Kehon mittasuhteet ja voimaliikkeet

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja NTP
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Juu kyllä treenaajilla jumit on lähes aina riippuvaisia siitä tekemisen määrästä. Monesti tehdään liikaa ja kovalla innolla ja no pain no gain ja mä en kevennyksiä koskaan pidä!!! Sitten toinen ääripää on ihmiset, ketkä ei tee mitään ja se on se toinen syy paikkojen jämähtämiselle. Ihminen on aika hassu otus.
 
Voin mä tuota etänä käydä läpi. Ihan mielenkiintonen juttu. Hyvin runsaasti näitä on tullut nähtyä ja kateltua erilaisia yksilöllisiä ideaaleja kuntoon. Laita mulle mailia ja mieluusti mukaan sun nykynen kyykky sivulta ja edestä polven korkeudelta kuvattuna.
Palaan asiaan kun saan nuo kuvattua (y)
@mokin veikö se venyttely mihinkään sen pehmytkudoksen osalta? Siis liikkuuko hyvin eikä oo selkeitä lihaskiristyksiä ennen kuin liike stoppaa ja onko sama todettu fyssarilla myös? Venyykö pakara hyvin (esim. pigeon pose), entä lonkankoukistaja (couch stretch)? Tuleeko kyykyn liikeradan äärirajoilla pinnemäistä tunnetta/kipua mihinkään lonkassa (sivulle/eteen)? Lonkanhan voi kyllä magneetissa kuvata, mutta en ole ihan varma onko se ihan yksinkertainen ja definitiivinen tapa selvittää asia. Minulle fyssari muistaakseni mainitsi että on myös vähän kiinni siitä missä asennossa sen kuvaa.

Hermohan sitä lihasta pitää kireällä ja ne voi pitkittyessään olla sellaisia juttuja, että se itse kudos on niin tunnoton ettei mikään venytys tunnu missään. Koettu on, en tosin tiedä onko noita kovinkaan usein symmetrisesti molemmilla puolilla. Se voi sitten hieman hämätä ja vaikuttaa siltä, että on rakenteellinen vika. Tuollaiseen en usko venyttelyllä olevan kovinkaan suurta vaikutusta, vaikka ei näistä laajemmin ole kokemusta. Nuohan on ymmärtääkseni monesti kompensointijuttuja kun kroppa on muualta laiska/heikko tai yrittää suojata jotain. Ne vain pitäis tunnistaa ja sehän ei ole välttämättä yhtään helppo homma edes hyvälle fyssarille.
Lonkankoukistaja ainakin liikkuu hyvin, eikä pakarassakaan pitäisi olla "jumia". Fyssari tuon liikkeen stoppaamisen aluksi huomasi, eli makasin selällään pöydällä ja vei polvea "sivulla" rintaa kohden. Normaalisti kyykyssä ei kipuja tai pinnemäistä tunnetta ole, noissa @jto mainitsemassa venytyksessä (ulkokierto, oven karmista tukea) lonkan ulkosivulle (kuitenkin "sisälle") tulee jonkinlaista kipua. Kyllä se venyttely hieman paransi liikkuvuutta tietyissä liikkeissä (tai sanotaan että isoissa liikkeissä ei eroa huomannut, mutta pystyi venyttelemään pidemmälle). Eli vaikka syvyyttä ei tullut lisää tai alaselkä ei pysynyt yhtään paremmin kasassa.

Oletko kokeillut ''venyttelyä'' lisäpainoilla missään muodossa? Imo perus venyttelyllä on oma hyötynsä, mut ns. weighted stretch liikkeillä(minkä tahansa liikkeen voi muuntaa tällaseksi käytännössä) saa huomattavasti hyödyllisempää liikkuvuutta aikaseks, eikä tarvii ees nähä hirveesti vaivaa. Esimerkkeinä perus valakyykky, syvät punnerrukset/dipit, kyykyt kuorma vahvasti kehon edessä pitäen yms. Staattinen venyttely on niin yksulotteista, ja vaan 1 osa liikkuvuutta. Nuo esimerkkiliikkeet on ns. ''oikeeta'' liikettä samalla, ja paikat pääsee ihan niin kovaan venytykseen ku melkeenpä mahollista. Tossa etupainosessa kyykyssä sen huomaa selkeiten varmaan kuka tahansa, oli liikkuvuus mitä tahansa tasoa. 10kg kiekko riittänee, ja leikit et se on auton ratti 😅. Eli pitkälle eteen, jollon aika taattua että nilkat alkaa aukeneen paremmin.
Käytännössä RDL hitaalla negatiivisella ja stopilla alhaalla. Mutta kuten aiemmin sanoin, pääasiassa "relax to stretch"-tyylillä venytellyt, eli venytys, lihaksen jännitys, rentoutus ja liike hieman pidemmälle. Ja myös "goblet squattia" on tullut tehtyä.



Pakko sanoa että tietyllä tapaa @jassoo7 puheet vaikuttaa erittäin fiksulta. Kun jos unohdetaan tässä kohtaa että kyse on yksilöstä ja mietitään sitä tikku-ukkoa, jossa torso + pää on yksi viiva, reisi on toinen viiva ja sääri on kolmas viiva. Noiden päätepisteet ovat "luonnollisella" tavalla kiinni toisissaan, säären alapiste (eli käytännössä nilkka) on kiinteästi sidottuna maahan. Riippumatta realistisista mittasuhteista, jalat suorana, tikku-ukon kropan pitäisi päästä liikkumaan 180 astetta per suunta. Eli maha säären etuosaa vasten tai selkä säären takaosaa vasten. Reaalimaailmassa liikkuvuus ei ole tuollaista, vaan tuossa taaksepäin taivutuksessa ottaa rakenteet hyvin äkkiä vastaan. Jos lähdet taivuttamaan selkää taaksepäin, niin onko se "venyttelyä" jos otat rinnan päälle vaikka 500kg lisää painoa? Kyseessä ei tarvitse olla vapaapudotus, mutta kaikki lepää nivelten ja rakenteiden päällä siinä kohtaa. riippumatta siitä onko lähtenyt liikkeelle vaikka 1kg korotuksin. Rakenteellinen ääriasento on rakenteellinen ääriasento, eikä se siitä muutu, ellei joku anna periksi (eli toisinsanoen hajoa paskaksi). Jos miettii ristiriipuntaa, niin kyseessähän ei käsittääkseni ole millään tapaa ääriasento eikä myöskään normaalisti liikkuvuudesta kiinni. Sama kuin vaikka penkkipunnerruksessa isometrinen pito 3/4 lockoutista.

Tuo @jassoo7 sanoma "lähtökohta että joku paikka on AINA kireä/jumissa/heikko/vahva/yms" on hienosti sanottu, tietyissä piireissä se on aina juuri näin. Ja sama pätee moneen muuhunkin, menet olkapää-jumin kanssa leikkaavalle kirurgille, hänen mielestään ainoa vaihtoehto on leikata se. Fyssarin mielestä kuntoutus on paras vaihtoehto. Armeijan lääkärin mukaan 400mg buranan teippaaminen olkapäähän riittää. Noitatohtorin mukaan homeopaattiset valmisteet ovat avain onneen. Tuo "ihminen on tehty liikkuu ja kykenee kaikkeen"-tyylinen ajattelu muistuttaa hieman ketouskovaisia, kun siihen hurahtaa, niin kaikki muu unohtuu ja tämä yksi ratkaisu sopii kaikkeen. Yleensä vielä hyvin tarkalla tutkimuksella jossa N=1, huudetaan että keto auttaa kaikkeen. Tai pyöritään samanhenkisten kanssa, jolloin otoskoko kyllä kasvaa, mutta on pahasti vääristynyt. Kun katsoo kovien nostajien suorituksia, vaikka vertailuksi sumotyylit Ed Coan vs Bryce Krawczyk, niin leveydessä on mittava ero. Tai onko kaikilla pelkästään liikkuvuudesta kiinni että ei pääse ammattipainonnostajien tempauksen ala-asentoon? https://deansomerset.com/beyond-butt-wink-hip-shape-injuries-and-individual-ability-part-1/ <- ja tuon lisäksi osat 2 sekä 3. Jos katsoo erilaisia liikerajotteita, lonkan rakenteita, niin voisi päätellä että jossain kohtaa venyttely (passiivinen, aktiivinen, "ladattu") ei asiaa auta lainkaan, vaan saattaa jopa pahentaa. Puhun nyt siis yleisellä tasolla, enkä sillä että vaikkapa juuri minulla olisivat kyseiset rajoitteet. Mutta ihan näihinkin tutkimuksiin perustuen, tuntuu kummalta väitökset että jokainen pääsisi kyykkäämään "below parallel" tai saisi vedettyä mavea selkä suorana, seisoen itse pukin päällä.
 
Tietenkään en sano etteikö KOSKAAN voi olla tilannetta että ”venyttely” on hyödytöntä mutta harvemmin se on ratkaisu kestävästi mihinkään.

Hyviä esimerkkejä monilta löytyy esim kotoa kissat koirat jotka nukkuu kerällä ja kun ne nousee ne ”venyttelee” mutta tarkastellaanpa vähän tarkemmin mitkä lihakset heillä on pituus mitan pidemmässä päässä ja mitkä taas on lyhemmässä päässä. (Selän fileet pidemmässä ja vatsa puolen fileet lyhyemmässä)

Nyt kun he ojentavat etu raajat pitkälle eteen he SUPISTAVAT tiukasti SELÄN puolen fileitä koska ne ovat olleet ”kauan” lihaksen pidemmässä päässä. Ja tämän seurauksena vatsa puolen fileet taas pitenevät mutta ennen kaikkea kyseessä on enemmän hurja supistus EIKÄ niinkään rintarangan venytys/ ojennus vaan tämä on seuraus siitä. (Ei voida sanoa musta valkeasti että pelkästään toinen mutta suuremmassa roolissa on selkä fileiden supistus)
 
Joo, en minäkään väitä että liikkuvuusharjoitteet olisivat turhia. Mutta juuri se että tapauskohtaisesti ne voivat olla kuitenkin jopa haitallisia (venytetään rakenteellisesta rajoitusta vasten, esimerkkinä vaikka auton ratin kääntäminen, ei se siitä veny vaikka kuinka paljon kääntäisit enemmän, jossain kohtaa jotain hajoaa). Mutta tämä on juuri se asia kun ollaan uskomuksissa ja poiketaan "tieteestä", keto ei sovellu jokaiseen tilanteeseen ja venyttely ei paranna jokaista vaivaa. Vaikka 99% väestöstä mahtuisi kulkemaan selkä suorana oviaukosta, niin on väärin sanoa että tekee jotain väärin jos ei mahdu oviaukosta kulkemaan. Varsinkin kun tämän harrastuksen "esikuvat" ja "tähdet" ovat käytännössä kaikki jollain tapaa spesiaaliyksilöitä, niin ei kukaan silti väitä että kaikki pystyvät Colemanin Prime timen mittoihin pääsemään tai Hallin tuloksiin voimalajeissa kun vain tekisi jotain enemmän.

Toki lopuksi että yleensä kuvittelisin että liikkuvuusharjotteista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Toki tapauskohtaista.
 
Voisiko aktiivinen ”venytys” olla se minkä sinun lihaksisto pystyy tuottamaan ja kaikki se loppu on passiivista enemmän tai vähemmän koska joudut hakemaan lisää voimaa venytyksen aikaan saamiseksi kehon ulkopuolisia tekijöitä käyttäen. Kehon sisällä on sitten useampi rajoitin mekanismi joka voi vaikuttaa nivelten liike laajuuksiin.
Myönnän että virallisemmat termit on hukassa, itse katson passiiviseksi sellaisen venytyksen, jossa staattisesti venytettävä lihas ei tarkoituksenmukaisesti tee työtä. Pointti oli se, että ulkoisen painon käyttäminen ei automaattisesti tee venytyksestä vaarallista. Itse en todellakaan puhu "perinteisen" staattisen venyttelyn puolesta varsinkaan liikkuvuusongelmien ratkaisuna.
Kyllä se passiivinen on siellä ihan hyvin kuvaava termi materiaalille johon kohdistuu voima joka saa siinä aikaan liikettä jota materiaali ei pysty ilman ks voimaa tuottamaan.
Se venyvä "lihasmateriaalihan" ei omaa venytystään saa aikaan ikinä, mutta tämähän me kaikki tiedetään ja menee jo minun puoleltani saivarteluksi. Kuitenkin, jos se etureisi venyy voimalla X pelkkää takareittä käyttämällä, niin ei se etureiden näkökulmasta ole juuri sen aktiivisempaa kuin että joku toinen henkilö painaa jalkaani koukkuun voimalla X (vaikka kai vastavaikuttaja jotenkin liikkeessä on aina mukana, vähän nyt spekuloin :LOL:). Hyvähän se olisi tietty että lihasvoimalla voitaisiin viedä niveliä ääriasentoihin, mutta yksi näkökulma on, että lihaksen pitäisi kyllä pystyä työskentelemään pidentyessään ja lajista riippuen lähemmäs tai kauemmas nivelen passiivisen liikeradan rajoja. Siinä näkisin painoille jo ihan perustellun roolin ja niillä saa vähän eri tavalla sitä tärinäaluetta esiin.

Tuo @jassoo7 sanoma "lähtökohta että joku paikka on AINA kireä/jumissa/heikko/vahva/yms" on hienosti sanottu, tietyissä piireissä se on aina juuri näin. Ja sama pätee moneen muuhunkin, menet olkapää-jumin kanssa leikkaavalle kirurgille, hänen mielestään ainoa vaihtoehto on leikata se. Fyssarin mielestä kuntoutus on paras vaihtoehto. Armeijan lääkärin mukaan 400mg buranan teippaaminen olkapäähän riittää. Noitatohtorin mukaan homeopaattiset valmisteet ovat avain onneen. Tuo "ihminen on tehty liikkuu ja kykenee kaikkeen"-tyylinen ajattelu muistuttaa hieman ketouskovaisia, kun siihen hurahtaa, niin kaikki muu unohtuu ja tämä yksi ratkaisu sopii kaikkeen. Yleensä vielä hyvin tarkalla tutkimuksella jossa N=1, huudetaan että keto auttaa kaikkeen.
Ja aika usein nimenomaan potilaan oma arvio on, että geenit ei riitä, nivelen rakenne on huono, selkä on yliliikkuva, ei laihdu vaikka mitä tekisi, natumaksimi saavutettu... En toki sinun tilanteestasi tiedä tarkemmin, mutta oikeassa olet kuitenkin kun olet asiasta selvää ottamassa niin syvällisesti että magneettiakin harkitset (y). Yritystä pitää olla eikä liian nopeasti vajaiden tietojen perusteella hyväksyä vallitsevaa tilannetta. Kremppojen korjaaminen on kyllä kieltämättä sen verran vittumainen ala, että potilaalla voi olla ihan toivoton paikka keksiä, minkälainen ammattilainen olisi paras ja vielä kuka sen ammattikunnan edustajista ammattitaitoinen.

Kuinka kauan muuten näitä ongelmia on havaitusti ollut? Oletko koskaan (ennen punttitouhuja) harrastanut/yrittänyt mitään, missä vaadittaisiin isompaa liikelaajuutta lonkkaniveleltä?
 
Pyöreästi teini-iästä lähtien, eli +15v jo. Joskus junnuna karatetta ja judoa yhteensä muutaman vuoden, sitten teininä punttailua (pääosin penkkiä ja habaa). Joskus opiskeluaikoina kaveriporukan höntsäsählyssä olin maalivahtina, muutaman kerran jouduin jääkiekossa maaliin, puhutaan muutamista kerroista, eikä se liikkuvuus silloinkaan nykyistä parempaa ollut.

Joskus about 8v sitten oli kehonpaino-treeni yritystä, silloin hyvin aktiivisesti koitin hakea noita liikkuvuusrajoja, nilkkaan sain lisää liikkuvuutta, mutta eipä sekään kauheasti auttanut. Nyt sitten taas aikuisiällä koittanut punttitouhuja ja parisen vuotta jaksoin noita venytellä, nyt ei ole ollut kauheasti intoa kun käytännössä mitään ei tapahtunut ja kun fyssarilta tuli "lupa" lopettaa liikkuvuuden hakeminen alaraajoihin.

Jonkun verran näihin asioihin eri kohdissa perehtynyt, paljon lukenut ja kokeillut. Rajoitteet myös itse hyväksynyt, eikä varsinaista tarvetta ole niistä päästä eroon (mutta jos nyt paljastuisi että tuolle jotain pystyisi järkevästi tekemään, niin tottakai sitä yrittäisin).

Edit. Mutta siis kyllähän varmuus aina kiva olisi. Ei tarvitsisi itse pohtia asiaa. Onko muuten @jto koskaan (aiemmin) tullut vastaan ihmistä jonka liikkuvuus loppuu selkeästi vaikkapa lonkasta. Sovitaan nyt vaikka että kyykky/mave/painonnosto esimerkiksi. Että aihetta saadaan rajattua.
 
Myönnän että virallisemmat termit on hukassa, itse katson passiiviseksi sellaisen venytyksen, jossa staattisesti venytettävä lihas ei tarkoituksenmukaisesti tee työtä. Pointti oli se, että ulkoisen painon käyttäminen ei automaattisesti tee venytyksestä vaarallista. Itse en todellakaan puhu "perinteisen" staattisen venyttelyn puolesta varsinkaan liikkuvuusongelmien ratkaisuna.
Voihan siitä passiivisestakin olla eri asteita eli ei tarvitse olla joko tai. 👍🏼 Eli kun tuo oma aktiivinen työ nivelessä saapuu pisteeseen jossa et enää pidemmälle sitä pysty ilman apuja viemään alkaa sitten näiden apujen kanssa kudos passiivisesti venymään koska se ei enää aktivoituneena sitä liikettä sallimaan.
 
e venyvä "lihasmateriaalihan" ei omaa venytystään saa aikaan ikinä, mutta tämähän me kaikki tiedetään ja menee jo minun puoleltani saivarteluksi. Kuitenkin, jos se etureisi venyy voimalla X pelkkää takareittä käyttämällä, niin ei se etureiden näkökulmasta ole juuri sen aktiivisempaa kuin että joku toinen henkilö painaa jalkaani koukkuun voimalla X (vaikka kai vastavaikuttaja jotenkin liikkeessä on aina mukana, vähän nyt spekuloin :LOL:). Hyvähän se olisi tietty että lihasvoimalla voitaisiin viedä niveliä ääriasentoihin, mutta yksi näkökulma on, että lihaksen pitäisi kyllä pystyä työskentelemään pidentyessään ja lajista riippuen lähemmäs tai kauemmas nivelen passiivisen liikeradan rajoja. Siinä näkisin painoille jo ihan perustellun roolin ja niillä saa vähän eri tavalla sitä tärinäaluetta esiin.
Jos viet aktiivisesti lihastyötä käyttäen jalan koukkuun aktivoituu myös etu sekä takareisi. Mikäli laskemme jalan rennoksi ja joku painaa sen kohti pakaraa meillä on todella erilaiset liikelaajuudet vaikkakin voimien suuruus olisi molemmissa sama esim juuri tämän polvinivelen osalta ja tämä jälkimmäinen on passiivista venyttämistä.

Tottakai sinä voit lihasvoimalla viedä nivelet ääri asentoihin miksi haluttaisiin esim voimanostossa viedä nivel ääri asentoon kuormalla jos joudut menemään passiiviselle puolelle. Se käytännössä tarkoittaa että nivel kantaa tällöin lähes yksin koko sen kuorman jos et pysty lihasta aktiivisesti täydellä sitä vastaan jännittämään.

Tämän seurauksena jänteet vaurioituvat pikku hiljaa nivel pinnat samoin ja sitten yksi kaunis päivä se pienikin kuorma on sille rakenteelle liikaa ja käy naps! Sitten ihmetellään että miten kävi näin kun oli pieni paino vain ja kun leikkaus alkaa voidaan todeta että joo tätä on kyllä raiskattu jo vuosia ja nyt sille tuli vaan kilometrit täyteen.
 
Tottakai sinä voit lihasvoimalla viedä nivelet ääri asentoihin miksi haluttaisiin esim voimanostossa viedä nivel ääri asentoon kuormalla jos joudut menemään passiiviselle puolelle. Se käytännössä tarkoittaa että nivel kantaa tällöin lähes yksin koko sen kuorman jos et pysty lihasta aktiivisesti täydellä sitä vastaan jännittämään.
Huomaa maininta "lajista riippuen." Voimanostossahan just nimenomaan ei haluta, siellä jumi on voimaa ja varsinkin kyykyssä halutaan venytysrefleksi käyttöön. Toisissa lajeissa joudutaan tuottamaan voimaa pidemmillä liikelaajuuksilla, painonnosto ja telinevoimistelu tulee ensimmäisenä mieleen. Tarkoitin tuolla "viedä lihasvoimalla ääriasentoihin" juurikin sitä, että päästäisiin ilman ulkoista kuormaa lähelle nivelen passiivista liikelaajuutta, ts. aktiivinen liikelaajuus olisi mahdollisimman suuri (yhä lajista riippuen).
 
Huomaa maininta "lajista riippuen." Voimanostossahan just nimenomaan ei haluta, siellä jumi on voimaa ja varsinkin kyykyssä halutaan venytysrefleksi käyttöön. Toisissa lajeissa joudutaan tuottamaan voimaa pidemmillä liikelaajuuksilla, painonnosto ja telinevoimistelu tulee ensimmäisenä mieleen. Tarkoitin tuolla "viedä lihasvoimalla ääriasentoihin" juurikin sitä, että päästäisiin ilman ulkoista kuormaa lähelle nivelen passiivista liikelaajuutta, ts. aktiivinen liikelaajuus olisi mahdollisimman suuri (yhä lajista riippuen).
Ei voimanostossa jumi todellakaan ole voimaa. Jos yksilöllä on tämä ”jumi” (mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan) sitä nopeammin passiiviset liike laajuudet tulevat eteen koska ollaan menetetty jo osa siitä mitä aktiivisesti voidaan tuottaa = huonompi/ heikompi voiman tuotto.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ei voimanostossa jumi todellakaan ole voimaa. Jos yksilöllä on tämä ”jumi” (mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan) sitä nopeammin passiiviset liike laajuudet tulevat eteen koska ollaan menetetty jo osa siitä mitä aktiivisesti voidaan tuottaa = huonompi/ heikompi voiman tuotto.
Eikös vähän jäykemmällä lihaksella kuitenkin venytysrefleksi tule aiemmin?
 
Eikös vähän jäykemmällä lihaksella kuitenkin venytysrefleksi tule aiemmin?
Tarvitsee vähän avata enemmän en saa nyt kiinni mitä venytysrefleksi tarkoittaa ja oletan että jäykempi lihas = ääripäistään tai vain toisesta rajoittunut toimimaan normaalisti. (Ääripäät = Supistuneena/ venyneenä)
 
@mokin Ei viimeseen 30 vuoteen oo tullu mulle valmennuksessa vastaan ihmistä, joka ei saisi voimanostosyvyistä kyykkyä tehtyä tai siinä kehitystä.
 
Kiitos. Hulmi siteeraa tässä tosiaan tätä venytysrefleksiä mikä johtaa kyllä lukijan harhaan ja vertaa sitä jopa katapulttiin (voi olla kuluttaja ystävällinen kuvaus mutta missään nimessä jänteet eivät toimi todellakaan noin) jänteet EIVÄT ole mitään kuminauhan tai vastaavan tapaista ne eivät myöskään tuota itsestään voimaa muuta kun ehkä jossain tutkimuksissa pitäisi katsoa nuo referenssit joita hän tutkimuksessaan lainaa että kuinka kauheasti niissä on jänteitä venytetty että jotain kuvatun kaltaista niissä on saatu aikaiseksi. Tässä vaiheessa enempää selvittämättä uskon vahvasti että mikäli jotain lainauksissa on tutkittu on jänteet irroitettu kehosta tutkimusta varten ja se ei todellakaan ole sama asia kun että ne olisivat kehossa sisällä kiinni lihaksissa ja ylittävät nivelet joissa ne sitten lihasten jatkeena saavat liikettä aikaan.

Pommi kyykky mihin tämä katapultti liittyy on voiman muuttuminen pohjalla rakenteelliseksi mikä sitten kattaa lihasten ja jänteiden passiiviset ominaisuudet kun myöskin nivelkulma muutokset pohja asennossa sekä lihasten ja muiden pehmyt kudosten painuminen toisiaan vasten —> takareisi, pohje josta sitten syntyy myös ”kimmoisaa” liikettä jos sitä halutaan.

Hulmi myöskään ei ota tässä esille muuta kun pitää olla vahvat kestävät polvet 🙄 ei sanallakaan mainitse osteofyytteja hurjasti kasvanutta artriitin riskiä ja sitä kautta artroosia nivelen pinnoilla patellassa sitä ääretöntä voimaa mikä polveen kohdistuu nivelpintojen ollessa pienimmillään koska ne eivät kasva mutta pommilla pohjaan kaikki voima on järkyttävä polvinivelessä verrattuna kontrolloituun liikkeeseen ja suunnan vaihtoon.

(Pahoittelen jos tässä on miljoona kirjoitusvirhettä)
 
Eikös vähän jäykemmällä lihaksella kuitenkin venytysrefleksi tule aiemmin?
Toisaalta, missä asteissa se refleksi olis voimakkain, ja hyödyllisin? Eli jos pääsisi syvemmälle, ni oisko se vitun jees? Jos mietin ite vaikka kyykkyä, ni kyllä se kaikin puolin powerin kannalta tehokkaamalta tuntuu pohjaan mennessä. Mut sitä en tiedä, miltä tuo tuntuisi kehossa jos en pääsisi kuin vaakatasoon, ja mistä muista seikoista toi olis riippuvainen.

Yllä tuli sen verran paljo juttua, etten oikeen tiiä mistä alottaisin. Joudun luonnonvastasesti vähän luovuttaan tässä, ja siirryn katsojaksi 😇. 100% ihmisistä joita oon ikinä tavannut salikulttuurissa, jotka voivottelevat liikkuvuuttaan, rakennetta yms. eivät ikinä tee/tehnyt/tuu tekemään sen eteen mitään. Koska se on tylsää(jos siitä tekee sellasta), ei tapahdu kahessa yössä, eikä osata. Pessimistinä joudun olettaan, että samat arvot pätee myös Pakkotoistolla 😓. Pahoittelut jos oon kuitenki väärässä.
 
Yllä tuli sen verran paljo juttua, etten oikeen tiiä mistä alottaisin. Joudun luonnonvastasesti vähän luovuttaan tässä, ja siirryn katsojaksi 😇. 100% ihmisistä joita oon ikinä tavannut salikulttuurissa, jotka voivottelevat liikkuvuuttaan, rakennetta yms. eivät ikinä tee/tehnyt/tuu tekemään sen eteen mitään. Koska se on tylsää(jos siitä tekee sellasta), ei tapahdu kahessa yössä, eikä osata. Pessimistinä joudun olettaan, että samat arvot pätee myös Pakkotoistolla 😓. Pahoittelut jos oon kuitenki väärässä
Sitä en tiedä kuinka vaikea se on hyväksyä että kaikkia ei ole tähän(kään) lajiin tehty. Se että tuleeko sen yksilön tulla sitä julistamaan salille huonojen tulosten peittelyksi on kyseenalaista mutta samalla osoitat myös sen että vertaat tuloksia keskenään henkilöiden välillä joiden fysiikka ei ole lähellekkään identtinen ja se ei ole ”hyväksyttävä” syy että (pelkästään) rakenteellisesti erot voivat voimantuoton kannalta merkittäviä. (Ei pelkästään raaja pituudet tai mitä silmällä päälle päin erottaa)
 
@Cuntslinger Ihan mielenkiinnosta, miten tiedät mitä he ovat tehneet tai olleet tekemättä? Tai tekevät tällä hetkellä? Oletko asioista kysellyt suoraan heiltä?

Äläkä ihmeessä lopeta keskustelua, tässä ketjussa on paljon asiaa ja miettimistä, aivan varmasti moni saa tästä uutta ajateltavaa. Keskustelun kannalta ei ole kauhean hyväksi heittää toteamusta tiskiin absoluuttisena totuutena ja poistua paikalta. Toki ei ketään voi pakottaa keskustelemaan tai käyttämään aikaansa tiettyyn asiaan, mutta kun tälläistä asioista lähdetään väittelemään, puolustetaan omia argumentteja ja kuullaan vastapuolia, parhaimmassa tapauksessa kaikkien ymmärrys kasvaa. Asioista saatetaan silti olla eri mieltä, mutta ymmärretään ehkä paremmin toisten näkemystä asiaan.

Eikä tälläisissä ketjuissa asiantuntevia keskustelijoita ole yleensä liikaa, kun aihe on kuitenkin "tylsähkö", ellei sitten (bio)mekaniikka ole lähellä sydäntä. Sen takia olisi hyvä ettei kaikki karkaa takavasemmalle, juuri kun argumentteja alkaa tulla.

Tuo @jassoo7 näkemys pommikyykystä ja mikä kaikki siihen vaikuttaa on muuten mielenkiintoinen. Itse tosin kuvittelen että jos lähdettäisiin maksimivoimassa kilpailemaan, voimanostossa, niin liikkuvuus joka menee "yli" (eli liikkeiden vaatiman liikkuvuuden yli) voisi olla jopa haitallista. Pitää selvitellä asiaa lisää. Muutama tutkimus tähän liittyen on joskus tullut vastaan, muttei syvällisemmin tullut luettua.
 
Kyllä venytysrefleksi/lihaksen elastisen energian varastoituminen on ihan lihasperäinen, karkeasti kuvaillen lihaksen venytykseen liittyvä "puolustusreaktio". Ei siis paikkojen painumista toisiaan vasten ja sitä kautta takaisinponnahtelua jne. Jänteillä ei toki tuossa ole kuin voimanvälittäjän rooli eli lihaskamaa on mokoma. Hulmilla nää on vähintään erinomaisesti kyllä hallussa ja toi on perus fysiologiaa ja sen treenaaminen kuuluu moneen lajiin aika olennaisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Pommi kyykky mihin tämä katapultti liittyy on voiman muuttuminen pohjalla rakenteelliseksi mikä sitten kattaa lihasten ja jänteiden passiiviset ominaisuudet kun myöskin nivelkulma muutokset pohja asennossa sekä lihasten ja muiden pehmyt kudosten painuminen toisiaan vasten —> takareisi, pohje josta sitten syntyy myös ”kimmoisaa” liikettä jos sitä halutaan.
Me sun kanssa puhuttiin just voimanostosta ja siitä, voiko voimanostossa olla hyödyksi että liikkuvuus (lihasten venyvyys) ei ole ihan sitä voimistelijatasoa. Ainakin niin luulin. Mutta jos venytysrefleksi oli jo alkujaan vieras aihe niin ei tästä kannata enempää jatkaa. Muutenkin tuossa Peltosen Gradussa oli vähän kattavampi esittely aiheeseen.
Toisaalta, missä asteissa se refleksi olis voimakkain, ja hyödyllisin? Eli jos pääsisi syvemmälle, ni oisko se vitun jees? Jos mietin ite vaikka kyykkyä, ni kyllä se kaikin puolin powerin kannalta tehokkaamalta tuntuu pohjaan mennessä. Mut sitä en tiedä, miltä tuo tuntuisi kehossa jos en pääsisi kuin vaakatasoon, ja mistä muista seikoista toi olis riippuvainen.
Venytysrefleksissä tulee tahaton hermoimpulssi nopeasti venyvään lihakseen, joten yksinkertaistaen koska sun kroppa "tykkää" ja antaa mennä syvälle kyykkyyn niin sä et siinä voimanostosyvyydessä kudoksista kummoista pomppua saa. En ole ihan varma luokitellaanko se tahattoman impulssin lisäämä lihasjännitys myös passiiviseksi jännitykseksi jänteiisiin ym. varastoituvan voiman lisäksi.
 
Back
Ylös Bottom