Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Jep. Vähä riippuu rakenteesta, mutta ei flyeseissä sillai lapoja tarvi ihan ku penkeissä. Silti aika erikoista, että vastavaikuttajat tollai sais siipeensä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei kai puhtaissa olkavarren lähennysliikkeissä tartte kovin voimakkaasti pyrkiä pitämään lapoja yhdessä? Tuossa kuvauksessa tuo oli ainut asia, joka pisti silmään liittyen takaosaston väsymisongelmaan. Eikös se jo haittaa rinnan supistumistakin ainakin positiivisen vaiheen lopussa?

Voi olla näin. Rinta aina ollut mulla kai vähän heikosti hermottunut ja ollut aina vaikea saada tuntumaa, ja siihen oon käyttäny tätä yleistä neuvoa nimenomaan korostamaan rintalihasten työtä vs. etuolkapäät puristamalla lapoja yhteen. Vois kyllä kokeilla antaa lapojen elää vapaammin näissä liikkeissä.
 
Voi olla näin. Rinta aina ollut mulla kai vähän heikosti hermottunut ja ollut aina vaikea saada tuntumaa, ja siihen oon käyttäny tätä yleistä neuvoa nimenomaan korostamaan rintalihasten työtä vs. etuolkapäät puristamalla lapoja yhteen. Vois kyllä kokeilla antaa lapojen elää vapaammin näissä liikkeissä.

Koitas ajatella liikkeen loppuvaiheessa kyynärtaipeita yhteen ja anna lapojen mennä miten menee. Voit ihan konkreettisesti suoristaa käsiä enemmän siellä lopussa ja alas laskiessa saa palata koukkuun. Mulla ainakin pec-deckissä tuntuu ottavan rinnan paremmin töihin.
 
Muutenkin flyesit missä tahansa tehtynä pitäs ajatella kyynärpään liikkeenä laajalla kaarella eikä niinkää keskittyä painojen liikkeeseen. Ranteet pysyy yläasennossa mieluiten hieman ulompana kuin kyynärpäät. Puristat niitä kyynärpäitä sit yhteen ikäänku rinnalla olis puhkaistava pallo.
 
Mikä on etukyykyn tilalle paras kyykkyvariaatio tai muu liike vahvistamaan etureisiä ja tukemaan kehitystä keskileveässä low bar-kyykyssä?

Muoks. etukyykky siis bannissa toistaiseksi olkapäiden vuoksi.
 
Pystympi kyykky tanko niskassa, perinteinen Zercher-kyykky, missä lasketaan tanko reiden päälle, vyökyykky... Onhan noita. Kunhan polvet menee hieman enempi eteen ku sun normikyykyssä. Älä liioittele kuitenkaan syvyyksiä, vaan pyri tekeen suht samoille nivelkulmille kuin se sun low bar. Enempi vaan stressaat etureisiä ja vähennät pakaroiden ja adductor magnusin apua, mitkä on kyykyn prime moverit.
 
Pystympi kyykky tanko niskassa, perinteinen Zercher-kyykky, missä lasketaan tanko reiden päälle, vyökyykky... Onhan noita. Kunhan polvet menee hieman enempi eteen ku sun normikyykyssä. Älä liioittele kuitenkaan syvyyksiä, vaan pyri tekeen suht samoille nivelkulmille kuin se sun low bar. Enempi vaan stressaat etureisiä ja vähennät pakaroiden ja adductor magnusin apua, mitkä on kyykyn prime moverit.
Zercher-kyykky on kyllä hieno liike, mutta ainakin satunnaisesti kokeiltuna on käynyt ilkeästi kyynärtaipeisiin. Meillä on salilla sellainen haarniska jolla saa tangon samalle korkeudelle kuin kyynärtaipeissa pitämällä. Tanko jää aavistuksen kauemmas eteen, jolloin asento on hieman pystympi kuin tanko käsissä.

Taidan lisätä zercher-kyykyn haarniskalla ohjelmaan vetopäivälle, maltillisella voluumilla ja katsoa mitä tapahtuu.
 
Haarniskakin on ok. Lähinnä tiettyjä juttuja liikkeeltä haetaan, jos etureisiä aikoo painottaa. Zercherissä kannattaa tanko tietenkin pehmustaa.
 
Pystympi high bar painonnostokyykky on etureiskoille jees. Yksi hyvä on safety squat barilla käsillä räkistä tukien hyvin pystyyn kyykkääminen kapealla etureisien päälle, ei väliin kuten normaalisti.
 
Kumman tavan näkisit järkevämmäksi sisällyttää voimamies harjoittelua muun voimailu-painoitteisen treenin sekaan, sama laji koko treeni jakson ajan ja seuraavaan jaksoon toinen samankaltainen laji vai jakson kierrossa kerta per laji kierrättää ?
Esim. jos yoke/merkkari, farmari ja kehikko olis lajit ja kerran kierrossa tulisi tätä lajia. Kyykky ja veto samoin kerran kierrossa. Lajikokemusta ei oikeesti ole, mutta suhteessa kehonpainoon semi asiallinen lähtötaso.

Jakson voi yksinkertaistaa kuukaudeksi missä 3 kiertoa(viikko) + kevennysviikko, vaikka ei menekään oikeesti täsmällisesti kalenterin yksiköiden mukaan.
 
Jos kehikkoo kannetaan hartialiinoilla, sit suht sama ku merkkari. On noissa kuitenki opettelua kropalle, joten tekisin mieluusti suht usein kaikkia eli vaikka sen kerta viikkoon. Lähinnä sen palautumisen kanssa leikitään kuitenki, joten yks mahis vois olla kierrättää kahta lajia/treeni ja mieluiten farkku noista useemmin. Esim merkkari ja kehikko vuoroviikoin ja farkut joka viikko. Kevyellä ei lajeja lainkaan, jos tuppaa tukottaan ja jos vielä vedät maasta ja kyykkäät. Joka tapauksessa rentoon voimapohjaseen tekemiseen 10-20s suorituksilla kannattaa panostaa, ettet hakkaa kestoo liikaa.
 
Olen tykästynyt 1-jakoisiin voimaohjelmiin ja tottunut jakamaan eri treenit esimerkiksi penkin osalta eri variaatioihin eli käytännössä esim:

1. Penkki stop 3-5x4-6
2. Kapea penkki 3-5x4-6
3. Penkki jalat ilmassa 3-5x4-6

Tämä on toiminut oikein hyvin mutta pallottelin ajatuksella, että tekisi kaikki liikkeet samassa treenissä mutta vähemmän sarjoja kerralla. Eli esim:

Penkki stop 1-2x4-6
Kapea Penkki 1-2x4-6
Penkki jalat ilmassa 1-2x4-6

Ja tuota veivaisi sitten muutaman päivän välein. Näetkö mitään selkeitä miinuksia tällaisessa verrattuna perinteisempään lähestymistapaan?
 
Kumpikin käy ihan hyvin, vaikka hieman eri vaikutus. Useemmin annettu ärsyke saattaa toimia joillekin paremmin ku suuremmat määrät harvemmin. Kausittain varsinkin.
 
Mitä oot mieltä voidaanko lähtökohtasesti olettaa, että jos liikkuvuus riittää kohtuulisesti nilkassa niin kyykky on lähtökohtasesti mekaanisesti vahvempi tehdä tasapohjaisella kengällä kuin korotetulla kannalla? (Tässä itsellä vähän mietinnässä jos saisi tällä hetkellä etureisilleni aika brutaalia kyykkytekniikkaa hieman tasasemmaksi kuormituksen jakautumisen puolesta..)
 
Aavistuksen yksilökamaa, mutta sanosin pääasiassa kyllä. Sulla on hieman keinurytminen se kyykky, mutten näkis ongelmaksi.
 
Se korko on niin pieni, että ei juuri vaikuta mekaaniseen tehoon. Enempi liikkuvuus ja voimantuoton yksilölliset nyanssit pätee tossa. Eräs asiakas kyykkää painonnostokengillä, tasapohjaisilla ja sukkasiltaan ja näkee, että ero on niin vähäistä, että tekee ton omaksi ilokseen.
 
Lyhyesti ja ytimekkäästi:

1. 3*4*75%
2. 2*5*75%, 2*4*78%
3. 5*5*75%
4. 2*6*75%, 2*5*78%, 2*4*80%
5. 2*5*78%, 2*4*80%, 2*3*85%
6. 2*6*78%, 2*5*80%, 2*6*78%
7. 3*6*78%, 3*5*80%
8. 6*6*80%, 4*85%

Tuossa juuri pohdin, että ottaisin tuollaisen mallin käyttööni nyt 8 viikoksi. Kyykky ja penkki kaksi kertaa viikossa ja veto kerran. Tarkoituksena olisi treenata kolmesti viikossa, mutta mieleeni heräsi kysymys:

Onko pidemmän päälle raskasta toteuttaa kyykky 2 kertaa viikossa tuolla mallilla, eli edettäisiin viikko kerrallaan ja kumpanakin päivänä tehtäisiin tuon mukaan? Jos, mikä olisi fiksuin tapa toteuttaa tuo toinen kyykkytreeni? Ennen olen kyykännyt vaan kerran viikossa, mutta nyt olisi tarkoitus lisätä toinen treeni mukaan.
 
Tossa ei ole kevennyksiä lainkaan. Ota ne joka neljäs viikko 2x8x65%. Toinen treeni voi olla sama sisällöltään, mutta nopeuspainotteisempi ja 10% painoista pois.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom