä “vitamiinirikas” koostumus, joudutaan siihen lisäksi lisäämään erilaisia lisäaineita ja keinotekoisia vitamiineja.


Margariineja ei voi mitenkään verrata välttämättömien rasvahappojen lähteenä juokseviin kylmäpuristettuihin (luomu) kasviöljyihin.

- - - Updated - - -

tai lähes päivittäin kylmäpuristettua oliiviöljyä, kylmäpuristettua luomua kookosöljyä, kalaöljykapseleita sekä voita. Viikottain useita kertoja myös lohta, avokadoa ja pähkinöitä&manteleita, rasvaisia(kin) lihoja ja juustoja. Rasvaa päivittäin nykyään ehkä 60-80g (koska olen vähentänyt yli sadasta!)
Painan <55 kg

Kananmunaa en "laske" rasvaiseksi ruuaksi ollenkaan ;)

Sama ruokavalio täällä, mutta villiä lohta ei saa, joten syön villiä siikaa ja muita villejä kaloja. Kalastajalta ostan.

Salaattiin latan oliivöljyä, mutta nyt ei ole enään kotimaisia salaattitarvikkeita, joten ensi kesää ootellessa.
 
Muija vetää vitusti leipää ja päällä aina margariinia. Onko jotain hyvää vaihtoehtoa margariinille? Jotkut tuorejuustolevitteet maksaa paljon? Voitakin meiltä löytyy mutta se on niin kova kikkare ettei toi ämmä siitä ala höyläämään. Parempi tietty kun ei söis leipääkään ylipäätään...
 
1 ruokalusikallinen teollisesti valmistettua kasviöljyä sisältää 60000000000000000000 myrkyllistä molekyyliä. Levitemargariinit valmistetaan tästä öljystä, joten niitä ei tulisi markkinoida terveellisinä tuotteina, koska niiden on todettu jo monissa tutkimuksissa lisäävän mm. syöpäkasvaimia.

Omg! Ootko varma, ettei siinä oo just 60000000000000000001 tai 59999999999999999999 myrkyllistä molekyyliä? :D

Laitahan sitten pöytään niitä monia tutkimuksia missä nämä kotimaisilla menetelmillä tehdyt margariinit lisäävät ihmisten syöpäkasvaimia. Kiinnostaisi oikeasti tietää. En ole oikein vakuuttunut tuosta väittämästä mutta muutan toki kantani todisteiden valossa.

Kasviöljyjen teollinen prosessointi:

Voit toki olla koulutukseltasi elintarvikekemisti mutta siltikin kaipaisin tälle jotain hieman luotettavampaa lähdeviitettä. Kunhan se ei ole mikään "Näin me keitämme"-kirja, niin kaikki käy ;)

Ja VAIKKA tuo listasi pitäisikin täysin paikkaansa, mitä sitten? Sellaista se elintarvikkeiden tekeminen on. Se, että prosessin eri vaiheissa tuote näyttää erilaiselta, sitä kuumennellaan tai käytetään liuottimia, ei missään tapauksessa tarkoita sitä että itse lopputuote olisi automaattisesti jotenkin terveydelle haitallinen.

Edelleen, laita niitä tutkimuksia haitallisista terveysvaikutuksista pöytään niin uskotaan.

Oletko sitä mieltä, että kasviöljyt ovat "luonnollisempia" kun ne vedetään ensin lehmän läpi ja sitten tuotteesta riippuen, prosessoidaan jonkinlaisiksi maitovalmisteiksi? Sehän se vasta luonnotonta on, että me käytetään toisen rodun jälkeläisille tarkoitettua ravintoa omiin tarkoituksiimme. Oletko nähnyt Afrikan savanneilla apinoiden hiippailevan imettävien seepraemojen tissille maitovarkaisiin?

Margariineja ei voi mitenkään verrata välttämättömien rasvahappojen lähteenä juokseviin kylmäpuristettuihin (luomu) kasviöljyihin.

Olen periaatteessa samaa mieltä mutta pitää muistaa että kaikki on suhteellista. Vaikka margariini ei pärjäisikään kylmäpuristetuille kasviöljyille, ei meillä myöskään ole syytä tehdä siitä jotain mörköä.
 
Muija vetää vitusti leipää ja päällä aina margariinia. Onko jotain hyvää vaihtoehtoa margariinille? Jotkut tuorejuustolevitteet maksaa paljon? Voitakin meiltä löytyy mutta se on niin kova kikkare ettei toi ämmä siitä ala höyläämään. Parempi tietty kun ei söis leipääkään ylipäätään...

Yksi vaihtoehto olisi tehdä itse tuo margariini käyttäen voita ja esim. oliiviöljyä. Sitä voi sitten vielä maustaa jollain yrteillä jos tykkää. Netistä noita ohjeita löytyy. Joskus tykkäsin noita tuorejuustolevitteitä käyttää myös jonkin verran. Vähän ne kyllä maksaa enempi, kun perusmargariinit. Itse entisenä leipähaukkana tein ensin niin, että vaihdoin levitteet ihan pelkkään öljyn pirskotteluun ja muutama kuukausi tuon vaiheen jälkeen jätin leivät pois kokonaan, jotain herkuttelupäiviä lukuunottamatta. Noita tapoja on kyllä aika mahdoton väkisin muuttaa, ellei se muija itse halua. Mut ehkä tuo itsetehty margis tai nuo tuorejuustohommelit on ees pieni parannus.
 
Muija vetää vitusti leipää ja päällä aina margariinia. Onko jotain hyvää vaihtoehtoa margariinille? Jotkut tuorejuustolevitteet maksaa paljon? Voitakin meiltä löytyy mutta se on niin kova kikkare ettei toi ämmä siitä ala höyläämään. Parempi tietty kun ei söis leipääkään ylipäätään...

Sitä voita kannattaa tosiaan höylätä - juustohöylällä. Ja totta tuo vika lausahdus (etenkin jos kroppa tai olo ei vastaa tavoitetta).
 
Camelinaöljy on vanha viljakasvi, jota viljeltiin Suomessa jo joskus pronssikaudella. Sittemmin muut öljykasvit syrjäyttivät sen, mutta se tekee uutta tuloaan.
Camelinassa on erinomainen Omega 3 / 6 -suhde. Lisätietoja www.camelina.fi

Camelinaöljyä saa ainakin S-marketeista ja Citymarketeista. Se on joskus sijoitettu vähän virheellisesti luontaistuotteet hyllyyn ja joskus taas sinne minne kuuluukin eli öljyhyllyyn.

Pitää kuitenkin muistaa...
"Kasviöljyistä peräisin olevasta alfalinoleenihaposta keskimäärin 7–8 % muuntuu elimistössä biologisesti aktiivisiksi omega-3-rasvahapoiksi. "
Joten kalaöljyihin nähden melko hyödyttömiä nuo kasviöljyt.
 
Huippua miten meinasin kirjoittaa tohon aiempaan vastaukseeni just samat asiat kuin tässä:

Ja VAIKKA tuo listasi pitäisikin täysin paikkaansa, mitä sitten? Sellaista se elintarvikkeiden tekeminen on. Se, että prosessin eri vaiheissa tuote näyttää erilaiselta, sitä kuumennellaan tai käytetään liuottimia, ei missään tapauksessa tarkoita sitä että itse lopputuote olisi automaattisesti jotenkin terveydelle haitallinen.

Tekninen teksti aiheessa kuin aiheessa voi pulliaiselle olla aika karmeaa tekstiä kun kaikenlaisia kemikaaleja läträtään jotta saadaan margariini pakettimuotoon. Niinhän se on kaikessa mikä ravintoon liittyy. Jos sais samanlaisen selostuksen alusta loppuun siitä miten vaikka jauheliha päätyy pakettiin niin varmaan nousee karvat yhtälailla.

Tää on vaan sellanen aihe jonka jälkeen pitäis varmaan alkaa pelkäämään vähän kaikkea, vaikka teräslusikalla syömistä tai vaikka perunankuorien syömistä :rolleyes: :D

Olen periaatteessa samaa mieltä mutta pitää muistaa että kaikki on suhteellista. Vaikka margariini ei pärjäisikään kylmäpuristetuille kasviöljyille, ei meillä myöskään ole syytä tehdä siitä jotain mörköä.

...Ja vaikka sitä muissa maissa harrastetaankin, niin laitappa revityn ruisleivän päälle oliiviöljyä, tulee kiire syödä. :D

Mun mielestä on vähän hassua vetää margariini tähän keskusteluun ylipäätään, kun eka kysymys oli "kumpaa kannattais ostaa?" ja seuraava pohjustava vastaus vertasi rypsiä ja oliivia. Vaikka itekin vedin makadamian, niin en edes yritä punnita onko se terveellisempää kuin kumpikaan edellämainittu. Tiedän vain, että se kestää paremmin paistamista kuin "prosessoimaton" oliiviöljy. Oliiviöljyssäkin taitaa olla niin, että mitä enemmän sitä on kevennetty, sitä paremmin se kestää kuumaa... No enikeis, pointtina: Eri käyttötarkoitukset margariinilla ja threadin alkuperäsen aiheen välillä, eikö jossain ollu joku "suuri rasvakeskustelu" -thredi?

En vielä tunne ketään joka, saadakseen terveellisiä rasvoja, lusikois margariinia naamariin. En myöskään tiedä montaa jotka voitelevat leipänsä rypsiöljyllä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom