Google alert heitti päivitystä tämän viestiketjun olemassaolosta ja alla pieni tiivistys koneen syövereistä löytyneistä muistiinpanoista, mitä kirjallisuudesta olen männyn siitepölyyn liittyen vuosien varrella tehnyt. Toivottavasti selkeyttää kokonaiskuvaa...
*****
Männyn siitepöly (Pollen Pini)
Historia
Kiinassa männyn siitepölyä on käytetty todennäköisesti yli 2000 vuotta ja se tunnetaan useilla eri nimillä: Gou Zhen, Songhuanfen, Songhua, Song Huan Fen, songhwaju (Korea). Huomioi eri lähteitä lukiessasi, että esimerkiksi monet internet-sivustot sekoittavat keskenään mehiläisten siitepölyn (bee pollen) ja männyn siitepölyn (Pollen pini). Vanhin maininta männyn siitepölyn terapeuttisesta käytöstä löytyy Shen Nong -nimisen kirjoittajan, The Pandects Of Materia Medica -kirjasta, joka valmistui Han dynastian aikana, noin 2000 vuotta sitten.
Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä männyn siitepöly (songhuanfen) on yleensä joko Pinus massoniana tai Pinus tabulaeformis -lajikkeen tuottamaa siitepölyä. Yrtin historia linkittyy vahvasti terveyttä palauttavaan ja pitkäikäisyyttä tuovaan rohdokseen. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen harjoittajat määräävät männyn siitepölyä usein keuhkojen kosteuttamiseen, reumakipuihin, väsymykseen, immuniteetin vahvistamiseen, ihon kunnon parantamiseen, sydämen vahvistamiseen, eturauhasvaivoihin, suoliston toiminnan normalisointiin, kestävyyskunnon lisäämiseen, painonpudotukseen ja lisäämään sekä fyysistä että mentaalista joustavuutta.
Männyn siitepölyä käytetään myös ulkoisesti pysäyttämään verenvuotoja sekä mm. atoopisen ihon, märkäruven, psoariksen, vaippaihottuman ja aknen hoitoon. Tyypillisesti siitepölystä on valmistettu voide, jolla pyritään vähentämään ryppyjä ja nuorentamaan ihoa. Ulkoisesti vastaavan voiteen sanotaan olevan kuitenkin erityisen hyvä märkärupien, ihon punahukan ja vyöruusun hoitoon.
Intian ayurvedassa tai länsimaisessa kansanlääkinnässä männyn siitepölyllä ei ole tunnettua käyttöhistoriaa. Hopi-intiaanien ja apassien keskuudessa männyn siitepölyä käytettiin seremoniallisesti ja Pohjois-Amerikan Iruquios-heimolle siitepöly oli jatkuva ravinnon lähde.
Fytoravinteet
Pääasialliset lajikkeet siitepölyn keräämiseen ovat: Pinus sylvesteris (Yhdysvallat), Pinus nigra, Pinus koreaienis (Korea), Pinus massonia, Pinus tabulaeformis (Kiina). Kuitenkin kaikkia mäntylajikkeita voidaan hyödyntää.
Männyn siitepölyn kemiallinen koostumus on hyvin monimutkainen. Männyn siitepöly sisältää kaikki kehollemme 8 välttämätöntä aminohappoa sekä 14 muuta aminohappoa, 30 mineraalia (kivennäis- ja hivenainetta), 15 eri vitamiinia (A-, B-, C- ja D-vitamiinia (D2, D3) (1), rasvahappoja (omega 3, -6, -9) koentsyymejä, polysakkarideja, flavonoideja, yli 100 entsyymiä, nukleiinihappoja, lesitiiniä, kasvisteroleja ja yhteensä yli 200 bioaktiivista ainesosaa (mm. kversitiini, MSM, superoksididismutaasi. rutiini, inositoli, polyfenoleja). Kasviandrogeenistä männyn siitepölyn tiedetään sisältävän mm. testosteronia, epitestosteronia, brassinolidiä, dehydroepiandrosteronia, androsteronia ja androstenedionia.
Männyn siitepöly sisältää poikkeuksellisen korkeita pitoisuuksia kasvisteroleja. Kasvit sisältävät pääasiassa viittä keskeistä sterolia, jotka ovat auksiini, sytokiinit, gibberelliinit, brassinosterolit ja etyleeni. Yleisesti todettakoon, että kasvisterolit ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta etenkin viljelijöiden keskuudessa, koska nämä yhdisteet stimuloivat voimakkaasti kasveja kasvamaan. Esimerkiksi brassinolidi, joka löydettiin vuonna 1979 on huomattavan voimakas kasvun stimuloija. Vain yksi nanogramma riittää lisäämään merkittävästi itävän pavun kasvua. Brassinolidia (ja muita brassinosteroleja) voisikin kutsua kasvien omaksi testosteroniksi. Männyn siitepöly sisältää lukuisia brassinosteroleja, kuten brassinolidia, castastenonia ja typhasterolia. Täällä hetkellä tunnettuja brassinosteroleja on yli 30 ja niiden kemiallinen rakenne on lähellä eläinten steroidi-hormonien rakennetta ja ne ovat biologisesti hyvin aktiivisia.
Ravintosisältö
Männyn siitepölyn sisältämät keskeisimmät ravinteet (vaihtelevat lajikkeesta ja kasvuympäristöstä riippuen):
3-16% vettä
6-28% proteiinia
44% hiilihydraatteja,
joista 4-10% sokeria
2% flavonoideja
15-22% aminohappoja
1-20% lipidejä / steroleja
Pinus montana (ravintosisältö / 1g)
Riboflaviini 5.6 mg
Nikotiinihappo 79.8 mg
Pantoeenihappo 7.8 mg
Pyridoksiini 3.1 mg
Biotiini 0.62 mg
Inositoli 9.0 mg
Foolihappo 0.42 mg
Aminohapot (/100g)
Arginiini 6.4 g
Leusiini 6.5 g
Lysiini 5.1 g
Metioniini 1.5 g
Fenyylialaniini 2.1 g
Tryptofaani 0.8 g
Tyrosiini 2.1 g
Lisäksi pienempiä määrä mm. glysiiniä, isoleusiinia, proliinia, seriiniä, valiinia, aspartiinihappoa ja glutamiinihappoa.
Pinus massonia ja PInus tabulaeformis -lajikkeita käytetään usein yhdessä kiinalaisissa siitepölyvalmisteissa. Näiden valmisteiden analyysit näyttävät usein hyvin samansuuntaisilta kuin ylemmät analyysit:
Ravintosisältö / 100 g
B1-vitamiini 6070 mcg
B2-vitamiini 486 mcg
B6-vitamiini 1300 mcg
E-vitamiini 3240 mcg
C-vitamiini 562 mcg
D3-vitamiini 22.8 mcg
A-vitamiini 43.2 mcg
Nikotiiniamidi 24000 mcg
Foolihappo 930 mcg
Beetakaroteeni 26.2 mcg
Aminohapot:
Asparagiinihappo 1098 mg
Treoniini 492 mg
Seriini 522 mg
Aminoetaanihappo 698 mg
Alaniini 564 mg
Isoleusiini 539 mg
Leusiini 846 mg
Tyrosiini 365 mg
Fenyylialaniini 572 mg
Lysiini 802 mg
Histidiini 189 mg
Kystiini 112 mg
Valiini 646 mg
Merioniini 166 mg
Arginiini 998 mg
Proliini 884 mg
Tryptofaani 149 mg
Kiinalainen männyn siitepöly, kuten käytännössä kaikki siitepölyt, sisältää myös useita mineraaleja. Alla keskeisimmät kivennäis- ja hivenaineet (/ppm):
Kalium 3118.8
Natrium 516.8
Kalsium 481.0
Magnesium 1427.5
Fosfori 3609.1
Rauta 129.9
Mangaani 280.7
Kupari 4.3
Sinkki 9.8
Seleeni 0.1
Lisäksi siitepöly sisältää muita aineosias (esim. Pinus ponderosa): 11.17% rasvahappoja, 0.23% ketoosisokereita, 1.14% glukoosia, 16.40% sukroosia ja 1.29% tärkkelystä.
Pinus sylvesteris ja Pinus nigra sisältävät noin 2 mcg D-vitamiinia kymmentä grammaa siitepölyä kohti. D2 ja D3 -muotojen pitoisuus vaihtelee 0.1-3 mcg välillä. Männyn siitepöly sisältää myös D3-vitamiinin hydroksyloituneita metaboliitteja.
Pinus nigra tai musta mänty sisältää androgeenejä seuraavasti (/10g):
Androstenedioni 0.7-0.8 mcg
Testosteroni 0.7 mcg
Androsteroni 0.2 mcg
DHEA 0.1 mcg
Pinus sylvesteris sisältää androgeenejä seuraavasti (/10g):
Androstenedioni 5.9 mcg
Testosteroni 0.8 mcg
Epitestosteroni 1.1 mcg
Analyysen mukaan Pinus pungeana -lajikkeessa testosteronin määrä on 1.1 mcg / 10g ja Pinus tabulaformis -lajikkeessa pitoisuus on 2.7 mcg / 10g
Vaikka nämä määrät saattavat näuttää huomattavan pieniltä, on hyvä ymmärtää, että androgeenit ovat erittäin voimakkaita yhdisteitä ja esimerkiksi sikiön sukupuolen muuttamiseksi maskuliiniseksi, vaaditaan teoreettisesti vain 0.004 mcg -kokoinen annos.
Käytön hyödyt
Männyn siitepölyä markkinoinaan yleisenä toonikumina, ravitsevana adaptogeeninä ja erinomaisena androgeenien lähteenä. Siitepölyn kerrotaan olevan voimakas antioksidanttien lähde, SOD-tasojen nostattaja, immuniteetin vahvistaja ja tulehdustilojen rauhoittaja. Lisäksi siitepölyn kerrotaan laskevan kolesterolitasoja, tukevan maksan uusiutumista, toimivan kasvaimia vastaan ja ehkäisevän reumaa.
Tieteellinen tutkimus
Suurin osa männyn siitepölyä koskevista tieteellisistä julkaisuista tulee Kiinasta ja Koreasta. Muutamia näistä tutkimuksista on käännetty englanniksi ja käännöstyötä tehdään jatkuvasti lisää. Uutta tutkimusta männyn siitepölystä tehdään parhaillaan myös Etelä-Euroopassa.
Hiirillä tehdyissä eläinkokeissa kiinalaisella männyn siitepölyllä on todettu olevan väsymystä ehkäiseviä vaikutuksia sekä nostavan superoksididismutaasi (SOD) -tasoja maksassa. Lisäksi tutkimuksissa havaittiin hiirten eliniän pidentyneen stressin alla ja suojelevan maksaa kemiallisilta toksiineilta, kuten alkoholilta. Lisäksi tutkimuksissa "huonon kolesterolin", LDL:n tasot tippuivat ja "hyvän kolesterolin", HDL:n tasot nousivat.
Muut hiirillä tehdyt eläinkokeet toteavat männyn siitepölyn toimivan tulehdustiloja rauhoittavasti ja kivuntunnetta lievittävästi. Siitepölyllä on huomattu olevan lisäksi vaikutuksia kroonista niveltulehdusta vastaan, vähentävän turvotusta ja hillitsevän tulehdus-sytokiinien tasoja (TNF-alfa, IL-1beta ja IL 6).
Eläinkokeissa Pinus nigra -lajikkeen siitepölyllä on todettu kasvainten kasvua hillitseviä vaikutuksia. Kun hiirille annettiin 10g männyn siitepölyä, ihmisen melanoomakasvainten (ihosyöpä) koko pieneni 50%. Muut tutkimukset osoittavat siitepölyn olevan voimakas antioksidantti ja tulehdustilojen rauhoittaja.
Yhtään Kiinassa ihmisillä tehtyä tutkimusta ei ole vielä julkaistu englanniksi.
Käytön haitat
Allergisuus männyn siitepölylle on harvinaista (1.5-10% väestöstä, riippuen asuinympäristöstä). Kiinassa suoritettujen toksikologisten eläinkokeiden valossa männyn siitepöly ei ole myrkyllistä edes suurissa määrin nautittuna. Läkkeellisesti nautitulla testosteronilla on todettu yhteys sukupuolielinten mahdolliseen surkastumiseen, mutta männyn siitepölyllä ei ole samanlaista vaikutusta sukupuolielinten toimintaan.
Interaktiot rohdoskasvien tai lääkkeiden kanssa
Männyn siitepölyllä ei ole tutkittuja, todettuja tai anekdoottisia yhteisvaikutuksia (postiivisia tai negatiivisia) lääkeaineiden tai rohdoskasvien kanssa. Toisaalta tutkimuksia ei ole aiheesta tehty käytännössä lainkaan. Stephen Harrod Buhner suosittelee kirjoissaan käyttämään männyn siitepölyä samaan aikaan lääkkeeaineena otetun testosteronin tai DHT:n kanssa, minimoidakseen näiden kokonaisuuksista eristettyjen yhdisteiden mahdollisia haittavaikutuksia kehossa.
Kerääminen
Siitepölykausi: Toukokuun alkupuoli - kesäkuun puoliväli.
Suurin osa ihmisistä kerää männyn emikukinnot kokonaisena, eikä edes yritä kerätä puusta pelkkää siitepölyä. Olen itse myös tämän tekniikan kannalla. Muovipussin asettaminen kukintojen päälle ja minimaalisten määrien kerääminen pussin pohjalle, ei pelkästään ole mielettömän työlästä ja vaikeaa, vaan se on myös huomattavasti ensimmäistä tekniikkaa sotkuisempi tapa.
Männyn siitepölyä voi kerätä Suomessa yleensä toukokuun alusta kesäkuun puoliväliin saakka. Siitepölykauden kesto on noin 4-5 viikkoa, jonka jälkeen keruukausi on ohi. Kyseisten viikkojen aikana kannattaakin kertätä siitepölyä ainakin sen verran, että varastot riittävät seuraavaan kevääseen asti.
Austraaliassa ja Chilessä tutkivat kehittävät jatkuvasti männyn siitepölyn keräämiseen aiempaa fiksumpia keruumekanismeja. Tällä hetkellä yksittäinen kerääjä kykenee poimimaan noin 20 litraa kukintoja yhdessä päivässä.
Kiinassa isoimmat männyn siitepölyn kaupalliset tuottajat keräävät käsin kokonaiset kukinnot ja levittävät ne tämän jälkeen avoimille ritilöille kuivumaan (yleensä aurinkoon). Kun kukinnot ovat riittävän kuivia, ravistellaan siitepöly talteen. Oma suositukseni on kuitenkin, että jos haluat kuivattaa kukintoja, ennen tinktuuran valmistamista, tee se suojassa valolta (valo tuhoaa ja hapettaa monia herkkia kasviravinteita). Suuri osa kiinalaisista tuottajista myös käyttää tuotantomentelmää, jossa siitepölyn solukalvot halkaistaan matalassa lämpötilassa, mutta valtavan korkealla kierrosnopeudella tapahtuvassa pulverisointiprosessissa, jossa solumateriaalista 99% saadaan pilkottua palasiksi. Tuotantomentelmää tukee vain yksi tutkimus, jonka mukaan solukalvojen pulverisoinnilla parannetaan männyn siitepölyn imeytyvyyttä noin 20%. Oma näkemykseni on, että tämä on fiksu ratkaisu, jos siitepölystä valmistetaan kaupallisia supplementteja (kapselit, pillerit jne.), mutta menetelmä ei missään nimessä ole tarpeellinen kotikäytössä.
Männyn siitepölyä on syöty etenkin Kiinassa ja Koreassa tuhansia vuosia stabiilina ruokana, joka voimistaa koko kehoa. Käyttöhistoria tukee siitepölyn toimivuutta myös ilman solukalvojen murskaamista. Lisäksi valmistettaessa tinktuuraa, eivät tutkimustulokset juurikaan eroa toisistaan kokonaisten kukintojen ja solukalvoiltaan murskatun siitepölyn välillä. Omien kokemusteni valossa tuoreista kukinnoista valmistettu tinktuura on erittäin toimivaa tavaraa verrattuna mihin tahansa Kiinasta tai Mongoliasta tulevaan vastineeseen.
Suosittelen ensisijaisesti tuoreiden kukintojen käyttämistä sellaisenaan tinktuuroiden valmistamiseen.
Valmistaminen
Parhaiten valmistamiseen soveltuu puhdas "pirtu" (95% etanoli), mutta tyypillisesti käytetyin liuotin on 60-70% puhdas viina. Perinteinen vahvuus uutteelle on 1:5, mutta henkilökohtaisesti suosin usein myös vahvempia tinktuuroja. Itse käytän valmistamiseen myös usein laimeampaa liuotinta, kuten Alkossa myytävää Greenfieldin 40% luomuvodkaa.
Käyttö
Männyn siitepölyä suositellaan ensisijaisesti andropaussista kärsiville keski-ikäisille miehille, jotka kärsivät energian puutteesta, alhaisesta libidosta, erektio-ongelmista ja turhan korkeista estrogeenitasoista.
Jauheena: Ravitseva ruoka, jota voi käyttää kehon kokonaisvaltaiseen ravitsemiseen. Suositeltu päiväannos: 4.5 - 9.0g / pvä. Huom! Pelkkä jauhe ei ole efektiivinen tapa androgeenisten hormoneiden tasojen nostamiseen, koska vaikuttavat aineosat eivät kulkeudu ruoansulatuksen kautta riittävän isoissa määrin verenkiertoon. Tämän vuoksi ainoastaan tinktuura on suositeltu käyttötapa, jos tavoitteena on vaikuttaa efektiivisemmin hormonitoimintaan.
Tinktuurana: 1 pipetillinen kolmesti päivässä tai tarvittaessa enemmän. (1 pipetillinen = 30 tippaa = 1.5ml = 3/8 tl). Anna tinktuuran imeytyä suussa minuutin ajan ja nielaise vasta sitten. Tämä parantaa vaikuttavien ainesosien imeytymistä ja nopeuttaa kulkeutumista verenkiertoon.
Ps. Pahoittelut mahdollisista kirjoitusvirheistä.
Kirjallisuutta:
Stephen Harrod Buhner - The Natural Testosterone Plan
Maurice Hanssen - The Healing Power Of Pollen
Stephen Harrod Buhner - Pine Pollen: Ancient Medicine for a New Millennium
Lähteitä:
1)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3671475
2)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5549221
3)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9000331
4)
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0031942279800989
5)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3671475
6)
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/bi00876a040
7)
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1081120610623204
8)
http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-SPZZ401.019.htm
9)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18237255
10)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19107823
11)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19148883
12)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16499047
13)
http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-ABJB200506018.htm
*****
Itse olen kerännyt tuota tavaraa monena keväänä nyt ennen kaikkea keräämisen helppouden, nopeuden ja hauskuuden vuoksi. Kukintoja on näppärä poimia lyhyessä ajassa koko vuoden tinktuuroiden verran ja metsään ei tarvitse lähteä rämpimään kovin kauas…
Männyn siitepölyn efektiivisyydestä en osaa sanoa juuta enkä jaata tieteen puolelta, koska tutkimuksia ei yksinkertaisesti ole.
Sen verran voin kuitenkin vihjaista, että jos testotasojen nostaminen kiinnostaa, suosittelen hyvää MAVE-treeniä pari askelta ennen siitepölytinktuuraa ;)
Toinen juttu, minkä haluan todeta: Jos kyseisestä ruoasta pilkkoo pelkästään irti testosteronin ja alkaa reduktionistisesti pyörittämään ajatuksia sen efektiivisyydestä, niin olen aika varma, että mitään kovin merkittävään lopputulokseen ei varmasti tule pääsemään. Itse olen kaikkea muuta kuin kiinnostunut männyn siitepölystä pelkästään sen marginaalisen testosteronimäärän vuoksi...
Itseäni kiehtoo tuossa lähinnä koko kompleksi mielenkiintoisia kasvisteroleja ja muita fytoravinteita, joiden synergiavaikutus lienee kokonaisvaltaisesti ravitseva ja hormonitoimintaa tukeva (pääasiassa iäkkäämmillä miehillä, joille androgeenisten hormoneiden tukeminen on huomattavasti parikymppistä pojankloppia ajankohtaisempaa).
Anekdoottien perusteella vitaalisuutta ja immuniteettia tukevia vaikutuksia männyn siitepölyllä näyttäisi olevan ja ravinteellinen profiili on aikas mukava. Joku portsariporukka Helsingissä innostui kuulemani mukaan maahantuomaankin siitepölyä Mongoliasta jauheena (toimi ainakin tällä poppoolla kuulemma hyvin). Muuten olen Suomessa saanut melkoisen vähän käyttökokemuksia männyn siitepölystä.
Ps. Henkilökohtaisesti en pidä männyn siitepölyä tyynyn alla tai linkitä identiteettiäni aiheeseen. Käytän kyseistä tavaraa aina kun se eteen osuu (kuten sataa muutakin kasvia / yrttiä, joita hyllystä löytyy). Meikäläisen suuntaan on siis turha heittää provoa aiheen tiimoilta, koska en koe sitä mitenkään "omemmaksi" kuin mitään muutakaan aihetta.
Fitnesstukku koodi pakkotoisto15. Olen enemmän kuin avoin kaikille kysymyksille mitä mihin tahansa aiheeseen liittyen ja jos kuumottavia kysymyksiä tulee mieleen, niin bring it on. Yleensä eniten oppii itseään fiksummilta ja sen vuoksi annan pelkkää arvostusta osuvalle kritiikille / kasvun paikoille.
Hyvää kevättä vaan kaikille,
/JH