Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml
Osaako järkevämmät sanoa miten tuo Ray Peat kestää kritiikkiä? Onko ukon näkemyksissä perää? Olen nyt intermittent fasting -ratkasulla hoitanu ruoka-asioita ja mun "mentor" on tuo Martin Berkhan ja Lyle McDonald. Täytyy myöntää että kerran olen tuon Peatin tekstin lukenu, ehkä turhankin nopeasti läpi, mutta jos joku asiaan enemmän paneutunut osais sanoa että miten tuo Omega3 pitoisten rasvojen syönti vs niiden mahdollinen hapettuminen (joka ilmeisesti [peatin mukaan] on erittäin yleistä ja nopeaa) on suhteessa niiden käytännöllisyyteen? Kannattaako niitä nyt vetää vai ei? Kun tuo Martin taas sitten kehuu, ja suosittelee käyttämään leptiinitasojen palauttamiseksi 3g kalaöljyä tjs omega3 öljyä päivässä.
Ja vastaan jo omaan kysymykseen sillä vastauksella jonka jokainen osaa sanoa: "Parasta on pysyä kultaisella keskitiellä" tai "monipuolisuus on kaiken a ja o" tjs.
NYT alan vasta kahlaamaan tätä threadia läpi, josko kysymykseeni olisi jo aikaisemmin vastattu ja my lazy ass voi vaikka hypätä järveen kun ei aikaisemmin jaksanut posteja lukea. Kiitos ja anteeksi
Ihme ettei kukaan ole vielä tarttunut tähän. Lisää vettä myllyyn tuosta samasta artikkelista:
"Considering just one of the products of fish oil peroxidation, acrolein, and a few of its effects in cells, we can get an idea of the types of damage that could result from increasing the amount of omega-3 fats in our tissues."
Edelleen: Olis mahtavaa kun joku asiaan paneutunut osais ottaa kantaa tohon. Ja jos on enemmänkin tietoa Ray Peatistä henkilönä (joojoo, on vegaani ja on spiritualistihörhö) niin olis hienoa. Googlailin että onko sälli saanut minkälaista kritiikkiä, ja porukka päivitteli hänen olematonta tutkimuskantaa, eli ei ole kauhean aktiivinen tutkija ilmeisesti, mutta toisaalla foorumilla taas sitten kehuttiin edelläkävijänä.
Miten asia on? Omega3 aiheuttaa peatin sitaattien mukaan soluissa kaikennäköstä katastrofia, kookosöljy taasen parantaa sydäntä, lihaksistoa, auttaa polttamaan rasvaa ja täyttää veroilmoituksen.
EDIT: Nyt kun luin ajatuksella tuon läpi, niin aika paljon on eläintutkimuksia ja koeputkihommeleita eikä ihmistutkimuksia. :/
No vaikka tässä keskustelussa onkin pienessä porukassa olevaa väittelyä niin kyllä noita mielenkiinnolla lukee, voittaa 100-0 "mitä söit tänään" tyyppiset ketjut.
Jotenkin tuntuu, että Puska ei voi nyt muuttaa kantaansa tyydyttyneiden rasvojen epäterveellisyydestä, sillä muuten Pohjois-Karjala tutkimus kärsisi melkosen inflaation, jolla mies on kuitenkin ratsastanut.
Siitä täytyy nostaa hattua Heikkilälle, että hän tuo asian esille ja yrittää herättää ihmisten mielenkiintoa ravintoasioita kohtaan sekä saada aikaan keskustelua. Heikkilä tosin yli dramatisoi asioita, sekä yleistää liiankin paljon, joka taas vie uskottavuutta.
Siitä täytyy nostaa hattua Heikkilälle, että hän tuo asian esille ja yrittää herättää ihmisten mielenkiintoa ravintoasioita kohtaan sekä saada aikaan keskustelua. Heikkilä tosin yli dramatisoi asioita, sekä yleistää liiankin paljon, joka taas vie uskottavuutta. Uskon, että tämän "profeetan" sanaa seuranneet ovat osittain päässeet eroon insuliinipiikeistä ja kohentaneet elämänlaatua. Vähähiilihydraattinen dieetti ei kuitenkaan ole mikään uusin keksintö.
Tuli tsekattua tuo dokkari TV:stä eilen. Ihan hyvää asiaa seassa mutta mielestäni monet mutkat vedettiin aivan liian suoraksi. Uffen kirjaa en ole lukenut mutta tuossa dokumentissa hänen argumenttinsa jäivät melko pintapuolisiksi. Hän tarjosi mm. stressiä syyksi P-Karjalan muuta maata korkeammalle kuolleisuudelle, mikä kuulostaa äkkiseltään melko epäuskottavalta. Myöskin ne "Miten tyydyttynyt rasva voi olla vaarallista kun ihmisetkin sisältävät tyydyttynyttä rasvaa?"-tyyppiset populistiargumentit ovat vähän köykäisiä. Samalla logiikalla voitaisiin alkaa kaikki roinaamaan kun ihmisessä on luonnostaankin eri hormoneja (näin kärjistäen, toki).
Toisaalta eipä kyllä Puskakaan vakuuttanut omalla ikivanhalla mantrallaan. Siinä hän tosin oli oikeassa, että hyvin harvoin mikään yksittäinen tutkimus kykenee kumoamaan yhtään mitään. Tutkimustiedon kartuttaminen on äärimmäisen tärkeää ja sitä onneksi koko ajan tehdään.
Niin. Toisaalta olihan kyseisellä projektilla muitakin ansioita, kuten tupakoinnin merkittävä vähentäminen, liikunnan lisääminen ja ihmisten yleisen mielenkiinnon herättäminen syömisiään kohtaan.
Vaikka Puska ja THL ovatkin ikuisia jääräpäitä, vittuilu ja noitavainot eivät auta ketään. Siksi nämä netissä käytävät "suuret rasvakeskustelut" ovatkin poikkeuksetta äärimmäisen turhauttavia.
Itse näkisin seuraavanlaisen kehityksen tavoittelemisen arvoisena:
Heti kärkeen: ravitsemusterapeuttien määrää tulisi lisätä moninkertaisesti. Heitä voisi löytyä vaikkapa kaikista suuremmista laitoksista, kouluista, työpaikoista jne. Olen jutellut aiheesta monen lääkärin kanssa ja useat ovat myöntäneet etteivät ymmärrä loppujen lopuksi ravitsemuksesta kovinkaan paljoa. He ovat myös toivoneet, että olisi kätevää jos jonkun diabeetikon tai ylipainoisen ihmisen voisi lähettää ravitsemusterapeutin luo mutta se on hyvin harvoin mahdollista. Kyseisten ravitsemusterapeuttien ammattitaito tulisi myös saada ajan tasalle ja he voisivat tarjota vähähiilihydraattista ruokavaliota yhtenä vaihtoehtona esim. painon hallintaan.
Mun mielestä dramatisointi ja yleistäminen ovat tässä yhteydessä vähän turhan lieviä ilmaisuja :D Nyt kun VHH alkaa yleistymään ja rasvatietämys tarkentuu, faktoja voidaan onneksi hakea luotettavimmistakin lähteistä.
Hyviä pointteja.
Tutkijana voin kuitenkin sanoa, että juuri näitä anttiheikkilöitä ja uffeja tieteessä tarvitaan, vaikka olisivatkin vähän sen nicheprofession ulkopuolelta.. Kyse on polemisoinnista, paradigmat eivät koskaan muutu jos joku ei ala hyppimään auktoriteettien silmille.
Valitettavan suuri osa tieteentekijöistä on lampaita, jotka eivät urakehityksensä vuoksi uskalla alkaa tehdä "uusia tulkintoja". Tunnustan, että itsellänikin karvat nousevat heti pystyy jos joku outsider alkaa ottamaan kantaa oman alan asioihin, mutta toisinaan sieltä on tullut aika kipeitäkin huomioita... Nämä nettikeskustelut ovat vähän sama juttu. Soppaa hämmentävät maallikot, mutta siihen *meilläkin* on nähdäkseni oikeus, koska auktoriteeteilla on mahdollisuus vaikuttaa meille tarjoiltavan laitosruoan koostumukseen.
Erityisen kiinnostavaa kuitenkin omasta näkökulmastani on, kuinka paljon (mahdollisesti) poskellaan olleet väärät ravitsemussuositukset ovat tulleet kunnille maksamaan perusterveydenhuollossa ja ESH:ssa.
Em. casessa aletaankin sitten etsimään vastuullisia...
Jonkun on uskallettava sanoa, että keisarilla ei ole vaatteita, vaikka ne omatkaan eivät hääppöiset olisi (tai housut putoamaisillaan). Toisaalta Puskaa ja muita ns. Pohjois-Karjala -tutkijoita kyllä ymmärtääkin. Olisi aika sietämätöntä jos ns. elämäntyö, johon auktoriteetti nojaa menisi *tuilleen. Yrittäisin ainakin itse vaientaa soraäänet :evil:
Toisaalta tuo yksittäisen tutkimuksen vaikutuskin on vähän niin ja näin. Lääketieteessä ja ravitsemustieteessä mennään paljon hitaammalla kuin muaalla tiedemaailmassa, jossa oikeaan paikkaan oikeanlaisella paperilla pystyy välillä sekoittamaan pakkaa jo vähän syvemmältäkin. Osittainhan kyse on toki terveydestä ja turvallisuudesta, mutta hitaus voi olla myös valitettava kääntöpuoli.
Erittäin mielenkiintoista kyllä lukea postauksianne, asiaa tuntuu löytyvän. Itsekin olen yrittänyt hieman valistaa itseäni näiden asioiden suhteen ja huomannut, että mitä enemmän sitä lukee ja tutkii asiaa, sitä vaikempi on tietää kehen uskoo. Sen olen kuitenkin ymmärtänyt, että nykyinen rasvalla ja kolesterolilla pelottelu on melko aiheetonta ja varsin perusteetonta.
http://www.ajcn.org/cgi/content/abs...INDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT
Tutkijat analysoivat 21 eri tutkimuksen dataa, ja otanta oli yli 350 000 henkilöä.
Kas kummaa, tyydyttynyt rasva ei tutkimuksen mukaan nostanut riskiä mm. sepelvaltimotautiin.
1) data related to dietary consumption of
saturated fat were available; 2) the endpoints were nonfatal or
fatal CVD events, but not CVD risk factors; 3) the association of
saturated fat with CVD was specifically evaluated; 4) the study
design was a prospective cohort study; and 5) study participants
were generally healthy adults at study baseline
Tuli tsekattua tuo dokkari TV:stä eilen. Ihan hyvää asiaa seassa mutta mielestäni monet mutkat vedettiin aivan liian suoraksi. Uffen kirjaa en ole lukenut mutta tuossa dokumentissa hänen argumenttinsa jäivät melko pintapuolisiksi. Hän tarjosi mm. stressiä syyksi P-Karjalan muuta maata korkeammalle kuolleisuudelle, mikä kuulostaa äkkiseltään melko epäuskottavalta. Myöskin ne "Miten tyydyttynyt rasva voi olla vaarallista kun ihmisetkin sisältävät tyydyttynyttä rasvaa?"-tyyppiset populistiargumentit ovat vähän köykäisiä. Samalla logiikalla voitaisiin alkaa kaikki roinaamaan kun ihmisessä on luonnostaankin eri hormoneja (näin kärjistäen, toki).
Toisaalta eipä kyllä Puskakaan vakuuttanut omalla ikivanhalla mantrallaan. Siinä hän tosin oli oikeassa, että hyvin harvoin mikään yksittäinen tutkimus kykenee kumoamaan yhtään mitään. Tutkimustiedon kartuttaminen on äärimmäisen tärkeää ja sitä onneksi koko ajan tehdään.
Vaikka Puska ja THL ovatkin ikuisia jääräpäitä, vittuilu ja noitavainot eivät auta ketään. Siksi nämä netissä käytävät "suuret rasvakeskustelut" ovatkin poikkeuksetta äärimmäisen turhauttavia.
Heti kärkeen: ravitsemusterapeuttien määrää tulisi lisätä moninkertaisesti. Heitä voisi löytyä vaikkapa kaikista suuremmista laitoksista, kouluista, työpaikoista jne. Olen jutellut aiheesta monen lääkärin kanssa ja useat ovat myöntäneet etteivät ymmärrä loppujen lopuksi ravitsemuksesta kovinkaan paljoa. He ovat myös toivoneet, että olisi kätevää jos jonkun diabeetikon tai ylipainoisen ihmisen voisi lähettää ravitsemusterapeutin luo mutta se on hyvin harvoin mahdollista. Kyseisten ravitsemusterapeuttien ammattitaito tulisi myös saada ajan tasalle ja he voisivat tarjota vähähiilihydraattista ruokavaliota yhtenä vaihtoehtona esim. painon hallintaan.
Mun mielestä dramatisointi ja yleistäminen ovat tässä yhteydessä vähän turhan lieviä ilmaisuja :D Nyt kun VHH alkaa yleistymään ja rasvatietämys tarkentuu, faktoja voidaan onneksi hakea luotettavimmistakin lähteistä.
Jep. Olen Heikkilän kanssa samaa mieltä siitä, että tyydyttynyt rasva ei ole mikään sydänpysäyttäjä, mutta mies puhuu mielestäni noin yleisesti hemmetin paljon potaskaa.
Siitä olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä, että miksi helvetissä diabetes potilaiden ruokavalio koostuu suurimmilta osin hiilihydraateista.
Eikös juuri suurempi meta-analyysi osoittanut ettei tyydyttyneillä rasvahapoilla ja sydän- ja verisuonitaudeilla ole minkäänlaista merkittävää korrelaatioita. Lisää tarvitaan se on selvä.
Rasvataistelu henkilöityy muutenkin aivan liikaa Puskaan aivan kuin hän olisi ainut auktoriteetti. Kaikella on hyvät ja huonot puolensa, niin myös näillä rasvakeskusteluilla, sillä ihmisten mielenkiinto herää, mikä taas pistää heidät miettimään omaa ruokavalioonsa ja yleensä se tuo positiivisia myötävaikutuksia. Kahden yksittäisen henkilön asettaminen yliluonnolliseen asemaan ja heidän yleinen mestaaminen vuoronperään kyllä tappaa keskustelun, no doubt.
No joo, ainahan "uuden asian" tai näkökulman tuominen esille sisältää hieman provosointia ja liioittelua, jotta viesti saadaan paremmin suuremmalle massalle mielenkiikkon herättyä.
Siitä olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä, että miksi helvetissä diabetes potilaiden ruokavalio koostuu suurimmilta osin hiilihydraateista.
Minun mielestäni tuo johtopäätös voitaisiin muotoilla pikemminkin näin: tyydyttyneiden rasvojen käyttö ei ole sydän- ja verisuonisairauksien itsenäinen riskitekijä. Ainakaan noiden 21 tutkimuksen mukaan. Kyllä niillä silti voi jotain vaikutusta olla, esim runsaasti raffinoituja hiilareita sisältävässä ruokavaliossa. Tyydyttyneiden rasvojen merkitystä on korostettu liikaa mutta tärkeämpi kysymys onkin, mitä hyötyjä/haittoja seuraa jos niitä korvataan jollain muulla.
Tuota provosointiakin voi tehdä niin monella tavalla. Haastaminen älykkääseen ja kriittiseen keskusteluun voi myös olla hyvää provoa. Jos taas suuria massoja haluaa kosiskella, silloin voi olla hyvä idea korostaa oman kantansa paremmuutta sen sijaan että hyökkää toista puolta vastaan. Vittuilu, korruptiosyytökset, yleinen änkyröinti ja tutkimustiedon tulkitseminen päin helvettiä ovat lähinnä hyviä keinoja ajaa itsensä kaiken kehittävän keskustelun ulkopuolelle.
Ainakin mun käsitys on se, että suurelle osalle diabeetikoista on yksinkertaisesti miellyttävintä pyrkiä samanlaiseen ruokavalioon kuin kaikki muutkin. Varsinkin ravitsemuksesta (ja treenistä) kiinnostuneen ihmisen voi joskus olla hankala ymmärtää ettei kaikkia kiinnosta tehdä kovin suuria muutoksia ruokavalioonsa. Sitäpaitsi kyllähän diabeetikon ruokavalioonkin suositellaan hirmuista määrää kasviksia ja hiilarit tulisi ottaa kuitupitoisista lähteistä. Varmasti osasyynä on ollut myös se, että tutkimustiedon puutteessa ei yksinkertaisesti olla uskallettu suositella hiilareiden korvaamista rasvoilla. Luulisin että tämäkin on muuttumassa lähivuosina.
Selvennykseksi sanottakoon, että en missään nimessä allekirjoita kaikkea Heikkilän tulkintoja vaikkakin olen herran kirjoja lukenut ja muutenkin seurannut. Saatikka pidä hänen verbaalista ulosantia ja tapaa milläänlailla hyvänä...
Monellehan kynnyskysymykseksi muodostuu se, että ei löydy vaadittavaa "selkärankaa" koko ruokavalion uudelleen järjestämiseen ja aika pitkälti elämänmuutokseen. Tyypin 2 diabetekseen sairastuessa pitäisi mielestäni kuitenkin henkilölle kertoa vähähiilihydraattisesta dietistä, jolla voidaan mahdollisesti päästä erittäinkin hyviin tuloksiin. Sitä en tiedä tehdäänkö näin ja jos, niin miten laajasti. Aika paljolti diabeetikoiden ravintotottumukset sisältävät viljatuotteita ja perunaa, vaikkakin kasviksien puolesta paasataankin. Se on tietenkin sitten jokaisesta itsestään kiinni mitä elämällään tekee.
A-talkissa olisi ollut hyvät edellytykset asialliselle keskustelulle, mutta liian lyhyt ohjelma-aika ja
keskustelu- ja argumentointitaidoiltaan täysin ala-arvoinen naiskirurgi pilasi koko homman :jahas: