Tuossa eräs opettajatuttu tuumasi hiljattain, että oiskohan sillä jotain vaikutusta PISA-tulosten laskuun, että koulutuksesta on leikattu aivan tolkuttomasti viime vuosikymmenellä. 2011-2019 välillä näemmä 2 miljardia. Ja tätähän nuo lehdissäkin ovat tuumanneet, että resurssipula on yksi iso syy niin ongelmiin kuin oppimistulosten laskuun.
Tuolta esim. jotain lyhyttä tarinaa, lukuja ja graafia:
www.oaj.fi
Haluatko kysyä tältä kaveriltasi, että miten paljon koulutuksesta onkaan leikattu? Tämä nimittäin kerrotaan tosiasiana kerta toisensa jälkeen ja jokaiseen asiaan syynä on resurssivaje, kun oikealta taholta kysytään, mutta entäs todellisuus? Esim. jos kaivaa perusopetukseen käytettyjä resursseja, niin löysin vuoden 2009, jolloin keskiarvo oli vähän vajaa 7000 €/oppilas (lähde:
https://www.theseus.fi/bitstream/ha...d=7F5B317FDFB257027E5A652AC1959C7D?sequence=2 sviu 37, jossa on mainittu lähteeksi vuoden 2010 opetushallituksen raportti). Vuonna 2022 tämä luku oli vajaa 10 000 €/oppilas (
https://yle.fi/aihe/a/20-10002414, kaivettu näemmä tilastokeskuksesta). Vuoden 2009 ja 2022 välillä on toki ollut inflaatiota siten, että toi kasvanut luku on käytännössä reaalisesti sama, vain hieman korkeampi, mutta leikattu sitä ei ole.
En nyt tähän hätään löytänyt, mutta muistelisin nähneeni jossain lukuja vuosituhannen alusta ja sieltä on tähän päivään lisätty resursseja reaalisesti ihan merkittävästi. Ja taas noihin aikoihin Pisa-tuloksetkin olivat hyviä ja varmaan silloinkin tietyt tahot puhuivat sietämättömästä resurssivajeesta, mutta oli miten oli, niin leikattu ei ole ja resursseja käytetään nyt enemmän per oppilas, kuin aiemmin. Eli syyt ovat jossain muualla ja toivon, että tästä virheellisestä väittämästä päästäisiin pikkuhiljaa eroon, koska se estää ongelman korjaamisen, kun huomio keskittyy väärään asiaan.
Edit. Lisätään vielä, että en halua vähätellä opetushenkilökunnan ahdinkoa. Voi ihan hyvin olla, että heiltä resursseja on niistetty siten, että rahat käytetään johonkin poliittiseen pöhinään ja joudutaan sen takia leikkaamaan opetuksesta. Joka tapauksessa mikäli asia on näin, niin ongelma ei ole, että hallitus olisi leikannut koulutuksesta tmv., vaan että poliitikot työntävät rahaa mieluummin omiin hankkeisiinsa. Ja vielä tuohon postaamaasi käppyrään, niin se ei ota huomioon sitä, että oppilasmäärät ovat myös tippuneet. Tämä luo sitten illuusion, että olisi leikattu, koska rahoitus on oppilasmääriin pohjautuvaa.