Suuri rasvakeskustelu!

Päivällä vielä muistin että pitääpä tsekata tuo A-Talk mutta niinhän siinä kävi että ohi meni :( Pitääpä tarkkailla areenaa, josko ilmaantuisi sinne.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
A-talkissa olisi ollut hyvät edellytykset asialliselle keskustelulle, mutta liian lyhyt ohjelma-aika ja
keskustelu- ja argumentointitaidoiltaan täysin ala-arvoinen naiskirurgi pilasi koko homman :jahas:
Samaa mieltä ohjelma-ajasta.
Täysin erimieltä naiskirurgin argumenointitaidosta.
 
Miksei noi ihmiset uskalla sanoa päin naamaa että eniten ihmisen terveyttä vaarantaa sohvaperunan elämäntapa.

Toi saivartelu jostain 100gr voita tai rypsäriä on ihan sivuseikka.

Muutama vuosi sitten joku lekuri kritisoi näitä yleisiä liikuntaohjeita telkkarissa,yleesähän ohje on että liiku kolme kertaa viikossa 25min kerta ja kaikki on hyvin.Pikkasen mukavalta tuntuvaa sauvakävelyä,

Tä lekuri sano ihan aiheellisesti että tä on ihan paskaa.Liikunnan pitää olla raskasta ja rasittavaa ja sitä pitää olla joka päivä.

Ja sit saa myös kaataa voita koneeseen, jos haluaa,kuhan myös kuluttaa sen.
 
Viimeksi muokattu:
Tyydyttyneiden rasvojen määrää pitäisi vähentää ja korvata ne tyydyttömättömillä.

Sanoi myös, että haluaisi uusissa ravitsemussuosituksissa olevan enemmän rasvaa ja vähemmän hiilareita. Fogelholm on muualla myös sanonut että että tyydyttynyt rasva ei ole epäterveellistä.
 
THL:n sivuilla juttua Jenkkilän meiningistä:

Uudet yhdysvaltalaiset ravitsemussuositukset tiukentavat kantaansa koviin rasvoihin

16.9.2010

Yhdysvalloissa on tänä kesänä julkaistu asiantuntijaryhmän kannanotot uusiksi kansallisiksi ravitsemussuosituksiksi. Ne perustuvat Yhdysvaltain maatalous- ja terveysministeriön asettaman suuren asiantuntijajoukon analyysiin erittäin laajoista ravinto-terveystutkimuksista. Uusimmat yhdysvaltalaiset ravitsemussuositukset julkaistaan virallisesti syksyllä 2010, ja ne laaditaan joka viides vuosi.

Yhdysvaltain suositusten neljä keskeistä aluetta ovat: painonhallinta ja ylipainon torjunta, kasvisten ja hedelmien syönnin lisääminen sekä kalan ja vähärasvaisten maitotuotteiden suosiminen, sokeria ja kiinteitä rasvoja sisältävien ruokien vähentäminen sekä riittävä liikunta.

Yhdysvaltain raportti sisältää ilman liitteitä yli 500 sivua ja erittäin laajan uusimpien tutkimusten systemaattisen läpikäynnin. Kirjallisuuskatsauksen perusteella on vahva tutkimusnäyttö siitä, että kova (tyydyttynyt) rasva lisää sekä kokonais- että LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä, mikä lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Keskeisin rasvan laatua koskeva suositus on, että kovan rasvan saanti tulisi rajoittaa seitsemään prosenttiin kokonaisenergiasta. Samalla suositellaan, että kova rasva korvataan pehmeällä rasvalla, mieluummin kuin hiilihydraateilla.

Yhdysvaltain uudet kansalliset suositukset ovat siis tiukemmat kuin Suomen, jossa tyydyttyneen rasvan suositeltava saanti on kymmenen prosenttia kokonaisenergiasta.

THL:n pääjohtaja Pekka Puskan mukaan raportti on tervetullut ajatellen suomalaista viimeaikaista julkista keskustelua, jossa on väitetty, että uusimmat tulokset muuttaisivat kovaa rasvaa koskevia suosituksia.

"Käytyään läpi uusimmatkin tutkimustulokset, Yhdysvaltain asiantuntijaryhmä totesi rasvan laadun keskeisen merkityksen sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja muutti kyllä suosituksia, mutta tutkimusnäytön perusteella päinvastoin eli kiristi kovaa rasvaa koskevaa rajoitussuositusta", Puska korostaa.
Suomen ravintosuosituksiin ei ole tulossa "korjausliikettä”

Pohjoismaisiin ravintosuosituksiin ei ole tulossa mitään erityistä korjausliikettä. Ravintosuosituksia arvioidaan aika ajoin – niin Suomessa kuin muualla. Yhdysvaltain suositus on uusin kansainvälinen arviointi. Parhaillaan on käynnissä normaali pohjoismainen arviointikierros, jonka tulokset julkistetaan kesällä 2012. Sen suhteen tehdään kirjallisuuden haku sovituilla systemaattisilla kriteereillä.
 
Olisi kyllä mielenkiintoista päästä tutustumaan tuohon raporttiin. Se olisi mielenkiintoista varmasti itse kullekin tähän keskusteluun osallistuneelle :) Mutta ihan yleisluonteisena kysymyksenä haluaisin esittää kaikille tyydyttyneen rasvan puolestapuhujille ja niille, jotka pitävät nykyisiä lipidiraja-arvoja höpöhöpönä: millaisia ajatuksia tuo Yhdysvalloissa tehty kirjallisuuskatsaus ja uudet suositukset tyydyttyneen rasvan saannista herättävät? Toivon, että porukka ottaisi kantaa asiaan.
 
Jännä juttu miten Ranskassa tyydyttyneen rasvan suositusta NOSTETTIIN 10% -> 12% kun taas jenkeissä sitä laskettiin. Ranskassa on kuitenkin maailman pienimpiä sydän- ja verisuonitautikuolleisuuksia kun taas jenkeissä ollaan tilastojen kärkipäässä.
 
Jännä juttu miten Ranskassa tyydyttyneen rasvan suositusta NOSTETTIIN 10% -> 12% kun taas jenkeissä sitä laskettiin. Ranskassa on kuitenkin maailman pienimpiä sydän- ja verisuonitautikuolleisuuksia kun taas jenkeissä ollaan tilastojen kärkipäässä.



Tuli tää mieleen samantien,ei liity rasvoihin mutta Ranskaan kyllä. Se asiapitoinen materiaali tulee ensimmäisen minuutin aikana jo.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Olisi kyllä mielenkiintoista päästä tutustumaan tuohon raporttiin. Se olisi mielenkiintoista varmasti itse kullekin tähän keskusteluun osallistuneelle :) Mutta ihan yleisluonteisena kysymyksenä haluaisin esittää kaikille tyydyttyneen rasvan puolestapuhujille ja niille, jotka pitävät nykyisiä lipidiraja-arvoja höpöhöpönä: millaisia ajatuksia tuo Yhdysvalloissa tehty kirjallisuuskatsaus ja uudet suositukset tyydyttyneen rasvan saannista herättävät? Toivon, että porukka ottaisi kantaa asiaan.

Kyseinen raportti on täynnä spekulaatioita ja poliittista tuubaa.. lyötyy kyllä netistä. Ja kirjoittajia siinä on vain muutama, eikä se ole käynyt läpiin mitään vertaisarviointiprosessia. Yhdysvaltoihin on perustettu toinen asiantuntijaryhmä ruotimaan ko. raportin virheitä.

Tässä linkki ko. raportin rasvatekstiin:
http://www.cnpp.usda.gov/Publicatio...010/DGAC/Report/D-3-FattyAcidsCholesterol.pdf
 
Oisko Hempukalla jämäkkää kommenttia tuohon edellisen sivun diabetes-asiaan?

Pistetään nyt linkki tonne areenalle. Eli A-talk: Voita pöytään http://areena.yle.fi/video/1284588

Nyt sain katsottua itsekin tuon A-Talkin. Aikalailla juuri sellaista lätinää kuin osasin odottaakin. Eipä tuollaisessa lyhyessä keskusteluformaatissa voida koskaan edistää asiaa juuri mihinkään suuntaan. Lähinnä tuossa annetaan jokaiselle mahdollisuus esittää kantansa.

Puska ei yllättänyt omalla esiintymisellään. Samat vanhat dogmat lyötiin pöytään mutta onneksi sentään Fogelholm oli tukena. Muuten olisi tullut turpaan ja pahasti. Foge oli muutenkin hyvin rauhallinen ja osasi perustella kantansa. Hän on myös huomattavasti Puskaa paremmin perillä tästä uudemmasta tutkimustiedosta ja kyllähän sieltä jossain vaiheessa lipsahti myös se, että sokerit ja prosessoidut hiilarit ovat todennäköisesti tyydyttyneitä rasvoja merkittävämpi riskitekijä.

Toisella puolella esiintynyt Salmisen Kari vaikutti myös ihan pätevältä kaverilta. Hän esiintyi rauhallisesti ja antoi jopa Puskalle myönnytyksiä P-K-projektin muista kuin rasvaan liittyvistä ansioista. Salminen veti kuitenkin keskusteluun mukaan sen "näyttäkää edes yksi tutkimus!"-kortin mikä ei tuollaisessa keskusteltutilanteessa ole kovin hedelmällistä. Harvapa noita tutkimuksia muistaa ulkoa ja vaikka muistaisikin tutkijan nimen ja päälöydöksen, johtopäätösten teko vaatii myös itse tutkimuksen ja etenkin käytettyjen menetelmien kriittistä tarkastelua. Pronutritionist on ottanut kantaa noihin meta-analyyseihin ja kuten havaitaan, jopa näiden "kohuttujen" tutkimusten tekijät ovat sitä mieltä että vaikka tyydyttynyt rasva ei todennäköisesti olekaan itsenäinen sydän- ja verisuonitautien riskitekijä, sen vaihto pehemeisiin rasvoihin on terveyden kannalta edullista. Myös Christer Sundqvist on blogissaan tarkastellut tarkemmin Salmisen mainitsemaa ranskalaisten rasvasuositusta ja eihän se mennytkään ihan niin kuin ohjelmassa esitettiin.

Sitten oli tapaus Somppi. Hän ilmeisesti kuvitteli että tiukkasävyinen ja ankara puhuttelu korvaa puuttuvia perusteluja. Ja jos ei auta niin aina voi huutaa ja pojitella. Eihän siinä, hyviä pointteja mm. se, että potilasta pitää aina kuunnella ja on myös hyvä että joku lääkäri uskaltaa suositella hiilihydraattien korvaamista rasvoilla. Varsinkin jos se tuottaa tuloksia. Mutta kyllä ne argumentit olivat niin kirurgimaisia kuin olla voi. Ihminen on puoleksi tyydyttynyttä rasvaa => pakko olla turvallista. Kalkkeutunut verisuoni kilisee purkissa => kolesterolilla ei voi olla osuutta asiaan. Ja mitä kovempaa sitä purkkia ravistaa niin sen pätevämpää on argumentointi :rolleyes: Noh, onneksi kirurgeille jää vain se verisuonten puhdistus/leikkaus ja varsinaiset tutkijat selvittelevät niitä tarkkoja molekyylibiologisia mekanismeja ateroskleroosin taustalla.

Kyseinen raportti on täynnä spekulaatioita ja poliittista tuubaa.. lyötyy kyllä netistä. Ja kirjoittajia siinä on vain muutama, eikä se ole käynyt läpiin mitään vertaisarviointiprosessia. Yhdysvaltoihin on perustettu toinen asiantuntijaryhmä ruotimaan ko. raportin virheitä.

En epäile, etteikö näin olisi mutta voisiko aiheesta lukea enemmän jossain muualla? Ellei tämä ole jotain sisäpiirin tietoa? Onko tuossa "toisessa asiantuntijaryhmässä" niitä Harvardin ravitsemusguruja, jotka käsittääkseni ovat viime aikoina korjailleet paikallista ravitsemuspyramidia rasvaystävällisempään muotoon?
 
Miksi maatalousministeriö on asiantuntijoinensa mukana laatimassa uusia ravitsemussuosituksia, eikö tuo kuuluisi puhtaasti tuolle terveysministeriölle?
 
pau_liina;2995516 begin_of_the_skype_highlighting**************2995516******end_of_the_skype_highlighting sanoi:
Voita, kuohukermaa, punasta lihaa, rasvaisia juustoja. Nams.
Kevyttuotteet jää hyllyyn, samoin kaikki keinotekoiset margariinit yms.

Sama täällä. Kermaa menee meillä useampi desi päivässä :D
 
Oisko Hempukalla jämäkkää kommenttia tuohon edellisen sivun diabetes-asiaan?





Sitten oli tapaus Somppi. Hän ilmeisesti kuvitteli että tiukkasävyinen ja ankara puhuttelu korvaa puuttuvia perusteluja. Ja jos ei auta niin aina voi huutaa ja pojitella. Eihän siinä, hyviä pointteja mm. se, että potilasta pitää aina kuunnella ja on myös hyvä että joku lääkäri uskaltaa suositella hiilihydraattien korvaamista rasvoilla. Varsinkin jos se tuottaa tuloksia. Mutta kyllä ne argumentit olivat niin kirurgimaisia kuin olla voi. Ihminen on puoleksi tyydyttynyttä rasvaa => pakko olla turvallista. Kalkkeutunut verisuoni kilisee purkissa => kolesterolilla ei voi olla osuutta asiaan. Ja mitä kovempaa sitä purkkia ravistaa niin sen pätevämpää on argumentointi :rolleyes: Noh, onneksi kirurgeille jää vain se verisuonten puhdistus/leikkaus ja varsinaiset tutkijat selvittelevät niitä tarkkoja molekyylibiologisia mekanismeja ateroskleroosin taustalla.

Itekki vähän ihmettelin, että miks pitää olla niin agressiivinen:wtf:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom