- Liittynyt
- 11.3.2008
- Viestejä
- 6 407
- Ikä
- 36
Rypsiöljy
Linolihappo (omega-6) 22 %
Algalinoleenihappo (omega-3) 10 %
Arvot ovat noin-arvoja ja voivat jonkin verran vaihdella valmistusmenetelmästä riippuen.
Omegarasvojen saanti vaihtelee runsaasti. Omega-6-rasvojen lähteitä on paljon enemmän. Niitä saadaan piilorasvoina elintarvikkeiden mukana. Pahimmillaan suhde voi olla 20:1 eli saamme omega-6-rasvoja 20-kertaisen määrän omega-3-rasvoihin verrattuna.
Mitä näillä suhteilla on väliä? Yksinkertaistettuna ero on siinä, että tiedetään omega-6-rasvahappojen tuottavan kehossa tulehdusta ja kipua aiheuttavia yhdisteitä ja omega-3-rasvahappojen puolestaan lievittävän niitä. Tästä syystä jokaisen olisi siis syytä ymmärtää, että suhde 20:1 omega-6/omega-3 tarkoittaa suositustasoon (4:1) verrattuna viisinkertaista tulehdustekijöiden määrää tulehduksia hillitseviin nähden. Tällä seikalla on merkitystä myös kehonrakentajalle. Treenissä syntyy mikrovaurioita, kovassa treenissä joskus jopa runsaasti. Mikrovauriossa syntyy paikallisia tulehdustiloja, joiden täytyy korjaantua ennen seuraavaa treeniä. Jos tulehdustekijöiden määrää moninkertaistuu, miten palautumisen mahtaa käydä?
Kannattaisiko kasviöljyjen (omega-6-lähteiden) saantia vähentää yksinkertaisesti lisäämällä voin ja eläinrasvojen käyttöä, sillä voissa omega-6-rasvahappoja on vähän yli prosentin verran, kun taas rypsiöljyssä omega-6-rasvahappoja on yli 2,2 kertaa enemmän kuin omega-3 rasvahappoja? Eikö näin omega-3-rasvahappojen suhteellinen osuus paranisi ilman että niiden saantia lainkaan lisättäisiin?
Ja jos olet yhtään seurannut rasvakeskusteluja tarkemmin niin tällä hetkellä ainoa yksimielinen tulos mikä on saatu on se että rasvoja tulisi saada monipuolisesti. Eli vaikka liiallinen omega-6 rasvahappojen saanti onkin haitallista niin se määrä ei kokonaiskuvassa ole merkittävä.
Toisaalta toi 20:1 suhde on aika naurettavaa ylilyöntiä koska kuinka monella tulee järjetön määrä ns. piilorasvaa ruuasta? Ainakin omista safkoista mitä syön tulee maksimissaan 10-20g ns. piilorasvana.
Mutta tosiaan niinkuin alussa sanoin niin rasvatutkimus on tällä hetkellä todellakin niin lapsenkengissä että ei kannata mutkia vedellä suoriksi lukemalla rivien välistä.