Jaa, täällon tämmöinenkin ketju.
Mulla on ollut semmoinen PEP ohjelma hyvän aikaa käytössä, eli program el perstuntuma. Siinä on tämmöiset perusperiaatteet:
- Ainakin pari kertaa viikossa pitää harjoitella painonnostotekniikoita.
- Joka toinen reeni alakroppapainotteinen, joka toinen yläkroppa.
- Pitää tehdä seur. reenissä jotain erilaista kuin edellisessä, mutta painonnosto- ja voimanostoliikkeet ovat aina priorisoituja. Oheen leuanvetoa, olkapääjumppailua, vatsalihaksia ja etukyykkyä. Jos on epäselvyyttä, että taka- vai etukyykkyä, niin etu, koska se on nyt ollut etusijalla.
- Jos on epäselvyyttä tai arpomista, että mitä tehdä, reenaa selkää ja vatsalihaksia jotenkin.
- Voimanostoliikkeissä on syytä tähdätä läjään 2-6 toiston sarjoja noin 80% kuormalla, riippuen päivän kunnosta, eli lähinnä nukkumisesta, syömisestä ja yleisestä ressitasosta. Tosi vahvana päivänä siis noin 5-8*6*80% ja umpisurkealla fiiliksellä ja heikkona vaikkapa 2*2*80%.
- Em. lisäksi on syytä ottaa noin 90% kuormilla 1-5 ns. teknistä ykköstä, riippuen päivän kunnosta. Jos on tosi heikko olo, niin jätetään ne pois.
- Jos on tosi pönäkkä ja vahva fiilis, niin voi ottaa ns. päivän maksimin. Mitään erityistä psyykkaamista ei kumminkaan, eikä semmoista mahotonta ärrinmurria. Päivän maksimi tarkoittaa semmoista "ihan ok" tiukkaa keskittymistä ja hyvää nostoa, mutta on vähän kovempi kuin ns. tekninen ykkönen kumminkin.
- Selkätreeni kehoilutyyliin hillityllä tekniikalla (korostettu eksentrinen vaihe ja hillityt kilot) ja kehoilutyylin toisto- ja sarjamäärät. Ei kumminkaan erikoistekniikoita juuri ikinä. Enkuksi luin jostain joskus ihan järkevän perusperiaatteen "Train your back like a bodybuilder and your bench like a powerlifter.". Tuo periaate ei tietenkään päde maastanostoon eikä rinnallevetoon.
PEP on sitten avoimen lähdekoodin ohjelma. Se tarkoittaa sitä, että kuka vain voi käyttää sitä ilmaiseksi kaupallisesti tai epäkaupallisesti, muokata haluamallaan tavalla tai miten päin vain.
Tuo on tuommoinen laiskanpulskean, mutta suht kokeneen sunnuntaivoimailijan kokoelma siitä, mitä olen lukenut noin 1995 lähtien ja mikä sopii tämänhetkiseen elämääni. Zatsiorskyn klassikko "Science and Practice of Strength Training" on vielä ostamatta ja lukematta, mutta Häkkisen, Hatfieldin ja Siffin perusopukset kahlasin aikoja sitten muutamaan kertaan läpi, kuten myös muutaman kehoilu- ja ravintoaiheisen kirjan. Jos haluaisi reenata tuloshakuisesti ja huolellisesti, pitäisi säätää reenit myös sen mukaan. Tälleen kuntoiluvoimailuksi piisaa PEP.
Tuommoisia kirjoittelin treenimeiningeistäni joku aika sitten tuonne muualle ja em. on pitänyt paikkansa viime vuoden keväästä lähtien, eli kohta vuoden. En näe vielä syytä poiketa pyhän PEPin kaidalta polulta. :D