Kyykky ja syväkyykky

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Samat väännöt aina vaan, ehhehee onhan tää kivaa ei hiinä mihää.

Vajaakyykylle en nää mitään muuta käyttöö paitsi lajinomaiseen reenaukseen palveleen jotain muuta lajia (vaikka hyppylajia). Paska liike ja turha (ja "vajaa") - parempiakin epäkäs- ja selkäliikkeitä on. Tästä ei voi olla eri mieltä tai on tyhmä :D .

Muutenhan kyykkytyyli kannattaa valita tarkoituksen ja reenikokonaisuuden mukaan. Välillä voi ottaa etukyykkyä aivan pohjasta, hyvä liike eikä mitään terveysriskiä kunhan valitsee painon oikein ja kiinnittää huomiota tekniikkaan.

Leveää kakkauskyykkyä a.k.a voimakyykkyä ei kannata imo tehdä samaan kiertoon maastavedon kanssa, tämä koskee ainenkin itseäni. Voimakyykky ottaa myös takareiskoihin ja perseeseen ja selkään ihan eri tavalla kuin esim. syvä etukyykky joka kannattaa huomioida muuhun reenikokonaisuuteen (näin itsellä).

Tottakai kannattaa vedossa pitää jalat suorassa ja polvet lukossa. :D

Tätä mieltä minäkin olen. Vedon ei pidä olla huono variaatio kapeesta kyykystä, vaan levee kyykky on variaatio sumomavesta.

(okei, ei mulla ihan suorassa ja lukossa mutta ei kaukaa viistä)
 
Huh huh. Onpa keskustelut... Eiköhän se optimi kyykkäysasento ole melko pitkälle henk. koht. ominaisuuksista kiinni. Eli siihen vaikuttavat rakenteelliset asiat, lihasten ja nivelten liikkuvuus ja tavoitteet sekä tietysti mahdolliset sairaudet ja tuki- ja liikuntaelinten ongelmat.

Turvallisuusnäkökulmasta pitäisi ainoastaan pitää huoli että lonkkanivel, polvilumpio ja toinen varvas pysyisivät linjassa koko suorituksen ajan, polvien ei tulisi mennä varvaslinjaa edemmäs ja alaselän pyöristymistä tulisi välttää. Nämä asiat kun osuvat kohdalleen, on kyykkiminen turvallista, riippumatta jalkojen asennosta tai kyykyn syvyydestä. Myös syvien tukilihasten liikkeeseen mukaan aktivointi on suotavaa.

Podaillessa syväkyykky on melko persteetonta tehdä, jos sillä on tarkoitus kehittää vain etureisiä. Samoin on leveän kyykky asennon kanssa. Tosin voihan kyykyllä kehittää takareisiä ja persautakin ihan tarkoituksella, joten ei se syväkyykky ja leveä asento ole siis podaus mielessäkään "turha".

Voimaa haettaessahan on tarkoituksenakin saada mahdollisimman paljon lihaksia liikkeen tuottamiseen mukaan sekä pyrkiä tuottamaan se voima itselleen parhaimmalla tavalla. Joillain on eniten voimaa lantion ja takareisien alueella, jolloin leveä asento on varsin perusteltu. Toisilla taas etureidet ja selkä ovat vahvin osa-alue, jolloin leveä kyykky ei ole paras vaihtoehto.

Kaksi viimeisintä kappaletta on vain omaa pähkäilyäni, joten niistä saa vapaasti olla eri mieltä. Ja hyvä ollakkin, pysyypähän hyvä väittely yllä...
 
Riippuu tavoitteista. Eihän lihakselle ole väliä miten se vastus tuotetaan kunhan tuotetaan. Ja jotkut tällä voorumilla podaa :D

Jos taas ideana on kilpailla suorituksessa niin tällöin tehdään täysin luonnollisesti päinvastoin ja pyritään optimoimaan sääntöjen puitteissa kaikki. Tuosta sun kyykkykuvasta käy hyvin ilmi kuinka leveä asento poistaa tarpeen kallistaa ylävartaloa (jullen tapaan). Mahdollisimman tehokkaasti reisiluu vaadittuun asentoon ja siitä ylös :thumbs:


Mietis keskitettyä hauiskääntöä, keksisin kyllä muutaman tehokkaammankin tavan nostaa 20kg kuormaa 40cm...
Nojoo, pointti varmaan selkis. Voimanostajat hakevat mahdollisimman käytännöllistä, bodaajat mahdollisimman epäkäytännöllistä :lol2:

Onko täällä kaikki jotain ihme kuminiveliä, jotka valkkaa jalka-asennon tai otteen leveyden sen mukaan, mikä tuntuis ottavan tiettyyn lihaan enemmän?
Itselläni on aina se tasan yks käsiasento penassa, vinopenassa, kyykyssä, ja prässissä, joka on paras ja luontevin, ja siksi teen sillä, muut vääntävät aina jotain niveliä huonoon kulmaan.

Ihan sama vaikka mun kyykkyasennon leveys saisi aikaan sen, että kyykky ottaa vaan vasemnaan kivekseen, se nyt on se ainoo asento, jolla kyykky skulaa niin, että anatomisesti ylisuora alaselkä pysyy kuosissa, ja polvilumpiot ei paukahtele seinille.

Ja syväkyykkyä teen siksi kun kerran voin, tuntuu pelleltä jättää vajaaksi.
Sama homma kuin näillä juisseilla, jotka ottavat vinopenaa kässäreillä, ja tekevät rajua 15 sentin liikerataa.

ja added plus: vastus medialiksiin alkoi tulla lihaa vasta siinä vaiheessa, kun opettelin kyykkäämään riittävän syvälle.
 
on kyllä todella harvinainen liike tuo atg kyykky, en ole IKINÄ nähnyt kenenkään sitä tekevän (minä teen, tietysti)

voimanostosyvyistä kyykkyä olen nähnyt tehtävän ehkä 5 kertaa elämässäni . ja salilla olen rampannut kuitenkin jo yli puolitoista vuotta.

näin meilläpäin:jahas:
 
Ite kyykkään aina niin syvään kuin menee.. Eipä tartte sitten arvuutella, että menikö nyt tarpeeksi syvään vaiko eikö :D
Sitäpaitsi, kovien sarjojen tekeminen "puolikyykyllä" vähän arveluttaa.. jos vahingossa istuukin toiston liian syvään, milläs sieltä sitten tullaan ylös?
 
Turvallisuusnäkökulmasta pitäisi ainoastaan pitää huoli että lonkkanivel, polvilumpio ja toinen varvas pysyisivät linjassa koko suorituksen ajan, polvien ei tulisi mennä varvaslinjaa edemmäs ja alaselän pyöristymistä tulisi välttää. Nämä asiat kun osuvat kohdalleen, on kyykkiminen turvallista, riippumatta jalkojen asennosta tai kyykyn syvyydestä. Myös syvien tukilihasten liikkeeseen mukaan aktivointi on suotavaa.
Tuo polvien meneminen varvaslinjan ylitse ei välttämättä ole mitenkään vaarallista. Jos katsotaan vaikka painonnostajien syväkyykkyjä, niin polvet voivat mennä todella rajustikin varvaslinjan eteen, eikä painonnostajat kai mitenkään erityisesti kärsi polviongelmista. Tuo polvien eteen meneminenhän mahdollistaa taas selän pystymmän asennon. Jos polvet viedään taaemmaksi, niin painopisteen siirtyminen joudutaan kompensoiman taivuttamalla selkää eteenpäin.

Minulla ainakin sellainen painonnostotyyppinen kyykky tuntuu luonnollisimmalta. Hartioiden levyinen haara-asento ja jalkaterät osoittaa jonkin verran ulospäin. Siitä laskeudutaan jalkojen väliin niin syvälle kuin pääsee ja painetaan polvia sivulle. Tuo on juuri se tyyli miten pikkulapsi menee kyykkyyn ja tuntuu aikuisellakin varsin luonnolliselta asennolta kun sen oppii.
 
