Tässäpä meikäläisen tämänhetkinen kanta liittyen
palikkaen kysymykseen. Yleistä "suositustani" en varsinaisesti pysty antamaan, sillä mun mielestä se on aina niin tapauskohtaista.
1. Aktiiviurheilijan ravitsemukselliset tarpeet liittyvät ensisijaisesti MAKROravinteisiin.
Liikkuvien ihmisten tulee syödä enemmän kuin sohvaperunoiden (joille on myös hieno tieteellinen termi: sedentaari). Kaikki lähtee liikkeelle tasapainoisen ja riittävän perusruokavalion rakentamisesta. Tämä siis pitää sisällään myös ison kasan rehuja/hedelmiä, jolloin saadaan paljon mikroravinteita. Tutkimusten ja maalaisjärjen valossa on selvää, että esim. lihastaan rakentava urheilija tarvitsee sedentaaria enemmän proteiinia. Vastaavasti raskasta aerobista tehdään parhaiten hiilareiden voimalla. Mutta mikä on huomattavaa:
tutkimusten valossa edes aktiiviurheilijoiden mikroravinnevaatimukset eivät kasva merkittävästi sedentaareihin verrattuna (kirjallisuuskatsauksia:
1 ja
2). Tämä voi olla monelle yllättävää tietoa, sillä vitamiinisupplementaatiota pidetään jo lähes itsestäänselvyytenä terveysaiheisissa keskusteluissa. Tutkimusten valossa näyttää siltä että jos päällä ei ole mitään akuuttia puutostilaa, tasapainoisen ruokavalion lisäksi ei tarvita supplementaatiota. Vitamiinilisiä syövät yleensä ne, joilla ruokavalio ja elämätavat ovat jo muutenkin kunnossa - luultavasti turhaan.
2. Supplementaatio tulee kohdistaa aina tietyn tarpeen mukaan.
Esimerkiksi silloin jos kalaa ei tule juuri syötyä, kalaöljykapselit ovat paikallaan. Todennäköisesti tämä pätee suurimpaan osaan jopa aktiiviurheilijoista, joten niitä voikin suositella monille. Toinen juttu on esimerkiksi tuo D-vitamiini, jonka suhteen erityisesti me Pohjolan asukit olemme keskimäärin pahasti vajeessa => supplementaatio on paikallaan. Joillakin ihmisillä voi olla vaikeuksia saada riittävästi muitakin rasvaliukoisia vitamiineja (A, E ja K), joten niiden supplementaatio voi olla jopa tärkeämpää kuin vesiliukoisten. Kannattaa näiden suhteen tsekata vaikka
finelistä, tuleeko niitä lähellekään riittävästi. Tässä on kuitenkin oltava erityisen tarkkana, sillä esimerkiksi E-vitamiinin ja lykopeenin osalta on näyttöä siitä, että ne ovat hyödyllisiä vain jos mukana on ravinnosta saatavia synergistisiä kumppaneita. Yksistään voivat olla jopa haitallisia.
Mainittakoon tässä yhteydessä jälleen tuo 'antioksidantit + treeni'-mysteerio. Luin jostain erittäin hyvän vertauksen: hapetus-stressiä voidaan verrata tuleen ja antioksidantteja veteen. Treeniadaptaation kannalta pieni oksidatiivinen stressi on eduksi, vähän kuten takkatuli lämmittää kämppää. Sitä ei kannata sammuttaa hirmuisella vesikuormalla. TOISAALTA joissakin äärimmäisissä treeneissä, kuten maratonijuoksu, stressi voi olla niin suurta että antioksidanttimäärän nauttiminen treenin yhteydessä on eduksi (vrt. koko talo syttyy palamaan). C-vitamiinisupplementaation onkin todettu vähentävän esim. maratoonareiden sairastumisia suorituksen jälkeen. Keskiverto-pakkislaiselle (:D) siitä ei luultavasti ole mitään hyötyä ja luultavimmin jopa jotain haittaa.
Muita eritystilanteita voivat olla esim. erittäin tiukka dieetti (kisabodarit saattavat tutkimusten mukaan olla dieetillä kalsium-vajeessa), erikoisruokavaliot (vegaanit, allergikot), todetut puutostilat, suolistovaivaiset (IBD, Chronin tauti ja näiden sukulaiset), taipumus lihaskramppeihin jne.
3. Kun perusruokavalio on kunnossa, ergogeeniset (suorituskykyä parantavat) lisäravinteet ovat paljon parempi sijoitus.
Näistä erityisesti klassikot, kuten heraprotsku, kreatiini ja beta-alaniini ovat tutkitusti niitä tehokkaimpia. Jos/kun oma ravitsemusbudjetti on rajallinen, itse suosittelisin käyttämään suurimman osan rahoistaan tuon perusruokavalion ylläpitoon ja jos sen jälkeen ylimääräistä jää, näiden suoritusta ja/tai lihaskasvua parantavien lisäravinteiden ostoon. Jotain monivitamiini-/hivenainevalmisteita kannattaa toki pitää jemmassa esim. sairastumisen, reissun tai jonkin muun erikoistilanteen varalle. Päivittäiseen käyttöön niitä ei välttämättä tarvitse. Tässä tapauksessa luen myös EGCG:n, kofeiinin yms ergogeenisiin ravintolisiin, joiden käyttö voi olla paikallaan esim. dieetillä.
Mikään ei tietysti ole mustavalkoista. Varsinkaan ravitsemuksessa. Jos joku kokee saavansa mikroravinnesupplementaatiosta jotain hyötyä ja raha ei ole ongelma, mikäs siinä. Näkisin ettei päivittäisestä monivitamiinivalmisteesta (tai vastaavasta) luultavasti ole mitään haittaakaan, jos sen esimerksi ottaa aamuisin (kaukana treenistä). Pointtini on siinä, ettei se myöskään ole
välttämätön optimaalisen kehityksen kannalta, kunhan ruokapuoli on kunnossa.
Alkuperäiseen kysymykseen: Tietämättä tarkkaan sun henkilökohtaisia erityisvaatimuksia (treenin laatu ja määrä, edellä mainitsemani muut tekijät), sanoisin että lista on ihan ok, kunhan et ota sitä C-vitskua treenin välittömässä läheisyydessä. Uskaltaisin kuitenkin väittää, ettei sun suorituskyky laske merkittävästi vaikka jättäisit sieltä tuon sinkin ja magnesiumin pois
Todennäköisesti pystyt myös syömään kalaöljykapseleita, sillä useimmiten allergia johtuu jostain kalan proteiinista, mitä kapselivalmisteissa ei pitäisi olla. Kannattaa aloittaa maltillisella annostuksella ja tarkkailla mahdollisia oireita.
Henkilökohtaiset anekdootit ovat yleensä arvottomia mutta kun kaikki muutkin, niin minäkin
Itse olen pärjännyt vallan mainiosti jo muutaman vuoden ihan pelkällä kalaöljyllä ja talvisin D-vitskulla. Tähän mahtuu ympärivuotista aktiivitreenausta ja yhteensä n. puolitoista vuotta dieettaamista. En ole kunnolla sairastellut moneen vuoteen. Vedän päivittäin mojovan salaatin (sekaan reilusti kasviöljyjä), kourallisen pähkinöitä, 0-2 kananmunaa ja 2-3 eri hedelmää sesongista riippuen. Terveys ja treeni kulkee niin hyvin, etten koe mitään tarvetta alkaa lisäilemään tähän mitään vitamiinivalmisteita. Jostain helvetin superfoodeista nyt puhumattakaan
Tällä hetkellä minulla on kyllä aktiivisen opiskelun kohteena nuo A-, E- ja K-vitamiinit joten voi olla että niitä lisäilen jossain vaiheessa.
Ja kuten todettua, tässä on tämänhetkinen näkemykseni. Todisteiden valossa olen ilman muuta valmis korjaamaan kantaani.
EDIT: tässä oli siis yleisesti puhe päivittäisistä vitamiineista, hivenaineista ja kalaöljystä. Ihan oma lukunsa sellaiset spesialiteetit, kuten tuo EGCG, resveratroli, arginiini, GLA, niasiini yms. Ne voivat olla tietyissä tapauksissa myös hyödyllisiä mutta en kyllä suosittelisi niitä kaikkien päivittäiseen käyttöön. Jos ei muuten niin lompakon vuoksi.