Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Sellaista kyselisin että mikä helkkari täs nyt neuvoksi. Eli kyseessä kyykyssä lantion kippaaminen alle aka buttwink. Tulee about vaakatasossa oli kyykkytyyli mikä hyvänsä. Hakannut päätä seinään aika reilusti tämän kanssa. Nostokengät jalassa niin ei ehkä nilkoistakaan jää kiinni. Kokeillut highbaria lowbaria leveää kapeaa ja etukyykkyä mutta aina perkele sama homma. Ei varmaan niin mahdottoman vaarallista ja näkyy paljon porukalla tapahtuvan sitä todella isoillakin raudoilla mutta itsellä välilevyprobleemaa taustalla ja aina alkaa kyykkyjen jälkeen aristella. Nyt sitten koitin valakyykkyä ja perkele siinä mennään pohjaan että napsahtaa ja selkä pysyy hyvin linjas. Eli missä kohtaa joku pettää kun normikyykyssä se sitten tulee? Pitäiskö vaan alkaa tykittää valakyykkyä ja unohtaa muut kyykkäilyt toviksi ja sitten kokeilla uusiksi?
 
Adductor magnus liika tiukka. Mee hajareisin penkille kyykkyy leveämpään ala-asentoon. Siitä sit napaa kohti penkkiä. Pitäs osua sinne sisäreiteen ja takareiden yläosaan. Toisin ku monet aattelee, varsinaiset takareidet/reisihauikset ei kyykyssä paljoa hommia tee. Sen sijaan toi magnus on melkein pääsuorittaja. Näkyy toki takareidessä, mutta on siis iso lähentäjä.

Toinen ongelma voi olla sun kyykyn painuminen päkiäpainoiseksi ja se usein vie sekä syvyyden että aiheuttaa buttwinksahdusta. Valakyykyssä pysyt pystymmässä ja harvemmin päkiälle menee. Jatka vaan normaaliakin kyykkyä, mutta noi jutut mielessä.
 
Esimerkiksi tuotakin. Liikkuvuuden ja liikelaajuushakusen voimaharjottelun kautta lähtisin rakentaan tuota. Eli ei pelkkää venyttelyä siis.
 
Kuinka suuria parannuksia oot nähny vertikaaliponnistuksessa? Mark Rippetoe puhui, että tuossa ei voisi saada hyvin merkittävää kehitystä treenillä (räjähtävyys synnynnäistä jne.) niin alkoi kiinnostaa. Merkittävä on tosin subjektiivinen käsite, mutta esim. pompun tuplaaminen olisi hänen mukaansa mahdotonta.
 
Sen verran erilaisia me ollaan, etten missään nimessä menis ite tollasia laukomaan. Samaa mieltä kuitenkin oon, että geenit määrää menon.

Jos on syntyjään kova kimmoisuus ja räjähtävyys, on sitä harjoittelulla tietenkin mahdollista kehittää reilustikin. Tuplaaminen kuitenkaan ei varmaan kovin mahdollista just sen lahjakkuuden takia ole. Eli että ponnais 50cm ja sit 10v treenillä metrin. Tiedä häntä.

Lisätyllä voimaharjoittelulla kyllä saa pomppuakin. Tästä tulee mieleen eräs ex-vahvamieskisaaja, kuka donkkas helposti paikaltaan ilman pompputreeniä. 195cm pitkä ja 150kg painoi sillon suurin piirtein. Tulos on kyllä tosi kova noin painavana.

Tuosta sun kysymyksestä samantien tuli mieleen valmennettava, kellä parani mattotestattu ponnari 19cm kesän aikana eli olisko semmonen 3-4kk. Koripalloilija kuitenkin eli ei ekaa kertaa hyppinyt. Sanosin tuota erittäin merkittäväksi kehitykseksi.
 
Mielenkiinnosta kyselen, että mikä on hyvä tapa seurata räjähtävän voiman edistymistä? Toiseksi, nettiä tutkiessa näkee kahta koulukuntaa esimerkiksi penkissä. Toiset laskevat hallitusti alas ja räjähtää takaisin ylös ja toiset vetävät koko liikkeen alas sekä ylös räjähtävästi. Mihin tämä jälkimäinen räjähtävä laskuvaihe perustuu?
 
Tarkin olis tiettyjen rautojen nostonopeuden seuraaminen videon aikajanalta.

Ylidynaaminen suunnanvaihto on keino kehittää räjähtävyyttä. Penkissä se tosin ei niin pelaa, ku kisasuoritus stopataan. Kyykyssä sit vallan toimivaa kyllä. Ihan ylhäältä ei kannata pamauttaa pommilla, vaan vasta viimenen 20cm alhaalla. Tekniikka pysyy parempana ja silti pystytään hyödyntään elastista voimantuottoa.
 
Moro jto! Miten lähestyä reenien ohjelmointia, kun yhtään pidempien sarjojen tekeminen on loukkaantumishistorian yms. takia haasteellista? Haasteellisella tarkoitan sitä, että pystyn kyllä tekemään liikkeet kivutta, mutta jokainen toisto vaatii erittäin kovaa keskittymistä, asettautumista ja kontrollia. Tämä tekee esimerkiksi voimanostoliikkeiden ja lisäpainoleuanvedon sarjojen suorittamisesta todella hankalaa, kun lyhyidenkin sarjojen kesto venyy ja täten aika tangon alla kasvaa tarpeettomasti.

Oon nyt tehnyt jo pitkään sillä tavalla, että oon yrittänyt kerätä volyymia 10 x 1 tai 8 x 2 -tyylisillä systeemeillä ja tehnyt reenit hyvin autoreguloiden. Millaisella ohjelmoinnilla tästä kannattaisi lähteä eteenpäin? Progressiivinen, tavoitteellinen harjoittelu kiinnostaa edelleen, mutta tämä kyvyttömyys sarjojen tekemiseen asettaa haasteita asiaan.
 
Täälläkin olet eniten suosinut 3vko+kevyt rytmiä ja samoin tuntuu kaikkialla tulevan vastaan juurikin tämä rytmi. Itselle tuntu jotenkin henkisesti(?) turhan hektiseltä ja siirryin 4+1 rytmiin ja näin ekan 4vko jälkeen olen oikein tyytyväinen.
Niin missaanko jotain jos tässä pysyn, minkälaiset tieteelliset/käytännön perustelut tuohon 3+1 rytmiin on, kun sitä taidetaan ylivoimaisesti eniten suosia?
 
Täälläkin olet eniten suosinut 3vko+kevyt rytmiä ja samoin tuntuu kaikkialla tulevan vastaan juurikin tämä rytmi. Itselle tuntu jotenkin henkisesti(?) turhan hektiseltä ja siirryin 4+1 rytmiin ja näin ekan 4vko jälkeen olen oikein tyytyväinen.
Niin missaanko jotain jos tässä pysyn, minkälaiset tieteelliset/käytännön perustelut tuohon 3+1 rytmiin on, kun sitä taidetaan ylivoimaisesti eniten suosia?

Ettei perustuisi kuukauden mittaan lähinnä?
 
River: Luulis olevan päinvastoin, että kevyempi kuorma olis helpompaa. Toi kuitenki kuulostaa siltä, että siellä on jotakin nyt hajalla sen verran pahasti, etten näkis tollai kovalla sietämisellä tekemisessä järkee. Eli: mikä siellä on rikki ja onko tutkittu?

Maltsu: 3:1 on mulla suurimmalla osalla käytössä, koska 3 viikkoa suurimmalla osalla tuntuu olevan hyvä määrä kovempia nousujohteisia viikkoja/kiertoja. En perusta noita kuukauden kestoon tms.

Mitään erityistä tieteellistä perustetta 3:1 -rytmille ei ole. Samoin kuin ei myöskään viikon mittaiselle treenikierrollekaan. Ei se viikko ole kuin byrokraattinen aikamitta. Mun valmennettavien kierrot vaihtelee 6-9 päivän sisällä, jos oikein muistan.

Melko isolla osalla ei mennä kolmea viikkoa lineaarisen nousujohteisesti kuitenkaan. Melko yleinen on esim raskas, keskiraskas, raskas, melko kevyt. Tai määräraskas, tehoraskas, määräraskas, melko kevyt. Nää menee AINA yksilön mukaan.
 
Mikä siinä oikein on, että silloin, kun pitäisi ykkös-enkkoja nostella, niin "menee toppahousut jalkaan ja peukku suuhun"? :unsure:
Military press:
20.1 tuli (enkka) 70kgx4 (pikkustopeilla pohjassa) ja
27.1 tuli (enkka) 75kgx2 (pikkustopit pohj), joka oli suht kevyt, vaikka ei ihan "kiskoilla mennytkään".
Tänään ei sitten ollut mitään tekemisen meininkiä hommassa, vaikka yritinkin itseäni psyykata. Nosto meni kyllä mönkään tekniikkavirheen takia, eikä yrityksen puutteesta , mutta lähinnä tuo "rähinähengen" puuttuminen ihmetyttää, näissä 1RM-testipäivissä.
Onko Jto:lla ollut asiakkaita, joilla on vaikeuksia ulosmitata ennätyksiä?
 
Juu on toki. Lähes aina kuitenkin joku aito syy feiluun on ja semmonen pitäs löytääkin. Pystyy sit analysoimaan asiaa paremmin ja välttään ongelmia jatkossa. Sun kohdalla kyseessä ois ollu kolmas enkkatreeni. Jos noi aiemmat oli tiukkoja sarjoja, sitä isommalla todennäköisyydellä voipi ajautua tasanteelle. Joku kevennys välissä ois tehny hyvää ja on edelleen ihan hyvä ottaa. Joka treeni ei voi mennä eteenpäin.
 
Treeniohjelmaan hieman variaatiota hakemassa apuliikkeisiin. Mikä olisi hyvä kyykyn apu, kun nyt olen tehnyt apuna kyykkyä penkiltä stopilta? Samoin leveään alataljaan joku samoja lihaksia kuormittava variaatio, olisiko leveä kulmasoutu tangolla hyvä?
 
Moro jto!

Mikähän mulla on, kun mavessa alkaa välillä pistää yläselkään selkärangan vasemmalle puolelle niin paljon, että ei voi tehä enää? Useimmiten ei ole mitään ongelmaa, mutta tänäänkin taas vaihteeksi alkoi jo lämmittelysarjoissa pistämään eikä voinut yhtään reenata. Kipu on sellainen pistävä ja laitan tähän kuvan, josta näkee mihin sattuu. Ja painot on siis ihan pieniä eli jo 60kg lämmittely alkoi tänään sattumaan (oma maksimi 115). Teen myötäotteella eli ei pitäisi olla epätasapainoa. Onkohan tekniikassa jotain ongelmaa vai mitä oikein tapahtuu?
injury.png
 
Juu on toki. Lähes aina kuitenkin joku aito syy feiluun on ja semmonen pitäs löytääkin. Pystyy sit analysoimaan asiaa paremmin ja välttään ongelmia jatkossa. Sun kohdalla kyseessä ois ollu kolmas enkkatreeni. Jos noi aiemmat oli tiukkoja sarjoja, sitä isommalla todennäköisyydellä voipi ajautua tasanteelle. Joku kevennys välissä ois tehny hyvää ja on edelleen ihan hyvä ottaa. Joka treeni ei voi mennä eteenpäin.
Isoin syy feiluun oli se, että olin aivan liian pystyssä. Ja tanko meni heti otsan jälkeen pään päälle. Yritä siinä nyt sitten pelkillä ojentajilla pusata.
Tuo 75kgx2 oli maanantai ja pe oli 50kgx3x3. La sitten oli enkka yrityspäivä. Näin jäkeen päin ajateltuna olisi varmaan ottaa 77.5kg ainakin "pois kuleksimasta" (sekin olisi ollut ennätys), eikä toteuttaa suunnitelmaa. Toi 77.5kg olisi tullut aivan satavarmasti (siis silloin 75kgx2 jälkeen). Silloin oli oikein kunnon rähinähenki päällä.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom