- Liittynyt
- 16.10.2002
- Viestejä
- 399
Lee Vee ja muut asiantuntijat: Tunnetaanko tieteessä, miten fysikaalisesti ottaen "lihasmuisti" toimii. Mikä on hermotuksen nopean palautumisen rooli? Kuvasi ja muiden rautojen pariin palanneiden kokemukset puhuvat sen puolesta, että lihasmuisti on olemassa.
Tosi hyvää tekstiä. Ilo lukea tällaista tekstiä, jossa on mukana asiantuntemusta ja kokemusta. :thumbs:
Kiitoksia!
Erikoisalani ei liity itseasiassa lainkaan lihaksiin, enkä voi siinä suhteessa kutsua itseäni asiantuntijaksi. Näppituntumalta sanoisin, että lihasmuistista tiedetään toistaiseksi varsin vähän. Koitin hakea tieteellisiä julkaisuja aiheesta, mutta mihinkään erityiseen en nopeasti törmännyt. Hypoteeseja on useitakin ja kenties jokaisessa niistä on osa totutta. Seuraavat tekijät voivat vaikuttaa ilmiöön: 1) liikeratojen muistaminen (pikku-?)aivotasolla 2) treenin lihaksen hermostusta kehittävä vaikutus on kenties osin säilyvä 3) pitkäaikainen harjoittelu luultavasti aiheuttaa aivokuoren motorisella alueella muutoksia, jotka ovat osin pitkäikäisiäkin 4) kerran venyneet lihaskalvot saattavat antaa paremmin myöten jatkossakin 5) lihassolujen rakenteessa tapahtuu harjoittelussa muutoksia, jotka saattavat olla varsin pitkäikäisiä 6) minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa, eli ravintoasiat, oikea treenityyli ym. ovat pitkänkin tauon jälkeen edelleen muistissa.
Oikeastaan vastaavia ilmiöitä on elämässä havaittavissa muutenkin kuin lihasharjoittelussa. Jos esimerkiksi kerran käy huolella läpi vaikkapa jonkin tietyn matematiikan osa-alueen, on kyseisten asioiden opiskelu vuosienkin jälkeen huomattavasti helpompaa, kuin entuudestaan tuntemattomien. Huippugolffari osaa vuosienkin tauon jälkeen pelata edelleen kohtalaisen hyvin pienellä harjoittelulla. Kilpauimari erottuu altaassa edukseen pitkänkin treenitauon jälkeen.
Uskoakseni ilmiö on niin monitekijäinen, ettei kaikkien muuttujien selvittäminen ole välttämättä edes mahdollista. Lisäksi lihasmuisti lienee ilmiönä yksilöllinen. Arvioisin, että huippulahjakkailla yksilöillä lihasmuisti on "parempi" kuin yleensä. Eli potentiaali tulee esiin tässäkin tilanteessa.
Lihasmuistiin tuntuu kaikilla liittyvän yksi yhteinen tekijä. Tauon jälkeen tuloksia tulee erinomaista vauhtia tiettyy rajaan saakka. Tämä raja on oma entinen maksimitaso. Lähestyttäessä tätä tasoa kehitys hidastuu (kaiketi lähestyy asymptoottisesti) kohti "normaalia" kehitystä. Lihasten kasvatuksessa ilmiöön vaikuttavat lisäksi monet muut tekijät, kuten lepo, ruokavalio, yleinen elämäntilanne, henkinen panostus lajiin sekä luonnollisesti mahdollinen doping. Doping sinällään ei tunnu olevan keskeinen tekijä ilmiössä.
Jos esimerkiksi raskaan sarjan kova kehonrakentaja pitää harjoittelusta 2-3 vuotta taukoa, hän kykenee halutessaan naturaalina tauon jälkeen pääsemään kuntoon, josta useimmat voivat vain uneksia. Näin ollen lihasmuisti ilmiönä ei tunne mitään "natumaksimeja", vaan liittyy lähinnä yksilön aiempaan maksimaaliseen kuntoon.
Havaintoni ilmiöstä ovat pääosin kokemusperäisiä. Tieteellistä antia minulla ei juuri ole tällä hetkellä tarjota. Paremmalla ajalla voin penkoa julkaisuja tarkemmin, mutta en usko, että ilmiötä on koskaan kovin suuren budjetin tutkimuksin ryhdytty selvittelemään. Mitä ilmiöön itseensä tulee, on ainakin minulle täysin selvää, että se todellakin on olemassa. En usko, että pelkkä ikääntyminen selittäisi nykyisen kovan kehitykseni.