Alvin Roy oli kusettaja. Ensin kuntosali yrittäjänä sitten fysiikkavalmentajana. (Kuten videolla kerrottiin) Ensimmäinen nfl fysiikkavalmentaja (se on aika todella iso meriitti!!! Jonka hankki jo olemassa olevan huippu urheilija meriiteillä). Koulutti ja ohjasi muita valmentajia teettämään urheilijoillaan räjähtäviä harjoitteita kuntosalilla jne mutta tiesi että ne johtaa urheilijoiden loukkaantumisiin.
Kirjoitin "Mitä tuosta videosta olisi pitänyt oppia? Joku, joka ei muka ymmärrä voimavalmennuksesta mitään, teettää pienillä painoilla hidasta sarjaa. Ja sitten loppuhuipennuksena kerrotaan, kuinka huono idea on kysyä lihaksikkailta ohjeita voimavalmennukseen."
Mielestäni aika hyvin sisälsin sen, mitä tuossa videossa sanottiin. Se mitä en oikein ymmärrä, niin miten tuo liittyy tämän päivän urheiluvalmennukseen?
Ja vielä tänäkin päivänä nuita samoja alvinin "oppeja" käytetään.
Miten nykyään treenataan Alvinin "oppeja" käyttäen? Onko räjähtävät harjoitteet kuntosalilla sitten huono asia? Miten räjähtävyyttä vaativia lajeja sitten pitäisi treenata? Oletko kuinka hyvin perillä siitä, mitä esimerkiksi valmentajan koulutuksissa nykypäivänä opetataan?
Onko mielestäsi esimerkiksi raaka rinnalleveto oikein tehtynä riskialtis liike?
Ei ihan täytenä yllätyksenä tule itselle kun suomalais urheilijat on jatkuvasti telakalla. Tai urat päättyvät suht lyhyeen.
Ja tuo on Alvinin vika? Kun mennään huipulle, niin niitä riskialttiita treenejä on pakko tehdä. Ei ne rallikuskitakaan istu pelkästään simulaattorissa, koska harjoituksissa kolarin mahdollisuus on aina olemassa. Mitä lähemmäksi suorituskyvyn äärilaitaa urheilijaa viedään, niin sitä suurempi on loukkaantumisriski. Kyllä esimerkiksi pitkän matkan jouksijat joutuu välistä telakalle ja syy loukkaantumisiin ei löydy salilta tai räjähtävistä toistoista.
Urheilija on kuin timantti. Geneettinen poikkeus joka pystyy sellaiseen mihin muut ei. Tärkeintä on valmennuksessa pitää urheilijat terveinä ja ehjinä!! Se on ainoa asia minkä päälle suorituskyky nojaa. Jos paikat rikki ei ole suoritusta.
Tästä olen täysin samaa mieltä. Valmentajan tehtävä on luoda sellaiset pohjat, että urheilija pysyy terveenä. Mieluummin treenataan 90% teholla 12 kuukautta vuodesta, kuin 100% teholla 3-5 kuukautta.
Viikon treeneistä myös suurin osa on pilkottua, kuntouttavaa tai osa harjoitteita ja vain pieni osa mennään täysillä.
Mutta kun mennään sinne huipputasolle, niin vahinkoja tapahtuu aina, eikä niitä voi oikein estää.
Teoriassa kaikki lämmittelee aina kunnolla, tekee treenit kevyemmin kun on pientä vaivaa, hoitaa lihashuollon aina jne. Yksi kiireellinen lämmittely ja joku paikka on paskana. Onko tuo menetelmän vain yksilön vika?
Toki jos koskaan ei mennä sinne aivan äärirajoille, niin pysytään ehjänä. Toki silloin tuskin ollaan kovin korkealla sijoituksella suorituskykylajeissa.