Kertokaahan nyt tyhmemmälle kerralla ja kunnolla: mitä haittaa on treenaamisesta ennen kun on palautunu edellisestä treenistä? Monissa lajeissahan tehdään samankaltaisia treenejä useampana päivänä peräkkäin, jolloin tyyppien pitäis olla "palautuneita" lähinnä viikon ekoissa treeneissä. o_O Toki itsekin oon huomannut, että jos vaikka oon eilen tehny kyykkyjä niin tänään ei välttämättä juoksuaskel nouse kovin kepeästi tai päinvastoin, mutta onko tällaisesta treenitavasta pitkällä aikavälillä jotain haittaa?
Tuossa Joppa jo hyvin vastailikin, mutta kehon, lihasten tai mielenkään ei tarvitse joka treeniin olla täysin palautunut. Näin pyritään saamaan kehoon overreaching-tila, jota puolestaan seuraa keventely ja superkompensaation mahdollistaminen. Tämä on monissakin lajeissa täysin normaalia jaksotusta yhtään edistyneempien urheilijoiden joukossa... Aloittelijoiden turha miettiäkään tuota...
En tiedä mistä lajista tarkalleen puhut, mutta tässä joitain vaihtoehtoja näihin samankaltaisiin treeneihin:
i)Joko laji ei ole niin rankka, että siitä palautuminen vie kauan
ii)Harjoitteet näyttävät vain ulkopuolisesta samalta
iii)Urheilijan palautumiskapasiteettia on kehitetty pitkällä aikavälillä kestämään tiheää frekvenssiä
i) Laji ei siis ole niin rankka, että se vaatii monien päivien palautumisen harjoittelusta. Otetaan nyt esimerkkilajiksi jalkapallo (jalkapalloilijat, älkää vetäkö hernettä nenään). Normaalit jalkapallo (tai vaikka jääkiekko) harjoitukset eivät ole keholta niin vaativia, etteikö pelaaja pystyisi seuraavana päivänä tekemään samoja harjoituksia uudelleen. Poikkeuksena tietenkin erityisen vaativat harjoitteet sekä rankat pelit ja turnaukset joiden jälkeen yleensä otetaan päivä lepiä. Samoin esimerkiksi kamppailulajeissa pystyttäisiin yleensä vetämään sama treeni peräkkäisinä päivinä ellei sielläkin saada tehtyä jotain erityisen kuormittavaa. Täysin samojen harjoitteiden vetäminen peräkkäisinä päivinä ei kuitenkaan yleensä ole paras tapa edistyä. Tietenkin joissain lajeissa on, ja tekniikan harjoittelussa päivittäinen tekeminen on hyvinkin hyödyllistä. Tästä päästään kohtaan ii)
ii) Jos et tarkalleen tiedä harjoitteen olevan sama, näin ei kannata olettaa. Kehonrakennustreeni on siitä yksipuolista ettei tässä ole erikseen mitään tekniikkaharjoitteita, nopeusharjoitteita, räjähtävyyden treenaamista jne. Näitä nyt tulee treenin ohessa, mutta harva bodari menee salille vartavasten harjoittamaan kyykyn tekniikkaa vaan yleensä se tekniikka opitaan itse tekemisen kautta. Monissa lajeissa harjoitusohjelmaan sisällytetään kuitenkin näitä eri ominaisuuksien treenaamisia. Ellet siis ole perehtynyt yhden treenaajan harjoitusohjelmaan tai jää tarkkailemaan hänen tekemisiään pidemmäksi aikaa, et todennäköisesti pysty sanomaan mitä ominaisuutta juuri sillä hetkellä treenataan. Voit esimerkiksi nähdä painonostajan taas kerran etukyykkäämässä, mutta jos vain kävelet ohitse, on tuosta paha sanoa yhdellä vilkaisulla mitä ominaisuutta hän harjoittaa.
iii) Sitten on tämä vaihtoehto, että treenaja on treeniuransa myötä harjoittanut palautumiskapasiteettiaan ja pystyy näin treenaaman tiheämmällä frekvenssillä tehojen laskematta liikaa. Pitää siis ymmärtää ettei palautuminen ole mikään vakio, joka on kaikilla sama vaan se on vain yksi kehitettävä ominaisuus muiden joukossa. Sitä ei pysty hirveän nopeasti kehittämään vaan työ on pitkäjänteistä useiden vuosienkin mittaista, mutta jossain vaiheessa esimerkiksi voimanostaja pystyy kyykkäämään 5 kertaa viikkoon suurellakin volyymilla. Tässäkin pitää vain muistaa jo kohtaan ii) kuuluva jaksotus eli tuskin peräkkäisissä treeneissä otetaan täysin samoja sarjoja täysin samoilla painoilla vaan viikko- ja kuukausitasolle on suunniteltu intensiteetiltään (nyt siis voimam_ostotermi) vaihtelevia treenejä lihasten, nivelten, hermoston, psyykkeen jne. palautumista huomioiden. Bulgarialaiset ovat sitten aivan oma lukunsa, ei puhuta niistä......
iiii) Ja tietenkin on näitä jamppoja, jotka ottavat joka päivä salilla penkkimaksimit.
Nämä siis olivat nyt vain jotain esimerkkejä, miksi harjoittelu voi näyttää joissain lajeissa samalta päivästä toiseen.
Mitä tulee haitta puoliin, niin epäpätevä jaksotus lisää loukkaantumisriskiä (niin lisää kyllä päteväkin, jos mennään overreachingin puolelle) sekä mahdollistaa ylirasituksen kautta ylikuntoon. Ylikuntoon saa yleensä tehdä hieman enemmänkin töitä eikä se tosiaan siitä tule, että teet pienen juoksulenkin jalkatreenin jälkeisenä päivänä (joka todennäköisesti auttaa palautumaan tarpeeksi löysästi vedellessä). Täysin samojen harjoitteiden tekeminen useasti kuluttaa myös nivelpintoja tehokkaammin kuin jonkinasteinen harjoitteiden kierrätys. Jos taas et ole TARPEEKSI palautunut edeltävästä treenistä suorittamaan seuraavaa, altistaa sekin loukkaantumisille ja ellet loukkaannu matkan varrelle niin lopulta ylikunnolle. Tämä TARPEEKSI palautuminen ei kuitenkaan ole sama asia kuin TÄYSIN palautunut.