Ojentajat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jonna21
  • Aloitettu Aloitettu

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
toolate sanoi:
Kumpihan tässä on ollut avarakatseisempi muillekkin kun omalla treenityylille. :)
minä:evil:

missä olen teilannut jonkun muun reeni tyylin?
 
Powerhousu sanoi:
Kai siellä nyt lämpöä tuntuu, kun jänne huutaa apua. :lol2:
Mutta voin kokeilla. Selitä ensin mihin se perustuu, että lihaksen alaosa ottaa enemmän hittiä kuin yläosa.

Pitäis lukee taas tunti jotain tutkimuksia, mutta vastaan kadunmiehen järjellä:)
Mulla on vahva luottamus tohon lihaksen selektiiviseen supistumiseen. Alkuosa liikkeestä rasittaa juuri tuota hauiksen alaosaa. Ihan koordinaation ja tasapainonkin kannalta on loogista, että lihas kykenee jossain määrin painottamaan supistumista tarpeen mukaan alueittain. Jos aina koko lihas pamahtaisi ärsykkeen jälkeen supistukseen voisi liikkuminen olla vähän kömpelömmän näköistä.

Tässä palanen teoriaa: (olen tuonut tämän jo aiemmin esille, muistinvirkistys)

Nonuniform Response of Skeletal Muscle to Heavy Resistance Training: Can Bodybuilders Induce Regional Muscle Hypertrophy
Antonio, J. 2000. Journal of Strength and Conditioning Research 14, 1, 102-113.

"Lihas voidaan jakaa neuromuskulaarisiin osastoihin, jotka ovat erityisiä osia lihaksissa ja joille moristen yksiköiden hermottamat alueet antavat omat ominaisuutensa. Lihasten eri osat voivat toimia eri tavalla riippuen tilanteen vaatimuksista. Lihasten tasaisen supistumisen takaamiseksi, täytyy lihasten eri osastojen välillä olla yhteistyötä. Mutta koska jokaiselle osastolle on olemassa oma hermotuksensa ja motoriset yksikkönsä, on mahdollista, että yksi alue voi valikoidusti rekrytoida vain tietyn osan lihaksesta toimimaan.

Esimerkiksi hoikkalihas (gracilis) ja räätälinlihas (sartorius) ovat muodostuneet suhteellisen lyhyistä sarjassa olevista lihassoluista. Tämä havainto on ristiriidassa sen käsityksen kanssa, että lihassolut ulottuisivat koko matkan lihaksen kiinnittymiskohdasta toiseen. Kiinnittymiskohtien perusteella lihasten eri osat voivat saada aikaan erilaisia liikkeitä (esim. epäkäslihas). Toisaalta joissakin lihaksissa ei ole anatomisesti erityistä järjestäytymistä, joka viittaisi erityiseen toimintamalliin jossain lihaksen kohdassa, mutta silti nämä lihakset reagoivat alueellisilla eroilla (esim. hauislihas)...."

Epäilen ettet saa kovin rajua tunnetta ekalla kertaa hermotuksen ollessa puutteellisen tähän liikkeen alkuosaan, mutta kyllä jotain poltetta pitäisi tuntua jos keskityt. Ja varsinkin se, että muu hauis on kylmempi tukee argumentaatiota.
 
Eikös noi motoriset yksiköt toimi sen mukaan miten paljon niitä tarvitaan? En usko, että niitä valikoimaan pystyy minkä yksiköiden haluaa toimivan, vaikka niillä onkin eri hermotus. Tarkoitis tossa aikaisemmin eri hermotuksella vähän konkreettisempaa asiaa. Eli vaikka epäkäslihasta. Se voi ihan selkeästi liikkua useampaan suuntaan, nostaa olkapäitä ja vetää lapoja yhteen. Hauiksella sen sijaan on vain yksi tehtävä, joten olisiko siinä edes järkeä, että joku hauiksen osa toimisi eri tavalla kuin toinen?

Ja mitenköhän hauiksessa nämä motoriset yksiköt sijaitsevat? Lihassolut siinä luultavasti ulottuvat koko matkan lihaksen päästä päähän. Niin ainakin tekstin ymmärsin. Joten miten on mahdollista, että niitä alueellisia eroja syntyy varsinkaan pituus suunnassa? En nyt kokonaan teilaa, mutta väitän, että ne erot on niin pieniä, että niillä on käytännössä vähemmän kuin ei ollenkaan merkitystä.
 
Powerhousu sanoi:
Eikös noi motoriset yksiköt toimi sen mukaan miten paljon niitä tarvitaan? En usko, että niitä valikoimaan pystyy minkä yksiköiden haluaa toimivan, vaikka niillä onkin eri hermotus. Tarkoitis tossa aikaisemmin eri hermotuksella vähän konkreettisempaa asiaa. Eli vaikka epäkäslihasta. Se voi ihan selkeästi liikkua useampaan suuntaan, nostaa olkapäitä ja vetää lapoja yhteen. Hauiksella sen sijaan on vain yksi tehtävä, joten olisiko siinä edes järkeä, että joku hauiksen osa toimisi eri tavalla kuin toinen?

Ja mitenköhän hauiksessa nämä motoriset yksiköt sijaitsevat? Lihassolut siinä luultavasti ulottuvat koko matkan lihaksen päästä päähän. Niin ainakin tekstin ymmärsin. Joten miten on mahdollista, että niitä alueellisia eroja syntyy varsinkaan pituus suunnassa? En nyt kokonaan teilaa, mutta väitän, että ne erot on niin pieniä, että niillä on käytännössä vähemmän kuin ei ollenkaan merkitystä.


Niin en mäkään todellakaan usko, että tahdonalaisesti kykenee minkä tahansa alueen supistumista nostamaan suhteessa muuta lihasta korkeammaksi. Jostain syystä kykenen kuitenkin esim. hauiksen pitkän pään sisäosaa jännittämään vaikkei muu hauis ole juurikaan jännittynyt. Tämä on varmasti aika hyödytöntä lihaksen muodon tai edes massan kannalta,mutta mielenkiintoinen juttu silti. Onkohan joku muu havainnut samaa? Vai olenko friikki :eek: No joo heh...

Hauis on tosiaankin aika simppeli lihas verrattuna useisiin muihin lihaksiin, joissa on vaikkapa pallonivel tarjoten enemmän nivelkulmia ja näin ollen myös enemmän potentiaalia selektiiviselle supistumiselle. Siinä mielessä olet ihan oikeassa, että hauista on TODELLA hankala saada supistumaan joltain osin enemmän. Ojentaja lihas on tässä suhteessa paljon potentiaalisempi ja ehkä siitäkin vielä voitaisiin ottaa väännöt:) ?

Vielä tosta käytännön kokeilusta... myönnän heti etten tiedä täysin mistä nyt puhun, mutta olisiko kyseessä dynamiikan alaisuuteen menevää asiaa? Hauikseen kohdistuva voimavektorin suunta muuttuu juuri aluksi voimakkaasti. Voisiko nuo ensimmäiset sentit liikkeestä rasittaa mekaanisesti enemmän hauiksen alaosaa? Tuo tutkimuksessa mainittu hauiksen alueellinen toiminnallisuus kyllä hiukan viittaisi, että jossain määrin voi hauis supistua eri osiltaan riippuen vaikkapa nivelkulmista? Tässä on asia, joka vissiin kaipaisi lisätutkimusta. Jos joku tietää hyviä tutkimuksia aiheesta niin linkkejä kehiin.

Sama periaate pätee esim. hack- kyykyn ensimmäisiin sentteihin -> kehittää polven yläpuolista aluetta tai aiemmin mainitsemani JM's pressin ojentajan alaosalle menevä rasitus. Kyllä DOMSitkin kertoo minne treeni puree.

Jos teoria on epäselvä niin ylipäätänsä silloin käytännän kokemukset nousee arvoonsa. Omat mutu tuntemukset kyllä puoltas, että hauiksen mallin saa jopa yhdessä treenissä hiukan erilaiseksi riippuen liikkeestä. Keskitettyä hauista (olkavarsi ilmassa) huippusupistuksiin keskittymällä saa hauiksen ulkosyrjän paremmin esille ja se näkyy kulmikkaampana muotona hauiksen päällisessä osassa. Taas scottissa kp:lla tuo kulmikkuus ei tule esille, vaan hauiksen alaosa on täyteläisempi. No joo, mut powerhousu kokeile nyt ihmeessä vaikka sitä esimerkkiäni muutaman kerran ja ihmetellään sitten miten kävi.
 
Englantia osaaville ja lukemaan jaksaville linkki:

Physiological Aspects of Physique Building Part 2 - Compartmentalization

(Katso myös siinä olevat linkit! Muutenkin abcbodybuilding.com näyttää asialliselta sivustolta ainakin fysiologian suhteen.)

Erityisesti hauiksesta siellä kirjoitetaan, mutta en jaksa alkaa referoimaan. Sorry Neutraali...

Kai pointti, joka pitäisi ottaa opiksi on se, ettei niinkään yksinkertaisen lihaksen kuin hauis toimintaa voi redusoida muitta mutkitta vipuvarsien väliseksi vieteriksi. Todellisuudessa lihasten toiminta on niin monimutkaista, ettei sitä kukaan täysin ymmärrä. Vaikkapa lihaksen sisäinen kitka voisi hyvinkin aiheuttaa epätasaisen jännityksen yksittäisen lihassäikeen eri osiin, jolloin pituussuunnassa rasitus tuntuisi eri tavalla. Mene ja tiedä.

Haluan vain korostaa sitä, ettei tässä asiassa mielestäni ole mitään ylintä auktoriteettia. Jos joku on saanut hauiksen alaosan sisäsyrjään kasvamaan filettä, kannattaa ehkä harjoitusmenetelmästä kysäistä.

Ja mitä Arskan haukkareihin tulee, sanoo hänkin niiden olevan hyvien perintöainesten maksimaalisen valjastamisen tulosta. Eli ei esim. niiden pituus niinkään minkään erikoistekniikan hinkkaamisesta johdu.
 
foo sanoi:
Itse olen suhtautunut tähän keskusteluun siten, että puhutaan asioiden teoriapohjasta ensisijaisesti. Toki olen tuonut käytännön esimerkkejä(huonolla menestyksellä) esille ja näin koittanut selventää asiaani. Jos tämä keskustelu olisi lihaksen kasvatuksesta in general, tuskin tässä kauheesti hehkuttaisin muotoasiaa. Koitan lähinnä sanoa, että muotoon vaikuttaminen on jossain määrin mahdollista(vaihtelee paljon lihaksittain) ja jatkossa olisi mukava jos tämä seikka tunnustettaisiin osana kehoilua eikä alettaisi jotain pellen viittaa sovittamaan päälle sille, joka puhuu tuntumasta ja muotoliikkeistä. Piis.

Tottakai pitää jauhaa teoriapuolestakin, mutta se liika jauhaminen ei auta mitään jos sillä ei ole mitään käytännön arvoa. Kummasti ne hauikset tuntuu kasvavan vaikke liikoja mieti mikäs syrjä tai pää missäkin liikkeessä aktivoituu. Isommalla romulla saatanan tiukka toisto luulisi pistävän kaikki mahdolliset yksiköt siinä lihaksessa peliin, huolimatta siitä onko se liikerata nyt 5 cm pidempi vai lyhyempi. :piis:
 
neutraali sanoi:
LOL, arska paraski puhuun tuosta, ukkohan fuskas ku viimeistä päivää hauis reeneissä:)


edit:joku vois laittaa vielä sen kuvan joka on jossain täällä palstalla, jossa arska vääntää hauista tangolla, aivan karmee takakeno siinä kuvassa:), jos ois seinä siellä takana niin sais jofaa asetella jo päähän.

Tais olla tämä mallisuoritus, mitä hait. Sattuu omaan selkään kun tota kuvaa kattoo...
arnold-schwarzenegger.jpg
 
Onko kukaan kokeillut sellasta liikettä kuin ojentajapunnerrus käsipainoilla maaten? Menet siis selällesi tasapenkille makaamaan, käsipainot käteen ja rinnalta nostat/ojennat kädet suorana ilmaan. Pirun raskas liike ja johan on poltetta ojentajissa. Tänään piti vähän improvisoida kun ei jaksanut ojentajia ja olkapäitä salille lähteä vääntämään.
 
Isoarska83 sanoi:
Onko kukaan kokeillut sellasta liikettä kuin ojentajapunnerrus käsipainoilla maaten? Menet siis selällesi tasapenkille makaamaan, käsipainot käteen ja rinnalta nostat/ojennat kädet suorana ilmaan. Pirun raskas liike ja johan on poltetta ojentajissa. Tänään piti vähän improvisoida kun ei jaksanut ojentajia ja olkapäitä salille lähteä vääntämään.

Sähän sälli olet! Kysyt ojentajista "ojentajat"-ketjussa.

Kysymykseen: Olen joskus kokeillut ja polttaa ihan kivasti, mutta on jostain syystä jäänyt liike unholaan...täytyy kokeilla huomenna kapeen penan jälkeen.
 
pitkästä aikaa tein itsekin. Eipä vaan dipit,kapea penkki ja ranskalainen ja ojentajataljat noin paljon ole ikinä ojentajia poltellu :)
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Yhden käden versio on sitte vielä kovempi. Porukka kun meni ojentajaketjussa hauiksesta puhumaan niin jatketaan sitte takasin ojentajien pariin :)
 
Itse sain ojentajiin parhaan tuntuman ranskalaisella punnerruksella kp:llä niin, että kädet on kokoajan yli 90 asteen kulmassa vartaloon katsottuna ja käsipainot lasketaan koko alalleen lattialle niin että molemmat päät ovat kokonaan maassa.
 
Isoarska83 sanoi:
Onko kukaan kokeillut sellasta liikettä kuin ojentajapunnerrus käsipainoilla maaten? Menet siis selällesi tasapenkille makaamaan, käsipainot käteen ja rinnalta nostat/ojennat kädet suorana ilmaan. Pirun raskas liike ja johan on poltetta ojentajissa. Tänään piti vähän improvisoida kun ei jaksanut ojentajia ja olkapäitä salille lähteä vääntämään.

Yks tapa on ottaa toi vinopenkillä, loiva kulma ja eikun vääntämään. Saa pikkasen paremmin jakautumaan vastuksen suhteessa liikerataan ja voi katsoa sivusilmällä peilin kautta liikkeen kulkua. Pienen totuttelun jälkeen saa aika isoillakin kässäreillä otettua mikä antaa jo kunnon ärsykettä lihaskasvulle. Eli siis molemmat kädet samaan tahtiin teen tota...
 
Powerhousu sanoi:
Hauiksella sen sijaan on vain yksi tehtävä, joten olisiko siinä edes järkeä, että joku hauiksen osa toimisi eri tavalla kuin toinen?
Hauislihas kulkee kahden nivelen yli ja sillä on itseasiassa muitakin tehtäviä kuin kyynärnivelen koukistus jos siihen tässä viittaat. Pitää ymmärtää sitä anatomiaa ja biomekaniikkaa ennenkuin ihan faktana kirjoittaa tämmösiä juttuja.
 
Powerhousu sanoi:
Hauiksella sen sijaan on vain yksi tehtävä, joten olisiko siinä edes järkeä, että joku hauiksen osa toimisi eri tavalla kuin toinen?

Hmm...

Mikäköhän se yksi tehtävä on näistä?

Kiertää, koukistaa vai nostaa?

Käsittääkseni se tekee noita kaikkia.....


Edit: Huspista. Toistelin sitten muita ku en lukenut ketjua loppuun asti :nolo:
 
Gdane sanoi:
Hmm...

Mikäköhän se yksi tehtävä on näistä?

Kiertää, koukistaa vai nostaa?

Käsittääkseni se tekee noita kaikkia.....


Edit: Huspista. Toistelin sitten muita ku en lukenut ketjua loppuun asti :nolo:
mun mielestä hauis vain koukistaa. ojentaja nostaa/työntää ja olkapää kiertää.
 
Hauislihas eli m. biceps brachii toimii seuraavasti:
Pitkä pää:
- kyynärnivelen flexio
- kyynärnivelen supinaatio
- olkanivelen abductio (lievä)
Lyhyt pää:
- kyynärnivelen flexio
- kyynärnivelen supinaatio
- olkanivelen flexio (lievä)

Eli vastaus on: kyynärnivelen koukistus, kyynärnivelen ulkokierto ja auttaa olkanivelen liikkeissä (nosto eteen).
 
timse sanoi:
Hauislihas eli m. biceps brachii toimii seuraavasti:
Pitkä pää:
- kyynärnivelen flexio
- kyynärnivelen supinaatio
- olkanivelen abductio (lievä)
Lyhyt pää:
- kyynärnivelen flexio
- kyynärnivelen supinaatio
- olkanivelen flexio (lievä)

Eli vastaus on: kyynärnivelen koukistus, kyynärnivelen ulkokierto ja auttaa olkanivelen liikkeissä (nosto eteen).
Lisäksi hauiksen pitkä pää kuuluu toiminnallisesti rotator cuffiin ja tukee olkaluun päätä glenoideumiin.
 
Inkeri sanoi:
Lisäksi hauiksen pitkä pää kuuluu toiminnallisesti rotator cuffiin ja tukee olkaluun päätä glenoideumiin.

Omakohtainen hauiksen pitkänpään tulehdus osoitti sen tosiaan kuuluvan sinne rotator cuffiin muuallakin kuin anatomian kirjoissa. :wall:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom