Rypsiöljy vai oliiviöljy?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja _joku_
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Eipä ollut.
Ravitsemusuutiset -sivu 9 - Ravinto - Puhdasruoka.fi

"The authors state that the study assessed the effects of replacing saturated fat in the diet with omega 6 polyunsaturated fats, but it doesn’t.

The study used Miracle margarine as a source of polyunsaturated fat. In the 1960s, when this study began, Miracle margarine contained approximately 15% trans fatty acids, which have the worst effect on heart disease risk of any fat. The adverse effect of the intervention in this study was almost certainly due to the increase in trans fatty acids in the diet. Recent, well conducted studies indicate that replacing saturated fat with polyunsaturated fats lowers heart disease risk and this is widely accepted. Trans fatty acids were largely removed from Australian margarines in the mid-1990s when their adverse effects on heart health became apparent.”



--Bill Shrapnel



“This is a very small study with only 63 total deaths. The 5.8% difference between groups for total mortality represents a difference of 10 deaths between groups (p=0.051) computed from the % deaths which does not meet conventional statistical significance. Figure 1 though only shows a difference in 6 deaths between groups. Certainly there is no evidence of benefit but the evidence of harm is relatively weak. Although dismissed by the authors trans fats are likely to be responsible for the lack of benefit. The margarine would have contained at least 20% trans fatty acids and if the participants were eating 25g/day of margarine then they would be consuming 5g of trans which might represent about 2% of calories. From the Nurses Health study this could reduce heart disease by 40-50% which would almost completely remove the apparent increased risk from the N6 margarines. The more margarine eaten the greater the risk. The test margarine would have mostly supplanted butter rather than other margarines. The fall in total cholesterol seen not only reflects a fall in LDL cholesterol but also a trans induced fall in HDL cholesterol.



"The fact that an increase in PUFA in the control group (90% of which would have been N6) was not associated with harm suggests the findings in the intervention group are confounded by the trans fats.”



--Peter Clifton



"This is data dredging of a study conducted many years ago in Australia. It has little relevance to diets today. It reports the results of a study conducted in Sydney where subjects were asked to consume large amounts of safflower oil. The study was stopped because of adverse effects – I heard about this from a colleague whose brother was involved in the trial more than 30 years ago! Hopefully science has moved on. Firstly, the study was enormously underpowered to detect any meaningful outcome with only 458 men. Assuming a high mortality of 12% per year, the chances of detecting meaningful differences in mortality are small, particularly when follow-up is short".



-Tom Sanders
 
Pähkinöistä, manteleista, avokadoista, kalasta, lihoista, kanasta ja juustoista saa tarpeeksi rasvoja, nykyisillä teflon ja keraamisilla paistinpannuilla oljyjä ei tarvita missään.

Kaikkihan riippuu ihan yksilöstä ja hänen kokonaisruokavaliostaan. Jos on kiinnostusta/tarvetta tarkkailla rasvojen ja energialähteidensä laatua, kasviöljyillä voi korvata muita rasvoja. Tai niillä voi täydentää energiansaantiaan. Olen myös kuullut että on olemassa sellaisia outoja ihmisiä jotka arvostavat ruoassa muitakin seikkoja kuin makroravinteita ja energiasisältöä. Heille öljyt saattavat olla oiva keino monipuolistaa ruokia/salaattejaan. Hyi kauhia!

SDHS:hän oli joku ikivanha transrasvamargariinin syöttökoe käsittääkseni.

Joo mutta sellaisia kait nuo kaikki esihistorialliset rasvojen vaihtokauppatutkimukset olivat :) Tuossa lapussa on aika vähän tietoa transsien saannista vertailuryhmissä joten en halunnut lähteä spekuloimaan sillä. On totta että syötetty margariini sisälsi paljon transsia mutta sen saanti muista lähteistä on voinut vähentyä interventioryhmässä. Toisaalta on odotettavaa että tuona aikana myös kontrolliporukka söi melko paljon transseja, joten on hankala mennä sanomaa, mikä on ollut ero.
 
Vanha ketju, mutta ajattelin nyt nostaa tärkeän asian esille koskien Extra Virgin oliiviöljyjä. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan oliiviöljyjen laatuun. Vaikka pullon kyljessä lukee "Extra Virgin" on se todella usein täysin jotain muuta. mm. Pirkka ja Eldorado Extra Virgin öljyt ovat ilmeisesti muuta mitä luvataan. Oman makutestini mukaan myös halvat Rainbow sekä Lidl Extra Virgin (Olio De Oliva tms.) oliiviöljyt ovat laadultaan erittäin heikkoja. Kannattaa varmistaa että öljy on tuotettu Kreikassa tai jos mahdollista niin varsinkin Kreetalla (Lisää merkittävästi todennäköisyyttä, että pullossa on Extra Virgin laatua). Hyvä ja halpa merkki mm. Knossos Extra Vrigin oliiviöljy, jota löytyy isoista marketeista. Myös Rainbown Kalamata öljyn aion testauttaa, on tuotettu Kreikassa. Periaatteessa ainoa varma asia mistä tunnistaa laadukkaan oliiviöljyn on maistamalla sitä.

Tästä löytyy yksi makutesti (mukana mm. Pirkka ja Eldorado): Oliiviöljyt makutestissä | Kreetan maku
 
Oliiviöljystä mielenkiintoista juttua

Eli onko sittenkin niin, ettei halvalla taaskaan saa hyvää. Itsellä on paistamiseen halpaa Rainbow oliiviöljyä ja sitten kaikkeen kuumentamattomaan on pullollinen aitoa Cretan Oliveoilia. Tosin nyt alan siirtymään rypsiöljyyn paistamisessa sen terveysvaikutusten vuoksi. Maku (tai oikeastaan mielikuva) vaan ei ole niin kiva mitä oliivissa. Vaikka mahtaako paistamisessa olla väliä, mitä rasvaa pannussa on. Parempi ehkä olisi olla paistamatta ollenkaan.

nimim. kerran pallolaajenettu
 
Kodari76 puhuu asiaa. Halvalla ei todellakaan saa hyvää. Jotkut muistavat varmaan hyvin kun Espanjassa kuoli ihmisiä (muistaakseni yli tuhat henkeä) kuin kärpäsiä kun oli oliiviöljyjen sekaan lorautettu teollisuuskäyttöön tarkoitettua rapsiöljyä. Nyt kun oliiviöljy on taas ollut niin suosittua, on helppo hämärähemmojen ujuttautua sekaan kauniine pulloineen ja kirkkaine öljyineen....
 
Kävin ostamassa Rainbow Kalamata Extra Vigin oliiviöljyä äsken prismasta. 0,5L pullo maksoi vajaa 5e.
Kaapista löytyi vielä tuo Rainbow Extra Virgin oliiviöljykin. Tein vertailua hajujen ja maun perusteella.

Rainbow normi Extra Virgin öljy haisee kyllä aika tunkkaselle ja rasvaselle, maistuu samalta.
Rainbow Kalamata haju selkeesti ruohoinen. Maku oli kanssa raikas, just joku ruoho/kasvis tms. tulee mieleen. Suosittelen.
Eli mitä nyt siis olen noita oliiviöljyjä maistellut ja kokeillut, niin halvin erinomaisen makuinen ja laadukkaan oloinen oliiviöljy on tuo Rainbow Kalamata Extra Virgin oliiviöljy.

Pullon näyttää tuolta: ????? RAINBOW Kalamata oliiviöljy extra virgin 500ml

Samaa tavaraa vaikutti löytyvän myös tuon näköisenä (Erilaiset etiketit): Rainbow : Rainbow Kalamata oliiviöljy extra virgin 500 ml.

Mutta maistoin siis vain ensimmäistä.
 
Kyseessähän on periaatteessa eri tuotteet sillä Kalamata-lajike on kreikkalainen ja vertaamasi extra oliiviöljy voi olla mistä tahansa muusta oliiviöljyä tuottavasta maasta. Kalamatan maku sellaisenaankin on huomattavasti voimakkaampi kuin vaikkapa espanjalaisen oliivin.
 
Totta, mutta tässä hieman miltä laadukkaan oliiviöljyn pitäisi maistua:

"Täydellinen maku. Sallittuja ja toivottavia makuja ovat ´vihreät´maut. Avokado, avomaan kurkku, vastaleikattu nurmikko, vihreä omena. Ne kelpaavat, mutta ei enää kuiva heinä, ei manteli, ei pehmeä eikä lattea. Extra virgin-laadussa pitää olla potkua! Kirpeyttä ja karvautta. Polyfenolit ja antioksidantit maistuvat sellaisilta. Mitä enemmän kirpeyttä ja ruohon tuoksua, sitä tuoreempi ja parempi."

Varsinkin: "Ruoho Vastaleikatun ruohon tuoksu on oltava extra-virginissä."

Mutta näähän on kirjaimellisesti makuasioita.

Lähde: http://www.kreetanmaku.fi/mita-on-hyva-oliivioljy/
 
Oliiviöljystä mielenkiintoista juttua

Eli onko sittenkin niin, ettei halvalla taaskaan saa hyvää. Itsellä on paistamiseen halpaa Rainbow oliiviöljyä ja sitten kaikkeen kuumentamattomaan on pullollinen aitoa Cretan Oliveoilia. Tosin nyt alan siirtymään rypsiöljyyn paistamisessa sen terveysvaikutusten vuoksi. Maku (tai oikeastaan mielikuva) vaan ei ole niin kiva mitä oliivissa. Vaikka mahtaako paistamisessa olla väliä, mitä rasvaa pannussa on. Parempi ehkä olisi olla paistamatta ollenkaan.

nimim. kerran pallolaajenettu

Minkä terveysvaikutusten?! :D Rypsäril ei oo mtn hyviä terveysvaikutuksia. Eikä sillä todellakaan kannata paistaa! Rypsäri hapettuu kuumentaessa ja siinä alkaa muodostua karsinogeenisia yhdisteitä. Oliiviöljy on paree. Viel paree ois voi tai kookosöljy.
 
Minkä terveysvaikutusten?! :D Rypsäril ei oo mtn hyviä terveysvaikutuksia. Eikä sillä todellakaan kannata paistaa! Rypsäri hapettuu kuumentaessa ja siinä alkaa muodostua karsinogeenisia yhdisteitä. Oliiviöljy on paree. Viel paree ois voi tai kookosöljy.

No ei. Kookosöljy taitaa olla huonoin valinta kolesterolinkin kannalta. Mutta ei jaksa nyt alkaa vääntämään, kun netti on jo pullollaan samoja threadeja. Eli syökää pelkkää voita, kolesteroli on huijausta, lääkärit huijaa ja loppuun joku heitto vanhasta sedästä joka syö vain voita ja on 90-vuotias :D
 
Oliiviöljyä sitä on tullut vedeltyä, ja olen ollut ihan tyytyväinen. Aina sitä välillä perehtyy näihin asioihin, ja sitten jälkikäteen unohtaa detaljit siitä mitä on lukenut -- isot linjat jäävät kyllä mieleen. Mutta joo, ainakin testolle oliivi on tosi jees. Mielikuvani lukemisistani on aina ollut se, että oliiviöljy on tullut esille kinginä.

Olive oil converts cholesterol more easily into testosterone
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom