RAW-penkki

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Erikoisen näköinen tuo Susanna jalkojen asento mutta näköjään toimii.
Itsellä putoaisi tulos varmaan rajusti jos yrittäisi noin leveätä asentoa.
 
Erikoisen näköinen tuo Susanna jalkojen asento mutta näköjään toimii.
Itsellä putoaisi tulos varmaan rajusti jos yrittäisi noin leveätä asentoa.
Vähitellen tuota nostoasentoa on kehitetty. Riittävä leveys jalkojen suhteen tuo varmuuden siitä, että kontakti penkkiin pysyy tiukassakin nostossa. Kun vähitellen käsien oteleveyttä on muutettu kapeapenkistä lähelle maksimileveyttä, on tuo jalka-asentokin muuttunut sen mukaan mikä tuntuu urheilijasta itsestään tehokkaimalta ja tasapainoisimmalta. Yksilöllisiä juttuja. Vanha totuus, että urheilija ei voi olla vahvimmillaan epätasapainoisessa asennossa pätee kaikessa urheilussa.
 
Millä tavalla tuo otteen leventäminen on tehty, ja minkälaisella aika välillä?
Kapealla otteella Susanna penkkasi koko sen ajan kun hän hallitsi ikäluokkansa kuulantyöntöä (12-vuotiaiden epäviralliset kuulan Euroopan ikäkausiennätykset 10,93 / 4 kg ja 14,03 / 2,5 kg hänellä on vieläkin), ihan kuulantyönnön vaatimusten mukaisesti. Vielä 2013-2014 Susannan ensimmäiset nuorten ME-lukemat penkissä nousivat kapealla otteella. Rödbyn MM-kisojen 2014 jälkeen samoissa kisoissa 400 kg punnertanut Fredrik Smulter sai auktoriteetillaan Susannan harkitsemaan otteen leventämistä. Rödbyn 2014 MM-kisojen 105 kg:n nosto löytyy YouTubesta ja varuste-MM-kisoissa aiheutti tuo kapealla otteella nostettu raw-nosto ihmetystä. Ainoa syy, miksi se MM-kisa käytiin oli, ettei ollut varaa matkustaa Etelä-Afrikkaan nostamaan klassisen MM-kultaa.
Olin otteen leventämistä suositellut jo aiemmin, mutta kahdensadan kilon penkkaajaa ei uskottu, onneksi Freddi sanoi painavan sanansa :) Sormen leveys kerrallaan on otetta muutettu, yleensä aina kansainvälisen arvokisan jälkeen, viimeksi Teksasin MM-kullan jälkeen keväällä 2017, saattoi pieni otteen levennys tulla myös EM-kullan jälkeen elokuussa 2017. Otteen leventäminen sekä myöskin aiempaa paremmasta kaaresta aiheutunut nostomatkan lyheneminen yhdistettynä päätökseen nostaa alle 84-kiloisissa ilman kisadieettejä ovat lokakuusta 2017 jatkuneen hyvän tuloskehityksen taustalla. Terveys on tietenkin tärkeimpänä edellytyksenä kaikelle tuloskehitykselle.

Sam79:lle vielä vastauksena, että maksimisuorituksia sillä kapealla otteella ei enää tehdä, penkkiharjoittelussa pysytään pääasiassa kisasuorituksen liikeradoilla, voimapunnerrusta Susanna tekee jonkun verran. Ojentajille on sitten omat apuliikkeet, taljaliikkeitä eri leveyksillä sekä dippejä.
 
Eli siis tarkoittaako tuo sitä, että uudelle peruskaudelle on siirrytty leventämällä samalla sitä otetta sormenleveyden verran?
Oikein tulkitsit, sorry pitkä selitys, ja kun arvokisoja on ollut tiheään, niin muutoksia oteleveydessä on tehty joskus useampikin vuodessa.

Tarkkaa jakoa peruskunto- ja kilpailukausiin on kuitenkin tämän urheilijan kohdalla vaikea tehdä, kun yleisurheilukin on mukana kuvioissa ja sekä voimapunnerruksessa että päälajissa klassisessa penkissä on omat tavoitekisat vuosittain. Onneksi urheilija on päälajinsa valinnut ja sen ehdoilla mennään, raakapenkin arvokisan jälkeen aina pyritään tekemään muutokset harjoitusohjelmaan, jotta esim. juuri sillä uudella oteleveydellä olisi useampi maksiminosto takana ennen seuraavaa arvokisaa. Tänään tuli muutamakin penkkiennätys taas: 131,5 kg x 2, 138 kg x 1, 138,5 kg x 1 sekä 120 kg x 5.

Huomasimme, että IPF on jostain syystä korottanut -84 kg-sarjan ME-standardiksi 140 kg. Hollannin Ielja Strikillä on edelleen Euroopan ennätys 136,5 kg, mutta herrat ovat siis kabinetissa arponeet -84 kg-sarjaan lisää ME-haastetta Susannalle. Juniorien ME-lukemiksi toki riittää 125 kg ja Susannalla on juniorivuosia vielä vuoteen 2021 saakka.
 
Tämä kaveri saattaa nousta uhkaamaan jopa Sarychevin ME:tä. Vakuuttava tuo 700 paunan nosto. Stopilla ja nostomatka on pitkä.
 
Tämä kaveri saattaa nousta uhkaamaan jopa Sarychevin ME:tä. Vakuuttava tuo 700 paunan nosto. Stopilla ja nostomatka on pitkä.

Kirill tekee niinkuin noilla Venäläisillä näyttää olevan tapana. Ei kokoajan pusketa treenitehoja ylöspäin vaan pidetään taukoa isoista painoista ja pusketaan sitten kun on tarve nostaa. Malanichev jopa pudottelee 'offilla' painoa että voi sitten kisaprepillä vetää plussilla. Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä jos Kirill joutuisi hakemaan ennätyksen uudelleen nimiinsä.
 
Back
Ylös Bottom