Ojentajat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jonna21
  • Aloitettu Aloitettu

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Hulkki, nimenomaan monella tyssää asian sisäistäminen tuohon, ettei ymmärretä aina mikä lihas on mikäkin. Näin ainakin sain käsityksen.

Omalta osaltani laitoin siis vain selvennykseksi tuon, että esim. brachialis ja biceps brachii todella ovat eri lihakset. Sillä esimerkillä vain osoitin sen, että kyllä olkavarren muotoon voidaan vaikuttaa (treenaamalla haluttuja lihaksia), mutta ei yksittäisten lihasten muotoon (yrittämällä treenata eri kulmista).
 
Kuten hulkki on jo maininnutkin, lihassupistus tapahtuu aina kaikki tai ei mitään periaatteella, ei siis ole mahdollista aktivoida VAIN JOTAIN tiettyä lihaksen kohtaa, riippumatta lihaksesta.
 
risumies sanoi:
Kuten hulkki on jo maininnutkin, lihassupistus tapahtuu aina kaikki tai ei mitään periaatteella, ei siis ole mahdollista aktivoida VAIN JOTAIN tiettyä lihaksen kohtaa, riippumatta lihaksesta.

Poikkeuksena pectoralis major (iso rintalihas), jossa lihassyyt kulkevat poikittain toistensa lomitse, eri kulmassa. (?) (alaviistopenkki / penkki / vinopenkki variaatiot)
 
Wildemar sanoi:
Edit. Back to the basics and bendin' some iron wire. Eli hommahan oli niin, että lihassolut sijaitsevat siellä missä lienevätkin ja näitä sitten kasvatetaan. Lukumäärä ei siis lisäänny. Aight?

Hyperplasia (lihassolujen määrän kasvaminen) on hyvinkin mahdollista.
http://www.sportsci.org/encyc/drafts/Muscle_hyperplasia.doc


Hulkki sanoi:
Unohda nyt jo se tuntuma, sillä jos tsekkaat asian mistä tahansa lääketieteellisesti perustellusta fysiologian oppikirjasta, päädyt ennen pitkää lukemaan että lihas supistuu koko pituudeltaan eikä vain joistain osista. Vaikka se liike kuinka tuntuisi jossain erityisessä kohdassa enemmän kuin muualla, ei se kuitenkaan tarkoita että lihas supistuisi kyseisestä kohdasta paremmin.

Onpas pakko viilata pilkkua tähän. :) Siis pituussuunnassa lihas joko supistuu tai sitten ei. Lihaksella voi olla kuitenkin useampia kiinnityskohtia, jolloin yhtä lihasta voi aktivoida eri tavalla leveyssuunnassa.

Otetaanpa esimerkkinä vaikka epäkäslihas, jolla on pitkä kiinnittymiskohta selkärankaan niskasta keskiselkään. Kohottamalla olkapäitä ylös, aktivoituu epäkkään yläosa, vetämällä lapoja yhteen aktivoituu keskiosa ja painamalla olkapäitä alas aktivoituu puolestaan alaosa. Siis lihaksen sisälläkin voi treenata eri osia, tietysti lihaksesta riippuen. Hauis esimerkiksi on kaksipäinen lihas, joten sitä on aivan turha vatkata eri kulmissa muodonmuutoksen toivossa.
 
Aikanani tutkin tätä lihaksen supistumista ja pohdintojani voi lukea threadista http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=9100 .

Kannattaa todellakin lukea, jos aihe kiinnostaa. Erityisesti tätä threadia ajatellen siellä on todistettu, että käden ojentajan eri osat voivat toimia toisistaan riippumatta.
 
Ja sitten vielä http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=10602 , jossa jhulmi esitti mainion jutun siitä, että lihaksen eri osien eristäminen jopa pituussuunnassa saattaa olla teoriassa mahdollista.

Edit: tämä aihe on käsitelty monesti ja perusteellisesti ja silti se tulee aina uudelleen esille. FAQ:n paikka.
 
Arvo Paperi sanoi:
Aikanani tutkin tätä lihaksen supistumista ja pohdintojani voi lukea threadista http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=9100 .

Kannattaa todellakin lukea, jos aihe kiinnostaa. Erityisesti tätä threadia ajatellen siellä on todistettu, että käden ojentajan eri osat voivat toimia toisistaan riippumatta.

Mielenkiintoinen threadi. :)
Samaa asiaa käsittelee tämä essee.
 
Omskakas sanoi:
Mielenkiintoinen threadi. :)
Samaa asiaa käsittelee tämä essee.

Mielenkiintoinen essee. :) Kirjoittaja näytti olevan kanssani samaa mieltä siitä "lihas supistuu kokonaan tai ei ollenkaan" -myytin synnystä.
 
Entä olkapää

Olkapäähän on kolmipäinen hartialihas ja ojentaja kolmipäinen olkalihas.

Olkapäätä voi kehittää erikseen edestä, sivulta ja takaa. Miksei siis ojentajaa eri kohdista.
 
Arvon Paperi ja DOMS_man. Tätä juuri tarkoitin. Alkuperäinen pointtini perustuu siis tuohon ojentajan kolmipäisyyteen. Useampi kiinnityskohta, vaikka kyseessä onkin vain yksi ja ainut lihas. Jo maalaisjärjellä ajateltuna rasitusmahdollisuuksia olisi siis rasituskulmasta riippuen useampia, mitä etenkin tulee kyynärpään puoleisiin kytköksiin. Ja tällöin tarkoitin juuri sitä tuntumaeroa käden ulko- ja sisäsivulla pushdownin vasta- ja myötäotetta ajatellen. Otetaan vielä kerran, kun yleisö käy kuumana... I want to believe! :)

Voiko eroa rasituksen kohdistumiseen tehdä, jos kyseessä on erityisesti useammalla kiinnityskohdalla kytketty lihas?

vilma-liina sanoi:
Lukaisin aika huolimattomasti tän ketjun, mutta ajatko Wildemar takaa sitä, että jos esim. etureisi käsitetään yhtenä lihaksena (vaikka todellisuudessa se koostuukin useista erilihaksista, syvemmistä ja pinnallisista)

Ouch. Tämä oli meikäläisen virheoletus, jota jäin itsekin tuumimaan. Hyvä, että tuli korjatuksi!

Hulkki sanoi:
Voit esimerkiksi kasvattaa pohkeita enemmän kuin hauiksia tekemällä liikkeitä, jotka ottavat enemmän pohkeisiin kuin hauiksiin.

No nyt karattiin kyllä karsinasta. Oma mokani. Reisiesimerkki meni aivan reisille, koska kyse tosiaan on useammasta eri lihaksesta eikä useasta kiinnityskohdasta. Notta näkyyhän se nyt tarkemmin ajateltuna jo ulkomuodostakin.
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Jonna21 sanoi:
Miten saada ojentajat treenattua tasasesti? Eli siis, että lihasta tulisi joka puolelle ojentajia.. Kun on liikettä ojentajien yläpäähän ja alapäähän yms. Miten muut treenaatte??

suosittelisin ottamaan kick-backin mukaan ohjelmaan, tämä liike ottaa aivan erilailla kuin muut ojentaja liikkeet... :thumbs: ja vähintään 10 toistoa!! mielellään 15 ja tämä sopii loistavasti viimeistely liikkeeksi.
 
Omskakas sanoi:
Hyperplasia (lihassolujen määrän kasvaminen) on hyvinkin mahdollista.
Tottakai hyperplasia on mahdollista, mutta käytännössä sen todennäköisyys ilman esimerkiksi somatropiinin käyttöä on melkoisen olematon.

Arvo Paperi sanoi:
Ja sitten vielä lihaksen eri osien eristäminen jopa pituussuunnassa saattaa olla teoriassa mahdollista.
Arvo Paperi sanoi:
on todistettu, että käden ojentajan eri osat voivat toimia toisistaan riippumatta.
Niinpä, ei ikinä pitäisi käyttää absoluuttisia termejä, sillä jos jotakin väittää mahdottomaksi löytyy aina jostakin vähintään yksittäinen tutkimus joka todistaa mahdottoman vähintäänkin teoriassa - ellei jopa käytännössä - mahdolliseksi.

OK, sen verran jääräpäinen olen että vaikka teoriassa on voitu osoittaa tuon selektiivisen supistumisen / kasvun olevan mahdollista, en siltikään usko että silminnähtäviä muutoksia voidaan saada aikaan lihaksen muodossa ilman äärimmäisiä toimenpiteitä (esimerkiksi 20 vuotta selektiivisesti vaikuttavaa treeniä yhdistettynä päivittäiseen kasvuhormonin paikallisinjektointiin hyperplasian aikaan saamiseksi valitussa kohdassa). Käytännössä homma on edelleen niin epätodennäköistä / harvinaista, että sitä voidaan pitää mahdottomana.

DOMS man sanoi:
Olkapäähän on kolmipäinen hartialihas ja ojentaja kolmipäinen olkalihas.
Olkapää on kolmen pienemmän lihaksen ryhmä, ilmeisesti näitä kutsutaan hartialihaksen eri päiksi (vaikka kyseessä onkin kolme pientä erillistä lihasta) siksi että ne kiinnittyvät ylhäällä kutakuinkin samaan kohtaan. Ojentaja taas on yksittäinen lihas, jolla on kolme kiinnityskohtaa ja näin ollen kolme päätä.

Arvo Paperi sanoi:
tämä aihe on käsitelty monesti ja perusteellisesti ja silti se tulee aina uudelleen esille. FAQ:n paikka.
Kannatetaan.
 
Riita poikki, ja lukekaa tää niin pitäis selvitä.

Käsitellänpä olkavarren lihaksistoa: Asiaa hieman tutkittuani päädyin siihen tuloksen, että ranteen asennolla (supinaatio tai pronaatio, eli myötä- vai vastaote) ei ole merkitystä siihen mitä osaa lihaksesta rasitetaan. Kun taas olkanivelen asennolla on merkitystä. Esim. hauis on kaksipäinen lihas, eli se lähtee kahdesta pisteestä ja kiinnittyy yhteen, ojentaja on kolmipäinen eli lähtee kolmesta ja kiinnittyy yhteen... Otetaan tarkasteluun hauis: Hauiksen pitkä pää lähtee lapaluun ylemmästä nivelkyhmystä, ja lyhyt pää lähtee korppilisäkkeestä, kummatkin päät yhdistyvät hauikseksi joka kiinnittyy värttinäluukyhmyyn. Jos käsi on vartalon vieressä kyljessä kiinni, on hauiksen ptkä pää oletettavasti hiukan enemmän venytyksessä kuin lyhyt pää, joten liike ottaa hiukan enemmän lyhyeen päähän. Jos taas kättä taivutetaan sivulle, eli otetaan tangosta leveämpi ote, on hauiksen lyhyt pää enemmän venytyksessä kuin pitkä pää, ja näin liike ottaa enemmän hauiksen pitkään päähän. Myös sillä on merkitystä onko olkavarsi suunattuna alaspäin, vai suoraan eteenpäin. Aika teoreettisia asioita, mutta näin se menee. Käytännössähän sillä ei ole paskankaan merkitystä ja kehonrakennusmielessä hauista ei voi muokata trenaamalla sitä eri kulmista. Jo senkin takia se on mahdotonta, että luhyt ja pitkä pää yhdistyvät niin lähellä lähtökohtaa että lihaksen näkyvä osa on jo yhtenäistä lihasta. Ojentajalla sama juttu. Eli koska sillä on alapässä vain yksi kiinnityskohta, sillä ei ole merkitystä treenataanko ojentajaa myötä, vai vastaotteella. Sillä taas on merkitystä missä asennossa olkanivel on. Eli onko käsi vartalon vieressä alaspäin suunnattuna (vert. ojentajat taljassa) vai onko käsi pystyssä (vert. ojentajat käsipainolla pään takaa) Kuitenkin asia on niin, että lihas supistuu koko matkalta, mutta jostakin kohtaa se tosiaan voi supistua hieman enemmän. Kuitenkaan millään liikkeellä ei siis voida kohdistaa rasitusta pelkästään tiettyyn pisteeseen.

Tähän voisi vielä lisätä myytin hauiksen huipusta. Jo pelkästään ihmisen anatomiaa tarkastelemalla voidaan todeta, että hauiksen huippua ei voi kasvattaa millään luonnollisilla keinoilla, toisin kuin yleensä uskotaan. Eli se on tyrmättävissä heti ilman lähempää tarkastelua.

Mielestäni hauiksen muotoon ei voi yöskään vaikuttaa treenaamalla olkalihasta. Kun hauista jännitetään se jännittyy samalla tavalla, on sen alla lihas tai ei. Ei hauis mitenkään taivu ylöspäin keskeltä sen alla olevan patin yli. Senhän tajuaa jo sillä että koita painaa hauis lyttyyn kun jännität sitä. Ei onnistu, vai mitä? Eli hauis ei mielellään muuta muotoaan vaikka sitä painetaan jostakin kohtaa. Ainoastaan olavarren ympärysmitta voi hieman kasvaa koska hauis on korkeammalla olkaluusta ison olkalihaksen takia. (Olkalihas siis sijaitsee hauiksen alla) Että näin. Tulipahan tarinoitua.
 
Hyvää tekstiä Powerhousu! :thumbs:

Tästä välähti mieleen, että kun ei kerta pysty eri kulmilla hauiksen kasvuun vaikuttamaan niin mihin perustuu se, että tehdään vaikka kolme liikettä ja kaikkia 2 sarjaa? Miksei oteta yksi hyvä liike ja tehdä sillä kaikki 6 sarjaa? Mikä etu on noilla useammilla liikkeillä?? Ehkä saa tehoja enemmän kun ei ole sama liike. Ja toisaalta tulee mieleen treenin mielekkyys. Mutta onko sillä hauiksen kasvamisen kannalta paskankaan vertaa merkitystä?
 
Do mutta.

Hauishan on perinteisesti tuommoinen pyöreä jöllittäjämöllittäjä muodoltaan, kun taas otsikonmukainen ojentaja muodostaa selkeän ns. kuopan, jota lihat reunustavat. Tällöin edes teoreettisesti ajateltuna rasituksen kohdistaminen olisi ojentajan kohdalla helpompaa tai mahdollista.

Katsokaapa kuvaa. Hauis. Long (1) head ja short (2) head kiinni toisissaan.
BicepsInside.gif


Katsokaapa kuvaa. Ojentaja. Lateral (2) head on selvästi erkaantunut long (1) ja medial (3) headeista.
TricepsOutside.gif


Alunperin kiinnosti ja edelleen kiinnostaa, miksi tuota ojentajan lateral (2) headia ei pystyisi tarkoituksenmukaisesti kohdistetusti rasittamaan enemmän kuin muita päitä? Vai onko se nyt niin, että olkavarsi tai kyynärnivel ei yksinkertaisesti taivu suotuisaan asentoon? Jos näin, niin onko tuolla vastaotteella ja myötäotteella ojentajatreenin kohdalla mitään vaikutusta?

Alkaa puuduttaa. :D
 
Tässä mutua omalta osalta...

Kyllä itsellä ainakin eri liikkeillä saa ojentajien eri puolet eri lailla kipeäki, joten kai nuo osiot olisi erikseen treenattavissa. Jaa, ettäkö millä liikkeillä? En ole kirjannut ylös treenien dageneftereitä joten en pysty heittään hihasta mikä mitenkin vaikutti. Mutta yleisin ojentajatreeni on kapea pp ja ojentaja ylätaljassa, toisinaan ranskalainen, dippi tai ojentaja yhdellä kädellä vastaotteella ylätaljassa (liikkeelle kai nimikin), joidenkin noiden liikkeiden välillä on vaikutusero.

"Joo, friikki joka saa treenattua Olemattomien lihaksien eri osia eristetysti"

No tää tuntemus on kuitenkin kokemusperäistä faktaa joka kelvatkoon bensaksi liekkeihin!
 
Wildemar sanoi:
Alunperin kiinnosti ja edelleen kiinnostaa, miksi tuota ojentajan lateral (2) headia ei pystyisi tarkoituksenmukaisesti kohdistetusti rasittamaan enemmän kuin muita päitä? Vai onko se nyt niin, että olkavarsi tai kyynärnivel ei yksinkertaisesti taivu suotuisaan asentoon? Jos näin, niin onko tuolla vastaotteella ja myötäotteella ojentajatreenin kohdalla mitään vaikutusta?

Pystyy periaatteessa rasittamaan vähän enemmän muuttamalla olkanivelen asentoa. Sen sijaan vastaotteella, ja myötäotteella ei ole merkitystä, koska kaikki ojentajan päät kiinittyvät samaan kohtaan, ja täten eri päille ei tule venymis/supistumis eroja. Taaskin se rasitusero on aika teoreettista koska kaikkia ojentajan osia kuitenkin hermottaa sama hermo. Toisin on esim. hartialihaksen kanssa. Sekin on yksi lihas, mutta sillä on monta eri hermotusta. Yksi hermo hermottaa etulohkoa, yksi sivulohkoa jne.

Edit: Timba, ei sillä mun mielestä oo paskankaan merkitystä, paitsi jos haluaa alkaa hifisteleen noiden kulmien kanssa. Tästä päästään siihen että miksi treeniä pitäisi vaihdella näin yksinkertaisten lihasten kohdalla? Ei minkään takia, hauis vain supistuu eikä mitenkään voi tottua tiettyyn liikkeeseen ja lopettaa kasvamista sen takia. Taas yksi uskomus kumottu. Sama juttu muiden lihasten kohdalla, paitsi että jotkut liikkeet siirtävät rasitusta hieman muille lihaksille ja näin muovaavat kroppaa hiukan eri muotoon. Mutta yksittäinen lihas siis EI totu treeniin jos vaan muistetaan nostaa painoja välillä. Eli,eli. Ihan treenin mielekkyyden takia itse vaihtelen liikkeitä treenissä, ja treeneissä.
 
summa summarum: Väittääkö te nyt, että esimerkiksi hauikselle ei voi antaa erilaista kasvuärsykettä riippuen ranteen asennosta (pronaatio/supinaati), olkavarren asennosta (ojennettu/koukistettu)? Eli ylipäätään liikkeiden vaihtelusta. Väitätte, että kyse on vain päänupin vaatimasta vaihtelusta, ettei treenaaminen käy tylsäksi? Eikö ole mahdollista, että hauis saisi (jostain syystä?) hieman erilaisen kasvuärsykkeen riippuen liikkeestä?
 
strike sanoi:
summa summarum: Väittääkö te nyt, että esimerkiksi hauikselle ei voi antaa erilaista kasvuärsykettä riippuen ranteen asennosta (pronaatio/supinaati), olkavarren asennosta (ojennettu/koukistettu)? Eli ylipäätään liikkeiden vaihtelusta. Väitätte, että kyse on vain päänupin vaatimasta vaihtelusta, ettei treenaaminen käy tylsäksi? Eikö ole mahdollista, että hauis saisi (jostain syystä?) hieman erilaisen kasvuärsykkeen riippuen liikkeestä?

Suunnilleen. Ranteen asennolla ei ole merkitystä, olkavarren asennolla on teoreettinen merkitys. En sitten tiedä miten suuri vaikutus on käytännössä. Tunteen ja kokemuksen pohjalta väitän että ihan helvetin vähäinen, ellei olematon. Eli lihakselle on ihan sama väännätkö kaikki sarjat tangolla vai käsipainoilla. Voisin kyllä ottaa esille sen tosiasian, että hauiksen yksi tehtävä on myös ranteen supinaatio, ja käsipainoilla tehtäessä tämä liike tulee mukaan jos muistaa kääntää käsipainoja. Taas kuitenkin vaikutus on vähäinen, eikä se vaikuta mitenkään eri hauiksen osaan, vaan koko hauis supistuu kun käännät rannetta. Ainoastaan venytys on ala-asennossa hieman parempi.
 
Arvopaperi: Lueskelin kaikki sun pasteamat linkit missä olit asiasta kirjotellut. Samoin Jhulmin kirjotukset.. sekä tuota essee linkkiä.

On se prkl kun meinaa pää seota eikä tässä kohta tiedä omaa nimeäänkään varmasti oikeaksi =)

Oikeasti, ei tässä enää tiedä mitä uskoa.. tietysti jonkin verran aukesi asiat, mm. tuo mitä powerhousukin loppuun tiivisteli.

Ois kiva, kun tätä threadia ei kuopattais, ennen kuin päästään yksimieliseen lopputulokseen :worship:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom