Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Millaista VHH:ta tarkalleen ottaen noudatat? (Oikea kyselytunti, näköjään :D)
No mikä on HC? Omalla kohdalla on ollut pakko tehdä se päätös, että jos en halua olla valaan kokoinen, jonkin sorttinen VHH tai jatkuva kärsimys ovat vaihtoehdot. En ole mikään äänekäs VHH - puolestapuhuja, mutta toisaalta tuttavapiirissä suosittelen kyllä tutustumista asiaan niille ihmisille, joille uskon tästä vaihtoehdosta olevan hyötyä.
Kyllä tässä on kysymyksessä ihan puhdas mielenkiinto asiaan ilman mitään syyllisten etsintää.
Jos minua joku asia "virallisterveellisessä" erityisesti ärsyttää, se on lipidiaineenvaihdunnan järkyttävät yksinkertaistukset ja oletukset - joita tehtiin jo siinä vaiheessa kun koko monimutkaisesta hässäkästä ja atheroskleroottisista mekanismeista tiedettiin kovin vähän - ja noihin oletuksiin pohjaten sitten rakennettiin yhtä ja toista kansalle suunnattua terveysvalistusta. Seurauksena mm. se, että kolesterolista puhutaan kuin jostain myrkystä (oikeastihan kyseessä on solurakenteiden erittäin yleinen ja välttämätön rakenneosa, jota keho toki pystyy syntetoimaan itsekin, mutta ei tästä voi implikoida, että kolesteroliton ruokavalio olisi ihmiselle optimaalinen) ja ihmisen erittäin monimutkaisen lipidiaineenvaihdunnan tilasta tehdään pintapuolisia analyysejä, joiden perusteella tehdään jopa hoitopäätöksiä.
Ymmärrän kyllä, miten tiede toimii, mutta kyllä se on totuus, että terveydenhoidossa aktuaalisten hoitosuositusten (Suomessa "käypä hoito") ja tieteen tämänhetkisen tilan välissä on politiikan ja lobbauksen mentävä aukko, eikä se ole siellä vahingossa.
Markkinataloudessa pätee missä tahansa yhteydessä se, että vaihtoehtoisista totuuksista eniten painoarvoa saavat helpoimmin ne asiat, joissa on suurin rahanteon mahdollisuus. Mutta tämä pätee minusta tosiaan suurin piirtein kaikkiin asioihin - yksilö voi sitten omalla kohdallaan miettiä mitä totuutta uskoo ja kukin omalla tyylillään: perstuntumalla, vaihtoehtogurun opastuksella tai itse asioihin perehtyen.
Meillä Suomessa tavataan olla kovin auktoriteettiuskovaisia. Tavallaan sääli, että tällaisessa maassa vaikuttaville paikoille päätyy Puskan tapaisia ihmisiä, joille oman arvovallan suojelu vaikuttaa olevan ensisijainen toiminnan motiivi tieteen tekemisen tai kansanterveyden edistämisen sijaan.
The goal, according to the NIH, is to limit daily sodium to 2,300 milligrams and not allow saturated fat to make up more than 6% or total fat to make up more than 27% of your total daily caloric intake. Carbohydrate intake should be limited to 55% of your total calories for the day.
Tämä meidän arvoilmastomme tuottaa tällaista toimintaa:
http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/2010/04/24/lapsesi-ei-ole-sinun-sanoo-viranomainen/
Joka on kyllä minusta häpeällinen esimerkki suomalaisen terveydenhoidon tilasta.
Toisaalta. En yhtään tykkää Heikkilän tyylistä ja hän on mielestäni varsin huono julkisuudessa puhumaan VHH:n puolesta - toisaalta kyllä pidän arvossa sitä, että joku oikeasti puhuu julkisuudessa myös vaihtoehtojen puolesta.
Olen myös sitä mieltä, että VHH on varsin elitistinen tapa ruokailla, eikä näillä keinoilla ruokita koko maapallon väestöä. Eipä kai ole tarpeenkaan, sillä minusta vaikuttaa siltä, että a) ihmispopulaatiossa hiilihydraattiaineenvaihdunnassa on selkeää yksilöllistä vaihtelua ja b) runsashiilihydraattinen ruokavaliokin voi olla varsin terveellinen, kunhan se on vähäsokerinen ja painottaa kohtuutta, joko tapojen tai käytännön realiteettien takia (japanilainen ruokavalio ääriesimerkkinä, runsaampirasvaiset välimeren ruokavaliot ja perinteinen italialainen ja ranskalainen keittiö lisänä).
Mutta aktiivisella ihmisellä myös hiilihydraatti toimii polttoaineena hyvin, eikä maksalle jää kovinkaan paljon tekemistä ylijäämähiilarin konvertoinnissa varastoitavaan muotoon (rasvaksi siis). Nopeimmat myönteiset muutokset ovat odotettavissa ylipainoisella sohvaperunalla, jolla lähtötilanteessa on vääristynyt lipidiprofiili energiaylijäämästä (ja ravinnon koostumuksesta) johtuen.
Lipidiaineenvaihdunnasta tosiaan saadaan jatkuvasti uutta tietoa. Jälkeenpäin voidaan aina viisastella kun tietomäärä lisääntyy mutta pitää myös ottaa huomioon että aina pitää toimia senhetkisen parhaan tiedon varassa.
Nuo pintapuoliset analyysit esimerkiksi dyslipidemian hoidossa ovat edelleen perusteltuja. Ne kyllä pohjautuvat karkeaan kokonaiskuvaan mutta suuret aineistot puhuvat puolestaan. Jos esim. yli 50v miehellä on kolesterolit lähellä kymppiä, lähivuosina on odotettavissa jotain todella ikävää. Jos taas kolesteroleja lasketaan, ennuste paranee. Taustalla vaikuttavat myös monet perintötekijät, joita tutkitaan tällä hetkellä ahkerasti. Itse tiedän kaverin jolla on kokonaiskolesterolit 6-7 pinnassa vaikka tekisi mitä. Hän urheilee, syö terveellisesti ja on testannut myös VHH:ta. Hänen kohdallaan lisää rasvaa ruokaan => lisää veren kolesterolia. Tällaisia tapauksia on Suomi pullollaan sillä meillä sattuu olemaan sellaiset geenit.
Tiedätkö sinä miten käypä hoito-suositukset tehdään? Kerrotko vielä mihin niistä on vaikutettu politiikalla ja lobbauksella ja mistä niin päättelet?
Lobbaus ja normaali markkinatalouteen kuuluva voitontavoittelu ovat kaksi eri asiaa. Ihmisten arkipäivän ruokavalintoihin ei vielä toistaiseksi liity (suoraa) (poliittista) vallankäyttöä, niinpä tällä alueella on varsin vähän lobattavaa ja kaupoissa on sitä, mitä ihmiset ostavat. Kyllähän low-carb -tuotepuolellakin on ollut yrittäjää, ainakin isommilla markkina-alueilla. Miksikään rahantekokoneiksi nuo eivät ole osoittautuneet, eikähän se mikään ihme ole, useimmat low-carb suuntaukset kun suosittavat prosessoimattoman ruoan suosimista. Kasvin ja eläimenpaloihin on vaikea rakentaa lisäarvoa teollisuuden näkökulmasta.Totta. Odottelenkin mielenkiinnolla, milloin low carb-tuotteet päätyvät kauppoihin Siellähän nyt tahkottaisiin oikein kunnolla rahaa joten miksi sellainen lobbaus ei toimi? Toisaalta sitäkään ei voi kiistää etteivätkö ihmiset ole onnistuneet laihtumaan "kevyt-tuotteilla". Tiedän tällaisiakin tapauksia lähipiiristäni.
Eivät käske. En kai näin väittänytkään.Eiköhän tämäkin keskustelu ole esimerkki siitä että ei me niin auktoriteettiuskovaisia olla kuin yleisesti ajatellaan. Tämä on juuri se omituinen ajatusmaailma jota en ymmärrä; virallisia tahoja syytetään myös sellaisesta mitä ne eivät ole tehneet. Käskeekö joku virallinen suositus välttämään liikuntaa? Käsketäänkö meitä vetämään röökiä ja viinaa? Sanotaanko meille että ylipaino on suositeltavaa ja että korkea verenpaine on pop?
Ja jotenkin kumman tavalla taas päästiin Pekan mollaukseen :D Tarkastellaanpa tilannetta esim. Ison Veden takana. Siellä ollaan pääasiassa aika tuhdissa kunnossa (Pekka perkele!) ja ylipaino tiedostetaan kansanterveydelliseksi ongelmaksi numero yksi. Jenkit ovat kuitenkin hoksanneet että jopa dyslipidemiaa pahempi uhka voi olla korkea verenpaine, jonka hoitamiseksi he testailevat DASH-dieettiä (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Sillä on saatu aikaan hyviä tuloksia (1, 2, 3) ja yllättäen se myös laskee kolesteroleja. No mitäs se sitten sisältää?
Eih! Pekka on käynyt myös Jenkeissä kusemassa hommat! Hiilarimyrkkyä kaikille ja tyydyttyneet rasvat minimiin! Jännä että Pekan saatanallisista suunnitelmista ja pitkistä lonkeroista huolimatta DASH tuntuu toimivan.
Minun arvomaailmassani tuollainen ei ainakaan olisi hyväksyttävää. Enkä usko että myöskään monen muun. Mutta ei se mitään, pistetään Pekan piikkiin kun kyllähän se syyllinen on jostain löydyttävä. Yksittäiset lääkärit ovatkin sellaisia robotteja että Pekan on helppo manipuloida heitä.
Kiitos Hyvä se on että joku puhuu mutta Suomesta löytyy monin verroin parempiakin nokkamiehiä tuohon hommaan. Mua vituttaa se, että näistä heikkiläisistä tulee niin fanaattisia että tämän profeetan jokainen juttu otetaan kiistattomana faktana. Antilla ei myöskään mopo pysy kovin hyvin hanskassa vaan hän esiintyy jatkuvasti milloin minkäkin asian ykkösasiantuntijana. Sokeat seuraajat tottelevat ja julistavat ilosanomaa eteenpäin.
Kun Pii kerta argumentoi niin hienosti ja olet hänen kanssaan samoilla linjoilla niin kerrotko rakentavasti mikä tässä minun kannassani on vikana? Teille molemmille siis selvennykseksi, kantani on kutakuinkin seuraava:
- Ihminen on niin monimutkainen kokonaisuus että pelkkä rasvojen ja hiilareiden tuijottaminen kertoo vain pienen osan totuudesta. Terveyden kannalta tärkeintä on saada koko paketti kasaan: verenpaine ja kolesterolit kuriin, ylipaino pois ja rööki/keitto minimiin. Liikuntaa pitää harrastaa ja ykkösvihollisia ovat nuo edellämainitsemani paskaruoat.
- Turha dogmaattisuus ja fundamentalismi on aina pahasta. Ihminen voi olla karppaaja, vege, rasvafoobikko, luomuttaja tai mikä tahansa mutta se ei tarkoita sitä että se on The Ainoa Oikea vaihtoehto. Jokainen on yksilö ja kokeilemalla löytyy se itselle sopiva tyyli.
- Viralliset ravitsemussuositukset ovat suosituksia, jotka toimivat monipuolisen syömisen runkona. Jos tuntuu että niiden kanssa ei pärjää niin sitten lisätään rasvaa tai tehdään jotain muita peliliikkeitä. Kansanterveydelliset sairaudet ovat peräisin ylimääräisestä paskaruoasta, elämäntapojen rappiosta ja perinnöllisistä tekijöistä.
- Tyydyttyneet rasvat eivät ole läheskään niin vaarallisia kuin on luultu. Myöskään kohtuudella nautitut ja laadukkaat hiilarit eivät ole vaarallisia. Yhdessä vedettynä nämä kuitenkin voivat muodostaa hyvin huonon yhdistelmän.
- Pekka Puskaa on aivan turha syyttää kaikista maailman ongelmista. Hän on saanut myös paljon hyvää aikaan vaikka nykytiedon valossa onkin melkoinen jääräpää.
- Antti Heikkilä on epäilemättä pätevä ortopedi ja hyvä kivunhoitaja. Hän myös kirjoittaa blogissaan paljon paskaa monesta muusta asiasta ja hänen ulosantinsa on 6-vuotiaan kiukuttelevan lapsen tasolla.
Dyslipidemiaa aiheuttava geneettinen vika on Suomessa harvinaisempi kuin keliakia. Familiaalista hyperkolesterolemiaa (molemmat muodot yhteensä) potee arviolta noin yksi viidestäsadasta, keliakiaa saattaa potea jopa yksi sadasta. Ihan vaan suhteuttamisen vuoksi. Molemmilla on vakavia terveysvaikutuksia, mikäli ruokavaliossa ei huomioida poikkeavuutta. Toisaalta koko kansan hoitaminen dyslipideemikon tai keliaakikon ruokavaliolla on hätävarjelun liioittelua - ja tuskin johtaa yksilötasolla optimaaliseen terveydentilaan.
Mutta asia, mikä on minusta peräti outo on se, että yhteiskunnallinen tutkimusperinne on paljon varovaisempi vetämään johtopäätöksiä väestötutkimuksista asioiden todelliseen tilaan kuin terveyspuolen tutkimus. Ja terveyspuolella näillä johtopäätöksillä on huomattavasti enemmän vaikutusta yksilön elämään, asenteisiin ja käyttäytymismalleihin. Rasvahysteria alkoi levitä jo ennen kuin teorian tueksi löytyi kunnollista kliinistä tutkimusta, hypoteesin (Duff and McMillian) jälkeen suurimpana vauhdittajana kuuluisa Ancel Keysin monimuuttuja-analyysiin perustuva väestötutkimus, josta en nyt tässä ryhdy vaahtoamaan sen enempää. Aikanaan ehkä parasta tietoa... ...mutta myös melkoista tieteellistä riskinottoa.
Toki, tämähän on ihan julkista tietoa, kuka tahansa voi käydä tutustumassa asiaan täällä: http://www.kaypahoito.fi/
Mutta, en nyt oikein käsitä tuota asennettasi tähän, luuletko, että suositukset syntyvät jossain tyhjiössä, jossa puhdasotsaiset sankarilääkärit ajattelevat potilaan parasta?
Tutkimustiedon kriittinen arviointi on hyvin yksinkertaista tilastomatematiikkaa, jota voi verrata vakuutusyhtiöiden harrastamiin laskelmiin (haittavaikutuksia punnitaan saatuja hyötyjä vasten) - eikä tässä sinänsä ole mitään väärää eikä pahaa. Käypä hoito -dokumentaation lopussa on aina asiantuntijoiden sidonnaisuudet (kannattaa käydä tutustumassa) ja tutkimukset, joihin suositus pohjautuu. Sen sijaan analyysiä eikä suosituskohtaisia tutkimusten valintakriteerejä (ohjeistus yleisellä tasolla löytyy) Duodecim ei ole katsonut tarpeelliseksi julkaistavaksi.
...Miksikään rahantekokoneiksi nuo eivät ole osoittautuneet, eikähän se mikään ihme ole, useimmat low-carb suuntaukset kun suosittavat prosessoimattoman ruoan suosimista. Kasvin ja eläimenpaloihin on vaikea rakentaa lisäarvoa teollisuuden näkökulmasta.
Olen laihtunut itsekin Painonvartijoiden ohjeilla aikanaan, en kai missään ole väittänyt, että se on mahdotonta? Mutta minulle painon pitäminen normaalilukemissa on hemmetin vaikeaa vähärasvaisella ja korkeahillarisella. Ei se minulta ole pois, että jollakin muulla tyypillä sama onnistuu - mutta se on, että joku ei kertonut vaihtoehdon olevan olemassa jo silloin kun ensimmäistä kertaa kamppailin lievän ylipainon kanssa.
Eivät käske. En kai näin väittänytkään.
Julkisen viran haltijana Pekka valitettavasti joutuu ottamaan vastaan myös arvostelua. Olen oman käsitykseni muodostanut PP:n tutkimuksiin tutustuen ja hänen toimintaansa seuraamalla.
Mitä DASH:iin tulee - en ole lainkaan yllättynyt, että mikä tahansa prosessoimattomaan perusruokaan nojaava ruokavalio on merkittävästi parempi kuin jenkkiläinen yliprosessoitu peruspaska. En kyllä pysty ymmärtämään, mitä tekemistä Pekalla on tämän asian kanssa (en toisaalta ehkä kaipaa jatkoselitystäkään asialle). Penäät kovasti malttia VHH:n puolestapuhujilta - kannattaisiko vähän hioa tuota omaakin argumentointia ?
Jos itselläni näläntunteen hallinta toimisi paremmin hiilarien kanssa, ruokavaliovalintani olisi varmasti runsashiilarisempi, italialaistyyppinen - mutta nojaisi edelleen ensisijaisesti prosessoimattomiin peruselintarvikkeisiin. En todellakaan ole mikään yhden totuuden julistaja ruokavalioasioissa, mutta näkisin mielelläni VHH:n ihan virallisestikin varteenotettavana vaihtoehtona, erityisesti metabolisesta oireyhtymästä kärsiville (tutkimustuloksia alkaa tästäkin olla jo ihan kiitettävästi), ehkä myös muutamille muille erityisryhmille - ja muille hyvinvoinnin, mieltymysten ja painonhallinnan tarpeiden mukaan.
Tuo on juuri piirre, joka Heikkilässä ärsyttää (ja huono ulosanti, kaikin puolin). Mutta Heikkilä on oikeasti harvinaisen hyvä lääkäri, tuttavapiirissä on useita kokemuksia.
Pahoin pelkään, että kotimaisissa pienissä ja sulkeutuneissa tutkijapiireissä ei "asiallista" nokkamiestä hevillä löydy - Heikkilä kun tulee tämän piirin ulkopuolelta, praktiikasta, asema on helpompi ottaa.
"Vääränlaisista" tutkimustuloksista ja lausunnoista joutuu helposti tutkijayhteisön ulkopuolelle. Yliopistoja ja perustutkimusta sitoo rahoituksen lisäksi ihmisten välinen keskinäinen solidaarisuus eikä vääräuskoisella ole tutkimuspiireissä suurta suosiota. Tämä ei perustu mihinkään tutkimukseen vaan ihan käytännön kokemukseen yliopistosta työympäristönä.
En minä mikään toivoton pessimisti ole... ...kyllä tieteen teossa on pohjimmiltaan kysymys totuuden etsimisestä ja tieto lisääntyy koko ajan. Vallitseva konsensus vaan ei välttämättä ole yhtä kuin totuus - ja ainahan kaikki asiat testataan lopulta tuotannossa :D.
Paletaani, kuulostat paikoitellen Antti Heikkilältä.... Mutta ei se mitään. Söisit enemmän kovaa rasvaa, niin ehkä rauhoittuisit. ;-)
Huomasin, että oma VHH-ruokavaliosi sisälsi vastoin useita vhh-suosituksia olemattoman vähän kovaa rasvaa. Epäilisin, että jos olisit vetänyt kovaa rasvaa kunnolla, kolesteroliarvosikin olisivat kehittyneet suotuisammiksi. Monia kuumapäitä kunnon vhh-ruokavalio on muuten rauhoittanut, vaikka tällä foorumilla ehkä moista ei uskoisi.
Juu, kaikki ovat yksilöitä, en väitäkään muuta. Väitänpä vain rohkeasti, että useimmille sopisi vhh-ruokavalio eri variaatioin. Lähipiirissäni töissä ja siviilissä on useita esimerkkejä, jotka ovat vaihtaneet kaurapuuron ja ruisleivät kovaan rasvaan ja lihaan eivätkä aio enää palata viralliselle linjalle. Verensokerit pysyvät alhaalla, vatsavaivat vähenevät radikaalisti eikä turvotuksen laskemiseenkaan tarvita activiaa. Osalle urheilijoista pienehkö hiilaritankkaus ennen treeniä sopii, osalle vielä hiilaria treenin päälle sopii myös. Pysyy paitsi mieli kirkkaana, myös kroppa helpommin tiukkana. Ja niille, jotka laihduttavat, ei tarvitse nähdä nälkää kun runsas kova rasva pitää kylläisenä pitkään.
Kyllä me silti kaltaisesi karppikammoajan kanssa mahdumme samalle pallolle elämään, älä huoli. Peace! ;-)
Lisätä: Caitlyn: ihailtavan kylmäpäistä, viileän asiallista argumentointia Paletaanin karppiragea vastaan.
Mitä yhteistä on Wallacella, DieHardilla ja totuudentorvella?
Pii: -Ja allaoleva osoittaa että virallissuositukset on kuolemaksi? Missä kohtaa niitä suosituksia käsketään pysähtyä ostamaan karamellejä, leivoksia ja keksejä? Tokihan tuossa oli tuo leipäkin välissä, mutta en jaksa uskoa että muutamilla siivuilla ruisleipää osana muuta ruokavaliota kukaan itselleen ylipainoa taikka elintasosairauksia itselleen aikaan saa.
Kiitos, kiitos
Taisitkin jo saada artikkelin kautta toisenkin mielipiteen tästä asiasta.Sori vaan mutta en usko pelkkää sanaasi siitä että runsas rasvan syönti ei vaikuta mitenkään triglyseridipitoisuuteen ja LDL-partikkelikokoon. Tällä hetkellä teen tutkimusta itselläni ja keväisen VHH-dieetin aikana kokonaiskolesteroli on noussut 4,5 -> 4,9 ja HDL 2,5 -> 3,0. Onkohan Antikristus-Puska käynyt minunkin verisuonissani nostamassa arvoja? :D
Tuonhan nyt tietää varmaan noiden pussujen äitikin, että seurauksena on terveyden menetys moisella aterialla. Ei taida kuulua minkään koulukunnan ravintosuosituksiin ... ellei tarkoituksena ole nopeasti lihottaa jotain teuraaksi.Sama ilmiö on myös toistettu eläinmalleissa. Ai niin mutta hiiret ja rotat ovat kasvissyöjiä niin ne eivät kelpaa! Ihan niin kuin ihminen olisi puhtaasti lihansyöjä... No kelpaako possu? Niillekin saadaan aikaan paha ateroskleroosi kun syötetään prosessoituja sokereita ja paljon rasvaa. Sehän taitaakin olla se ultimaattisin tappodieetti, mitä virallisissa suosituksissakin kehoitetaan välttämään.
Vaan kuinka kauan, kun tämä herra jo on aloittanut lobbauksen.Sitten pistit pakollisen "Jumalan sana"-kortin. Kyllähän noiden laitosten (kuten koulut) ruokailut pitää johonkin perustua. Kyllä meidän systeemi on parempi kuin esim. briteissä jossa kouluissa tarjoillaan hampurilaisia ja ranskalaisia. Miten muuten itse järjestäisit kouluruokailut? Lautasmalli jossa perunat ja riisit korvattaisiin juureksilla ja leipä kananmunalla? Onnistuisiko sellainen taloudellisesti?
Se taasen "teikäläisissä" (siis Puskalaisissa) jurppii, että tämän ison laitoksen alkuperäinen suunta on valittu "lakkia ylös heittämällä".Tämä mua "teikäläisissä" eniten jurppii. Puhutaan "propagandasta" ja "kaikesta hiljaisuudesta". Kuten näissä keskusteluissa on moneen kertaan tullut esille: iso laiva kääntyy hitaasti. Koko väestöä koskevat suositukset vaativat tuekseen valtavia määriä tutkimustietoa ja asiantuntijoiden konsensuksen. Näiden kerääminen vaatii vuosikausien tutkimustyön.
HC on juuri sellainen joka...
Olenkin ollut huolissani huomaako kukaan sitä ... KIITOSPii julistaa sigussaan kuinka hänen päänsä on ollut "PUSKAssa".
Kauankohan menee, kun viimeinenkin suomalainen lakkaa pelkäämästä kolesterolia.Itse tiedän kaverin jolla on kokonaiskolesterolit 6-7 pinnassa vaikka tekisi mitä. Hän urheilee, syö terveellisesti ja on testannut myös VHH:ta. Hänen kohdallaan lisää rasvaa ruokaan => lisää veren kolesterolia. Tällaisia tapauksia on Suomi pullollaan sillä meillä sattuu olemaan sellaiset geenit.
Kasvihuonekaasujen osalta "tutkimus" johtaa harhaan ... sopii sujuvasti keskusteluumme :DTämä on myös täyttä totta. Olen nähnyt foorumeilla puhetta myös siitä kuinka veget kauhistelevat VHH-intoilijoiden lihansyöntiä ja sen vaikutuksia hiilidioksidipäästöihin. Lihan kasvattaminen ei ole mitään halpaa tai ekologista puuhaa. Tämä on pakko ottaa huomioon myös virallisissa suosituksissa sillä sellaiset laitokset kuin koulut ja varuskunnat ovat aikamoisia ruoan kuluttajia.
iMiksi LDL kolesteroli ei ole luotettava? - se on laskettu numero - sitä ei mitata!
Se taasen "teikäläisissä" (siis Puskalaisissa) jurppii...
Tuonhan nyt tietää varmaan noiden pussujen äitikin, että seurauksena on terveyden menetys moisella aterialla. Ei taida kuulua minkään koulukunnan ravintosuosituksiin ... ellei tarkoituksena ole nopeasti lihottaa jotain teuraaksi.
Se taas on enempi keskustapuolueen temmellyskenttää ei terveydenhoidon ... mutta Puskahan onkin ...;)
Vaan kuinka kauan, kun tämä herra jo on aloittanut lobbauksen.
http://www.jamieoliver.com/
Jos lapsi on esim. ylipainoine, tai vaikkapa keskittymishäiriöinen, vilkas. Tällöin ainakin olisi syytä vaihtaa lautasmallia. Mutta se pitäisi tapahtua kodin kanssa yhteispelillä, jotta mahdollinen hyöty voisi toteutua.
Iso laitos voisi olla tarvittaessa hyvinkin dynaaminen linjamuutoksissaan, ei ajatuksissa ole sellaista massaa joka inertiallaan muutosta hidastaisi. Ainoa kitka on asenne ja omien kasvojen menetyksen pelko.
Olenkin ollut huolissani huomaako kukaan sitä ... KIITOS
Kauankohan menee, kun viimeinenkin suomalainen lakkaa pelkäämästä kolesterolia.
Ne hyper super kolesterolit jotka laukkaavat yli 9 ovat sairaudesta johtuvia, mutta 6-7 ja syö terveellisesti, sekä liikku ... tässä yhtälössä ei ole muuta tappavaa kuin henkilön huoli kolesteroliarvostaan!
Kasvihuonekaasujen osalta "tutkimus" johtaa harhaan ... sopii sujuvasti keskusteluumme :D
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli...hansyönnin+ilmastovaikutuksista/1135254920383
ihan vaan pikkasen kolesterolista:
Kolesteroli on rasvaalkoholi, mitä maksa tuottaa, koska kolesteroli on kehon tarvitsema rakennusaine - siitä saavat jäykyyden solujen seinämät, siitä muodostetaan kehossa kaikki hormonit - kolesteroli on prohormoni (erityisen tärkeä sukuhormonien tuotannossa , minkä takia statinien yleisin haittavaikutus on impotenssi),
...Kolesterolin pääkäyttötarkoitus on olla kehossa vaurioiden korjaaja. Erityisen tärkeässä asemassa on kolesteroli soluseinämien vaurioiden korjaamisessa. Paradoksi on siinä että se ei pitäis olla sen tehtävä, vaan alkuperäisesti siihen tarkoitettu ja siihen tarkoitukseen parhaiten sopiva aine on tyydyttynyt rasva. Tilanteessa, missä keho ei saa riittävästi sitä alkuperäistä rakennusainetta, toimii kolesteroli kuin laastari soluseinämän vaurioituneellä paikalla.
Kolesterolitasojen on mitattu nousevan kehossa tulehduksien (myös rankan treenin yhteydessä aiheuttuvan lihasvaurioiden takia kehittyvän tulehduksen), sairauksien ja jopa stressin yhteydessä - mutta vaan sen takia, että kolesteroni on kehon oma LÄÄKE niitä tilanteita vastaan.
LDL-ä kuljettaa myös triglyseridejä (kolmen vapaan rasvahapon ja hiilareista saadavan glycerolirangan yhdistymijä) ja se on aika iso molekyli. kun LDL-ä antaa triglyn solulle pois, sitten sen koko vähenee radikaalisti ja siitä tulee VLDL (very low density lipoprotein) - elikkä se pienin ja huonoin.
Siitä loogisesti >> mitä enemmän glycerolirankoja on vapaasti käyutettävissä (mitä enemmän hiilaria keho saa ruuasta)> sitä enemmän muodostetaan trigyseridejä> mitä enemmän triglyceridejä LDLä kuljettaa sitä enemmän muodostuu VLÖDLä, mikä on oileasti se veresuonille haitallinne partikkeli.
HDL- ä on lipoproteini, mikä kuljettaa solujen käyttemän kolesterolin (käytetyn, eli hapettuneen) taas soluista pois maksaan ja sen takia sitä sanotaan "hyväksi".
verikokeissa olis sitten tärkeintä tietää Triglycceridiarvo, LDL-än partikkelikoot ja suhteet :
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article401398.ece?s=nParin vuoden päästä julkaistavat uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset laaditaan aiempia huolellisemmin. Aikaisemmin suositukset on tehnyt asiantuntijaryhmä käyttäen omaa tietämystään aiheesta. Nyt ravintoainekohtaisia katsauksia tekee kymmenien ihmisten joukko. Pelkästään kirjallisuuden valintaan ja arviointiin on varattu yli puoli vuotta.