Itse kuulun siihen kategoriaan treenaajia, jotka uskoo, että vika on useimmiten tekniikassa jos ei muka syvää kyykkyä pysty tekemään. Heti samaan hengenvetoon sanon myös, että varmasti on tähän sääntöön myös poikkeuksia.
Lukemani perusteella polvinivel on heikoimmassa asennossaan juuri 90 asteen polvikulmassa, ja minusta se on aivan järkeenkäypää. IMO on haitallista kohdistaa kyykyn suunnanmuutos juuri tuohon heikoimpaan polvikulmaan. Kuitenkin taas nuo poikkeukset säännössä ovat erikseen, eli joillain sitten lienee se polven rakenne omiaan ottamaan itseensä syvästä kyykystä. Tiedä sitten onko tämä seurausta mistään muusta kuin yleisesti huonosta liikkuvuudesta, sillä kuitenkin kyykkyasennon pitäisi olla ihmiselle todella luonnollinen asento. Ilmeisesti länsimainen elämäntyyli on vienyt osan ihmisistä vahvasti eri suuntaan. (Googlatkaa third world squat)
Myös tuo lajinomaisuus-argumentti on lukemani mukaan pielessä, sillä salilla tehdyt liikkeet ja niiden voimat/hyödyt eivät muutenkaan siirry sellaisenaan suoraan lajivoimaan. Tällöin on fiksuinta suorittaa voimatreeni niinkuin se on muutenkin yleisimmin fiksuinta, eli täysillä liikeradoilla. Juoksunopeus ja pomppu ja vastaavat treenataan sitten juoksemalla ja pomppimalla jne.
Sitten pari pointtia kyykyn syvyyksistä: Syvä kyykky on kyykky. Voimanostosyvyinen kyykky (reiden yläpinta lonkkanivelen kohdalta vähintään samaan tasoon kuin polven yläpinta) on voimanostosyvyinen kyykky. 90 asteen kyykky on puolikyykky. Päälle 90 asteen kyykystä voi puhua jo neljänneskyykkynä, jne.
Kyykyn syvyys (tai polvikulma) on paljolti riippuvainen myös kyykkytyylistä. Itse asiassa harva pääsee kovin paljon voimanostosyvyyttä syvemmälle jos kyykkää kapeahkolla jalka-asennolla. Siispä voimanostosyvyys on monessa tapauksessa varsin syvällä jo, ja todella paljon alle 90 asteen. Sitten taas jos kyykkää kovin leveällä asennolla, päästään lähemmäs tuota 90 asteen polvikulmaa voimanostosyvyydessäkin, ja se tietenkin on voimantuoton ja taloudellisuuden kannalta edullista, kun puhutaan nimenomaan voimanostosta.
Summa summarum: en näe mitään syytä tehdä vajaata kyykkyä, jos ei siihen ole mitään syytä. Monella on joku oikea syy, mutta arveluideni mukaan monella on tekosyy.