- - - Updated - - -
Liikunta-alan ammattilaisena kysyisin muutamia kysymyksiä crossfit saleilla ohjatuissa treeneissä mukana olleilta:
Miten tunneille ilmoittaudutaan? jos ei ole ilmoittautumista niin miten toimitaan jos klo 8:00 wodiin tulee 3 ja klo 9:00 alkavalle tunnille vaikkapa 25 henkeä?
Miten isoja ryhmät ovat & monta ohjaajaa mukana?
Onko ryhmiä jaettu "kunnon" mukaan vai onko kaikille sama wod ja helpotuksilla tehdään treeni kaikille toimiviksi?
Salejen välinemäärät: jos wodissa takakyykky ja ryhmän koko 15henkeä, onko kaikille oma kyykkyteline vai miten toimitaan? joutuuko odottelemaan välineiden vähyyden takia?
(jatko kysymys edelliseen) Jos ryhmän koko 10, tarvitaanko salille kaikkea tyyliin x 10 jotta homma toimii sujuvasti vai millaisia ratkaisuja kehitetty, jotta reenin intensitiivisyys säilyisi ilman turhia odotteluja
Onko salit auki vain silloin kun on treenit esim. 07:00-08:00 ja 17:00-18:00? pääseekö lämmittelemään ennen reeniä? entä onko cf salilla mahdollista treenata ilman ohjausta omia treenejään?
Cf salit yleensä jotain halleja/ varastoja, millaiset sosiaalitilat löytyy? onko pukuhuoneet & suihkut ?
Vastailen omien kokemusteni perusteella. Kokemukset Saksasta.
Ilmoittautuminen: Salillani ei ole mitään ilmoittautumissysteemiä. Jäsenten kokonaismäärä n.80 ja aktiivisia n.30-40. Yleensä WODit koostuvat liikkeistä, jotka pystyy tekemään isollakin porukalla (juoksu, leuat, DU, kahvakuulailu, punnerrukset, burbeet, box jumps jne jne). Erikseen on sitten edistyneemmän ryhmän WODit muutaman kerran viikossa, joissa on keskimäärin 10 henkeä. Niissä tehdään vaativampia painonnostoliikkeitä jne. ja niissä juuri tuon väkimäärän takia viihdyn itse. Totta puhuen vituttaa silloin tällöin yleiset wodit kun kohtalaisen pieni sali on täyteen ammuttu vasta-aloittelijoita ja ei ole vehkeitä soutaa, tarpeeksi räkkejä ja tankoja jne.. Joskus tehdään myös myös muutamassa erässä tarpeen vaatiessa.
Ryhmäkoko: Normaali WOD 10-25, edistyneempien ryhmä alle 10. Sali on auki vain 17-21 välisenä aikana josta johtuu kohtuu suuret ryhmäkoot. 1-2 ohjaajaa.
Ryhmäjako: käsitelty, WODit skaalataan normaalitunneilla kunkin vaatimusten mukaan ja edistyneemmät tekevät useimmiten yhtenevillä virallisilla painoilla.
Välinemäärät: Meillä on 5 telinettä, joissa voi jokaisessa tehdä kyykyt, penkin, dipin.... Yleensä voima-osiossa käytetään jossain liikkeessä hyväksi telineitä ja tehdään esim. 2-3 liikettä kiertävänä 4*5 sarjana. Tällöin pari-kolme henkeä per teline-järjestely toimii mukavasti.
Näkisin että sujuvuuden takaamiseksi kannattaa tehdä sellaisia WODeja, jotka kyseisellä väkimäärällä onnistuvat (poliitikon vastaus). Harvoin meillä kuitenkaan edes penkkiä tai kyykkyä sisällytetään WODiin, mutta useinkin tempausta, rinnallevetoa ja maastavetoa (edistyneemmät) joihin ei tarvita kuin sopiva määrä rautaa lattialle. Aloittelijoille soveltuu ihan hyvin kehon painolla tehtävät WODit ja jotkut ihan perusliikkeet (KBS, TGU, overhead walking lounges, goblet squat vain muutaman mainitakseni) sitten "WODin voimaosioksi", jos sellaisen tarvii. Välttämättä edes ei, aika usein sitä intoa tuntuu olevan todella paljon enemmän kuin malttia oikeiden suoritustekniikoiden opetteluun ja silloin kellon käydessä on parempi pysyä erossa teknisesti vaativista ja isoilla painoilla suoritettavista liikkeistä. Enkä nyt sano että KBS tai TGU olisivat erityisen helppoja liikkeitä teknisesti, mutta harvoin niissä kukaan on itseään täällä rikkonut, mitä nyt pientä selkäkipuilua ;)
Salien aukioloajoista en osaa kommentoida sen enempää, mutta lämmittelykeinoista juoksu, naruhyppely ja vaikkapa pyöräily onnistunevat missä tahansa. WOD-tuntiin kuuluu ainakin meillä aina myös lämmittely. Open gymejä on 5 kertaa viikossa, niissä voi sitten jokainen tehdä haluamiaan juttuja.