Tiedossani ei ole yhtään tutkimusta, missä olisi katsottu yksistään bee kutosen vaikutusta treeniin. Eräässä tutkimuksessa (
1) se oli mukana cocktailissa, millä ei havaittu juuri hyötyjä lukuunottamatta pientä kortisolivaikutusta. Ja kuten Timo totesi, iso osa menee luultavasti virtsaan joten pitäisin sitä kutakuinkin neutraalina. Ei sitä lataria kannata jättää ottamatta ainakaan tuon takia
Magnesiumin osalta tutkimustieto näyttäisi yksimieliseltä sen suhteen että monipuolisen ruokavalion lisäksi ei ole tarvetta laajemmin suositella magnesiumvalmisteita. Erikoistapaukset sitten erikoistapauksina.
Toisaalta voidaan ajatella myös niin, että moderni lisäravinneteollisuus on aika hyvä myymään meille vaikka minkälaisia puutostiloja mihin heidän tuotteensa auttavat ;)
Kyllä mutta myös hiilareiden, rasvojen ja muiden mineraalien saanti vaikuttaa imeytymiseen. Isoista annoksista suurin osa jää imeytymättä kokonaan, kuten esim C-vitamiinin ja monien muiden molekyylien kohdalla.
Kannattaa esimerkiksi huomioida, että
sinkkisupplementaatio (ainakin 142mg/pv annoksena)
estää magnesiumin imeytymistä (
2), joten niitä nyt ei ainakaan samanaikaisesti kannata ottaa.
Jos aikuisesta ihmisestä voitaisiin ottaa kaikki magnesium pois, tuloksena olisi arvioiden mukaan n. 20-28g kasa (
3). Poliquinin mukaan ihmisen tulisi siis vetää lähes 10% koko kroppansa magnesiumista päivittäin. Uskoo ken tahtoo
Tuosta määrästä jää luultavasti (ainakin kerta-annoksena otettuna) joku 90% imeytymättä. Onnekas sattuma, että häneltä myös löytyy omasta nettikaupastaan UberMag-valmistetta ;)
Tuorein arvio voisi myös ottaa huomioon että 70% jenkeistä voi olla myös vähän muussakin vajeessa. Kuten 'laadukas ruoka ja terveelliset elämäntavat'-vajeessa :D
Niin ja lähde ois kiva...
Ei tietystkikään jos kokee, että se oma nukkuminen on juuri siitä kiinni. Olen alunperinkin sanonut, että supplementaatio kannattaa kohdistaa johonkin tiettyyn tarpeeseen. Hyvät yöunet ovat äärettömän tärkeä asia mutta kyllä niitä edistää moni muukin asia magnesiumin lisäksi.
Totta. Siksi ammattilaisille tarkoitetussa magnesium-mittausta käsittelevässä ohjeistuksessa sanotaankin näin:
"Elimistön magnesiumista vain osa (1 %) on plasmassa, mikä vaikeuttaa magnesiuminpuutteen arviointia. Normaali P-Mg ei poissulje Mg-puutosta. Yleensä pieni P-Mg merkitsee kuitenkin myös kokonaismagnesiumin puutosta."
Sehän on kovin tapauskohtaista ja pitää määritellä aina jonkin spesifin tarpeen mukaan. Kyllä nuo nukahtamisvaikeudet voivat olla mun mielestä ihan hyvä indikaatio magnesiumlisän käytölle. Edellyttäen toki, että kaikki muutkin vaihtoehdot on huomioitu. Esim. epäsäännöllinen päivärytmi, stressi yms.
Ei diabetesta eikä muitakaan elintasosairauksia ehkäistä millään yksittäisellä lisäravinteella, vaan kokonaisvaltaisesti elämäntavoilla.
Tsekkasin muuten
Natural Medicines Comprehensive Databasesta, mitä siellä sanotaan magnesiumista. Sinne kerätään yleensä melko hyvin niin tehokkaaksi kuin tehottomaksikin todetut indikaatiot. Paras teho magnesium-valmisteella näyttäisi sen mukaan olevan närästyksen hoidossa, magnesiumpuutoksen korjauksessa ja laksatiivina. Muita mahdollisia hyötyjäkin on aika paljon, esim. rytmihäiriöiden ja rintakipujen hoidossa. Spesifejä oireita siis. Unettomuudesta ei löydy mainintaa edes tuolla tehottomien hoitojen listassa. PubMedista löysin yhden tutkimuksen (
4), missä unettomuudesta kärsiviä kasikymppisiä mummoja ja pappoja oli hoidettu onnistuneesti melatoniinia, sinkkiä ja magnesiumia sisältävällä valmisteella.