Itse teen 4 vkon kierrolla jalkapäivänä vuorotellen prässiä, hackia, etu- ja takakyykkyä. Lisäksi tähän vaihdellen 2-3 apuliikettä. Etukyykyn teen aina täydellä liikeradalla, mutta takakyykyssä olen nyt pari kertaa kokeillut ns. vajaata liikerataa. Koska romut ovat tuossa huomattavasti suuremmat kuin syvässä kyykyssä, teen liikkeen rackissa varmistuksilla. Lisäksi laitan taakseni penkin, johon voin istahtaa ja heittää romut niskasta, jos ei enää nousekaan. Penkki myös pitää liikeradan tarpeeksi lyhyenä, kun "pomppasen" ylös lahkeiden hipoessa penkin reunaa. En todellakaan aio vaihtaa vajaaseen, mutta se antaa erilaisen ärsykkeen etureiskoille ja vaihtelu tekee hyvää kehitykselle. Kuten myös päänupille :)
 
MC Aropupu: -Ei se välttämättä erityisen vaarallista kaikille olekkaan, mutta mitä enemmän polvet menevät varvaslinjaa edemmäs, sen suurempi paine kohdistuu polvilumpion takaosan nivelelle. Painonnostajien polviongelmien yleisyydestä en tiedä, mutta uskoisin että melko monella on "uransa" jälkeen ongelmia polviensa kanssa sen jälkeen kun voimakkaan lihasvoiman tuoma tuki alkaa heikkenemään. Tosin on hyvin todennäköistä että ne mahdolliset polviongelmat eivät välttämättä heillä johdu tuosta varvaslinjan ylityksestä, vaan siitä että käydään rautojen kanssa siellä pohjassa "kimmokkeella", eli otetan ne kaikki elastisten komponentien tuoma voima sieltä mukaan.

Itse asiassa tuolla tyylillä kun sanoit itse kyykkääväsi, ei polvet kovin paljoa sitä varvaslinjaa ylitäkään. Tuo jalkaterien lievä ulos osoittaminen juuri mahdollistaa tuon jalkojen väliin kyykkäämisen. Jos jalkaterät osoittavat suoraan eteenpäin, on hankala saada polvet pysymään linjassa. Toki joillakin sekin on mahdolista, riippuen paljon lantion alueen rakenteesta.

Ps. tuo on hyvä vertaus tuo miten pikkulapsi menee kyykkyyn kun sitä pyydetään, suht samanlainen kyykyn pitäisi jalkojen osalta olla vielä vanhemmallakin iällä. Eiköhän se ole silloin se luontaisin tyyli kyykätä, pikkulapset tuskin miettivät kyykistyessää optimeja nivelkulmia ja sitä mikä lihas rasittuu eniten ym. Toki reilut rautakasat niskassa voivat vaatia tyylin lievää muokkaamista, ihan jo tasapainonkin kannalta. Ja tietenkin suuri vaikuttava tekijä on se, että harvalla on liikkuvuus aikuisiällä samaa luokkaa kuin pikkulapsena on ollut.
 
Etukyykyssä hartioiden levyinen jalka-asento ja jalkaterät hieman ulospäin ja kyykkäys pohjaan. Polvet menevät ilmeisesti hivenen yli varpaiden, mutta että vääntäisi niitä sivulle! Yhden jalan kyykyssäkin teen huolellisesti, ettei tulis polviin sivuttaisliikettä ja sitten joku vääntää ne tahallaan sivulle. Olen yrittänyt pitää ne risumiehen mainitsemassa tasossa (jalkaterä, polvi ja lonkkanivel).
 
Ihme keskustelu. Ensin threadin aloittaa sisälukutaidoton, joka tulkitsee kummallisilla metodeilla tehtyjä tutkimuksia miten tahtoo ja sitten aletaan vääntää siitä onko kyykky kyykky vai kyykky vai onko se sittenkin kyykky.

Tuossa ekassa tutkimuksessa, jossa noita "vääntöjä" tutkittiin, ei otettu ollenkaan huomioon sitä, että kukaan täysipäinen ei kyykkää syväkyykkyä niin, että varpaat ja polvet osoittavat suoraan eteenpäin. Sama vika tuossa MaVe-vertauksessa. Tietääkseni mave tehdään juuri tuolla edellä mainitulla tavalla, kun taas kyykkyä ei. Korjatkaa nyt jo helvetissä jos olen väärässä; en oo koskaan nähnyt kenenkään tekevään MaVea, joka muistuttaisi vähänkään kyykkyä. Tietty sumomave muistuttaa hieman tuota yhdessä kuvassa näkynyttä überleveää kyykkyä...

Toisekseen, jos katsotaan sitä taulukkoa, ja sitä missä kohtaa ne suurimmat "väännöt" löytyy, niin näyttäisi siltä, että kyseinen kamala ja paha asia tapahtuu silloin, kun polvikulma on 60-70 astetta. Kattokaapa huvikseen, paljonko polvikulma on silloin, kun kyykkäätte kyykyn siihen tasoon, että reisi on yhdensuuntainen lattian kanssa. Ei ainakaan 90 astetta. Oisko 60-70 astetta? Syväkyykyn lopussa tuo voima pienenee. Ei pysähtymistä pahimpaan kohtaan liikettä vaan dynaamisesti tuon suurimman "Väännön" aiheuttaman kohdan ohi.

Kuten joku mainitsi, kattokaa pikkulapsia kun ne menee kyykkyyn. Niillä on pallomaha jalkojen välissä, ja yllättäen selkäkin pysyy suorana. Samaan asentoon pääsee kyllä aikuinenkin, jos vain liikkuvuus on kohdallaan. Ja syväkyykkyhän lisää tunnetusti liikkuvuutta.

Ja siitä "polven" sivulle kääntämisestä: jos käännät _reisiä_ ulospäin niin että reisi, polvi ja varpaat osoittavat samaan suuntaan, niin miksi ihmeessä se rasittaisi polvea? Polvi ei mene niin paljoa eteen, joten kompressiokin pysyy pienempänä.

Niin ja itsekin pääsen syväkyykkyyn selkä suorana. Reisilihas ei törmää siihen luun reunaan kun reittä kääntää vähän eri asentoon. Kattokaa se yksi kyykkyvideo. en muista missä linkki on.

Nää kommentit ei oo kohdistettu sen kummemmin kenenkään virtuaalipersoonaan (paitsi ehkä tuo ensimmäinen ;) ), kommentoinpahan vaan yleisesti threadia. Vetäkää herneitä nenään jos siltä tuntuu.

En jaksa kirjottaa enempää. Ärsyttää kun palstan tutkijat/ammattilaiset ei koskaan kommentoi näitä juttuja. Ja en nyt tarkoita urheiluammattilaisia vaan ihmisen fysiologian suhteen ansioituneita neroja ;) .
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Polven sivulle vääntäminen antaa minulle sen kuvan, että niitä tosiaan väännettäisiin sivulle pois siitä jalkaterän ja lonkkanivelen tasosta.
 
Ihme keskustelu. Ensin threadin aloittaa sisälukutaidoton.

Musta tuntuu, että ainoa fiksu kaveri tässä threadissa on sen aloittaja. Selkeitä ja oikeita argumentteja päivänselvästä asiasta.

Onhan se nyt aivan selvä, että syväkyykky pudottaa sarjapainoja liikaa ja hidastaa kehitystä. Miksi luulette ronnien tekevän ihme vajaata nylkytystä monissa liikkeissä? Siksi, että lihas kasvaa enemmän kun sitä käytetään kunnon tehoalueella.

Todennäköisyys sille, että optimi penkkaussyvyys rintalihaksen kasvattamiselle on "tanko rintaan", on yhden suhde äärettömään. Tämän tietää fiksu ihminen tietämättä bodauksesta yhtään mitään. Luuletteko kaikkien laskevan tangon rintaan sen takia, että se on optimisyvyys lihaksen kehittymiselle?
 
itselläni tulee juuri penkissä paras polte silloin, kun jätän liikkeen vähän vajaaksi, noin 5-8 cm rinnasta.

Vähän :offtopic: , mutta ajattelin kertoo vähän infoo :)
 
Musta tuntuu, että ainoa fiksu kaveri tässä threadissa on sen aloittaja. Selkeitä ja oikeita argumentteja päivänselvästä asiasta.

Onhan se nyt aivan selvä, että syväkyykky pudottaa sarjapainoja liikaa ja hidastaa kehitystä. Miksi luulette ronnien tekevän ihme vajaata nylkytystä monissa liikkeissä? Siksi, että lihas kasvaa enemmän kun sitä käytetään kunnon tehoalueella.

Todennäköisyys sille, että optimi penkkaussyvyys rintalihaksen kasvattamiselle on "tanko rintaan", on yhden suhde äärettömään. Tämän tietää fiksu ihminen tietämättä bodauksesta yhtään mitään. Luuletteko kaikkien laskevan tangon rintaan sen takia, että se on optimisyvyys lihaksen kehittymiselle?

Tiedätkö sä nyt ihan itekään mistä sä puhut? Esim. jos rupeet tolla tavalla vertaamaan tota penkkipunnerrusta niin eiköhän se kannata kuitenkin jättää sieltä loppupäästä vajaaksi jos yrittää mahdollisimman paljon kuormittaa rintalihaksia sillä "kunnon tehoalueella"? Penkkipunnerruksen tehohan perustuu siihen, että siinä venytetään rintalihasta mahdollisimman isolla kuormalla. Jos ei taas päästetä rintaan asti niin meneepi enemmän ojentajille. Sitähän varten on lattia- ja lankkupenkit keksitty. En ymmärrä muutenkaan miten muka ns. syväkyykky eli "liian syvä" kyykky hidastaa jotenkin kehitystä? Ainiin joo, jos Ronnie tekee sitä ja tätä ja se on niin supermassiivinen niin sillonhan me kaikki kehitytään mahdollisimman isoiksi tekemällä samanlailla kuin hän... :david:
 
varpaat ja polvet osoittavat suoraan eteenpäin. Sama vika tuossa MaVe-vertauksessa. Tietääkseni mave tehdään juuri tuolla edellä mainitulla tavalla, kun taas kyykkyä ei. Korjatkaa nyt jo helvetissä jos olen väärässä; en oo koskaan nähnyt kenenkään tekevään MaVea, joka muistuttaisi vähänkään kyykkyä. Tietty sumomave muistuttaa hieman tuota yhdessä kuvassa näkynyttä überleveää kyykkyä...


MV jalat kapeella on syvältä perseestä IMO. Mulla on kädet kapeemmalla kuin jalat, jalkoja koukistan hyvin vähän. Ja varpaat ei osoita kohtisuoraan eteenpäin. Muut tehköön miten lystää, mulle on oma tyyli erittäinkin luonnollinen ja hyvä. Mikä itsestä luontevalle tuntuu, se riippuu hyvin pitk'lti mistä roikkuu.:rock:

E:

ainoa fiksu kaveri tässä threadissa on sen aloittaja.

Onhan se nyt aivan selvä, että syväkyykky pudottaa sarjapainoja liikaa ja hidastaa kehitystä. Miksi luulette ronnien tekevän ihme vajaata nylkytystä monissa liikkeissä?


:hyper: kaikenlaista

tarkoituksenmukaisuus - kyykyn tekemiselle on muitakin syitä mahdollisesti kuin tulla colemanniksi ;)

siksi toisekseen ei ole mikään pakko myöskään lukita vastausvaihtoehtona yhtä ainoaa jalkaliikettä mitä hinkkaa maailmanloppuun asti - liikkeitä voi vaihdella, kuulemma colemankaan ei tee pelkästään vajaanylkytyskyykkyä jalkaharjoitukseksi.

p.s. Tom Platzkin oli tunnettu siitä ettei koskaan tehnyt kyykkyjä syvään ;)
 
Polven sivulle vääntäminen antaa minulle sen kuvan, että niitä tosiaan väännettäisiin sivulle pois siitä jalkaterän ja lonkkanivelen tasosta.
Tokihan ne jalkaterät pitää osoittaa suunnilleen samaan suuntaan kuin polvi. Tarkoitin tuolla polvien ulospäin painamisella sitä, että itselläni ainakin ne polvet jää helposti liian keskelle, jos ei asiaan kiinnitä huomiota.
 
Onhan se nyt aivan selvä, että syväkyykky pudottaa sarjapainoja liikaa ja hidastaa kehitystä.
Eikö ole selvää, että riippuu siitä, minkälaista kehitystä haluaa. Jos kyse lihaskasvusta vain, niin eikös parempi olis kyykätä ketjujen kanssa? Tai sitten kyykätä sekä syvältä, että vajaalla, jolloin saadaan rasitettua lihasta eri pituuksilla. Kertoisitko, miten se syväkyykyn tekeminen, vaikka nyt puolikyykyn rinnalla hidastaisi kehitystä.

Todennäköisyys sille, että optimi penkkaussyvyys rintalihaksen kasvattamiselle on "tanko rintaan", on yhden suhde äärettömään. Tämän tietää fiksu ihminen tietämättä bodauksesta yhtään mitään. Luuletteko kaikkien laskevan tangon rintaan sen takia, että se on optimisyvyys lihaksen kehittymiselle?
Tuo nyt kaatuu jo siihen, ettei ole syytä olettaa penkkaussyvyyden yhteyden lihaskasvuun olevan satunnainen. Sitten se kaatuu myös siihen, ettei ole käytännössä väliä heittääkö syvyys millin. Edes millintarkkaan syvyyteen ei käytännössä päästä vaan se heittelee joka toistossa enemmän.

Yhteinen ongelma noissa molemmissa lähestymistavoissa on se oletus, että lihaksen rasituksen pitäisi olla mahdollisimman suurta. Ei sitä kannata maksimoida. Kehonrakennuksessa kannattaa maksimoida lihaksen kasvu ajan suhteen. Eli kierron aikana tapahtunut lihaskasvu / kierron pituudelle.
 
Musta tuntuu, että ainoa fiksu kaveri tässä threadissa on sen aloittaja. Selkeitä ja oikeita argumentteja päivänselvästä asiasta.

Onhan se nyt aivan selvä, että syväkyykky pudottaa sarjapainoja liikaa ja hidastaa kehitystä. Miksi luulette ronnien tekevän ihme vajaata nylkytystä monissa liikkeissä? Siksi, että lihas kasvaa enemmän kun sitä käytetään kunnon tehoalueella.

Todennäköisyys sille, että optimi penkkaussyvyys rintalihaksen kasvattamiselle on "tanko rintaan", on yhden suhde äärettömään. Tämän tietää fiksu ihminen tietämättä bodauksesta yhtään mitään. Luuletteko kaikkien laskevan tangon rintaan sen takia, että se on optimisyvyys lihaksen kehittymiselle?
Tästä postista ei ainakaan pahemmin löytynyt niitä "selkeitä ja oikeita argumentteja".. Kuten aika moni jo sanoikin se että Ronnie tekee "vajaita nylkytyksiä" ei tee siitä the ainoaa oikeaa tapaa tehdä kyseistä liikettä. Sitä paitsi Coleman ei tee ainoastaan niitä yläasennossa nylkytyksiä, vaan kyykkää myös syvemmällä lyhyellä liikeradalla, jolloin hän ei käy yläasennossa käytännössä muuta kuin sarjan alussa ja lopussa. Maailman huiput alkavat tarvita jo todella suurta vaihtelua treenissä ja jatkuvasti uudenlaista rasitusta, vaikka se merkitsisikin epäpuhdasta suoritusta. Tämä ei välttämättä päde suoraan amatöörin treeneihin. Totta kai cheatata saa silloin tällöin ja se on hyväksikin, mutta jatkuvasti en tekisi esim vajaata kyykkyä.

:offtopic:
Toisessa threadissä ihmeteltiin Jay Cutlerin videota, jossa miekkonen treenasi aika hurjallakin cheatillä monessa liikkeessä. Ja Arnold Schwarzenegger on tehnyt hauiskääntöä sadalla kilolla, samoin kauhealla heijarilla ja kropalla tukemalla. Arnoldin "huijaamisessa" tosin on kyse ns sokean pisteen ohittamisesta, jolloin hieman liian suuret painot autetaan vaikeimman kohdan, "maximum force pointin", yli. Ettei mene liian offtopiciksi niin täällä lisää aiheesta.

Ja tuosta penkkipunnerrussyvyydestä en sano mitään :D Muut ovat sanoneet jo kaiken tarvittavan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom