Suuri rasvakeskustelu!

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Elintarviketeollisuudella on niin iso valta, että ne syöttää meille sitä mitä halvimmalla saa tuotettua. Bisnes on bisnes. Aina kun valtio ravitsemusneuvottelukunta tekee suosituksia, niin siellä on edustajat elintarviketeollisuuden puolelta ja niiden sana on painava. Valio taasen rahoittaa Suomessa ravitsemustieteen tutkimuksia maitovalmisteiden myynnin edistämiseksi.
 
Lukaisin näin perjantai-iltapäivän ratoksi tuon Heikkilän uusimman pökäleen. Taattua Anttia: itketään Pekka Puskasta, lähdeviittaukset ovat mitä sattuu, luodaan mielikuvia ja käytetään voimakkaasti tunteisiin (eikä siis faktojen objektiiviseen ja laajamittaiseen tarkasteluun) vetoavaa retoriikkaa. Välillä Pekka Puska on itse Kim Jong-Il ja välillä Joseph Smith. Hämmentävää miten aikuisella miehellä voi olla 24/7 jatkuva itkupotkuraivari päällä.

Huvittavinta kuitenkin on se että koko vuodatuksen pohjana on tämä julkaisu joka on kirjoitettu niinkin pian kuin 2001. Siinä pohditaan mahdollisuuksia toteuttaa jonkinlainen sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn tarkoitettu interventio kehitysmaissa. Artikkelissa sivutaan ohimennen tätä suomalaistutkimusta, josta Antti on näppäränä kaverina ottanut hienon graafin. En saa tähän hätään tuota tutkimusta auki joten en osaa sanoa mikä siinä on ollut kirjoittajien pointti. Antille tämä kuitenkin tarkoittaa että Pohjois-Karjala projekti oli turha.

No kyllähän se siltä näyttää että sydän- ja verisuonisairauksien suhteen Suomessa oli laskusuhdanne 70-luvulla. Tarkoittaako tämä automaattisesti sitä ettei P-K projektista ollut mitään hyötyä? Ei. Kriitikoilta kun tahtoo usein unohtua että lyhyen pilottivaiheen (1972-77) jälkeen P-K projektin käytännöt laajennettiin koskemaan koko Suomea. Tämänkin voi nähdä kun tuota Antin taulukkoa katsoo. Eihän se P-K projekti silti yksinään saanut tuota aikaan. Maailman tasolla kardiovaskulaarisairaudet olivat laskusuhdanteessa muutenkin mutta tämä on mysteeri ainoastaan Antille ja hänen innokkaimmille seuraajilleen. Jos perehtyy asiaan tarkemmin, huomaa että samoihin aikoihin markkinoille alkoi tulla hyviä lääkkeitä (HUU! Pahoista lääkefirmoista!). Näitä olivat mm. beetasalpaajat, statiinit ja ACE-estäjät. Vastaavasti tuohon aikaan alettiin tiedostaa yleisiä riskitekijöitä sydän- ja verisuonitapahtumille: ylipaino, korkea verenpaine, korkeat kolesteroliarvot sekä tupakointi. Näiden laskeminen oli myös Pohjois-Karjala projektin tavoite.

Heikkilä kirjoittaa:
Kukaan järkevä ihminen ei voi väittää, että Puskan tutkimus todistaisi mitään todellista. Ei voi ajatella, että puuhastelu Pohjois-Karjalassa, olisi vaikuttanut millään tavalla sydäntautien myönteiseen kehitykseen.

Tuo on kyllä suoraan sanottuna vitunmoista paskaa. Kyllä me nyt tiedetään (lähes 30v myöhemmin!) etteivät tyydyttyneet rasvat ole niin vaarallisia kuin on ajateltu mutta 70-luvulla tieto oli toista. No siinäkö sitten oli kaikki, mitä P-K projekti sai aikaan? Rasvat kiellettiin, maatalous ajettiin alas ja ihmisille tuputettiin hiilarimyrkkyä? Ei, antaapa vaihteeksi itse Pekan kertoa omassa julkaisussaan:

The nutrition intervention focused on key targets, such as urging people to switch from butter to vegetable-oil margarine; from fatty milk to nonfat or low-fat milk; from meat high in saturated fat to lean meat; to start using vegetable oil for cooking; to increase vegetable, berry, and fruit consumption; and to generally reduce saturated fat and salt intake.

Antti siis ymmärtää koko projektin tahallaan väärin. Ei siellä kielletty rasvoja, siellä keskityttiin niiden laatuun. Hiilareitakaan ei tuputettu vaan pääpaino oli liikunnan ja kasvisruoan lisäämisessä sekä tupakoinnin ja suolan käytön vähentämisessä.

Nykyään näyttää siltä että rasvojen kohdalla tuossa projektissa mentiin metsään mutta ei se tee sitä automaattisesti tyhjäksi. P-K projekti sai suomalaisen sydäntautipotilaan syömään vihanneksia, liikkumaan enemmän ja mikä tärkeintä: kiinnostumaan omasta terveydestään ja ruokavalion vaikutuksesta siihen. Lisäksi se oli ensimmäinen interventio jossa mukaan saatiin edustusta niin valtion puolelta kuin yksityiseltä sektoriltakin.

Kuulen jo kuinka vihainen anttiheikkiläisten muodostama lynch mob lähestyy talikot ja soihdut tanassa, joten pieni disclaimer loppuun:

En todellakaan ole Pekka Puskan kanssa samaa mieltä kaikesta. Hän vaikuttaa melkoiselta jääräpäältä ja voisi tarkastaa kantaansa monessakin suhteessa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että hän on turha jätkä, kuten Antilla ja hänen palvojillaan on tapana esittää. Missä oli Antti 70-luvulla? Missä karppaajat? Missä vaihtoehtoiset interventiot? Montako tieteellistä julkaisua Antilla on?

Voidaanhan sitä mollata vaikka ensimmäisten kuulentojen toteuttajia siitä että raketit oli suunniteltu päin vittua mutta kyllä niillä homma hoitui.

Annan myös Puskalle pisteet siitä että hän esiintyy aina julkisuudessa rauhallisena ja asiallisena (mitä ei todellakaan voi sanoa hänen vastustajistaan). Hän myös osallistuu henkilökohtaisesti tähän rasvat vs. hiilarit keskusteluun mm. tuolla Christer Sundqvistin blogissa. Harva meistä sietäisi sellaista paskaa mitä Pekka joutuu kokemaan. C'mon, give the guy a break!

Olisi kiva joskus nähdä Paletaanin ilme, kun täällä käytetään väitteiden lähteenä Antti Heikkilää.

Tässä kuva :D
 
Antti Heikkilä on puhunut vuosien saatossa niin paljon skeidaa, että pidän koko miestä ihan täydellisenä läppänä. Haukkuihan mies sikainfluenssarokotteen "lääketeollisuuden rahastusautomaatiksi" tai jotaan tonnepäin, ja lyttäsi myös valta-osan rokotuksista ylipäätänsä. Huvittavaa on myös, miten hänen kotisivuiltaan sensuroidaan heti ne kommentit/palautteet, jotka kyseenalaistavat, tai eriävät hänen mielipiteistään. Ja parilla klikkauksella löytää kokonaisen sivun, joka on täytetty jollain ylistyspalautteilla, jossa ihmiset hehkuttavat kuinka suuri profeetta, Antti Heikkilä, neuvoineen on pelastanut heidän elämän.
 
Antti siis ymmärtää koko projektin tahallaan väärin.

Tuossahan tuo oleellinen tuli. Antti ymmärtää, kuten haluaa ymmärtää. Sama pätee hänen fanaattisiin kannattajiin. Kun samaiset kannattajat huutavat toistensa päälle ylistystä Antin "paljastuksille", "ennustuksille" ja "totuuksille", alkaa usko kaikissa vahvistua. Kaikki kritiikki sensuroidaan ja kaikki ovat samaa mieltä, joten Antin voi olla vaikea nähdä metsää puilta.

Ps. Mitä yhteistä on Wallacella, DieHardilla ja totuudentorvella?
 
Omalta kohdalta voin sanoa, jotta kun heivasin kevyttuotteet veks ja palasin vanhoihin tapoihini jolloin ei turhia rasvoja vältellä ja syödään hyvällä omalla tunnolla kun kasvava keho tarvitsee ravintoa niin en vain voi paremmin vaan myös lihaskasvu ja voimatasot ovat lähteneet uuteen nousuun ja on tullut lisää tiukkuutta. Tuntuu ettei keho nyt varastoi rasvoja itseensä samalla tavalla kuin ennen.
 
Joko se taas alkaa? Eiköhän nämä "suuret rasvakeskustelut" ole jo käyty?

Meille ei ole valehdeltu. Sen sijaan tietämys rasvoista ja niiden merkityksestä tarkentuu jatkuvasti. Minkä takia koko ajan pitää olla joku helvetillinen hysteria päällä? 80-luvulla lähti rasvakammo ja silloinkin huudettiin kuinka "meille on valehdeltu". Valtavasti piilosokeria sisältävät "kevyt-tuotteet" valtasivat kauppojen hyllyt ja nyt on pukkaamassa paniikki siitä kuinka se onkin hiilari joka meidät tappaa.

Eiköhän oteta nyt hiilarihysterian sijaan sellainen hysteria-hysteria ja todetaan että kaikki liiallinen paniikin lietsominen on pahasta? :D Toisille sopii hiilarit ja toisille ei. Jotkut pärjäävät rasvan kanssa mutta toiset ei. KAIKILLE sopii järkevä ja monipuolinen ruokavalio sekä terveet elämäntavat.

Ja mikä muuten on tämän ketjun ultimaattinen pointti? Aletaanko taas lyttäämään Pekka Puskaa ja THL:ää? Ylistetään Antti Heikkilää? Louhitaan pubmedista tutkimuksia?

Ja BTW, onko TotuudenTorvi Wallacen aka DieHardin reinkarnaatio?
Siis, tuota ... jos suosituksia väsäävillä viranomaisilla ei ole suosituksiensa pohjina kuin omat henkilökohtaiset näkemykset. Näitä on sitten markkinoitu ainoina oikeina totuuksina, muiden vaihtoehtojen ollessa suoraan saatanasta.
Esim. kovat rasvat on tuomittu "tutkittuina" hengenvaarallisiksi, runsaat hiilihydraattiannokset hengissäpysymiselle välttämättömäksi.

Ei tuota voi muuksi kuin valehteluksi kutsua.
Jos tieto rasvoista tarkentuessaan heittää täysin häränpyllyä, ei rasvoista alun alkaen ole ollut ollutkaan laisinkaan tietoa pohjalla...vain pelkkiä henkilökohtaisi elämäntapanäkemyksiä.

Miksi me nyt rupeaisimme Puskaa, tai hänen firmaansa lyttäämään, nautitaan vain tyytyväisinä lukuisista lääkehoitoa vaativista sairauksista joita mm. heidän flafka on suosituksillaan mahdollistanut.
 
Katabolia periköön Ironmauken kun nostit taas tätä ketjua!

Siis, tuota ... jos suosituksia väsäävillä viranomaisilla ei ole suosituksiensa pohjina kuin omat henkilökohtaiset näkemykset. Näitä on sitten markkinoitu ainoina oikeina totuuksina, muiden vaihtoehtojen ollessa suoraan saatanasta.
Esim. kovat rasvat on tuomittu "tutkittuina" hengenvaarallisiksi, runsaat hiilihydraattiannokset hengissäpysymiselle välttämättömäksi.

Ihan kärkeen suosittelen tutustumaan tähän: http://fi.wikipedia.org/wiki/Olkinukke

Sitten jatketaan. Anttiheikkiläisille tyypillistä tekstiä. Pitää päästä itkemään niin muodostetaan noista ravitsemussuosituksista vääristynyt olkinukke ja piestään sitä. Suosituksia väsäävät viranomaiset ovat tehneet tutkimusta ja todenneet korkean kolesterolipitoisuuden korreloivan sydän- ja verisuonisairauksien kanssa. Tähän pääteltiin suurimmaksi syypääksi suuret määrät tyydyttynyttä rasvaa eikä niiden osuutta voida vieläkään täysin kiistää. Joillakin ihmisillä rasvametabolia vain toimii niin että kolesterolit nousee pilviin mikäli rasvojen laatua ei kontrolloida. Viralliset suositukset ovat hyvin hyvin paljon muutakin kuin pelkkää hiilareiden ja rasvojen syynäämistä.

Eikä koko hommaa voi mitenkään pitää suomalaisena ilmiönä. Samankaltaisia suosituksia löytyy ympäri maailmaa ja uunituoreessa tutkimuksessa myös japanilaiset totesivat tyydyttyneiden rasvojen korreloivan kolesteroliarvojen kanssa.

Miksi pidät ravitsemussuosituksia kiveen hakattuina lakeina? Ne ovat nimenomaan suosituksia, jotka ovat mahdollisimman yleisiä. Ei niitä ole kenenkään pakko noudattaa jos tuntuu että ei toimi (eikä suurin osa ihmisistä noudata vaikka siitä olisikin hyötyä). Tyydyttynyttä rasvaa ei pidetä hengenvaarallisena, suosituksissa vaan kehoitetaan välttämään sitä ja suosimaan sen sijaan tyydyttymättömiä kasvirasvoja. Siellä ei myöskään sanota että "runsaat hiilihydraattiannokset ovat välttämättömiä hengissäpysymiselle" vai sanotaanko?

Fakta on se että virallisia suosituksia noudattamalla kukaan ei kehitä itselleen diabetesta tai ylipainoa. Piste. Siihen vaaditaan vuosikausien fyysinen toimettomuus, pizzaa, hampurilaisia, eineksiä, karkkia, jätskiä, sokerilimsaa, helvetisti suolaa, viinaa ja röökiä. Siinä on ne todelliset viholliset - ei peruna ja ruisleipä. En ymmärrä miten näin ilmiselvä asia menee monilta ohi.

Ravitsemussuosituksista kiinnostuneet ihmiset ovat myös yleensä niitä joilla elämäntavat ovat muutenkin kunnossa. Monelle päin vittua syövälle ja liikkuvalle ihmisellä virallisinkiin suosituksiin siirtyminen olisi kehitys parempaan. Toki monelle toimii myös VHH.

Ei tuota voi muuksi kuin valehteluksi kutsua.
Jos tieto rasvoista tarkentuessaan heittää täysin häränpyllyä, ei rasvoista alun alkaen ole ollut ollutkaan laisinkaan tietoa pohjalla...vain pelkkiä henkilökohtaisi elämäntapanäkemyksiä.

Ei se mitään häränpyllyä heitä. Aina on tiedetty että myös tyydyttyneet rasvat ovat elintärkeitä. Kyse on ollut niiden määrästä. On myös varmaa että niitä välttelemällä moni on pysynyt hengissä ja saattanut jopa elää täysin tervettä ja tasapainoista elämää.

Miksi me nyt rupeaisimme Puskaa, tai hänen firmaansa lyttäämään, nautitaan vain tyytyväisinä lukuisista lääkehoitoa vaativista sairauksista joita mm. heidän flafka on suosituksillaan mahdollistanut.

Ei tälle voi enää kuin nauraa :lol2: Pekka Puska sitä ja Pekka Puska tätä. Byhyy, se on pilannu maailman ja kaikkien elämän.

Meinaatko että ilman Pekkaa meillä ei olisi lainkaan diabetesta taikka sydän- ja verisuonisairauksia? Jos Pellinki-dieetti tulisi viralliseksi suositukseksi, olisimmeko yhtäkkiä maailman tervein kansa? Luuletko tosiaan että esim. verenpaine- ja dyslipidemialääkkeet olisivat turhia mikäli kaikki vain vetäisivät VHH:lla?

Jäämies Ötzillä löydettiin ateroskleroottisia kalkkeumia verisuonista. On se Pekka kyllä melkoinen Hitler ja Kim-Jong Il kun on jo yli 5000v sitten tappanut ihmisiä paskoilla suosituksillaan.
 
Jos tieto rasvoista tarkentuessaan heittää täysin häränpyllyä, ei rasvoista alun alkaen ole ollut ollutkaan laisinkaan tietoa pohjalla...vain pelkkiä henkilökohtaisi elämäntapanäkemyksiä.

Miksi me nyt rupeaisimme Puskaa, tai hänen firmaansa lyttäämään, nautitaan vain tyytyväisinä lukuisista lääkehoitoa vaativista sairauksista joita mm. heidän flafka on suosituksillaan mahdollistanut.

Taasko tää menee tähän. Voihan nenä..

Mä en tiedä mikä sä olet ammatiltasi, mutta mä olen alalla, jossa kohtaan päivittäin diabeetikkoja, systeemisairaita, jne. Mä en tiedä miten sä, tai miten muut lukee noita suosituksia (no eihän niitä ihan oikeasti kukaan lue, saatika varsinkaan noudata). Huomionarvoinen seikka työkentältä, laihat tyypin II diabeetikot on aika harvassa, en muista montaa sellaista nähneeni. Sydän -ja verisuonisairauksiakaan ei ihan hirveästi ole normaalipainoisilla, terveellisiä elintapoja noudattavilla ihmisillä.

Toki tiedän myös sen, että tämä ei ole koko totuus ja on niitä alipainoisiakin sairaita ihmisiä jne., mutta Puska ja muut eivät VARMASTI suosita ihmisiä lihomaan. Jopa VHH:n avulla voi lihoa. Ihmisellä on sellanen hieno tapa, että mikään ei ole koskaan omaa syytä, hyi hyi se naapurin Pekka taas teki vaikka omaa Kallea syytetään. Hyi hyi kun ne viralliset tahot kusettaa meitä ja ei tiiä mistään mitään.
 
Samaa mieltä jälleen Paletaanin, ja myös niklaksen kanssa. Tulikin juuri mieleen mies, joka erään brittitabloidin "terveyspalstalla" hehkutti miten oli laihduttanut atkinsindietillä puolessa vuodessa 15kg, vaikka päivän energiansaanti oli heitellyt väliltä 4000-5000kcal/vuorokausi. Liikuntaa mies ei kuulemma ollut harrastanut ollenkaan. Joopajoo, lehmätkin lentää ja sinivalas on kala sanon minä tuohon.

Ja rasvoista en voi muuta todeta, kun siteerata ravinto&terveysguru Paula Heinosta: "ainoat rasvat jolla on terveyttä edistäviä ja ylläpitäviä vaikutuksia ovat pehmeät, tyydyttämättömät rasvat."
 


Ihan kärkeen suosittelen tutustumaan tähän: http://fi.wikipedia.org/wiki/Olkinukke
Tässäpä vuorostaan sinulle nukke leikittäväksi.
http://www.mouthpiecesports.com/blogmedia/2009/01/voodoo.jpg


Sitten jatketaan. Anttiheikkiläisille tyypillistä tekstiä. Pitää päästä itkemään niin muodostetaan noista ravitsemussuosituksista vääristynyt olkinukke ja piestään sitä. Suosituksia väsäävät viranomaiset ovat tehneet tutkimusta ja todenneet korkean kolesterolipitoisuuden korreloivan sydän- ja verisuonisairauksien kanssa. Tähän pääteltiin suurimmaksi syypääksi suuret määrät tyydyttynyttä rasvaa eikä niiden osuutta voida vieläkään täysin kiistää.
Noh noh, viimeisimmät visiot ovat, että LDL -kolesterolin pienimmät partikkelit olisivat juuri näitä valtimoseinämiä vahingoittavia partikkeleita.
Toinen tekijä olisi kohonnut triglyseridipitoisuus veressä.
Nämä vieläpä korreloisivat keskenään.
Se miksei tästä kuitenkaan toitoteta valtoimenaan, on se kiusallinen tekijä, että näitä molempia arvoja nostaa vain ja ainoastaan syöty hiilihydraatti. Rasvalla tässä ei ole osaa eikä arpaa.


Joillakin ihmisillä rasvametabolia vain toimii niin että kolesterolit nousee pilviin mikäli rasvojen laatua ei kontrolloida. Viralliset suositukset ovat hyvin hyvin paljon muutakin kuin pelkkää hiilareiden ja rasvojen syynäämistä.
Kuten edellä jo tulin maininneeksi. HDL = on tuomittu hyväksi, LDL = isona partikkelina nykykäsityksen valossa varsin harmiton.
Tuossa vähän valoa sinulle … eikä ole Antti Heikkilää, voit rentoutua.
http://www.duodecimlehti.fi/web/gue...lehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=


Eikä koko hommaa voi mitenkään pitää suomalaisena ilmiönä. Samankaltaisia suosituksia löytyy ympäri maailmaa ja uunituoreessa tutkimuksessa myös japanilaiset totesivat tyydyttyneiden rasvojen korreloivan kolesteroliarvojen kanssa.

Miksi pidät ravitsemussuosituksia kiveen hakattuina lakeina? Ne ovat nimenomaan suosituksia, jotka ovat mahdollisimman yleisiä. Ei niitä ole kenenkään pakko noudattaa jos tuntuu että ei toimi (eikä suurin osa ihmisistä noudata vaikka siitä olisikin hyötyä). Tyydyttynyttä rasvaa ei pidetä hengenvaarallisena, suosituksissa vaan kehoitetaan välttämään sitä ja suosimaan sen sijaan tyydyttymättömiä kasvirasvoja. Siellä ei myöskään sanota että "runsaat hiilihydraattiannokset ovat välttämättömiä hengissäpysymiselle" vai sanotaanko?
Kenttätyötä tekeville ne ovat sama kuin Jumalansana kiihkouskovaiselle.
Sinua ei taida saada kirveelläkään lukasemaan Heikkilän sivulta ’Suomalaisen kouluterveydenhoidon arkipäivää’ artikkelia?
Kommenttipuolella ilmenee ainakin yksi samanlainen tapaus, ellei ollut useampikin?

Se on todettava, että THL on kaikessa hiljaisuudessa kääntämässä kelkkaansa.
Pahimmat propagandat on siivottu ainakin hyvin piiloon.


Fakta on se että virallisia suosituksia noudattamalla kukaan ei kehitä itselleen diabetesta tai ylipainoa. Piste. Siihen vaaditaan vuosikausien fyysinen toimettomuus, pizzaa, hampurilaisia, eineksiä, karkkia, jätskiä, sokerilimsaa, helvetisti suolaa, viinaa ja röökiä. Siinä on ne todelliset viholliset - ei peruna ja ruisleipä. En ymmärrä miten näin ilmiselvä asia menee monilta ohi.
Tästä ei olekaan kyse.
Jos jokainen kävisi ensitöikseen katsomassa teoreettisen arvion tarvitsemastaan vuorokautisesta kalorimäärästä.
Rakentaisi virallisenmallin mukaisen vuorokautisen ateriakokonaisuuden, jossa energiaravintoaineet jakautuisivat suositusten mukaisesti … ja alkaisi noudattaa tätä.
Painon sekä jaksamisen seurannalla vielä hienosäätäisi vuorokautista kalorimäärää.
Niin osa ihmisistä olisi oloonsa erittäin tyytyväisiä ja osa tuntisi olonsa kurjaksi, tai lihoisi.
Kyse on yksilöllisyydestä. Vaikka virallinen taho mainitseekin ohjeiden olevan suosituksia, niin kuka epävarmempi, itsenäisen tiedon hakemiseen haluton uskaltaa lähteä korvaamaan hiilihydraattivoittoista ruokaansa rasvavoittoisella, joka todennäköisesti toisi avun heille, koska tästä seuraa vuosikymmenten toitotetun propagandan mukaan sydänkohtaus.







Ei tälle voi enää kuin nauraa :lol2: Pekka Puska sitä ja Pekka Puska tätä. Byhyy, se on pilannu maailman ja kaikkien elämän.

Meinaatko että ilman Pekkaa meillä ei olisi lainkaan diabetesta taikka sydän- ja verisuonisairauksia? Jos Pellinki-dieetti tulisi viralliseksi suositukseksi, olisimmeko yhtäkkiä maailman tervein kansa? Luuletko tosiaan että esim. verenpaine- ja dyslipidemialääkkeet olisivat turhia mikäli kaikki vain vetäisivät VHH:lla?
Sinä nyt itse tuputat tuota yksi totuus kerralla näkemystä.
Aivan varmasti ongelmat olisivat vähäisempiä, jos ko. pallille olisi noussut henkilö jolla olisi ollut aitoja laajapohjainen kiinnostus ravinnonvaikutuksesta yksilöllisen ihmisten terveyteen.
Puskahan on päässyt asemaansa politiikan kautta ollen mm. aikoinaan keskustan kansanedustaja. Hänen intressinsä ovat maatalouspainotteiset.


Jäämies Ötzillä löydettiin ateroskleroottisia kalkkeumia verisuonista. On se Pekka kyllä melkoinen Hitler ja Kim-Jong Il kun on jo yli 5000v sitten tappanut ihmisiä paskoilla suosituksillaan.
Elä nyt järkyty, mutta paljastan meistä nyt karmean salaisuuden.
Jos patologi tonkaseisi meitä molempia oikein huolella, niin hän löytäisi noita samanlaisia ateroskleroottisia muutoksia meidän molempien valtimoista.
Se on pohjimmiltaan vaaraton ilmiö, joka tulehdusreaktion kautta voi muuttua hengenvaaralliseksi.

Toisekseen, en minä nyt syytä, että Puska meitä nuolilla ampumalla tappaa, kuten oli käynyt tälle Ötzille.:D
 
Niin osa ihmisistä olisi oloonsa erittäin tyytyväisiä ja osa tuntisi olonsa kurjaksi, tai lihoisi.
Vaatii tarkennusta.
Siis osa ihmisistä tuntee olonsa nälkäiseksi liian aikaisiin.
Tällöin vaihtoehtona on kärsiä toistuvasti nälkää ja siihen liittyviä mahdollisia muita ikäviä olotiloja ... päänsärkyä, vilua, vetämätöntä oloa ... yms.
Tai lisätä vuorokautisen kalorin saantia, seurauksena painonnousu.
 
Taasko tää menee tähän. Voihan nenä..

Mä en tiedä mikä sä olet ammatiltasi, mutta mä olen alalla, jossa kohtaan päivittäin diabeetikkoja, systeemisairaita, jne. Mä en tiedä miten sä, tai miten muut lukee noita suosituksia (no eihän niitä ihan oikeasti kukaan lue, saatika varsinkaan noudata). Huomionarvoinen seikka työkentältä, laihat tyypin II diabeetikot on aika harvassa, en muista montaa sellaista nähneeni. Sydän -ja verisuonisairauksiakaan ei ihan hirveästi ole normaalipainoisilla, terveellisiä elintapoja noudattavilla ihmisillä.
Esim. nuo D2:set.
1.
Minkälaisilla menetelmillä heitä ensisijaisesti hoidetaan?

2.
Mikä on marssijärjestys jos hoito ei tuota tulosta ja mikä on se viimeinen vaihtoehto jolloin ei ole enää mitään tehtävissä, jos tästä ei ole apua?

3.
Tarjoatteko missään vaiheessa vaihtoehdoksi hiilihydraattien rajoittamista ja rasvan lisäämistä?

4.
Sallitteko jos potilas itse ehdottaa sitä?

5.
Entä jos kyseessä olisi D1 lapsi ja hänen vanhempansa ehdottavat sitä?


Toki tiedän myös sen, että tämä ei ole koko totuus ja on niitä alipainoisiakin sairaita ihmisiä jne., mutta Puska ja muut eivät VARMASTI suosita ihmisiä lihomaan. Jopa VHH:n avulla voi lihoa. Ihmisellä on sellanen hieno tapa, että mikään ei ole koskaan omaa syytä, hyi hyi se naapurin Pekka taas teki vaikka omaa Kallea syytetään. Hyi hyi kun ne viralliset tahot kusettaa meitä ja ei tiiä mistään mitään.
Osalle ihmisistä hiilihydraatti koukuttaa riippuvuuden.
Kaupassa kiertäessään voi osa ihmisistä sivuttaa karamelli-, leivos-, leipä-, keksi hyllyt ilman minkäänlaisia fysiologisia, tai psyykkisiä reaktioita.
Toisille taasen jokin näistä aiheuttaa välittömästi syljen erityksen ja mielihalujen kietoutumisen ko. asian ympärille, pakottaen ostamaan ja viimeistään kotona lähes ähkyyn asti tätä syömään.
Tähän ”tautiin” ei löydy apua siitä, että koittaa pinnistellä ko. hyllyjen ohitse, mutta syö ruokana runsaasti hiilihydraattia.
Tällöin pitäisi olla myös virallisesti hyväksyttävää kokeilla josko VHH ravinnolla ko. himoa saisi laannutettua.
 
Hienoa argumentointia, Pii. Olen samoilla linjoilla kanssasi.

Työni puolesta muuten haastattelin viime viikolla mm. Pekka Puskaa ja Mikael Fogelholmia kovien rasvojen vaarallisuudesta. Puska piti edelleen kiinni linjastaan, joiden mukaan ne ovat vaarallisia, mutta Fogelholm on jo kääntänyt kelkkansa: hän totesi, että ne eivät olekaan terveydelle haitallisia. Iso laiva kääntyy siis hitaasti.
 
Pii: -Ja allaoleva osoittaa että virallissuositukset on kuolemaksi? Missä kohtaa niitä suosituksia käsketään pysähtyä ostamaan karamellejä, leivoksia ja keksejä? Tokihan tuossa oli tuo leipäkin välissä, mutta en jaksa uskoa että muutamilla siivuilla ruisleipää osana muuta ruokavaliota kukaan itselleen ylipainoa taikka elintasosairauksia itselleen aikaan saa.

"Osalle ihmisistä hiilihydraatti koukuttaa riippuvuuden.
Kaupassa kiertäessään voi osa ihmisistä sivuttaa karamelli-, leivos-, leipä-, keksi hyllyt ilman minkäänlaisia fysiologisia, tai psyykkisiä reaktioita.
Toisille taasen jokin näistä aiheuttaa välittömästi syljen erityksen ja mielihalujen kietoutumisen ko. asian ympärille, pakottaen ostamaan ja viimeistään kotona lähes ähkyyn asti tätä syömään."


MarqiisiDeRauta: - Puska on muuten jo itsekkin myöntänyt, ettei nuo kovat rasvat välttämättä olekaan kaiken pahan alku ja juuri ja ottanut kantaa mm. siihen, ettei pohjoiskarjaprojekti olisikaan niin selkeä osoitus rasvojen vaarallisuudesta. Tämän kuulin ihmiseltä joka oli luennoilla jossa Puska oli itse äänessä myös. Ilmeisesti myös hänen kelnkkansa kääntyy siihen suuntaan pikkuhiljaa, että se kuuluyisa kokonaisuus ratkaisee, eikä yksittäistä osaa ruokavaliosta voi korostaa liiaksi syy-seuraus-suhteissa. Näinhän tuo pitäisi mennä molemmissa "leireissä". Nyt vaan tahtoo olla, että osalle hiilarit ja toiselle osalle kova rasva on kaikkien tautien ja vaivojen syytä, vaikka hyviä ja huonoja puolia löytyy molemmista ihan yhtälailla.

"Työni puolesta muuten haastattelin viime viikolla mm. Pekka Puskaa ja Mikael Fogelholmia kovien rasvojen vaarallisuudesta. Puska piti edelleen kiinni linjastaan, joiden mukaan ne ovat vaarallisia, mutta Fogelholm on jo kääntänyt kelkkansa: hän totesi, että ne eivät olekaan terveydelle haitallisia. Iso laiva kääntyy siis hitaasti."
 
Tässäpä vuorostaan sinulle nukke leikittäväksi.
http://www.mouthpiecesports.com/blogmedia/2009/01/voodoo.jpg

Kiitos, kiitos :)

Noh noh, viimeisimmät visiot ovat, että LDL -kolesterolin pienimmät partikkelit olisivat juuri näitä valtimoseinämiä vahingoittavia partikkeleita.
Toinen tekijä olisi kohonnut triglyseridipitoisuus veressä.
Nämä vieläpä korreloisivat keskenään.
Se miksei tästä kuitenkaan toitoteta valtoimenaan, on se kiusallinen tekijä, että näitä molempia arvoja nostaa vain ja ainoastaan syöty hiilihydraatti. Rasvalla tässä ei ole osaa eikä arpaa.

Viimeisimmät visiot ovat tarkentaneet tietämystämme ateroskleroottisten leesioiden muodostumisesta. Kudospenetraation kannalta on toki merkityksellistä, minkäkokoisia nuo LDL-partikkelit ovat. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että vallitseva käsitys plasman kolesterolipitoisuuksista voidaan hylätä, kuten "toisinajattelijat" haluaisivat. Pienemmät LDL-partikkelit ovat aterogeenisempia mutta kyllä ne isommatkin sinne verisuonen seinämään pääsevät. Jos LDL-pitoisuus plasmassa on korkea, sinne mahtuu monen kokoista partikkelia ja riski kasvaa. Erittäin tärkeä riskitekijä on myös korkea verenpaine, joka edistää noiden vaarallisten plakkien muodostumista.

Sori vaan mutta en usko pelkkää sanaasi siitä että runsas rasvan syönti ei vaikuta mitenkään triglyseridipitoisuuteen ja LDL-partikkelikokoon. Tällä hetkellä teen tutkimusta itselläni ja keväisen VHH-dieetin aikana kokonaiskolesteroli on noussut 4,5 -> 4,9 ja HDL 2,5 -> 3,0. Onkohan Antikristus-Puska käynyt minunkin verisuonissani nostamassa arvoja? :D

Sama ilmiö on myös toistettu eläinmalleissa. Ai niin mutta hiiret ja rotat ovat kasvissyöjiä niin ne eivät kelpaa! Ihan niin kuin ihminen olisi puhtaasti lihansyöjä... No kelpaako possu? Niillekin saadaan aikaan paha ateroskleroosi kun syötetään prosessoituja sokereita ja paljon rasvaa. Sehän taitaakin olla se ultimaattisin tappodieetti, mitä virallisissa suosituksissakin kehoitetaan välttämään.

Kuten edellä jo tulin maininneeksi. HDL = on tuomittu hyväksi, LDL = isona partikkelina nykykäsityksen valossa varsin harmiton.
Tuossa vähän valoa sinulle … eikä ole Antti Heikkilää, voit rentoutua.
http://www.duodecimlehti.fi/web/gue...lehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=

Pitää perehtyä tuohon tarkemmin tässä paremmalla ajalla.

Kenttätyötä tekeville ne ovat sama kuin Jumalansana kiihkouskovaiselle.
Sinua ei taida saada kirveelläkään lukasemaan Heikkilän sivulta ’Suomalaisen kouluterveydenhoidon arkipäivää’ artikkelia?
Kommenttipuolella ilmenee ainakin yksi samanlainen tapaus, ellei ollut useampikin?

Ei tarvita kirvestä, tykkään kiduttaa itseäni :) Todella surulliselta kuulostava tapaus mutta tarkoittaako tuo kirje sitä että suomalaisissa kouluissa se on oikeasti "arkipäivää"? Lisäksi haluaisin kuulla lasta hoitaneiden lääkäreiden mielipiteen asiasta. Pelkkiä blogikommentteja lukemalla (varsinkin kun kirjoittajana on huolestunut äiti) ei saa asiasta kokonaiskuvaa. Tämä on kuitenkin anttiheikkiläisten uskon kivijalka; käytetään paljon tunteisiin vetoavaa retoriikkaa ja anekdotaalisia tarinoita joiden varjolla päästään syyllistämään kaikkea mikä on virallista.

Sitten pistit pakollisen "Jumalan sana"-kortin. Kyllähän noiden laitosten (kuten koulut) ruokailut pitää johonkin perustua. Kyllä meidän systeemi on parempi kuin esim. briteissä jossa kouluissa tarjoillaan hampurilaisia ja ranskalaisia. Miten muuten itse järjestäisit kouluruokailut? Lautasmalli jossa perunat ja riisit korvattaisiin juureksilla ja leipä kananmunalla? Onnistuisiko sellainen taloudellisesti?

Se on todettava, että THL on kaikessa hiljaisuudessa kääntämässä kelkkaansa.
Pahimmat propagandat on siivottu ainakin hyvin piiloon.

Tämä mua "teikäläisissä" eniten jurppii. Puhutaan "propagandasta" ja "kaikesta hiljaisuudesta". Kuten näissä keskusteluissa on moneen kertaan tullut esille: iso laiva kääntyy hitaasti. Koko väestöä koskevat suositukset vaativat tuekseen valtavia määriä tutkimustietoa ja asiantuntijoiden konsensuksen. Näiden kerääminen vaatii vuosikausien tutkimustyön.

Ensin kiukutellaan siitä kun päättäjät eivät tajua mitään ja sitten kun alkavat tajuta, he "kääntävät kelkkaansa kaikessa hiljaisuudessa" ja piilottavat "propagandaa". Miten tämä homma sitten pitäisi mennä että ei olisi valittamista vai voiko sellaista olla?

Tästä ei olekaan kyse.
Jos jokainen kävisi ensitöikseen katsomassa teoreettisen arvion tarvitsemastaan vuorokautisesta kalorimäärästä.
Rakentaisi virallisenmallin mukaisen vuorokautisen ateriakokonaisuuden, jossa energiaravintoaineet jakautuisivat suositusten mukaisesti … ja alkaisi noudattaa tätä.
Painon sekä jaksamisen seurannalla vielä hienosäätäisi vuorokautista kalorimäärää.
Niin osa ihmisistä olisi oloonsa erittäin tyytyväisiä ja osa tuntisi olonsa kurjaksi, tai lihoisi.
Kyse on yksilöllisyydestä. Vaikka virallinen taho mainitseekin ohjeiden olevan suosituksia, niin kuka epävarmempi, itsenäisen tiedon hakemiseen haluton uskaltaa lähteä korvaamaan hiilihydraattivoittoista ruokaansa rasvavoittoisella, joka todennäköisesti toisi avun heille, koska tästä seuraa vuosikymmenten toitotetun propagandan mukaan sydänkohtaus.

Tuo yksilöllisyyden korostaminen on minustakin erittäin tärkeää. Ihmisiä pitäisi todellakin kannustaa siihen että ovat kiinnostuneempia omasta hyvinvoinnistaan ja ravinnon vaikutuksesta siihen. Olen myös sitä mieltä että vähähiilarinen ruokavalio voitaisiin ottaa aktiivisemmin käyttöön esimerkiksi vaikeasti ylipainoisten tai diabeetikoiden hoidossa.

No mistä se kenkä sitten puristaa? No siitä että anttiheikkiläiset muodostavat vallitsevista ravitsemussuosituksista jonkinlaisen dogman ja haluavat korvata sen toisella dogmalla.

Mainitset olevasi "epävarman, itsenäisen tiedon hankintaan haluttoman" ihmisen puolella. Luuletko oikeasti että tällaiset ihmiset loppuvat maailmasta ja että kaikille sellaisille sopii varauksetta VHH?

Sinä nyt itse tuputat tuota yksi totuus kerralla näkemystä.
Aivan varmasti ongelmat olisivat vähäisempiä, jos ko. pallille olisi noussut henkilö jolla olisi ollut aitoja laajapohjainen kiinnostus ravinnonvaikutuksesta yksilöllisen ihmisten terveyteen.
Puskahan on päässyt asemaansa politiikan kautta ollen mm. aikoinaan keskustan kansanedustaja. Hänen intressinsä ovat maatalouspainotteiset.

Ja sinä tuputat montaa totuutta kerralla ja tarkastelet asioita joka kantilta? Kerropas vielä, mitkä ongelmat olisivat vähäisempiä jos Pekka olisi "aidosti kiinnostunut" ihmisten terveydestä? Tässä on tilaisuus ultimaattiseen jälkiviisasteluun, mikä on tietenkin sitä parasta viisautta.

Elä nyt järkyty, mutta paljastan meistä nyt karmean salaisuuden.
Jos patologi tonkaseisi meitä molempia oikein huolella, niin hän löytäisi noita samanlaisia ateroskleroottisia muutoksia meidän molempien valtimoista.
Se on pohjimmiltaan vaaraton ilmiö, joka tulehdusreaktion kautta voi muuttua hengenvaaralliseksi.

Mäkin paljastan salaisuuden: olen käynyt lukemassa Antin teorioita sydän- ja verisuonisairauksista. Siellä ollaan paikoitellen niin pihalla että se kuuluisa lumiukkokin jää toiseksi. Valtimot ja laskimot ovat identtisiä, ei mitään hajua systeemisestä ateroskleroosista, kolesterolin kertyminen on elimistön "korjausmekanismi"(WTF!?) yms paskaa.

Siinä olet kyllä oikeassa että kaikilla meillä noita jonkin verran löytyy. Onko se nyt sitten Pekka tai hiilarit joka tuon tulehduksen käynnistää? Voisiko olla että taustalla on "muutama" muukin tekijä?

Toisekseen, en minä nyt syytä, että Puska meitä nuolilla ampumalla tappaa, kuten oli käynyt tälle Ötzille.:D

No hehheh, sanoinko että Ötzi kuoli nimenomaan ateroskleroosiin? :)
 
Sori vaan mutta en usko pelkkää sanaasi siitä että runsas rasvan syönti ei vaikuta mitenkään triglyseridipitoisuuteen ja LDL-partikkelikokoon. Tällä hetkellä teen tutkimusta itselläni ja keväisen VHH-dieetin aikana kokonaiskolesteroli on noussut 4,5 -> 4,9 ja HDL 2,5 -> 3,0. Onkohan Antikristus-Puska käynyt minunkin verisuonissani nostamassa arvoja? :D

Korjaus, tarkoitin tietysti LDL-arvoa...

Kuten edellä jo tulin maininneeksi. HDL = on tuomittu hyväksi, LDL = isona partikkelina nykykäsityksen valossa varsin harmiton.
Tuossa vähän valoa sinulle … eikä ole Antti Heikkilää, voit rentoutua.
http://www.duodecimlehti.fi/web/gue...lehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=

Lukaisin tämän "valon", enkä löytänyt mitään mullistavaa, joskin paljon laadukkaampaa kuin Antin kiukuttelut :) Pienet partikkelit ovat vaarallisempia kuin suuret. Näissä on myös suuria yksilöllisiä ja sukupuolikohtaisia vaihteluita. Kokonaisvaltaisessa riskiarviossa pitäisi ottaa huomioon sekä LDL:n määrä että partikkelien koko mutta sekään ei poista sitä faktaa että lukuisissa tutkimuksissa on havaittu kolesteroliarvojen laskemisen parantavan potilaiden ennustetta. Jos hiilarit muuttavat LDL-partikkelien kokoa epäedullisempaan suuntaan ja nostavat samalla triglyjä, kuinka paljon niitä pitää syödä? Saadaanko ne vituilleen lautasmallia noudattamalla? Tuossa sun valossa todetaan lopuksi:

Mittaamalla HDL-kolesteroli- ja triglyseridipitoisuus saadaan epäsuorasti tietoa LDL-partikkelien koosta ja aterogeenisuudesta. Hoitosuosituksissa pitäisi keski-ikäisten miesten hoitorajaa tiukentaa, jos HDL-kolesterolipitoisuus on pieni (< 1.0 mmol/l) ja triglyseridipitoisuus suurentunut (> 2.0 mmol/l). Sen sijaan iäkkäiden naisten lievästi suurentuneita kolesteroliarvoja (5.0-7.0 mmol/l) ei pitäisi hoitaa lääkkeillä, jos HDL-kolesterolipitoisuus on normaali (> 1.2 mmol/l) ja sen osuus kokonaiskolesterolista on > 20 % eikä triglyseridipitoisuus ole suurentunut.

Eli siis tarkentavaa tietoa dyslipidemian hoitoon ja hyvä niin, tosin juttu on kirjoitettu jo -99.
 
MarqiisiDeRauta: - Puska on muuten jo itsekkin myöntänyt, ettei nuo kovat rasvat välttämättä olekaan kaiken pahan alku ja juuri ja ottanut kantaa mm. siihen, ettei pohjoiskarjaprojekti olisikaan niin selkeä osoitus rasvojen vaarallisuudesta.

Jos nyt unohdetaan toisen ja kolmannen käden tiedot ja toistan vielä, että Pekka sanoi juuri minulle viime viikolla, että kovat eläinrasvat ovat epäterveellisiä, kohottavat kolesterolia ja aiheuttavat sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, niin mielestäni hänen laivansa ei ole kääntynyt mihinkään tässä asiassa. Vain margariinit, rypsiöljyt ja kalanrasva ovat hänen mielestään synnittömintä rasvaa. Eli samaa vanhaa tuubaa.
 
Sori vaan mutta en usko pelkkää sanaasi siitä että runsas rasvan syönti ei vaikuta mitenkään triglyseridipitoisuuteen ja LDL-partikkelikokoon. Tällä hetkellä teen tutkimusta itselläni ja keväisen VHH-dieetin aikana kokonaiskolesteroli on noussut 4,5 -> 4,9 ja HDL 2,5 -> 3,0. Onkohan Antikristus-Puska käynyt minunkin verisuonissani nostamassa arvoja? :D

KOK/HDL - arvohan on parantunut selvästi. Kauanko ehdit olla VHH:lla? Olisi kiva tietää myös ne triglyt...

Kyllähän rasvan osuuden lisääminen vaikuttaa... ...isokokoisen LDL:n osuus kasvaa ja LDL:n kokonaispitoisuus voi myös kasvaa - mutta sinullahan kokonaiskolesterolin nousu johtuu yksistään HDL:n noususta - mikä on pelkästään hyvä asia. Triglyillä on varsin suora yhteys nautittujen hiilihydraattien ja erityisesti fruktoosin määrään. Alkoholin kulutuskin niitä nostaa.

EDIT Aijjaa, olis kannattanut lukea koko ketju. Mutta LDL:n nousu aluksi on ihan normaali ilmiö. LDL kuljettaa kolesterolia maksasta kudoksiin päin rakennusaineeksi, HDL taas vastakkaiseen suuntaan (hajotettujen solujen kolesteroli talteen).
 
Hienoa argumentointia, Pii. Olen samoilla linjoilla kanssasi.

Kun Pii kerta argumentoi niin hienosti ja olet hänen kanssaan samoilla linjoilla niin kerrotko rakentavasti mikä tässä minun kannassani on vikana? Teille molemmille siis selvennykseksi, kantani on kutakuinkin seuraava:

- Ihminen on niin monimutkainen kokonaisuus että pelkkä rasvojen ja hiilareiden tuijottaminen kertoo vain pienen osan totuudesta. Terveyden kannalta tärkeintä on saada koko paketti kasaan: verenpaine ja kolesterolit kuriin, ylipaino pois ja rööki/keitto minimiin. Liikuntaa pitää harrastaa ja ykkösvihollisia ovat nuo edellämainitsemani paskaruoat.
- Turha dogmaattisuus ja fundamentalismi on aina pahasta. Ihminen voi olla karppaaja, vege, rasvafoobikko, luomuttaja tai mikä tahansa mutta se ei tarkoita sitä että se on The Ainoa Oikea vaihtoehto. Jokainen on yksilö ja kokeilemalla löytyy se itselle sopiva tyyli.
- Viralliset ravitsemussuositukset ovat suosituksia, jotka toimivat monipuolisen syömisen runkona. Jos tuntuu että niiden kanssa ei pärjää niin sitten lisätään rasvaa tai tehdään jotain muita peliliikkeitä. Kansanterveydelliset sairaudet ovat peräisin ylimääräisestä paskaruoasta, elämäntapojen rappiosta ja perinnöllisistä tekijöistä.
- Tyydyttyneet rasvat eivät ole läheskään niin vaarallisia kuin on luultu. Myöskään kohtuudella nautitut ja laadukkaat hiilarit eivät ole vaarallisia. Yhdessä vedettynä nämä kuitenkin voivat muodostaa hyvin huonon yhdistelmän.
- Pekka Puskaa on aivan turha syyttää kaikista maailman ongelmista. Hän on saanut myös paljon hyvää aikaan vaikka nykytiedon valossa onkin melkoinen jääräpää.
- Antti Heikkilä on epäilemättä pätevä ortopedi ja hyvä kivunhoitaja. Hän myös kirjoittaa blogissaan paljon paskaa monesta muusta asiasta ja hänen ulosantinsa on 6-vuotiaan kiukuttelevan lapsen tasolla.

Voin vielä täydentää jos tulee mieleen lisäyksiä...

Jos pitää verrata johonkin "auktoriteettiin", allekirjoitan suuren osan Christer Sundqvistin jutuista. Yritän ajatella asioita mahdollisimman objektiivisesti ja valikoida parhaat palat jokaisesta "leiristä".

KOK/HDL - arvohan on parantunut selvästi. Kauanko ehdit olla VHH:lla? Olisi kiva tietää myös ne triglyt...

Olin ollut n. 1,5kk. Triglyt pysyivät täsmälleen samassa eli 1,57:ssä ja HDL laski minimaalisesti 1,37 -> 1,30. Tässä olisi n. 3,5kk jälkeen tarkoitus kohta käydä ottamassa uusia arvoja ja samalla tarkastuttaa D-vitamiinitasot. Olen ottanut puolisen vuotta 125ug/päivä.

Olen siis dieetannut ennenkin VHH:lla ja ketoosiakin tulee toisinaan harrastettua. Elämäni ensimmäisellä dieetillä pudotin 15kg pelkästään syömällä määrällisesti vähemmän kaikkea. Se taisi olla aika lähellä näitä saatanallisia virallisia suosituksia :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom