Ojentajat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jonna21
  • Aloitettu Aloitettu

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Powerhousu sanoi:
Suunnilleen. Ranteen asennolla ei ole merkitystä, olkavarren asennolla on teoreettinen merkitys. En sitten tiedä miten suuri vaikutus on käytännössä. Tunteen ja kokemuksen pohjalta väitän että ihan helvetin vähäinen, ellei olematon. Eli lihakselle on ihan sama väännätkö kaikki sarjat tangolla vai käsipainoilla. Voisin kyllä ottaa esille sen tosiasian, että hauiksen yksi tehtävä on myös ranteen supinaatio, ja käsipainoilla tehtäessä tämä liike tulee mukaan jos muistaa kääntää käsipainoja. Taas kuitenkin vaikutus on vähäinen, eikä se vaikuta mitenkään eri hauiksen osaan, vaan koko hauis supistuu kun käännät rannetta. Ainoastaan venytys on ala-asennossa hieman parempi.

Ranteen asennolla nimenomaan on merkitystä hauiksen kannalta. Jos kyynärvarsi on pronaatioasennossa, rasitus siirtyy pois hauikselta brachialikselle ja brachioradialikselle. Tosin olet oikeassa siinä, että eri hauiksen osiin se ei vaikuta. Mutta myötäotteella ei saada maksimaalista rasitusta hauikselle, siinä mielessä sillä on merkitystä.
 
Arvo Paperi sanoi:
Ranteen asennolla nimenomaan on merkitystä hauiksen kannalta. Jos kyynärvarsi on pronaatioasennossa, rasitus siirtyy pois hauikselta brachialikselle ja brachioradialikselle. Tosin olet oikeassa siinä, että eri hauiksen osiin se ei vaikuta. Mutta myötäotteella ei saada maksimaalista rasitusta hauikselle, siinä mielessä sillä on merkitystä.

Juujuu. Tiedän. Sitä vain yritin selittää että hauiksen eri osiin se ei vaikuta. :)
 
Yksimielisyyteen ei tässäkään asiassa varmaan ikinä päästä. Oma mielipiteeni on, että vaikka teoria sanoisi hyperplasian ja lihassolujen selektiivisen supistumisen olevan kuinka mahdollista tahansa, ei ole kauheasti pointtia edes yrittää muuttaa lihaksen muotoa eksoottisilla liikekulmilla / venytystavoilla sillä loppujen lopuksi tässä prosessissa ajaudutaan vain sivuraiteille siitä tärkeimmästä tavoitteesta - lihaksen koon ja voiman kasvattamisesta.

Esimerkiksi ojentajille aion jatkossakin tehdä niitä kaikkein parhaimpia massaliikkeitä - dippiä, kapeaa penkkiä, ranskalaista punnerrusta ja taljapunnerrusta - enkä esimerkiksi vastaotteella tehtyjä yhden käden taljakickbackeja joilla voisin ainakin teorian valossa painottaa selektiivistä kasvua ojentajassa, sillä uskon vakaasti massan kasvavan paljon paremmin normaaleilla käden asennoilla tehdyillä perusliikkeillä kuin tiettyjä kohtia eristämään pyrkivillä muokkausliikkeillä.
 
Mielenkiintoiseksi käy tää keskustelu... Itsekkin olen sitä mieltä tähän päivään asti ollut, että lihas supistus tapahtuu solu tasolla kaikki tai ei mitään periaatteella, mutta onko se näin? Noi pari "juttua" tuossa matkalla pani miettimään. Ehkäpä asia on niin että kaikki lihas solut supistuvat lihaksessa sitä harjoittaessa, mutta supistuksen voimakkuuteen eri osissa voidaan vaikutta? Esim. yläselkää(epäkkään yläosa) harjoittaessa koko lihas jännittyy, muttei rasitu(ainakaan pitäisi).
 
Powerhousu sanoi:
Edit: Timba, ei sillä mun mielestä oo paskankaan merkitystä, paitsi jos haluaa alkaa hifisteleen noiden kulmien kanssa. Tästä päästään siihen että miksi treeniä pitäisi vaihdella näin yksinkertaisten lihasten kohdalla? Ei minkään takia, hauis vain supistuu eikä mitenkään voi tottua tiettyyn liikkeeseen ja lopettaa kasvamista sen takia. Taas yksi uskomus kumottu. Sama juttu muiden lihasten kohdalla, paitsi että jotkut liikkeet siirtävät rasitusta hieman muille lihaksille ja näin muovaavat kroppaa hiukan eri muotoon. Mutta yksittäinen lihas siis EI totu treeniin jos vaan muistetaan nostaa painoja välillä. Eli,eli. Ihan treenin mielekkyyden takia itse vaihtelen liikkeitä treenissä, ja treeneissä.

Vahvistaa siis mun ajatuksia. Vähän vierastan minäkin noita suurempia vaihtelun tarpeita. Varsinkaan, että pitäs vaihtaa vaikka 2-jakoseen välillä kun tuntuu tällä 4 tai 5 jakosellakin kehitystä tulevan tasaseen. Sarjapituuksia nyt tulee kohtuudella vaihdeltua ja liikkeitä, mutta näitäkin enemmän mielekkyyden mukaan ja uskomusten perusteella. En tiedä onko niistä kehityksen kannalta mitään suurempaa hyötyä...
 
Ylös tämä mielenkiintoinen aihe, koska Pakkikselle on tullut paljon uusia kirjoittajia, joilla on vielä "myytit" tukevasti takaraivossa.

Powerhousulta, Hulkilta ja Timbalta oikein hyvää tekstiä.:worship:
 
Itse nostin aiheen ylös lähinnä vastakkaisen liikkeen takia; jengi ylenkatsoo jo liikaa liikekulmien merkitystä. Aihe on ehkä silti liian vaativa, jotta tavallinen punttaaja näistä voisi kunnolla keskustella. Omat mutuilut on kuitenkin loppujen lopuksi vain niitä mutuja. Silti kehottaisin kyllä varsinkin aloittelevia punttaajia hieman miettimään mihin ne treenit tarkalleen menee. Paremmasta tuntumasta ei ole haittaakaan :) Sori väsynyt txti, salin jälkeiset kofulaskut päällä :D
 
foo sanoi:
Silti kehottaisin kyllä varsinkin aloittelevia punttaajia hieman miettimään mihin ne treenit tarkalleen menee.
Jos tarkoitat sitä, että mietitään mihin lihakseen esimerkiksi pystypunnerrus ottaa, olen samaa mieltä. Kun taas se, että aloittelijat (tai kukaan muukaan) pohtii kuumeisesti millä liikekulmalla ja otteella saisi esimerkiksi alahauiksen sisäsyrjää kasvatettua, on mielestäni aivan täyttä ajanhukkaa.
 
Hulkki sanoi:
Jos tarkoitat sitä, että mietitään mihin lihakseen esimerkiksi pystypunnerrus ottaa, olen samaa mieltä. Kun taas se, että aloittelijat (tai kukaan muukaan) pohtii kuumeisesti millä liikekulmalla ja otteella saisi esimerkiksi alahauiksen sisäsyrjää kasvatettua, on mielestäni aivan täyttä ajanhukkaa.

Tämä keskustelu alkoi/jatkui jo aiemmassa ketjussa, josta linkitin jutun tänne. Eli siis pointtina ei todellakaan ole ylianalysoida jotain liikekulmia ja niiden kohdistuvuutta, mutta itseäni on vaivannut hieman tapa jolla liikekulmiin suhtaudutaan. Aloitteleva punttaaja voi saada sellaisen käsityksen, että liikkeiden suoritustavoilla ja kulmilla ole mitään vaikutusta kohdistuvuuteen ja lihaksen kehitykseen. Kyllä edelleenkin kannattaa liikekulmia tehdä siten, että lihas saa eri kulmista rasitusta ja näin ollen kasvaa hyvänmalliseksi.

Hauiksen sisäsyrjän otin nyt vain esimerkkinä esille, kuinka tuntuma lihaksen eri osiin voi kehittyä kun tarpeeks hinkkaa tunteella painoja. Se on sitten eri asia kuinka paljon tällaisella pohdinnalla on merkitystä käytännön tasolle. Joskus lienee kuitenkin hyvä myös pohtia enemmän teoreettisia asioita vaikkei johtopäätelmät sinänsä olisikaan heti arbitroitavissa selkeinä parannuksina salilla.

Tossa mainitsemani linkki missä samaa pohdintaa hiukan(jatketaan siis kuitenkin ojentajat ketjussa, koska tässä enemmän asiaa ja vanhempi ketju muutenkin):
http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=40307
 
foo sanoi:
Se on sitten eri asia kuinka paljon tällaisella pohdinnalla on merkitystä käytännön tasolle.
Voisinpa melkein väittää, ettei käytännössä minkäänlaista hyötyä kun puhutaan yksittäisen lihaksen eri osien selektiivisestä harjoittamisesta.
Joskus lienee kuitenkin hyvä myös pohtia enemmän teoreettisia asioita vaikkei johtopäätelmät sinänsä olisikaan heti arbitroitavissa selkeinä parannuksina salilla.
No jaa, olen mielestäni analysoinut ja pohtinut treeniä mitä teoreettisimmista näkökulmista kohtuullisen paljon viimeisen 8 vuoden aikana, ja väitänkin että superteoreettisesta pohdinnasta ei ole käytännössä melkeinpä mitään hyötyä. Ne kaikkein merkittävimmät kasvuun vaikuttavat tekijät ovat kuitenkin melko yksinkertaisia juttuja.
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Yksi näkökulma onkin sitten ihan puhdas mielenkiinto lihaksen kasvatusta kohtaan. Monethan tuntee jo pääpiirteittäin tärkeimmät lihaksen kasvuun liittyvät tekijät ja osaa soveltaa niitä omiin tarpeisiinsakin. Jos otetaan liian konkretiaan sidottu asenne ja kysellään aina käytännön hyötyä jää iso osa keskusteluista käymättä tai suhteellisen pintapuolisiksi.

Samaa mieltä olen hulkki noista ajatuksista mitä olet tässäkin ketjussa esittänyt eli lihaksen kasvatus ei ole mitään rakettitiedettä, mutta marginaalisetkin edut kiinnostaa monia ja jos vielä oletetaan, että perusasiat ovat hanskassa niin pieni teoriapohdiskelu on vain mukava lisä perfektionismiin pyrkivässä lajissa.
 
"Kyllä edelleenkin kannattaa liikekulmia tehdä siten, että lihas saa eri kulmista rasitusta ja näin ollen kasvaa hyvänmalliseksi."

Tämä osui taas silmään oikein huolella. Siis miksi kannattaa?

Mutumutumutumutu.....FAKTAA pöytään kiitos.

Mä hinkkasin ensimmäiset 10 vuotta hauiksia joka saatanan kulmasta ja lopetin kun aloin tutkia alan opuksia enemmän ja ajattelemaan aivoilla. Viimeiset 8 vuotta olen tehnyt suurin piirtein samalla ohjelmalla ja saman paskan malliset rusinat ne on vieläkin.

Eli teen hauiksille yleensä käännön mutkatangolla, joko scotissa tai seisten ja sitten keskitetyn, koska se on niin mukava liike.
 
foo sanoi:
Monethan tuntee jo pääpiirteittäin tärkeimmät lihaksen kasvuun liittyvät tekijät ja osaa soveltaa niitä omiin tarpeisiinsakin.
Jaa, ainakin omien havaintojeni mukaan juuri tämä on se juttu missä useimmilla treenaajilla on suurimmat ongelmat.

Kyllä niitä marginaalisen hyödyn hilavitkutuksia osataan tehdä ja saada polte kohdistumaan vaikka mihin lihaksen kuvitteelliseen kvartaaliin, mutta niinkin yksinkertainen ja oleellinen seikka kehityksen kannalta kuin sarjapainojen kasvatus tärkeimmissä pääliikkeissä pitkällä aikavälillä on omien havaintojeni mukaan lähes mahdoton ja ilmeisesti jopa unohtunut tavoite yli 80 prosentille treenaajista.
 
Se miksei kehitytä johtunee monilla vain motivaation ja tahdon puutteesta. Kyllä tietämys riittäisi, mutta halua ei ole riittävästi. Kyllä itelläkin on tiukkaa kasvattaa kulmasoudun 150kg sarjapainoa tai penkin 140kg:n sarjapainoja kun paikat nitisee liitoksistaan jo näillä raudoilla. Rajahyöty reeniponnisteluista on mennyt niin pieneksi, että kehittyminen vaatii todella kovaa yrittämistä ja uskoisin, että moni natuilija kärsii samasta tilanteesta. Tietysti näissä perusasioissakin on suht paljon viilattavaa useimmilla, harva tuntee itselleen sopivat systeemit niin hyvin ettei ongelmia ilmenisi ajoittain.
 
foo sanoi:
Kyllä itelläkin on tiukkaa kasvattaa kulmasoudun 150kg sarjapainoa tai penkin 140kg:n sarjapainoja kun paikat nitisee liitoksistaan jo näillä raudoilla.
No noilla sarjapainoilla pitäisi olla jo sen verran hyvät natumassat rakennettuna, että jotain pilkunviilaustreeniä voi jo ihan hyvällä omallatunnolla harrastaakin.

Pointti onkin siinä, että noin 95 prosenttia natutreenaajista ei ole vielä päässyt tuolle tasolle sarjapainoissaan, mutta näistä 80 prosenttia hifistelee siltikin sen alahauiksen sisäsyrjän huipun kasvattamisen kanssa vaikka sarjapainojen kasvattamisella perusliikkeissä olisi vielä huomattavasti suurempi rajahyöty kuin tuolla hifinäpertelyllä.
 
Hulkki sanoi:
Pointti vain onkin siinä, että noin 95 prosenttia natutreenaajista ei ole vielä päässyt tuolle tasolle sarjapainoissaan, mutta näistä 80 prosenttia hifistelee siltikin sen alahauiksen sisäsyrjän huipun kasvattamisen kanssa vaikka sarjapainojen kasvattamisella perusliikkeissä on vielä huomattavasti suurempi rajahyöty kuin tuolla hifinäpertelyllä.

Näinhän se menee... kyllä itsellekin ensimmäinen tavoite on aina ollut kasvattaa sitä sarjapainoa, mutta kevyt rakenne ja lahjattomuus luo omat rajoitteensa, jolloin treenaamisen mielekkyyden kannalta osa energiasta on itsellä ohjautunut tuohon hifistelyyn ja yksityiskohtien metsästämiseen. Ketju on kyllä aikamoista offtopicia ollut mut kun ei parempaakaan juttua ole heh :D
 
Tämmöinen ksymys heräsi minulle, että kannataako samassa treenissä tehdä ranskalaisen tangolla ja käsipainoilla?
 
Battle: tossa aiemmin sanoit, että faktaa pöytään. Kyllähän esim. eri liikekulmien hyödyistä lihaskasvuun on positiivisia tutkimustuloksia. Ei kai ole muutenkaan mielekästä alkaa googlettamaan jotain kynäniskatutkijoiden puoliks onnistuneita tutkimusasetelmia joka käänteessä suht selvistä asioista. Monet tutkimukset eivät sinällään tarjoa paljoa kakkaakan tietoa. Jokaiseen näkemykseen lähes tulkoon voi löytää tukea jostain tutkimuksesta. Itse muodostan käsitykseni toki myös luetun perusteella, mutta enimmäkseen oman kokemukseni kautta.

Sanoit tehnees viimeset 8v about samalla ohjelmalla ja ihmettelet miksei kehitystä tapahdu? Ehkä taas sit ne aivot käyttöön? Pieni piikki ;)
 
Liikekulmat voi sekoittua siihen miten lihakseen saadaan täysi liikerata eli oliko tuo nyt full range of motion lontoon kielellä. Ojentajapunnerruksessa mielestäni on tärkeää olla mahdollisimman lähellä narua, koska silloin saa painettua kädet suoraan alas ja jopa hieman taaksepäin, eli lihas supistuu parhaiten. Kyynärpäät kannattaa vetää sivuun ylhäällä.
 
foo sanoi:
Battle: tossa aiemmin sanoit, että faktaa pöytään. Kyllähän esim. eri liikekulmien hyödyistä lihaskasvuun on positiivisia tutkimustuloksia. Ei kai ole muutenkaan mielekästä alkaa googlettamaan jotain kynäniskatutkijoiden puoliks onnistuneita tutkimusasetelmia joka käänteessä suht selvistä asioista. Monet tutkimukset eivät sinällään tarjoa paljoa kakkaakan tietoa. Jokaiseen näkemykseen lähes tulkoon voi löytää tukea jostain tutkimuksesta. Itse muodostan käsitykseni toki myös luetun perusteella, mutta enimmäkseen oman kokemukseni kautta.

Sanoit tehnees viimeset 8v about samalla ohjelmalla ja ihmettelet miksei kehitystä tapahdu? Ehkä taas sit ne aivot käyttöön? Pieni piikki ;)

Hehee!
Tarkoitin, etten ole huomannut mitään eroa hauiksen muodossa. Kasvaneet ovat kyllä.

Tuo "rusinat" heitto oli sen vuoksi, koska ei ne koskaan liian isot ole.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom