- Liittynyt
- 16.2.2014
- Viestejä
- 1 792
... ja muutenkin rakentamisen jälkeen rupesi tuntumaan siltä ettei rakennusalalle (ainakaan tuolloin) hakeuteneet aina ne laatikon terävimmät naulat.
Osin totta.. Ja osin on niin, että ei ammattimaiset tilaajat (esim. kotitaloihmiset) eivät sopimuksia tehdessään osaa tehdä tarpeeksi tiukkoja sopimuksia, eivätkä osaa vaatia sitä laatua. Rakennusalalla on kyllä kaikenmaailman tsupparia, isäpoikajahiace-firmaa, yms. Valitettavasti ne parhaat (tai hinta-laadultaan hyvät, eli vahvaa keskitasoa jotka saa kyllä tehtyä hyvää jälkeä) ei ole aina niitä edullisimpia. Syystä että rakennusmateriaalit on halpoja, rakennustyö on kallista. Mitä halvempaa, sen vähemmän aikaa käytettävissä.
Raksoilla on varmaankin vähän sama jakauma kuin missä tahansa työssä - on niitä puupäitä, keitä ei kiinnosta, niitä jotka ei vaan osaa, ja sitten on niitä hyviä ukkoja ja todella päteviä. Rakentamisen laatu on silti hyvinkin monimuotoinen käsite.
Se, millä yksittäinen tilaaja varmistaa laadun, on vahvat sopimukset. Ja maksuerät siten, että virheettömälle lopputulokselle jää niin iso summa, että firman kannattaa jo oikeasti tehdä se lista loppuun. Sitten kannattaa valvontaa käyttää. Ulkopuolista ammattilaista, joka tuntee RYL:n, osaa tulkita sopimuspaperit, ja tietää millä kiristää urakoitsijaa, ja missä myödätä. Hyvä rakentaminen on loppuviimein hyvää yhteistyötä tilaajan ja urakoitsijan välillä, kaupankäyntiä, joka on kummallekin onnistuneena se tarkoitus ja etu.