Crossfit, ketju sisältää hyvää keskustelua aerobisesta ja anaerobisesta treenistä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Matsku
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Saa korjata jos jonkun mielestä näyttää hölmöltä. Monille painonnostoliikkeet ovat ongelmallisia ja siksi treeni muistuttaa enemmän voimannostoa. Monilla saleilla noudatetaan periaatetta 3+1 eli kolme päivää harjoittelua ja päivä lepoa. Siinä on ensimmäisenä päivänä olymppia liikkeet. Toisena Ylävartalon lihakset. Kolmantena jalat ja keskivartalo. Neljäntenä lepo ja uusiksi. Jos painonnostotekniikat ovat jo hyvät valmiiksi, niin sopii voiharjoitteluksi ehkä paremmin painonostotyyppinen voimaharjoittelu. Voimaharjoittelussa kannattaa suosia suuria liikeratoja ja jättää mahdollisesti eristävät liikkeet kokonaan pois.

Esimerkkipäivä 1.
Tempauksen allemenotekniikkaa riipusta vetäen
rinnallevetoraakana riipusta 7x3
käsilläseisontaharjoittelua 5xmax pito
metcon harjoitus loppuun

päivä 2
vauhtipunnerrus 5x5
4xmaximi toistomäärä muskleuppeja
metcon harjoitus

päivä 3
takakyykky 6x5
maastaveto tempausotteella 5x5
metcon harjoitus
loppuun 3xmaksimitoistomäärä varpaat tankoon ellei vatsalihaksia tule metconissa tarpeeksi

Tämä on vain esimerkki ja voimaa voi tehdä enemmän tai vähemmän. Joskus voi jättää voiman kokonaan pois, jos metcon harjoitus on riittävän pitkä. Tai sitten voi jättää metconin pois, jos voimaharjoitus uuvuttaa riittävästi. Metcon harjoitksia voi katsoa eri crossfit sivuilta. Metconeja voi muunnella itselle sopivammiksi painojen ja liikkeiden suhteen, mutta silloin ei voi vertailla omia tuloksia muihin.
 
Onko tempauksella mitään varsinaista funktiota crossfitissä, siis puhtaasti kyykkyyn tehden? Kyseissä liikkeessä mikään metcon-treeni ei kyllä minun päähän mahdu, saati joku hullu aikasarja kisassa. Siksi ennemmin ehkä raakana niinkuin suurin osa yleisurheilijoista tekee, käsitääkseni seiväshyppääjät on liki ainoa porukka joka tekee puhdasta tempausta enemmänkin, riveä "puhtaana" tehdään kyllä huomattavasti enemmän mutta raakana kumpikin liike dominoi yleisurheilun harjoittelukenttää. Syynä se että sillä tekniikalla prassailulla ei ole merkitystä vaan haetaan vain tehokasta liikettä lajinomaisen räjähtävyyden kehittämiseen niin tehdään ennemmin raakana.

Vai onko niin että tempaus on yksi crossfitin kivijaloista joka pitää hallita siksi että se vaan on kuningasliike? Mikä on tietysti ihan hyvä juttu. Ainakin minun kokemus vaan on se että muuta rasitusta pitää olla tosi vähän jos tuossa liikkeessä haluaa kehittyä, se on sen verran herkkää touhua.
 
"The snatch is the most explosive movement in all of sport"
"The snatch not only trains power, but is an excellent developer of balance, flexibility, coordination, speed and strength."

Tuossa alla nyt muutamia juttuja tempauksesta crossfitissa ihan yleisesti. Tuo on kyllä totta että muu rasitus ei saa olla huomattavan suurta + tempauksen harjoitteluun pitää käyttää _todella_ paljon aikaa jos sen oikeasti haluaa hallita. Ei mun mielestä ainakaan aloittelevan harrastajan perusviikkoon kuulu; pidän todella montaa muuta liikettä paljon tärkeämpänä. Kovin moni muu liike ei kuitenkaan ole läheskään yhtä siisti :thumbs:

The Snatch - CrossFit Rockwall
Fixing the Snatch for the Crossfit Athlete - Juggernaut Training Systems - Juggernaut Training Systems
Snatch Strategies for CrossFit Workouts and Competitions by Dave Castro - CrossFit Journal
http://library.crossfit.com/free/pdf/CFJ_Snatch_Shankle_FINAL.pdf
 
Metconeita en kyllä tunkisi joka päivän loppuun. Yksi viikossa riittäisi. Muutenkin voisit miettiä ehkä vähän pidempiä "kausia" eri ominaisuuksille ja liikkeille.
 
Tossa pätkässä on huippumiesten penkkailua. Jasonilla aivan surkea penkkitekniikka. Monet pakkislaiset penkkaavat enemmän, mutta rinnallevedossa ja valakyykyssä jäävät useat toiseksi, koska kyseisiä liikkeitä ei harjoitella. Metcon harjoituksissa jasonille maddoxille ei pakkislaiset pärjää. Pressin saaminen kehonpainoon on hyvä tavoite. Khalipa & Maddox Battle Froning - YouTube

Vähänkin vaativammissa crossfitkilpailuissa tehdään tempausta, sekä metconeissa, että erillisinä RM1 testauksina. Tempausta kannattaa harjoitella, koska se on vaativa liike. Ei metconien pituudet ole kuin maksimissaa 20 minuuttia ja useimmat alle 10 minuuttia. Ei niissä viellä ylikuntoon mennä eivätkä estä muiden ominaisuuksien kehittymistä. Ainakin kolme metconia tekisin viikkoon, jos niissä haluaa kehittyä.
 
Khalipalla on yleensä hyvä tekniikka,mutta tuo penkki ei tosiaan oikei lähteny :D

Kattelin tossa Crossfit Mayhemin sivua joka siis on toi froningin boxi,ja siellä penkkaavaat näköjään verrattain paljon,joko tavallista tai kapeaa
 
Rippetoen mukaan painonnostoliikkeet treenissä (=crossfitissä) ovat persiistä ja ihan turhia, koska kukaan ei osaa tehdä niitä oikein. Mene ja tiedä, liekö oikeassa?
 
Rippetoen mukaan painonnostoliikkeet treenissä (=crossfitissä) ovat persiistä ja ihan turhia, koska kukaan ei osaa tehdä niitä oikein. Mene ja tiedä, liekö oikeassa?

On se, voin ihan näin "Crossfittaajana" myöntää :) Huiput tekee mitä tekee ja tekee sen yleensä hyvällä tekniikalla. Mutta se mitä saleilla tapahtuu, niin.. Hyvin tuolla otettiin KB ja TB esimerkiks, enkä oikeesti ymmärrä, miks niitä ei käytetä enemmän ihmisille, joilla ei yksinkertasesti ole voimaa eikä taitoa. Ehkä se on sitä valmentajien kykenemättömyyttä yksilölliseen valmennukseen (=liian isot ryhmäkoot) tai selvää tietotaidon puutetta. Ja joo, jollain taas ihan varmasti on niin upee sali, että näin tehdään, mutta epäilen, että ne on aika vähässä.. Toki ei kaikki wodit sisällä olympianostoja. Uskon, että esim. thruster on sen takia niin suosittu liike wodeissa, koska siinä on sama koko kehon rasitusperiaate ilman suurta vaatimusta taidollisesti.

Mutta joo, toi pointti kehittymisestä ja treenaamisen takia treenaamisesta ja semikehittymisestä on crossfitissä iso ongelma, koska ihmiset tasapäistetään. Mutta mukavaa seurailla kun buumi nyt koko ajan kasvaa ja tulokset on niiiiiin upeita, että mitä tapahtuu, ku ihmisten kroppa adaptoituu täysin treeniin ja tulee ensimmäinen suvantovaihe kehityksessä? Mutta harvon tästä tullaan enää ikinä mihinkään "hehkuttamaan" :) Ja joo, vaikka olenkin näin negatiivinen, niin kuulun ihan oikeasti lajin harrastajiin, teen sitä vaan vähän omalla tavallani :)
 
Rippetoen mukaan painonnostoliikkeet treenissä (=crossfitissä) ovat persiistä ja ihan turhia, koska kukaan ei osaa tehdä niitä oikein. Mene ja tiedä, liekö oikeassa?
Onhan tuo asia päivänselvä ja erittäin asiallisesti artikkelissa perusteltukin. Mielestäni crossfitin suurin heikkous on nimenomaan nämä teknisesti vaativimpien liikkeiden toistomäärät wodeissa ja valmentajien taso. Kovat on puheet, kun tavallisesta janarista tuleekin huippuosaaja käytyään sen yhden viikonlopun Level 1 Trainer -kurssin. Eikä peruskuntoilija osaa arvioida sen valmentajan teknistä ja valmennuksellista osaamista, joten huteja varmasti tulee. Kuinkahan monella crossfit-salilla Suomessa on valmentaja, joka osaa ihan oikeasti olympianostotekniikat ja osaa ne valmentaakin? Porissa vissiin Tuomas Vainio on pn-kisoissakin käynyt, Tampereella Poltteella on Suomen mestari Jenni Puputti, mutta kuinkas muualla?
 
tää nykyinen trendi kouluttaa kaikenlaisia trainereita, "valmentajia" muutamassa kuukaudessa saati sitten viikonloppukurssina on aika kummaa. pääasiassa se on koulutuksen järjestäjän bisnes, ei mikään halu tehdä maailmasta urheilullisempi se liikunnan itsensä takia. bisnes on bisnestä joo, mutta kun suolletaan ulos semmosta "laatua", mitä näkee ja kuulee ihan liikaa joka puolelta, on tossa jo runsaasti farssin aineksia.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Minä en ole Crossfittaaja, mutta en allekirjoita itse tuota artikkelia - ainakaan kokonaan. En näe olympianostojen käyttämistä vääränä, mutta ne pitää oikeasti tehdä oikein ja rakentaa tekniikka hitaasti. Eikä niitä tarvitse kyllä mitään ultrasarjoja hinkata. CF ei ole enää kai (ainakaan suurimmalla osalla saleja) sellaista älytöntä metcon-ryskämistä päivästä toiseen, vaan siinä on ihan kantava logiikka taustalla treenien suunnittelussa. Ja ammattilaiset pyörittävät/varmistavat että tekniikka on alusta asti kunnossa.

Olen samaa mieltä jto:n kanssa, että viikonloppukurssilla oppii korkeintaan kengännauhat sitomaan, jos ei ole mitään pohjaa. Kyllä se on vuosien koulutus ja vuosien kokemus, ja sitten voi alkaa suunnitella asioita oikeasti. Jos mua valmentais joku yhden tai kaksi koulutusta käynyt CF Level 1 -trainer, niin se jäis kyllä toiseks aika monessakin asiassa.
 
... Ja ammattilaiset pyörittävät/varmistavat että tekniikka on alusta asti kunnossa.

Olen samaa mieltä jto:n kanssa, että viikonloppukurssilla oppii korkeintaan kengännauhat sitomaan, jos ei ole mitään pohjaa. Kyllä se on vuosien koulutus ja vuosien kokemus, ja sitten voi alkaa suunnitella asioita oikeasti. Jos mua valmentais joku yhden tai kaksi koulutusta käynyt CF Level 1 -trainer, niin se jäis kyllä toiseks aika monessakin asiassa.
Vastaatkin tuohon ylempään itse. Mitä olen salien nettisivuja selaillut, niin käytännössä kaikki ohjaajat ovat jonkin lajitaustan omaavia, crossfittiin hurahtaneita ja tuon level ykkösen viionloppukurssin käyneitä. Uskallan väittää, että noista lähes kaikilla on suhteellisen ohut kokemus ja osaaminen olympianostoissa - ja mikä tärkeintä niiden valmentamisessa ja valmentamisessa yleensäkin.
Tällöin ei todellakaan ole se ammattilainen niiden kuntoilijoiden tekniikkoja valvomassa ja korjaamassa.
 
CF ei ole enää kai (ainakaan suurimmalla osalla saleja) sellaista älytöntä metcon-ryskämistä päivästä toiseen, vaan siinä on ihan kantava logiikka taustalla treenien suunnittelussa. Ja ammattilaiset pyörittävät/varmistavat että tekniikka on alusta asti kunnossa.
Crossfittaajan kannattaa vaatia laatua valmennukselta | Markus Mykkänen
Tosta ainakin sai sellasen käsityksen, että suht täyspäisiä ukkoja ois valmentajat (tai no, ainakin noi kolme haastateltua :) ).

Pitäis vissiin käydä tuolla paikallisessa boxissa joskus nuuskimassa, että millanen meininki siellä on. Nyt tulee vedeltyä ihan itekseen noita wodeja ja vähän perus punttitreeniä siihen päälle.

edit- unohtu linkki :D
 
Ihan ok lätinää. Pari juttua hyppää silmille:
"aloittelevan kannattaa ensitöikseen varmistua ensiksi siitä, että laji on virallinen CrossFit-sali"
-Miksi? Eikö jollain muulla kuin Cf Incin hyväksymillä ja sinne lisenssinsä maksavilla saleilla voi saada hyvää valmennusta? Tässä paistaa läpi tämä meneillään oleva puinti crossfitin tuotemerkistä ja käyttöoikeuksista Suomessa.

" Tärkeää on myös, että salin valmentajat ovat tuttuja muiden boxien valmentajille" -Ja minkäköhän takia? Riittääkö, että on nimenä tuttu vai pitääkö olla kavereita?

"Urheilijoiden kehittäminen on CrossFitin alkuperäinen idea, ei ihmisten rahastaminen..." -Terveisin viikonlopun level 1 trainer -kurssi 1000 dollaria, on ramp-kurssit Suomessa n. 250€ + kk-maksut n. 90-110€.
 
Ihan ok lätinää. Pari juttua hyppää silmille:
"aloittelevan kannattaa ensitöikseen varmistua ensiksi siitä, että laji on virallinen CrossFit-sali"
-Miksi? Eikö jollain muulla kuin Cf Incin hyväksymillä ja sinne lisenssinsä maksavilla saleilla voi saada hyvää valmennusta? Tässä paistaa läpi tämä meneillään oleva puinti crossfitin tuotemerkistä ja käyttöoikeuksista Suomessa.

Varmaan tarkoitetaan sitä, että sillä "suomen crossfitillä" mikä on tänne rekisteröity ei ole samanlaisia vaatimuksia kuin jenkkilän crossfit valmentajilla. Eli laatu voi olla sekundaa.
Omalle salilleni rakennettiin juuri "crossfit osio". Siellä on siis täysiverinen crossfit sali perus bodaussalin yhteydessä ja kurssit/tunnit mitä aletaan tuolla pitämään on ton suomen crossfitin tunteja. Jos asiaa ei tiedä, niin ei sitä kukaan sulle tule kertomaan eikä sitä mistään näe ettei tää olekaan se Glassmanin keksimä Crossfit. Innolla odotan että pääsee näkemään minkä tasoista homma on, kun kurssit alkaa.

"Urheilijoiden kehittäminen on CrossFitin alkuperäinen idea, ei ihmisten rahastaminen..." -Terveisin viikonlopun level 1 trainer -kurssi 1000 dollaria, on ramp-kurssit Suomessa n. 250€ + kk-maksut n. 90-110€.
Jep. Suomen crossfitin perustajankin ainoa tavoite on todennäköisesti kääriä mahdollisimman isot massit ennenkuin homma kusahtaa omaa nilkkaan. Muutenkii tuntuu että crossfitissa hehkutetaan sitä, että treeni on niin simppeliä ettei sen tekemiseen tarvitse kuin autotalli salin. Kuitenkin samojen henkilöiden mukaan kaikkien pitäisi reenata kalliilla boxilla, vissiin sit pelkästään sen viikonloppukurssin käyneen valmentajan takia?
 
Varmaan tarkoitetaan sitä, että sillä "suomen crossfitillä" mikä on tänne rekisteröity ei ole samanlaisia vaatimuksia kuin jenkkilän crossfit valmentajilla. Eli laatu voi olla sekundaa.
...
Jep. Suomen crossfitin perustajankin ainoa tavoite on todennäköisesti kääriä mahdollisimman isot massit ennenkuin homma kusahtaa omaa nilkkaan. Muutenkii tuntuu että crossfitissa hehkutetaan sitä, että treeni on niin simppeliä ettei sen tekemiseen tarvitse kuin autotalli salin. Kuitenkin samojen henkilöiden mukaan kaikkien pitäisi reenata kalliilla boxilla, vissiin sit pelkästään sen viikonloppukurssin käyneen valmentajan takia?
En millään jaksa uskoa, että noista koulutuksista tulisi sen sekundampaa "valmentajaa" kuin Incin viikonloppukursseilta, joille ei ole edes mitään pääsyvaatimuksia. Viikonloppu on viikonloppu ja siinä ei ihmeitä saa aikaan, oli kouluttaja suomalainen tai jenkki.

No luonnollisesti. Jannu on haistanut mahdollisuuden ja rekisteröinyt nimen hyvissä ajoin. Nyt kannattaa koittaa rahastaa, kun legitiimi sauma on.
Ja tuon autotallihomma on kyllä huikea crossfit-läppä! "Voit treenata crossfittiä vaikka omassa autotallissasi! (kunhan hommaat sille affiliate-lisenssin ja viikonloppukurssin käyneen valmentajan. Muuten se on vain kotijumppaa.)"
 
Ihan ok lätinää. Pari juttua hyppää silmille:
"aloittelevan kannattaa ensitöikseen varmistua ensiksi siitä, että laji on virallinen CrossFit-sali"
-Miksi? Eikö jollain muulla kuin Cf Incin hyväksymillä ja sinne lisenssinsä maksavilla saleilla voi saada hyvää valmennusta? Tässä paistaa läpi tämä meneillään oleva puinti crossfitin tuotemerkistä ja käyttöoikeuksista Suomessa.

" Tärkeää on myös, että salin valmentajat ovat tuttuja muiden boxien valmentajille" -Ja minkäköhän takia? Riittääkö, että on nimenä tuttu vai pitääkö olla kavereita?

"Urheilijoiden kehittäminen on CrossFitin alkuperäinen idea, ei ihmisten rahastaminen..." -Terveisin viikonlopun level 1 trainer -kurssi 1000 dollaria, on ramp-kurssit Suomessa n. 250€ + kk-maksut n. 90-110€.

Samat jutut tökkäs itelläkin vähän silmään. Toki ymmärrän kyllä sen että kaiken yhteisöllisyyden, hyvän mielen ja kovan treenin takana jyllää crossfitissä kovan luokan bisneskoneisto. Eikä siinä miun mielestä oikeestaan mitään pahaa ole, jollainhan se on ihmisten tienattava elantonsa :)
 
Ihan ok lätinää. Pari juttua hyppää silmille:
"aloittelevan kannattaa ensitöikseen varmistua ensiksi siitä, että laji on virallinen CrossFit-sali"
-Miksi? Eikö jollain muulla kuin Cf Incin hyväksymillä ja sinne lisenssinsä maksavilla saleilla voi saada hyvää valmennusta? Tässä paistaa läpi tämä meneillään oleva puinti crossfitin tuotemerkistä ja käyttöoikeuksista Suomessa.

" Tärkeää on myös, että salin valmentajat ovat tuttuja muiden boxien valmentajille" -Ja minkäköhän takia? Riittääkö, että on nimenä tuttu vai pitääkö olla kavereita?

"Urheilijoiden kehittäminen on CrossFitin alkuperäinen idea, ei ihmisten rahastaminen..." -Terveisin viikonlopun level 1 trainer -kurssi 1000 dollaria, on ramp-kurssit Suomessa n. 250€ + kk-maksut n. 90-110€.

Missäpäin hinnat tuollaset, ainakin omalla salilla täällä Tampereella Onramp + 1kk treenit 120€ ja kuukausimaksut 60-70€ riippuen montako kuukautta kerralla maksaa.
 
Näyttäs Porissa oleven seuraavat (otettu crossfitpori.com-sivulta):
Hinnat
On Ramp -alkeiskurssi: 129€ (12krt)
Kuukausimaksu: 75€
6kk: 415€
Vuosimaksu: 825€

Vuosimaksusta tulee 68,75 euroa/kk ja 6kk 69,2 euroa/kk.

Laittasko Väsyneet Kädet linkin muutamalle salille missä on noin kovia hintoja, tietää välttää.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom