Toivottavasti joku Finndomon edustaja kansas eksyy tonne Hupen blogiin. Jos vaikka sitten rupeis kiinnostamaan.
SuperLOL! Tosiaan niitä ei kiinnosta juuri mikään reklamaatioihin liittyvä.
Jaan vähän oman projektin kokemuksia (Vaajatalo eli Finndomoa kans).. tässä pitää ottaa huomioon että itsellä ei MI-TÄÄN kokemusta rakentamisesta kun tätä alettiin tehdä, joten muutama kohta "lipesi" läpi sormien kun ei vaan tiennyt mitä vaatia:
1. Alku meni hyvin ja kelit oli todella suosiolliset tontin raivauksen, pohjien ja perustusten teon ajan. Sitten tulee talopaketti (meillä vain ulkoseinät ja välipohjat).. no pystyttäjät toteavat yhtäkkiä, että tää ei ihan mene tähän (perustuksille) ja mä sitten että ???. No että tää pitää laittaa vähän näin ja mä: ???. Onko aivan tavatonta ja harvinaista? No eei. Onko haittaa? No ei varsinaisesti. Ok, eihän siinä sit mikä. Seuraus: talo tuli asennetuksi (joko perustukset väärän muotoiset vaikka olin itse ristimittauksissa mukana parikin kertaa TAI joku seinä väärän pituinen) hiukan salmiakin muotoon. Asia jonka huomasi lähinnä vasta lattian laatoitushommissa. Joka paikassa se ei onneksi näy, mutta jos osaa oikein katsoa niin toisaalta joka paikassa. Esim. keittiön kivitaso ja sen alapuolella olevat kaapistot ovat hiukan eri suunnassa kun kaapiston saattoi asentaa salmiakkiin, kivitasoa ei.. heh. Yhdessä pienessä kulmassa, josta homma alkoi (se ei-sopiminen) on suihkutilan lattialaatoituksessa nähtävissä kunnon kiilaus, jonka olis kyllä voinut laatoittaja hoitaa oikaisemalla kyseisen seinänpätkän lisäämällä sopivan koolauksen ja levytyksen, mutta ei. No, täähän ei haittaa asumista mitenkään eikä rakennusalan ihmisetkään ole noita käydessään huomanneet ellei itse osoita.
2. Aluskatteen pystytysporukka asensi aivan päin helvettiä, joten kun tuli ensimmäinen sade, vettä ropisi sisään yli kymmenestä paikasta (laitettiin ämpäreitä). Suurimpana syynä aluskatteen naulaaminen vinoon eli täyteen naulanreikiä. Tästä sitten reklamoin ja tulivat "paikkaamaan", tosin silloin ei satanut. Paikkauksen yhteydessä asensivat myös tiilikatteen, joten ei ole mitään havaintoa montako "miljoonaa" reikää jäi paikkaamatta. Eihän niitä mitenkään voinut havaita sateettomana aikana kaikkia, kattopinta-alaa kuitenkin yli 100 m2. Meillä on ns. murrettu harjakatto. Vastaharja on sitten sellaiseen suuntaa, josta aina myrskyää. Asensivat otsalaudan liian korkealle, eli sen alapinta jäi kattotuolien alapinnan yläpuolelle. Seuraus: parin ensimmäisen myrskyn aikana tuli vettä olohuoneen sohvalle joitakin desilitroja.. Villojen vaihto tai edes tarkistaminen ei tullut kyseeseen koska on vino sisäkatto ja korkeutta 5.5 m, enkä älynnyt/halunnut vaatia talotehdasta yläkauttakaan noita tarkistamaan. Korjasivat kyllä otsalaudan ja kattotuolien ja vastaharjan seinän raot tiivistettiin varmuudeksi.
Edit: kun joku kuitenkin miettii, että miten tuo on mahdollista niin vesi tuli siis kattotuolia pitkin aluskatteen alle ja siitä sitten sopivasta kohdasta valahtanut villojen alapintaan ja valunut vinossa sisäkatossa höyrynsulkua pitkin sopivaan limitykseen tai muuhun rakoon/reikään ja siitä sitten jo melkein suoraan pääsekin tippumaan maahan. Sisäkatto ei ole levytetty vaan höyrynsulun "päällä" on akustiikkavillalevyjä ja niiden päällä rimoitus. On muuten toimiva systeemi kaikujen eliminoimiseen ja tuota rakennetta on yli 100 m2 verran eli kaikissa "julkisissa" tiloissa kylppäriä ja vessoja lukuunottamatta.
3. Monta paikkaa, myös laatoituksia tehtiin ja purettiin pariin otteeseen jonkin sortin virheen takia. Itse muuten hoidimme vain projektinjohtoa, logistiikkaa (sis. rautakaupassa asioinnit ja tavaroiden roudaukset) ja vähän siivousta. Silti meni pari tuhatta tuntia projektiin..!
4. Rahaa paloi ihan perkeleesti enemmän kuin mitä piti, joskin se oli myös omien pitkin projektia tehtyjen tietoisten valintojen seurausta.. mutta nyt, kun korot, kiinteistöverot ja energian hinta ja päivähoitomaksut nousee koko ajan ei olekaan kivaa kun rahaa ei jää mihinkään ylimääräiseen laskujen maksun ja peruselämisen jälkeen. Talomyyjän kanssa tehty kustannusarvio oli 320 000, tähän mennessä mennyt 500 000 (josta lainaa vajaat 400 000) ja esim piha on täysin rempallaan
Myydessä ei saisi omiaan pois vaikka ei laskisi omalle työlle penniäkään arvoa.
5. Parvekkeen (terassin) pinnoitukset on saanut tehdä moneen kertaan eli älkää kukaan yrittäkö tehdä puurakenteista, mutta vedenpitävää parveketta. Varsinkaan sitä ei pidä yrittää laatoittaa, mutta siitä mua kyllä varoiteltiinkin etukäteen, en vain kuunnellut. Parvekkeella kokoa 55 m2 (talon kolmella sivulla), joten hommaa on riittänyt eikä ole valmis tänäkään päivänä (muutettu on 3.5 vuotta sitten).
6. Höyrynsulussa on miljoonia reikiä jo pelkästään sähkötöiden jäljiltä, läpivientejä ei ole tiivistetty vaan ns. puukolla vedetty plussa muoviin ja siitä putki läpi. Tässä kohtaa ehkä reikien runsaus on jo eduksi verrattuna tilanteeseen jossa vuodot keskittyisivät vain tiettyyn paikkaan. Ilmanvaihto on reilusti alipaineinen, joten vuotoa sisätiloista rakenteisiin ei esiinny.
7. Suurista ikkunoista (4 m x 7 m) ei ole juurikaan iloa. Talvella ne kylmentävät, oikein valuu kylmää ilmaa niitä pitkin ja kesällä muuttavat kämpän pätsiksi, jota sitten suojataan markiisilla, pystylamellikaihtimilla ja jäähdytyslaitteistolla, joka nostaa sähkölaskua heti 150+ € / kk. No pari viikkoa keväisin ja syksyisin on sellaista aikaa, että ikkunat voi pitää täysin avoimena kohti luontoa (on sentäs kivat maisemat, metsää ja kalliota) niin että ei tule kylmä eikä kuuma.
8. Tampiot alkoholisoituneet kirvesmiehet asensivat kuvia väärin katsottuaan höyrynsulun myös välipohjaan, josta ehkä tulee ongelmia tai sitten ei kun se on onneksi niin huonosti asennettu (=ilma kulkee kyllä
)
Tossa nyt joitain, lisääkin olisi varmasti pariinkymmeneen kohtaan asti mutta ei jaksa muistaa eikä ehdi kirjoittaa enempää. Sitäkin odotan "innolla", kun jotkut veikkailevat jäähdytyksen tuovan ongelmia lähitulevaisuudessa: höyrynsulunhan tulee olla eristeen lämpimällä puolella jolloin mahdollinen ilmankosteus ei tiivisty eristeeseen. Kesällä sitten tilanne on se, että ulkoilman kosteus on todella korkea ja sisällä kylmempää kuin ulkona, joten teoriassa ulkoilman kosteus tiivistyy höyrynsulun eristeen puoleiseen pintaan. Käytännössä "en usko tällä syömisellä" enkä parin vuoden jäähdyttelyt ole tuoneet mitään ongelmia, ainakaan kun jäähdytettävät ajanjaksot ei niin kauhean pitkiä ole, lämpötilaero ulkoilmaan on kohtuullinen (esim. ulkona +29 C, sisällä +25 C) ja seinän sisällä vallitsee kuitenkin joku oma mikroilmastonsa joka eroaa niin ulko- kuin sisäilmastosta.
Mut sellasta, palaillaan kun tulee lisää mieleen.. heh. Ainiin, itse en stressaa koska en viitsi. Kuitenkin on niin, että talossa viihtyy ja se on pieniä kauneusvirheitä lukuunottamatta "komia" ja hyvin varusteltu ja tärkeimpänä pointtina se, että jos vaikka terveys menisi (tyyliin hyvin yleinen aivohalvaus tms, liikuntakyky hakuseen ja pitkä toipuminen) niin sen prioriteetti nousisi heti sata kertaa talo- tai talousasioita korkeammaksi ja sitten olisi mun katsomuksen mukaan turhaan stressannut talosta siihenastiset vuodet.