Rypsiöljy vai oliiviöljy?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja _joku_
  • Aloitettu Aloitettu
Olive oil is better for you, but not better in that you should have a lot of it. It's okay to cook with.
The greatest exponent of monounsaturated fat is olive oil, and it is a prime component of the Mediterranean Diet.
Olive oil is a natural juice which preserves the taste, aroma, vitamins and properties of the olive fruit.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Oliiviöljyä tulee käytettyä ruuanlaitossa ja joskus puuron seassa. Makuun tottuu joten rypsäriä ei oo enään löytynyt hetkeen omasta keittiöstä.
 
Eihän sitä rypsiöljyä oikeastaan EPAn takia yleensä syödä, vaan sillä saa hyvin tuon Omega3-Omega6 suhteen parempaan suuntaan. Eli siis alfalinoleenihapon takia, mikä on ihan hyödyllistä tavaraa. Siinä margariinitiedotuksen pdf:ssä on hyvin juttua asiasta.

Kalaöljystä kyllä EPAt saa hyvin, mutta sitä yleensä otetaan niin pieniä määriä, ettei se tuohon Omega3-Omega6 suhteeseen pahemmin vaikuta.

Tosin onhan tuo pellavansiemenöljy laadukasta myös Omega3sten puolesta.

Mä en ny oikein ymmärrä, että kuinka rypsiöljyllä saadaan omega3 ja omega6 suhteet paremmiksi. Siinä on kumminkin se n. 20g omega6 ja n.10g omega3, niin kuinka se suhde muuttuu paremmaks, jos sitä juodessa saa enemmän omega6 kun omega3. Eikös kalanmaksaöljy kumminkin ois ainut öljy, jolla se suhde oikeesti muuttuu paremmaksi. Sitähän pitäis kai tavotella, että omega3 tulis enemmän päivän aikana kun omega6. Kai mä vaan oon vitun kujalla..
 
Ostin tuossa pari viikkoa sitten Rainbow neitsytoliiviöljyä. Jäi juomatta tuo kura :urjo: ja ostin kylmäpuristettua rypsäriä tilalle niin taas menee 1-2 rkl päivässä + kaikki ruuat mitä pannulla teen niin pikku loraus alle tuota.
 
Onko nyt sitten niin, että rypsiöljyä ei kannata käyttää juuri ollenkaan? Jotkut artikkelit ja kommentit viittaavat siihen, että se on täysin myrkkyä juurikin noiden omega-6 takia? Onko oliiviöljy sitten parempi vaihtoehto? Kylmäpuristettu vai normaali?
 
Mä Sicceli sanoisin, että sillä ei ole niin suurta merkitystä kumpaa käyttää. Itse käytän rypsiä rahkojen joukossa ja muissa ruuissa, joissa pitää olla neutraali maku. Oliiviöljy sopii taas hyvin pastojen ja salaattien joukkoon. Voita taas laitan couscousin joukkoon ja johonkin bataattisoseisiin tai bataatin paistamiseen. Voista saa kovia rasvoja, jotka ovat tärkeässä roolissa teston tuotannossa.

Eli laita sitä, joka maistuu parhaalta sen ruuan kanssa.
 
Entäs sitten pellavansiemenöljy? Siinäkin näyttäisi olevan aika hyvät omega 3-6 suhteet, kuten myös kerta ja moni tyydyttymättömien.
 
Kaikki öljyt menee mut toi pellavasiemenöljy on jotain niin saatanallista paskaa et purjo meinaa lentää kun tota hörppii
 
No jos tarkan suosituksen halaut multa, niin sanoisin, että ellei rahanpuutetta ole niin käytä mahdollisimman monipuolisesti seuraavia: pähkinäöljyt, kylmäpuristettu ja normi oliiviöljy, <-- samat rypsiöljyt, siemenöljyt, voi ja neitsyt (kylmäpuristettu) kookosöljy sekä avokado ja avokadoöljy. Noiden lisäksi vielä Omega-3 tabuja joka päivä niin ei pitäisi olla huolta. Myös siemenet ja pähkinät sellaisenaankin toimivat sekä natural pähkinävoi, kunhan eivät ole paahdettuja.
 
Miks noiden rasvojen kanssa tarvii hifistellä? rasvoja varmasti saa tarpeeksi ihan bodisafkasta ilman sitä sinne lisäämälläkin. Ei sitä tarvia mitään 3g/painokilo vaikka se tuntuu nykyään trendi olevankin! Rasvahan on helvetin anabolista! toisin kuin hiilari.. eiku..
 
Miks noiden rasvojen kanssa tarvii hifistellä? rasvoja varmasti saa tarpeeksi ihan bodisafkasta ilman sitä sinne lisäämälläkin. Ei sitä tarvia mitään 3g/painokilo vaikka se tuntuu nykyään trendi olevankin! Rasvahan on helvetin anabolista! toisin kuin hiilari.. eiku..
Rasva on epäsuorasti anabolista, koska oikeita määriä oikeanlaista rasvaa ruokavaliossaan nauttivilla miehillä on korkeammat testotasot kuin miehillä, jotka syö pelkkää proteiinia ja hiilaria. Myös aivot tarttee hyviä rasvoja toimiakseen.
 
Rasva on epäsuorasti anabolista, koska oikeita määriä oikeanlaista rasvaa ruokavaliossaan nauttivilla miehillä on korkeammat testotasot kuin miehillä, jotka syö pelkkää proteiinia ja hiilaria. Myös aivot tarttee hyviä rasvoja toimiakseen.

Kaikki kudokset tarvitsee hyviä rasvoja "toimiakseen", mutta ei ne aivot silti energiakseen pysty rasvaa käyttämään, vaan nimenomaan hiilihydraatteja. Siitä syystähän elimistö menee ketoosiin, jos hiilarit jättää pois, jotta maksa alkaa tuottaa ketoaineita aivoille energiaksi, koska rasvojen käyttö energiaksi ei suoraan aivoilta onnistu.
 
Eihän sitä rypsiöljyä oikeastaan EPAn takia yleensä syödä, vaan sillä saa hyvin tuon Omega3-Omega6 suhteen parempaan suuntaan. Eli siis alfalinoleenihapon takia, mikä on ihan hyödyllistä tavaraa. Siinä margariinitiedotuksen pdf:ssä on hyvin juttua asiasta.

Kalaöljystä kyllä EPAt saa hyvin, mutta sitä yleensä otetaan niin pieniä määriä, ettei se tuohon Omega3-Omega6 suhteeseen pahemmin vaikuta.

Tosin onhan tuo pellavansiemenöljy laadukasta myös Omega3sten puolesta.

Todellakaan rypsiöljyllä ei saada omega3-omeg6 suhdetta parempaan vaan huonompaan suuntaan, kun omega6 tuossa 2:1 joten esim. voi joka ei pahemmin sisällä kumpaakaan paremmin oikaisee vääristynyttä omega6 suhdetta muihin rasvahappoihin verrattuna.
Tuon rypsiöljyn sisältämän korkean omega6 suhteen takia sitä en suosittele kenellekään.

Rypsiöljyssä on muitakin negatiivisia ominaisuuksia kuten hapettuminen ja härskiintyminen alle 40C asteessa (ihmisen ruumiinlämpö 37C).
 
Todellakaan rypsiöljyllä ei saada omega3-omeg6 suhdetta parempaan vaan huonompaan suuntaan, kun omega6 tuossa 2:1 joten esim. voi joka ei pahemmin sisällä kumpaakaan paremmin oikaisee vääristynyttä omega6 suhdetta muihin rasvahappoihin verrattuna.

Finelistä omega-6/omega-3 näyttää olevan esim. avokadoöljyllä 12530 / 957 ja oliiviöljy 10367 / 544. Vain pellavaöljyssä on tuon mukaan rypsiöljyä suurempi omega-3:n määrä suhteessa omega-6:een.
 
Finelistä omega-6/omega-3 näyttää olevan esim. avokadoöljyllä 12530 / 957 ja oliiviöljy 10367 / 544. Vain pellavaöljyssä on tuon mukaan rypsiöljyä suurempi omega-3:n määrä suhteessa omega-6:een.

Rypsiölyjyssä on oikean omega 3:sen sijasta reilusti alfalinolileenihappoa, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Oliiviöljy, joka sisältää pääasiassa yksityydytettyä oleiinihappoa, jota ihmisen rasvasta on 45 % sekä linolihappoa, mutta erittäin vähän alfalinolihappoa. Oliviöljyn rasvahappokoostumus on samankaltainen kuin äidinmäidon.
 
Rypsiölyjyssä on oikean omega 3:sen sijasta reilusti alfalinolileenihappoa, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Oliiviöljy, joka sisältää pääasiassa yksityydytettyä oleiinihappoa, jota ihmisen rasvasta on 45 % sekä linolihappoa, mutta erittäin vähän alfalinolihappoa. Oliviöljyn rasvahappokoostumus on samankaltainen kuin äidinmäidon.

Saisiko jotain matskua tuosta alfalinoleenihapon terveyshaitoista? Ei tullut vastaan pikaisella googletuksella muuta kuin tämän suuntaista:

"Preliminary research has found evidence that α-linolenic acid is related to a lower risk of cardiovascular disease."

"A 2005 study found that daily administration of α-linolenic acid significantly reduced both self-reported anxiety, stress levels, and objective measured cortisol levels in college age students."

"Dietary α-linolenic acid has been assessed for its role in cardiovascular health. Clinical benefits have been seen in some, but not all, studies. Still, a review in 2005 concluded "The weight of the evidence favors recommendations for modest dietary consumption of α-linolenic acid (2 to 3 g per day) for the primary and secondary prevention of coronary heart disease."

http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha-Linolenic_acid

Oli mainintoja negatiivisista vaikutuksistakin, kuten erittäin vähäinen kasvanut eturauhassyövän riski.

Oliiviöljyssä on myös tyydyttyneitä rasvahappoja lähes 3x enemmän kuin rypsissä, joka ei meikäläisen rajallisella rasvatietoudella ole kai mikään hyvä asia sekään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom