Rypsiöljy vai oliiviöljy?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja _joku_
  • Aloitettu Aloitettu
Haluatko perustella mikä tuolla menee pieleen? Esim. ihan, että missä tuossa reaktion kuvauksessa on joku asiavirhe? :)

Jos luet tuon blogitekstin läpi, niin huomaat, että siinä ei viitata tieteellisiin tutkimuksiin, vaan siinä vain todetamaan omia mielipiteitä ja uskomuksia.

Esimerkiksi Heikkilän väite, että rypsiöljy lisää tulehdusalttiutta ja veritulppia voidaan todentaa perättömäksi tutustumalla tutkimuksiin:
Tutkimus: Rypsiöljy ehkäisee dementiaa ja tulehdusta - MTV3.fi - Uutiset - Kotimaa

Heikkilän kohdalla ylipäätään ongelma on siinä, että hän ei pyrikään lähestymään aiheita puolueettomasti, vaan häntä ajaa vimmainen tarve mainostaa karppi-elämäntapaansa ja kaikkea sen ylivoimaisuutta tukevaa sekä faktuaalista että huuhaa-teorioita. Yksi keino hänelle on pyrkiä luomaan mielikuvaa, että kasvisrasvat olisivat eläinrasvoja epäterveellisempiä.

Heikkilä arvostelukyvyn puutteesta kertovat muun muassa myös hänen juttunsa mikrossa lämmitetyn veden tuhoisuudesta huonekasveille ja muu fooliohattu-osaston materiaali.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Itse kallistunu nettisurfailun jälkeen oliiviöljyyn, varmaankin johtuu siitä että nuo paleoveijarit ylistää sitä sen paremman omega6/omega3 -suhteen takia. Lämpökestosta en niinkään välitä, koska kookosöljyllä tapahtuu mah. paistot.

Dafuq? Nimenomaan siinä rypsiöljyssä nuo suhteet ovat huomattavasti paremmat kuin oliiviöljyssä.

- - - Updated - - -

Onko joku jo huudellut tähän että oliivi maistuu paremmalta?

Ei se jonkun kastikkeen seassa maistu läpi.

- - - Updated - - -

Heikkilän jutut ei ole kovin vakavasti otettavia.

Missä tässä oli ne perustelut?
 
Varsinkin Paletaanin kommentteja haluaisin kuulla (jos ei ole liikaa vaivaa :nolo: ).

Tuoltahan tuo löytyy tästä samasta ketjusta postaus nro #40 :D

(Linkki on vanhentunut mutta kyseessä todella oli täsmälleen sama teksti. Se on kuin rickrollaus - internet ei luultavasti pääse siitä ikinä eroon. Nyt se on siirtynyt tuonne uuteen blogiin. Sadan vuoden päästä sitä kierrättävät anttiheikkiläisyyden fanaattisimmat ylipapit opetusmateriaalinaan uusien opetuslapsien värväämisessä)

Meni meinaan meikäläisen lukiokemian osaamisen yli nuo setit ja vaikka vakuuttavan kuuloista oli niin ei se tarkoita, että tuo pitäisi paikkansa.

Tuo Heikkilän pseudotieteellinen verbaalioksennus nousee täällä esiin säännöllisesti aina muutaman kuukauden välein. Oon n kertaa kaivellut siihen moniakin lähdeviitteitä vastineeksi mutta ei enää oikein jaksais. Etsivä löytänee niitä täältä ravinto-osion lukemattomista rypsi vs. oliivi-taisteluista.

Ja sitäpaitsi, VAIKKA tuossa biokemiallisessa jargonissa olisikin jotain perää, kliininen (ihmis)näyttö ratkaisee. Sieltä ei juurikaan löydy luotettavaa tukea rypsärin mollaamiselle.

Kaipa tuohon pitäisi kirjoitella joku ultimaattinen go to-vastine jonka voisi linkata aina kun tuo sama teksti tekee comebackin. Nyt just ei ehdi, joten katsotaan vaikka seuraavalla kerralla. Tai sitä seuraavalla :)
 
Tuoltahan tuo löytyy tästä samasta ketjusta postaus nro #40 :D

(Linkki on vanhentunut mutta kyseessä todella oli täsmälleen sama teksti. Se on kuin rickrollaus - internet ei luultavasti pääse siitä ikinä eroon. Nyt se on siirtynyt tuonne uuteen blogiin ja sadan vuoden päästä sitä kierrättävät anttiheikkiläisyyden fanaattisimmat ylipapit)
On muuten ehkä yksi pakkiksen parhaimmista vastauksista, siis tuossa linkissä :D
 
Itse kallistunu nettisurfailun jälkeen oliiviöljyyn, varmaankin johtuu siitä että nuo paleoveijarit ylistää sitä sen paremman omega6/omega3 -suhteen takia. Lämpökestosta en niinkään välitä, koska kookosöljyllä tapahtuu mah. paistot.

Oliivissa ei ole juuri lainkaan omega3:sta. Tosin siinä ei myöskään ole omega6:sta kovinkaan paljon. Tuo omegasuhde on suosittu aihe, mutta tieteellistä näyttöä siitä ei todellisuudessa ole. Esim. Harvardin proffa Walter Willett pitää sitä ihan turhana mittarina. Kannattaa pitää huoli myös omega3-saannista, mutta suhteiden laskeminen ei ole olennaista.
 
Heikkilän kohdalla ylipäätään ongelma on siinä, että hän ei pyrikään lähestymään aiheita puolueettomasti, vaan häntä ajaa vimmainen tarve mainostaa karppi-elämäntapaansa ja kaikkea sen ylivoimaisuutta tukevaa sekä faktuaalista että huuhaa-teorioita. Yksi keino hänelle on pyrkiä luomaan mielikuvaa, että kasvisrasvat olisivat eläinrasvoja epäterveellisempiä.

Heikkilä arvostelukyvyn puutteesta kertovat muun muassa myös hänen juttunsa mikrossa lämmitetyn veden tuhoisuudesta huonekasveille ja muu fooliohattu-osaston materiaali.

Hänelle ei ole mitään rahallista hyötyä lähestyä aiheita puolueettomasti, joten hänen juttunsa on tarkoitettu lähinnä aiheuttamaan kohua ja saamaan huomiota mediassa. Hän antaa ihmisille syitä syödä näitä rasvaisia eläinruokia, joista he niin pitävät. Ihmiset uskoo sitä, mitä he haluavat kuulla, ja Heikkilä saa kirjojaan kaupaksi.

Tuo kasvirasvojen mainostaminen eläinrasvoja terveellisemmäksi on täysin päinvastoin, mitä tieteellinen tutkimus asiasta kertoo.
 
Tuo kasvirasvojen mainostaminen eläinrasvoja terveellisemmäksi on täysin päinvastoin, mitä tieteellinen tutkimus asiasta kertoo.

Koeta nyt jo päättää :)
 
Luonnollisuuteen vetoaminen on ihmiselle lähes automaattista mutta se on myös looginen virhepäätelmä (Appeal to nature).


Tupakka/kokaiini/morfiini ovat EHANAN LUONNOLLISIA ja siksi hyviä ja terveellisiä!

Aika hauska vertaus mutta täysin epälooginen, melkein mikä tahansa tervellinen ravintoaine on myrkyllinen jos sitä poltetaan piipussa ja vedetään keuhkoihin tai ruiskutetaan suoneen.
 
jep vedäppä vettä suoneen ja kato mitä käy...

oliiviöljy koska se on paremman makusta, sen enemmät jutut tässä menee jotenki liia hifistelyks meikäläiselle :)
 
Aika hauska vertaus mutta täysin epälooginen, melkein mikä tahansa tervellinen ravintoaine on myrkyllinen jos sitä poltetaan piipussa ja vedetään keuhkoihin tai ruiskutetaan suoneen.
Ihan mikä tahansa terveellinen ravintoaine on myrkyllinen jos sitä vetää liikaa. Lääkkeen ja myrkyn ero on annostuksessa. Juo vettä ihan raivolla niin on henki pois. Eikä toi mun mielestä ole millään tavalla epälooginen. Epäloogista on väittää luonnollisen ja terveellisen olevan jotenkin kytköksissä toisiinsa.
 
Rypsiöljy on halvempaa, mun mielestä siinä on jo yks syy miks käyttää sitä.

Vaikka onhan oliiviöljy vissiin jollakin tapaa parempaa, mutta rypsärilläkin pärjää ihan hyvin :)
 
Ihan mikä tahansa terveellinen ravintoaine on myrkyllinen jos sitä vetää liikaa. Lääkkeen ja myrkyn ero on annostuksessa. Juo vettä ihan raivolla niin on henki pois. Eikä toi mun mielestä ole millään tavalla epälooginen. Epäloogista on väittää luonnollisen ja terveellisen olevan jotenkin kytköksissä toisiinsa.
Ja luonto on täynnä enemmän tai vähemmän myrkyllisiä kasveja ja sieniä.

Rypsärissä on se hyvä puoli, että ei maistu kovin voimakkaalle ja siksi sitä voi laittaa vähän mihin vaan. Jotain oliiviöljyä ei taatun varmasti tulis laitettua esim. tehosekoittimessa pirtelöön.
Mutta mites onko täällä joku tutustunut tähän:
British Medical Journalissa vuonna 2013 julkaistun raportin mukaan Sydney Diet Heart Study -seurantatutkimuksen (1966–73) osanottajien kokonaiskuolleisuus, sydän- ja verisuonitautikuolleisuus sekä sepelvaltimotautikuolleisuus lisääntyivät ryhmässä, joka vaihtoi tyydyttynyttä rasvaa sisältävän voin omega-6-rasvahappoja sisältäviin öljyihin ja margariineihin
Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis | BMJ
Tutkijoiden hurja väite: Voi on margariinia terveellisempää - Artikkelit | Makuja (suomeksi juttua samasta tutkimuksesta)
 
Vanhat paistoöljyt olivat lopussa niin ostin kokeeksi kaupasta pullon tuollaista öljyä missä on 80% rypsiöljyä, 20% neitsyt -oliiviöljyä ja E-vitamiinia sekä omega-3. Onko kokemuksia vai onko ihan höpöhöpö -tuote?
 
Aika hauska vertaus mutta täysin epälooginen, melkein mikä tahansa tervellinen ravintoaine on myrkyllinen jos sitä poltetaan piipussa ja vedetään keuhkoihin tai ruiskutetaan suoneen.

3vfa7z.jpg
 
Mutta mites onko täällä joku tutustunut tähän:

Meitsi on.

Nykyään suositellaan, että linolihappoa olisi ruokavaliossa n. 5-10 E-%

SDHS:stä voimme päätellä, että tuota ei välttämättä kannata nostaa sinne 15 E-%:iin. Erityisesti jos olet sepelvaltimotautia sairastava, n. 50v tupakoiva mies, jolla on kohonneet kolesteroliarvot ja soppa maistuu. Ja vieläpä silloin jos ALA:n tai muiden o-3-rasvojen saanti on olematonta.

Muutenhan me tiedetään, että suositusten mukainen LA:n saanti on turvallista ja todennäköisesti terveydelle edullista.
 

Ongelmahan tuossa lienee se, että öljyt toimivat kokonaisuuksina eivätkä erillisinä yksittäisinä rasvahappoina.

Esimerkiksi auringonkukkaöljyä on tavallisesti dissattu oliiviöljyä epäterveellisempänä vaihtoehtona. Laajassa espanjalaisessa tutkimuksessa ei havaittu sairastuvuudessa eroa auringonkukkaöljyssä ja oliiviöljyssä paistamisen välillä, vaikka näillä öljyillä on hyvin erilainen rasvahappokoostumus ja oliiviöljyä on pidetty täälläkin terveellisempänä.

"They also found the results did not vary between those who used olive oil and those who used sunflower oil to fry their food."

Eating Foods Fried In Olive Or Sunflower Oil Not Tied To Heart Disease Or Earlier Death, BMJ Study
 
Meitsi on.

Nykyään suositellaan, että linolihappoa olisi ruokavaliossa n. 5-10 E-%

SDHS:stä voimme päätellä, että tuota ei välttämättä kannata nostaa sinne 15 E-%:iin. Erityisesti jos olet sepelvaltimotautia sairastava, n. 50v tupakoiva mies, jolla on kohonneet kolesteroliarvot ja soppa maistuu. Ja vieläpä silloin jos ALA:n tai muiden o-3-rasvojen saanti on olematonta.

Muutenhan me tiedetään, että suositusten mukainen LA:n saanti on turvallista ja todennäköisesti terveydelle edullista.

"Nykyään suositellaan, tuota ei välttämättä kannata nostaa sinne 15 E-%:iin", "Erityisesti jos olet sepelvaltimotautia sairastava, n. 50v tupakoiva mies, jolla on kohonneet kolesteroliarvot ja soppa maistuu".

Kuulostaa osittain kuin kirjoittaisit asbestista tai vastaavasta. Eihän noita tarvitse ottaa yhtään, en oikeastaan koskaan käytä paistamisessa oljyjä, lohenkin paistan ruuanvalmistuspaperin päällä paistinpannussa, ainoastaan kanamunia paistaessa tulee laitettu pari grammaa voita pannulle.

Pähkinöistä, manteleista, avokadoista, kalasta, lihoista, kanasta ja juustoista saa tarpeeksi rasvoja, nykyisillä teflon ja keraamisilla paistinpannuilla oljyjä ei tarvita missään.

Miksi pitäisi miettiä rypsiöljyn vaarattomutta tai vaarallisuutta kun sille ei ole käyttöä, todellisuudessa pärjättäisiin vaikka myrkytöntä rypsilajiketta ei olisi koskaan jalostettu ja sitä käytettäisiin yhä vain voiteluöljynä koneissa yms. ei tarvitsi kiistellä tai miettiä aineen haitallisuutta.

Kaikkein hyödyllisintä rypsin käytössä on maatalouden ja kaupan tukeminen ja se on samalla suurin syy siihen että sitä yleensä tyrkytetään ja kirjoitetaan vääristeltyjä terveysartikkeleita.

Varmuuden vuoksi suosittelen jätä kauppaan, ei sen valmistamista ainakaan kannata tukea.
 
Meitsi on.

Nykyään suositellaan, että linolihappoa olisi ruokavaliossa n. 5-10 E-%

SDHS:stä voimme päätellä, että tuota ei välttämättä kannata nostaa sinne 15 E-%:iin. Erityisesti jos olet sepelvaltimotautia sairastava, n. 50v tupakoiva mies, jolla on kohonneet kolesteroliarvot ja soppa maistuu. Ja vieläpä silloin jos ALA:n tai muiden o-3-rasvojen saanti on olematonta.

Muutenhan me tiedetään, että suositusten mukainen LA:n saanti on turvallista ja todennäköisesti terveydelle edullista.
SDHS:hän oli joku ikivanha transrasvamargariinin syöttökoe käsittääkseni.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom