- Liittynyt
- 5.6.2008
- Viestejä
- 2 733
Kyllähän noita ruokasuosituksia taas käsitellään.
Hyviä uutisia :thumbs: Mielenkiintoista nähdä mihin tulokseen tuolla tullaan ja miten se siirtyy käytäntöön.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Kyllähän noita ruokasuosituksia taas käsitellään.
Höh, käytin aivan samoja perusteita nimittelyssä mitä itse käytit.Miksi, oi MIKSI minut pitää lokeroida Puskalaiseksi? Olen moneen kertaan todennut että Puska on vanhan liiton jääräpää joka pitää perusteettomasti kiinni vanhentuneista rasvakäsityksistään. Mun pointti on alusta alkaen ollut se että häntä ei kuitenkaan voida syyttää kaikista kansanterveydellisistä ongelmista kuten monet fanaatikot tekevät. Objektiivisuus on mahdollista ja toivottavaa myös tässä rasvakeskustelussa.
Lautasmallissa sinänsä ei ole mitään vikaa. Sillä on tarvittaessa helppo kontrolloida mm. että tulee syödyksi myös tarpeeksi kasviksia.Tuo on nimenomaan se ruokavalio jota merkittävä osa suomalaisista noudattaa. Siksi olisikin tärkeää keskittyä ylipäätään tekemään asialle jotain. Sitten voi miettiä, mitä tekee ravinnon sisältämän rasvan suhteen.
Mikä muuten olisi sinun ehdotuksesi "lautasmalliksi" vai tarvittaisiinko sellaista lainkaan? Kuinka paljon se loppujen lopuksi eroaisi nykyisestä?
Ei ollut teemana VHH, vaan yliprosessoidut valmisruuat, sekä perunalastu, limsa sydeemien vastustaminen.Onkos Jamiella tarkoituksena lobata nimenomaan VHH:n puolesta vai noita jenkkien ja brittien yliprosessoituja roskaruokia vastaan? En ainakaan pikaisella silmäyksellä saanut sitä selville. Olis kyllä mielenkiintoista saada tänne Suomeenkin jonkinlainen VHH-kokeilukoulu, jossa lasten vanhemmatkin olisivat mukana. Toki koulujärjestelmässä on paljon muutakin potentiaalia vaikuttaa kansanterveyteen, kuten vaikkapa liikunnan lisääminen.
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article401398.ece?s=n
Kyllähän noita ruokasuosituksia taas käsitellään.
Höh, käytin aivan samoja perusteita nimittelyssä mitä itse käytit.
Meikäläinen lyttäsi Puskan totaalisesti maanrakoon ja sain tittelin ”teikäläiset”. Voi olla että tulkitsin varomattomasti, luullessani sinun tarkoittavan ”Antti Heikkiläläisiä”. Tämä johtuu pelkästään siitä, että näissä keskustelujen tuoksinoissa ei ole vilahdellut kuin Puska ja Heikkilä, joiden kummankin nimi voidaan yhdistää tiettyyn ravitsemukselliseen elämäntapaan ja näiden noudattajat jommankumman ”teikäläisiksi”.
Tästä johtuen, koska taasen olet lytännyt Heikkilän totaalisesti maanrakoon, johdin sinun kuuluvan samalla logiikalla vuorostaan Puskan ”teikäläisiin”. Ei saa valittaa, nauti tittelistäsi.:D
Lautasmallissa sinänsä ei ole mitään vikaa. Sillä on tarvittaessa helppo kontrolloida mm. että tulee syödyksi myös tarpeeksi kasviksia.
Nykysuositusten mukainen lautasmalli ei ole huono. Se mikä siinä jurppii, on että se on ainoa vaihtoehto.
Ihmiset ovat liian yksilöllisiä että yksi malli voisi toimia koko väestölle.
Ns. VHH vaihtoehto pitäisi ainakin olla virallisesti hyväksyttynä vaihtoehtona.
Tämänkin voi toteuttaa lautasmallilla. Tällöin lautaselta poistetaan tärkkelyspitoinen tavara ja tästä syntynyt aukko täytetään kasviksilla, lihalla, kalalla … tms.
Koska rasvan on tarkoituksena toimia pääasiallisena energianlähteenä, tulisi ns. lihaosion olla rasvapitoista tavaraa, eikä salaatinkastikekaan jos sitä käyttää, tarvitse olla rasvatonta.
Virallisen statuksen saaminen mahdollistaisi sen, että esim. koulujen ja päiväkotien ruokailuihin voisi vaatia myös VHH tyyppistä ruokaa tarjottavaksi ilman lääkärintodistuksia ja riitoja eri instanssien kanssa.
http://uutiset.ruokatieto.fi/WebRoot/1043198/X_Uutistenhallinta.aspx?id=1163679
Vähävaraisten lasten huono koulumenestysvaste terveellisemmälle kouluruualle, voi hyvinkin johtua koulun ulkopuolella syödyistä roskaruuista. Yksi ateria ei tee vielä kesää … toimiakseen myös kodin tulisi sitoutua terveellisen ruuan tarjoamiseen.
Vielä jos kaveriyhteisö lähtisi tähän mukaan, että ns. ulkona syömiset tapahtuisivat oikeissa ravintoloissa, voisi koulumenestysvaste olla aivan toinen.
Noh, hieman epärealistista ajattelua, mutta kodin sitoutuminen koulun lisäksi olisi ensisijaisen tärkeää.
Ehdottamasi VHH-kokeilukoulu voisi olla mielenkiintoista toteuttaa erityisluokalla.
Suurin pelkoni tuossa on, että D-vitamiinipitoisuutta päätetään lisätä roimasti joihinkin elintarvikkeisiin. Kaikkein järkevintä ja kontrolloiduinta olisi yksinkertaisesti hyväksyä D-vitamiinin nauttiminen pillereinä.
Heikkilän status ei ole sellainen, että sillä ohjattaisiin yhteiskunnan ruokapalveluiden ja terveydenhuollon vaikuttajien tekemisiä.Sun postauksista saa todella fiksun vaikutelman ja siksi olen salaa toivonut että olisit edes jossain vaiheessa todennut Heikkilän juttujen olevan monelta osin melkoista tuubaa.
Kyllä vähän vaikuttaa ettei haluta suositella pillerreiden popsimista. Oon kyllä ihan samaa mieltä, että D-vitamiinin kohdalla se olis kätevintä ottaa pilleristä. Se, että maitoon lisätään sitä estää jo akuutteja puutoksia, mutta onkohan sitä mitään järkeä yrittää laittaa joka paikkaan.
Nyt on pakko kysyä, miksi porukka ei täällä pidä Antti Heikkilän näkemyksiä hyvinä? Oon edelleen aika pihalla, vaikka yritin kahlata tätä keskustelua jo puoli tuntia läpi... Jos joku - esimerkiksi Paletaani - voisi hieman selventää aloittelijalle omaa kantaansa, niin olisin kiitollinen
Heikkilän status ei ole sellainen, että sillä ohjattaisiin yhteiskunnan ruokapalveluiden ja terveydenhuollon vaikuttajien tekemisiä.
Tästä johtuen en ole lähtenyt julki tuomaan hänen teksteistä mielestäni virheellisiä asioita.
Mieliksesi voin mainita, että jyrkiten skeptisesti suhtaudun Heikkilän näkemyksiin nykymenon vaikutuksesta ilmaston lämpenemiseen. (löytyy hänen blogista)
Miksi LDL kolesteroli ei ole luotettava? - se on laskettu numero - sitä ei mitata! Suomessa lääkärit käyttävät sen laskemiseen vieläkin vanhentunutta Friedewaldin kaavaketta, mikä ei toimi perusterveelle ihmiselle, kenen triglyceridiarvot ovat hyviä (matalia).
Noh, minulla on Antin jutuista sellainen tulkinta että hänen ydinpointissaan ei ole mitään vikaa. Itse asiassa se on varsin hyvä; vähähiilihydraattinen ruokavalio voidaan koostaa fiksusti ja monipuolisesti. Se on taatusti tehokas apu monelle ihmiselle painonhallintaan ja diabeetikotkin voivat siitä hyötyä. Epäilemättä Heikkilä on myös pätevä ortopedi ja ihmisen kokonaisvaltainen hoitaminen ilman lääkkeitä tai leikkaushoitoa onkin mahtava ajatus.
Kaikki olisikin hyvin jos homma pysyisi aisoissa, mutta kun ei. Antti on lähtenyt sekoilemaan kaikille maailman aloille ja esiinty jokaisella niistä tämän asian ehdottomana auktoriteettina. Nämä aiheet vaihtelevat kardiologiasta, psykologiasta ja sisätautiopista aina virologian, immunologian ja epidemiologian kautta ravitsemustieteisiin, biokemiaan ja jopa kemiaan saakka. Usein aivan helvetin huonolla menestyksellä. Heikkilä ei läheskään aina käytä kirjoituksissaan päteviä viitteitä ja jos käyttää, vetelee niistä täysin vääriä johtopäätöksiä (nämä ovat usein kenen tahansa todettavissa). Lisäksi hänen ulosantinsa on täynnä vihaa, katkeruutta, ivaa ja suoraan sanottuna lapsellista pään aukomista. Hän syyttää lukemattomia ihmisiä milloin mistäkin mutta jos joku sanoo jotain takaisin, Antti vastaa vittuilemalla ja syyttämällä opponenttiaan esim. korruptiosta. Tästä päästäänkin lääkefirmoihin ja... Äh, saat varmaan jo jonkunlaisen käsityksen?
Mutta kuten sanoin, epäilemättä kyseessä on hyvä lääkäri joka on saanut muutettua monen ihmisen elämän parempaan suuntaan. Heikkilän blogi herättää varmasti voimakkaita tunteita puoleen ja toiseen, mikä lienee hänen tarkoituksensakin. Ei siinä sinänsä ole mitään vikaa mutta faktat kannattaa hakea jostain muualta eikä tiukkaa kriittisyyttä saa unohtaa vaikka hän kuinka olisi mullistanut jonkun elämän.
Kiitän vaivannäöstä
Ymmärsinkö siis oikein, että Heikkilässä mättää eniten hänen ulosantinsa ja tyylinsä, jolla hän näkemystään puolustaa? Lisäksi sitten tämä liioiteltu ''joka alan asiantuntija'' -rooli.
Mielestäsi Heikkilän varsinainen asia, VHH-ruokavalio, on toimiva, jos unohtaa rasittavan persoonan?
VHH-on oikea dieettisuunta/ruokavalio tietyille yksilöille, samanlailla kun enemmän/runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio on sopiva toisille. Siinä missä oikeat ravintoasiantuntijat tunnustavat tämän, Heikkilä vaan vaahtoaa, miten hänen ajamansa ravintomalli on se ainoa oikea, jokaikiselle yksilölle, ja piste. Heikkilä myös puhuu täysin pehmosia (lue vaikka miehen aatteet sikaflunssarokotteesta) ja nostaa mitä kummallisimpia tutkimuksia todistamaan hänen olevan oikeassa.
Kiitän vaivannäöstä
Ymmärsinkö siis oikein, että Heikkilässä mättää eniten hänen ulosantinsa ja tyylinsä, jolla hän näkemystään puolustaa? Lisäksi sitten tämä liioiteltu ''joka alan asiantuntija'' -rooli.
Mielestäsi Heikkilän varsinainen asia, VHH-ruokavalio, on toimiva, jos unohtaa rasittavan persoonan?
Tuskin tuo VHH kaikille tosiaan on se ainoa oikea, suomalaiset tosin polveutuvat kansoista jotka eivät geeneiltään ole sopeutuneet käyttämään hiilihydraatteja tehokkaasti ravintonaan (tai siis vääränlainen ruokavalio tuo mukaan ongelmia).
Tästä syystä on typerää suositella jotain hiilarihuttua ruokavalion pohjaksi. Turhahan tässä on ruveta paleo-korttia vilauttamaan, mutta ihminen nyt sattuu olemaan geeneiltään sama ihminen, kuin kymmeniä tuhansia vuosia sitten kun ruispelto oli vain pilkahdus luontoäidin silmäkulmassa .
Kauankohan menee, kun viimeinenkin suomalainen lakkaa pelkäämästä kolesterolia.
Ne hyper super kolesterolit jotka laukkaavat yli 9 ovat sairaudesta johtuvia, mutta 6-7 ja syö terveellisesti, sekä liikku ... tässä yhtälössä ei ole muuta tappavaa kuin henkilön huoli kolesteroliarvostaan!
Öh, minulla ei ole tarvetta olla sen kummemmin millään puolella. Puhtaasta mielenkiinnosta eksyin kommentoimaanTutkimuslinkkien tykittäminen on kamalan hedelmätöntä keskustelua. Siksi minäkin sorrun siihen! =). Tai lähinnä tuli vaan mieleen, että puolelta kuin toiseltakin voidaan tykittää tutkimusdataa, joka puoltaa omia mielipiteitään.
Optimaalisinta tosiaan olisi, jos lipidit saataisiin kontrolliin elintavoilla. Valitettavan usein asia tuppaa vaan olemaan niin, että terveelliset elintavat ovat melkoisen vaikea asia monelle vielä silloinkin, kun rasva-arvot ovat jo kohonneet. Ts. riskien tiedostaminen ei takaa välttämättä sitä, että yksilöllä olisi halua tai voimavaroja elintapamuutoksiin, vaikka hän saisikin siihen ihan virallisesti kannustusta. Jos ihminen ei saa labra-arvojaan kuriin elintavoilla, niin onko väärin määrätä hänelle esim. lipidilääkkeitä, joilla kuitenkin on todettu olevan selkeää ennustevaikutusta valtimotautien suhteen? Vai olisiko parempi unohtaa statiinit kokonaan, koska ne ovat keinotekoinen menetelmä? Entä mitenkä sekundaaripreventiossa, siis silloin, kun sydäri tai aivoinfarkti on päässyt jo iskemään, olisiko silloinkin parempi yrittää vaan luonnonmukaisin keinoin? Se, että lääkkeet ovat keinotekoinen menetelmä, ei tee niiden arvoa tyhjäksi. Se, millä raja-arvoilla lääkitys tulisi aloittaa, onkin jo oma keskustelunaihe.Samoin vaikka jokin kolestroliarvo olisi markkeri, niin auttaako sen korjaaminen jälkikäteen jollain keinotekoisella menetelmällä (pelkän merkkiarvon laskemisella) vai onko ainoa vaihtoehto puuttua siihen, joka sitä kolestrolia nostaa? Jos sitä edes voi laskea runsain määrin elintapamuutoksilla, siitäkin kun on monta mielipidettä onko se kiveenhakattu jo syntyessä.
Haittavaikutukset ovatkin sitten asia erikseen, ja on todella hyvä, että niistä karttuu lisää tutkimustietoa. Aivan varmasti monelle on aloitettu lipidilääkitys ilman tarpeeksi suurta panostusta ensiksi elintapamuutoksiin ( ja tämä osa onkin lääkkeiden määrääjien koulutuksessa AIVAN liian pienellä huomiolla) ja monet kärsivät haittavaikutukset ilman manittavaa kokonaishyötyä. Se onkin sitten vaikea kysymys, pitäisikö lääkkeet jättää kokonaan määräämättä oletettujen haittavaikutusten vuoksi ja luopua samalla niiden hyödyistä. Ajatuksia? Mun ajatukseni on se, että ainakin sekundaaripreventiossa niillä on paikkansa.Myöskin tuore statiini-tutkimus antaisi viitteitä, että statiineista on selvästi enemmän haittaa kuin hyötyä. Melko valtavalla potilasmäärällä vieläpä. http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/340/may19_4/c2197
Kuten sinäkin artikkelista lukaisit, tutkimuksessa määritettiin vain kokonaiskolesteroli. Pii puhui kokonaiskolesterolista ja niin puhuin minäkin. No joo, näsäviisastelut sikseen.. Voihan se olla niin, että tuossa JAMA:n jutussa porukalla oli HDL matalalla ja LDL sekä VLDL korkealla, että tulos selittyisi lähinnä sillä. Mutta kyllä näkisin kokonaiskolesterolilla olevan merkitystä ottaen huomioon sen, että kokonaiskolesteroli muodostuu pääosin non-HDL:stä ja nykytiedon valossa myös perinteisesti hyväksi oletetulla HDL-kolesterolilla voi olla aterogeenisiä muotoja. Tuota HDL:n muuttumista huonolaatuiseksi tapahtuu kuitenkin lähinnä kroonisissa tulehduksellisissa tiloissa ( mm. Diabetes, reuma). Esim. diabeteskin on kuitenkin vähän sellainen liukuvasti kehittyvä tila, joten kaipa se on mahdollista, että tuota huonolaatuista HDL:ää voi syntyä myös niillä, joiden sokerit eivät vielä diabetestasoille yllä. No, tämä on nyt tällaista spekulaatiota.Hempukka, Harvardin tutkimukset lyttäävät kokonaiskolestrolin romukoppaan. Onko tuosta tutkimuksesta varmistettu, että tulokset tuli oikeasti kokonaiskolestrolin määrästä vai olisiko heillä myös LDL ja triglyt piloilla? Tai HDL? Tai niiden suhde? Pienten partikkelikokojen määrä? jne http://www.health.harvard.edu/newsweek/Which_cholesterol_test_should_you_get.htm
Jutussa lukee:Tuoreessa Tampereen yliopiston julkaisussa kyseenalaistetaan rasvan osuus verisuonten kalkkeutumiseen. http://www.uta.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2010/046.html