Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
No sanotaan nyt ainakin, että toistomaksimit on kehittyneet selvästi enemmän samassa ajassa: Esim. max kuutonen on kehittynyt 125 -> 135 kg. ja 130 kg tulee varmaankin se 6x6.

Maximi on ollut aina heikohko verrattuna sarjapainoihin.

Toisaalta tuo 203 cm syliväli ei ainakaan paraanna noita penkkitulokisa!?

Mun tapauksessa 20 kg vuodessa tuntuu kyllä melkoiselta utopialta...:(
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
atomicdog: mikset jaa treenejä kausiin kummankin lajin osilta. et sä pääse pelkällä maksimitreenillä kovin paljoa eteneen, ellei sun pohjat sitten oo tosi hyvät.
Niinno, enpä tuota tiedä. Millaisia kausia sitten tarkoitat? En mä tiedä muutakuin peruskausi + piikkaus? Vai ensin lihasmassaa ja sitten voimaa perään? Ja mitkä on hyvät pohjat? En kyllä usko että mun pohjat on hyvät (olisinko joskus toukokuussa penkistä helpohkosti 110kg nostanut, normipenkkiä en ole tänä(kään) vuonna muuten suoranaisesti tehnyt vaan aina jotain kapeaa/käsipaino tms. bodymielessä ja sarjat sen mukaisia. kovin leukaykkönen on helppo 50kg jostain elokuulta, painoa tuolloin ~91kg)

Kai sitä voisi tehdä esim. 3x4->6x6, mutta se mikä tuossa em. systeemissä kiinnostaa on että ei tee mieli tehdä 2-3kk ajan sitä aivan samaa liikettä (liekö sitten tarpeellista jollain "ennalta määrätyllä" peruskaudella) vaan "voi" tehdä vaikka 2-4vkon jaksoissa aina jotain variaatiota jne. Ei ole myöskään tuon tyylistä treeniä aiemmin tullut kokeiltua että liikkeet vaihtelee.

Tarkoitus siis olisi tuolla pohjalla vääntää hieman pidempi putki tyyliin 5kk ja samalla lisätä kehonpainoa. Toisaalta en ole leipomassa sitä kaikkein kovinta ykköstäkään esiin, kunhan nyt vähän taas voimaa tarttuisi ja samalla lihasta. Tavoitteena esim. leukaykkönen -> 60+kg? ja penkki +120kg tai tyyliin 100kg:lla kymppi ja samalla lihasta runkoon.

Ajattelin vain että olisitko osannut heittää että onko jotain ratkaisevaa haittaa siitä että treenaa noin ristiin kuten sanoin, siis esim. maanantaina penkille kova 3-5RM ja leuoilla pumppailua ja torstaina toisinpäin. Käytännössä treenit vaikka:

tässä siis kovat liikkeet:

viikot 1-4: kapea penkki & vastaote leuat
viikot 5-6: lankkupenkki & v-kahva
viikot 7-10: normipenkki & myötäote

jne. noilla viikolla tottakai pyritään progressioon

Mitään tolkkua?
 
aku: ok. miten sitten oot lähtenyt piikkaamaan peruskauden jälkeen? kuinka pitkä peruskausi oli? millä rytmillä pidit kevyempiä viikkoja? entäs kevyet piikkaillessa?

atomicdog: no aikalailla harhailee noi tavoitteet. toisaalta sitä ja toisaalta tätä. jos haluat hyväksi leuoissa, kannattaa suurin osa treeneistä tehdä sillä testityylillä. tollanen ristiin treenailu, jos sitä nyt sellaseksi edes voi sanoa, on ihan normaalia. siltikin tekisin sitä testityyliä leuoissa paljon enemmän, enkä penkissäkään pitäytyis vaan yhdessä variaatiossa noin kauaa. jos raakana penkkaat, ei tollanen oikein se paras juttu ole. tee vaikka noita kolme treeniä vuorotellen 2-3krt/vko. vaihda sitten toistoaluetta enempi 2kk päästä.
 
Tässä tämä viimeisin:

Maksimikausi:

14. 3x2x95
15. 3x2x100
16. 3x3x65, 3x2x70
17. ~2max
18. ~1max
19. 3x3x65, 3x2x70
20. 1max
21. 3x3x65, 3x2x70
22. 1max

Peruskaudella kevyitä treenejä oli joka kolmas harjoitus. Kahdesti viikossa olen penkkaillut, yleensä tiistai ja lauantai.

Tässä ohjelmassa oli peruskausi 12 vk.
 
niin... kyllähän toi näyttää ihan hyvältä peruspiikkailulta, mitä itekin monille suosittelen. yks vaihtoehtohan nyt vois olla ton peruskauden lyhentäminen tai ainakin sen maksimikunnon hereilläpito paremmin. tää tarkottas sitä, että ottas kolme kovempaa viikkoa, joista ainakin yhdessä mentäs semmoseen yli 90%:n ykköseen. onko toi joka kolmas treeni kevyemmin ollu sun mielestä ok, eli onko se ollu ehdottoman tarpeen?
 
Selkis. Tavoitteet harhailee joo, sen myönnän. Tarkotuksena oli kyllä ainakin leuoissa tehdä sillä testityylillä (siis "normaali" vastaote) ainakin kerran viikossa, oli sitten kovat raudat, toistoja tai räjähtäviä. Kai sen saman vois penkkiin viritellä. Mitäs jakoo siihen sitten heittäsit?

About seuraavasti olin ajatellut vääntää:

MA -kova penkki, leuoille toistoja + muuta selkää (soutuja) & vähän hauista
TI - jalat, tässä mave/variaatio ykkösliike, päälle yhdenjalan kyykkyjä ja alaselkä-pakara-takareisi akselille muutama pidempi sarja & vatsoja
KE -
TO - kovat leuat, penkille toistoja + vähän olkapäitä, forkkuja ja vähän käsiä (ojentaja tai hauis)
PE - vatsoja
LA - etureisille & pohkeille hapottelua, leuat räjähtävästi, ehkä penkkikin? (nämä räjähtävät pidettävä joka tapauksessa fressinä ja räjähtävinä? muuten tuntuu jo hurjalta hinkata niitä kovemmin näin useasti viikkoon) + olkapäitä
SU -

kommenttia? ja mites ne penkin liikkeet tuohon heittäsit? raakana tosiaan punnertaisin.
 
no hurjuus kannattaa unohtaa. kroppa tottuu kummasti. esimerkkinä eräs herra, jonka ehdoton maksimi oli 5*35kg leuoissa ja toisesta treenistä ei oikein edes osannut unta nähdä. ton ekan kovan sarjankin jälkeen teho putos niin, ettei saanu vitosta ees 20 kilolla... pääsi puolessa vuodessa siihen, että pystyi tekemään ihan vertailutestinä 10*5*35kg päivässä... 16 päivää putkeen :)

no mutta. kyllähän tolla etenet jo. pidä silti kausijako jonkinlaisena. eka esim. kovana päivänä toistomaksimi siellä 6-10 välillä ja volyymissä sama. tokalla jaksolla sitten enempi maksimia ekassa treenissä ja tokassa määrää 4-6 toiston välillä. nopeusjuttuja voit tehdä myös kovien sarjojen välissä kontrastitreeninä. esim. leuoissa:
kova treeni 7*35 (toistomaksimi)
määrätreeni 6*30, 3*10, 6*30, 3*10, 6*30, 3*10, 6*30, 3*10

nopeuspäivänä, jos semmosen aattelit lauantaina pitää, voit tehdä vuorotellenkin noita räväköitä sarjoja penkin ja leukojen välillä. tee ne testityylillä aina.
 
Ton kevyen treenin olen pyrkinyt tekemään aina nopeuspainotteisesti ja mun mielestä se on toiminut ok.

Oli jopa vähän mielessä, jos tekis tässä yhden treenijakson enemmän bodailupainotteisesti, kun tuo maxvoiman kehitys on niin nihkeää...

Eli jättäis penkkiä vähemmälle ja lisäisi vinopenkkiä, pystypunnerruksia, ym.

Mitä mieltä tästä?
 
no ellet juuri oo tehnyt tollasia settejä, tuohan se hyvää vaihtelua. pidä kuitenkin kohtuullisena se pituus ja tee penkkiäkin, mutta vaikka kakkosliikkeenä. toistot selkeesti eri eli jotain 10-15. kuukausi tota ja sit taas peruskaudelle. siinä sit tekis enempi koviakin sarjoja. esim, jos työsarjat ois 2*4*85%, 2*6*80%, tekis niitä ennen 3*1*90-95%.
 
Jeps... Kiitos. Kaudet varmaan tyyliin 2-3kk? Ja sen kakkoskaudenkin tähtäimessä varmaan jonkimoinen volyymiprogressio toimii... vai? Kattoo miten tää nyt lähtee kehittymään, ehkä sitten keväällä tämän pidemmän peruskauden jälkeen voisi sitä piikkaustakin harkita. Katotaan ny.
 
no pari kuukautta on ok. 3 progressiivisesti kovempaa ja yks kevyempi viikko.
 
Olisiko heittää linkkiä/kuvaa siihen muutamaan otteeseen mainitsemaasi vahausmasiinaan jolla voi hieroskella? ei tekisi varmasti pahaa minullekkaan :jahas:
 
biltemasta ainakin löytyy 19.99 €.
- autoilu
- pesu-, kiillotusvälineet
- kiillotuskone 240 mm
 
17-044_l.jpg
 
Minkälaista normaalin- ja kapean penkin sarjapainojen eroa pidät normaalina? Entä toivottavana? Itsellä näyttäisi vähän siltä, että ovat kyllä hyvin lähellä toisiaan(kapean painot jotain 95% normaalin sarjapainoista), vaikken ole kapeta penkkiä tehnyt suurinpiirtein ikinä. Dippiä olen kyllä tehnyt, kun se ehkä asiaan vaikuttaa...
 
välitykset, oteleveydet jne vaikuttaa, mutta yleensä semmonen 90% on ihan ok. ei se voi ihan prosentin päälle aina mennä.
 
JJP sanoi:
ma
kyykky 3-6x4-6
leuanveto 3-4x8-10

ke
penkki 3-6x4-6
vatsa 4-6x8-12

pe
mave 3-6x4-6
kapea penkki 3-4x8-10

1. 3x4x75
2. 5x5x70
3. 3x3x80
4. 4x5x75
5. 6x6x70
6. 4x4x80
7. 5x6x75
8. 3x4x85
9. 5x5x80
10. 3x3x90
11. 4x5x85
12. 6x6x80

Tämä alkaa olla tehty. Ohjelma katkesi ikävästi just viikolta 12, ehdin tehdä kyykyn 6x6x80% ja sitten flunssa tiputti penkin jonnekin vkon 7 tasolle ja parin epäonnistuneen 6x6x80% yrityksen jälkeen lähdin kiltisti palauttelemaan ohjelmalla viikosta 8 takaisin ylöspäin.

Tänään nyppäsin joutessani mavesta 1x200kg ( ent. max 190 ) joten jopa maksimi on noussut vaikka tuntuukin että 90-100% painoihin on tuntuma ihan hukassa. Sarjakestävyys on kasvanut selvästi, enää ei romahda läheskään samalla lailla ekan kovan sarjan jälkeen. Parhaiten rauta yleensä liikkuu 2. tai 3. sarjassa jos vakiopainolla mennään. ( pitäisikö lisätä nopeustreeniä ? )

Minkä viikkojen väliin ymppäisit tuohon yo. ohjelmaan sanotaan vaikka pari kolme viikkoa jotain kovia ykkösiä/kakkosia ? Yht. joku 15 tai 16 viikon ohjelmaksi + kevyet? Jos hukkuisi vähän vähemmän tuntuma isoihin painoihin, mikä tuntuu tällä hetkellä isoimmalta miinukselta yo. mallissa.
 
Minkä viikkojen väliin ymppäisit tuohon yo. ohjelmaan sanotaan vaikka pari kolme viikkoa jotain kovia ykkösiä/kakkosia ? Yht. joku 15 tai 16 viikon ohjelmaksi + kevyet? Jos hukkuisi vähän vähemmän tuntuma isoihin painoihin, mikä tuntuu tällä hetkellä isoimmalta miinukselta yo. mallissa.

jto on kirjoittanut kokonaisen artikkelin aiheesta. Löytyy kirjoittamalla googleen "maksimivoima peruskaudella". Mielestäni todella hyvää infoa.
 
Mitä mieltä olet jto vyön käytöstä.
Olen saanut hyvin ristiriitaista tietoa vyön käytöstä.

Monet vakuuttavat että jos ei käytä vyötä niin keskivartalon omat lihakset oppivat toimimaan oikealla tavalla ja muodostavat kehon oman "lihaskorsetin" ja näin ollen tarvittavan tuen nostoihin.

Mutta toisaalta lähes kaikki voimanostajat taitavat käyttää vyötä. Tosin osa huippupainonnostajista ei käytä vyötä.

Eräs kovan luokan painonnosto valmentaja sanoi minulle että vyötä ei kannata käyttää kuin kovimmissa kyykky sarjoissa. ja perusteli asiaa juuri tällä keskivartalon lihasten toiminnalla ja vahvistumisella. Ja sillä etteivät kaikki painonnostajat käytä vyötä

Kun taas kysyin mielipidettä asiaan eräältä toiselta entiseltä painonnostajalta. Hän sanoi ettei kannata jättää vyötä pois koska riski loukkaantua kasvaa huomattavasti. Ja huippupainonnostajat jotka eivät käytä vyötä ovat treenanneet keskivartalon niin kovaan kuntoon että he pystyvät nostamaan ilman vyötä, mutta meidän tavan ihmisten kannattaisi käyttää vyötä.

Sitten vielä että jos vyötä alkaa käyttää niin käytänkö sitä vain kyykyssä ja mavessa vai myös rinnallevedossa ja tempauksessa. Kannattaako hankkia kyykyä ja mavea varten voimanosto vyö. Tällä hetkellä minulla on painonnosto vyö.
Ja miten isoissa raudoissa vyötä kannattaa alkaa käyttää. Ei luultavasti vielä pienemmissä lämmittely painoissa.

Omasta taustasta sen verran että vaihtelevaa treeniä on takana jo noin 3 vuoden ajalta (ensimmäinen vuosi RHP tyyliin:david:) välissä tosin pitkiä taukoja ja kainennäköistä muuta urheilua

Treenailen täysin maksimivoima -ja räjähtävyyshakuisesti ja Treeni vaihtelee kausiluontoisesti voimanosto ja painonnosto liikkeiden välillä.
Kapea kyykky on tällä hetkellä siinä 140kg:n tuntumassa (sarjojen perusteella arvioituna)

Kiitos jos jaksat vastata tähän minua pitkään askarruttaneeseen kysymykseen :hyvä:
 
Back
Ylös Bottom