Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Nojuu, progressio on ollut lähinnä määrässä kuin kuormassa. Treenijaksossa 3x5 > 3x3, 2x5 // 4x4 -> 5x5 (hypridejä mukana 2x2, 2x1...), jne. maks 5kg kuorman korotuksin. Taitaa olla turhan maltillisia 5-6 treeniin / kk.
Kehitystä on tullu 4x40 -> 6x45/4x55, eli ihan hyvin mielestäni tolla tasolla kun ukkokin painaa jo. Lähinnä toimiiko tommonen kontrasti treeni leuanvedossa hyvin vai pitäiskö turvautua perus nopeus hommiin ennemmin?
Kannattaako nopeuskaudella kevennellä pitkään vai lyhyisiin sarjoihin, vai jatkaa toinen treeni täysiä?

Taitaa olla avainsana se, että treenijakso alotetaan matalammalta kevyen jälkeen, niin jää loppukuuksi varaa enemmän puristaa ... vai?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
anve: en käytä. voi ollakin.

ricardo: kyllä ne avutkin tiukkaa treeniä pitää olla, mutta jos sulla on tekniikka hakusessa, sit vähä varaa, et pysyvät nätteinä. pomppua tulee kyllä, jos sun voimatasot nousee kunnolla ja pidät huolen myös niistä pompputreeneistä.

kahvis: kyllä rautaakin pitää liikkua enempi. pelkkä määrän lisääminen ei riitä. toi kehitys kuitenkin ok. kontrastitreenit toimii hyvin joka liikkeessä melki. en pitäs erillistä nopeuskautta, vaan limittäsin sitä maksimi- ja perusvoimakaudelle mukaan. treenijakson aloitus kevennyksen jälkeen riippuu paljon siitä, tuliko kevyellä löysäiltyä liikaa. sekään ei oo fiksua. kyllä sen 3 viikkoa nyt pitäs jaksaa painaa meneen. se nyt ei tietenkään tarkota karmeeta määrää loppuun asti ajettuja sarjoja jne.
 
Asia selvä. Mutta toi mun edellisen viestin idea, eli ottaa väliaikasesti box-kyykkyä 6-8 toiston sarjoja apuliikkeenä normikyykyn jälkeen ei oo mitenkään hölmö idea? ja vaihtaa tilalle sit sjmaven/jullen kun alkaa kyykyt sujumaan ja voimaa tarttumaan hanuriin. Mave päivänä apuna sit etukyykkyä. Onks tos box-kyykys muuten mitään erityistä kun että hanuria kunnolla taakse, ja paineet sisällä/paketti tiukkana vaikka "istutaankin"?

Kiitos että jaksat vastailla. mun pitää jossain välissä taas lykätä sulle muutamakymppi näistä uteluista. näin varmasti tossa kesän kynnyksellä teenkin :)
 
apuliikkeet valitaan aina sen mukaan, että ne nimenomasesti auttaa. pääliikettä tai pomppua, mitä se sitten onkin. mun asiakkaille parhaat pomppukehitykset on saatu suht perusmenon voimatreenillä ilman sen kummempia taikajuttuja. kontrastivoimatreenejä on tehty aika paljon ja tietenkin erilaisia koordinaatio- ja pompputreenejä erikseen. tosin jos sun kyykky nousee esim. 50kg, ei sun kauheesti tarvi pomppia ees, että se kroppa nousee korkeemmalle.
 
jo nyt oot vaikee :)

varmasti oikeassa olet ja näin olen tuon asian itsekin ymmärtänyt. ja noi "perusmenon voimatreenit ilman sen kummempia taikajuttuja" on mullakin käytössä. Lähinnä kaipaisin vain sulta kommenttia siitä, että onko lähtökohtasesti ihan ok korvata hetkeks julle/sjmv box-kyykyllä kun on tarkotuksena siirtyä pn-kyykystä tekemään vn-kyykkyä jossa lantio tekee kunnolla duunia? vai onko tämä vain turhaa hifistelyä ja yleisesti ottaen sitä voimaa saa paremmin hanuriin julle/sjmv apuliikkeenä? kontrastit yms on käytössä, nyt tavotteena saada toi kyykky rullaamaan.
 
juu ei tuu suoria vastauksia ei. kun niitä ei ole. mutta jos nyt vastaan sun kysymykseen: on. en kuitenkaan korvais, vaan käyttäsin ohella. jos sulla on maastaveto käytössä jo, sillon se julle/sjmv ei oo niin dramaattisen tarpeen. noita kannattaa tehdä myös yhdellä kädellä ja/tai jalalla.
 
hei jto,
olisi hieman moniosainen kysymys aiheesta maastavedon lähdön kehittäminen liikkeillä: etukyykky boxilta & maastaveto pienellä korokkeella seisoen

1. muistelisin että olet kirjoittanut että korokkeella seisoen maastavedettäessä polvien tulis mennä kauemmas tangon yli, eli onko tässä tarkoitus rasittaa etureisiä lähdössä enemmän?

2. onko tuossa etukyykyssä boxille tarkoitus kopioida maastavedon alkuasentoa mahdollisimman paljon. vai vetää sekin tommoiseksi jotain korostavaksi "ylivariaatioksi" eli ollaan vähän alempana kuin maven alkuasennossa ja polvet vähän enempi eteen vieden. eikös tämäkin mene enempi etureisille.

3. onko tämän tarkoitus olla vain rajatulla liikelaajuudella perusvoimaa luova liike vai siirtyykö hyvin samanlaisten polvikulmien ansiosta myös tuo boxilta lähtö maastairrotukseen, eli ei vain perusvoima apu

4. vai voiko takareidet jummata irrotusta niin että ne tekee hommansa lantion ojennuksessa kuitenki. eli onko myös (jotain käyttökelpoista kahden edellä mainitun liikkeen tapaista lajinomaista liikettä maven lähtöön takareisille?)
:D
 
Jos jto kehtaat edes lauseella vastata:

Teen salilla nykyään 3 kertaa viikossa treenin:
kyykky 3 X 5
penkki tai pystypunnerrus tangolla 3 X 5
maastaveto 1 X 5
+ dippiä, leukoja ja vatsoja fiiliksen mukaan.

Lisäksi kaksi kertaa viikossa seinäkiipeilyä, niin kauan kuin käsissä riittää voimaa jonkinlaiseen suorittamiseen.

Sitten varsinainen kysymys. Tykkään käydä uimassa kerran viikossa noin 2 km (noin tunnin homma) sekä lenkkeilemässä ehkä 3-5 kertaa viikossa (6 km kevyeen tahtiin). Onko tällainen treenaaminen pitemmän päälle liian raskasta? Uinnista ja lenkkeilystä voin vähentää treenikertoja.

Tähän asti olen jaksanut tällä tavalla ihan OK, mutta en toisaalta tiedä ehdinkö palautua riittävästi. Minkälaisia oireita alkaa ilmenemään jos palautuminen ei ehdi tapahtumaan? Olen ihan aloittelija enkä osaa kuunnella kehoa. Tavoitteena kehittää yleiskuntoa ilman rasvan kerryttämistä.

Kiitokset.
 
Peruskausi käynnistymässä aika pitkän jakson jälkeen jossa toistot ovat liikkuneet 6-12 paikkeilla pääliikkeissä.. Muu tuntuu kulkevan hyvin, mutta penkissä tulee raja vastaan noston viimeisessä kolmanneksessa selvästi ennen kuin rinnasta loppuu voima. Penkin apupäivänä (2 lepopäivän jälkeen penkkitreenistä) ajattelin ottaa lankkupenkkiä kapealla otteella/Lattiapenkkiä ja mahdollisesti loppuojennusta. Meneekö oikein jos teen ensin Lattiapenkin/Lankkupenkin ja sen jälkeen loppuojennusta pari sarjaa ? Työsarjoja tulee 2-5 ekassa liikkeessä, miten toistot ja sarjat loppuojennuksessa sen jälkeen ?
 
Penkkiä tehdessä, lasketaanko tanko siten, että se hipaisee (eli koskee rintaan, muttei "uppoa) vai onko parempi antaa sen hieman painua rintaan?
 
jarrutusraita: 1. ja 2. jep. etureisien apuliikkeitä kummatkin, mutta vetosovelluksella. 3. kyllä siinä voi käytellä isojakin romuja, toistot 1-6. 4. vedon jumittelu tai kyykyn stoppailu voi johtua monesta seikasta ja näkemättä on aika hankalaa sanoa, onko se heikkous sitten viimekädessä kiinni etu- vai takareisistä, pakaroista, painopisteesta jne. joka tapauksessa veto vaatii noiden kaikkien voimaa.

valmari: köysittelyä vai boulderia? tollanen tehonmäärittely ei paljoa kerro, muttei myöskään oo se paras tapa kehittyä siinäkään lajissa. jos pidät säännöllisesti selkeesti kevyemmin viikon vaikka, tasotat sitä ylitreenaamisvaaraa. pikkusen voi aina jaksottain ylitreenaillakin. jos sua alkaa tympiä salille yms. meno ja ei kauheesti sänkyhommatkaan kiinnosta, alkaa oleen suht selkeitä merkkejä ylirasituksesta. mutta kuten sanottua, ei se parista päivästä oo kiinni ja ennen kevennysjaksoa tollasia fiiliksiä hieman tuliskin ilmetä. tossa sun treeenissä kyl käyttäsin paljon laajempaa toistoaluetta. varsinkin, jos oot aloittelija.

höntti: penkkipäivänäkin kannattaa apuja tehdä esim. kapeemmilla otteilla ja vaikka vinopenkissä myös. yksiselitteistä parasta apua penkille ei ole, mutta tolla sun tokan päivän combolla on ok lähtee liikkeelle. voipi kyllä olla sen verran rankkaa sille ojentajapuolelle, ettei ihme, jos se penkkipäivänä ei ihan kulje. mikä sen penkin voimataso nyt on?

puntti-pena: tavoitteena mikä? saahan se siihen upota, kunhan ei läpi mene.
 
puntti-pena: tavoitteena mikä? saahan se siihen upota, kunhan ei läpi mene.
Tavoitteena saada voimaa ja lihasta :) eli ennen oon tehny sillai et se selvästi koskee rintaa, mutta eilen eräs entinen (syy miksi kysyn vielä täältä) voimannostaja sanoi, että anna painua hieman enemmän rintaan. Eli nyt tunsin sen tangon paremmin rintalihaksissa ja -lastassa... Tarkkaa on, tajuaako kukaan mitä koitan selittää? :D
 
liikelaajuus toki kasvaa ja sitten siitä rintakehästä saa hieman ponne-efektiä nostaessa. treenatessa kuitenkin voi käytellä monenlaisiakin lähestymistapoja. ääripäinä leijupenkit, missä ei tanko kosketa rintaa lainkaan, mutta tehdään staattinen pito ja sitten toisessa päässä ylidynaamiset nostot.
 
Kiitos vastauksesta jto!

Tuo seinäkiipeily on harrastuksena vasta alkutaipaleella enkä pyri mitenkään optimoimaan kehoa sitä varten. Enemmänkin haen tällä hetkellä yleiskuntoa hieman joka alueella, enkä keskity erityisemmin mihinkään yksittäiseen lajiin. Tavoitteena vain alhainen rasvaprosentti ja hyvä peruskunto.

Olisikko salilla mielestäsi aloittelijalle parempi tällainen jako? Olen tehnyt tuota 3 X 5 joitain kuukausia.
kyykky 3 X 10
penkki tai pystypunnerrus tangolla 3 X 10
maastaveto ? X ? --> miten kannattaisi tehdä? Ilmeisesti maastavetoa ei tulisi tehdä hirveitä toistomääriä?
+ taas samat leuat, dipit ja vatsa tuntemuksen mukaan.

Alan pitämään tarvittaessa noita kevennettyjä viikkoja, varmaan kerran 4-5 viikon välein. Kiitokset neuvoista.
 
Kiitos vastauksesta jto!

Tuo seinäkiipeily on harrastuksena vasta alkutaipaleella enkä pyri mitenkään optimoimaan kehoa sitä varten. Enemmänkin haen tällä hetkellä yleiskuntoa hieman joka alueella, enkä keskity erityisemmin mihinkään yksittäiseen lajiin. Tavoitteena vain alhainen rasvaprosentti ja hyvä peruskunto.

Olisikko salilla mielestäsi aloittelijalle parempi tällainen jako? Olen tehnyt tuota 3 X 5 joitain kuukausia.
kyykky 3 X 10
penkki tai pystypunnerrus tangolla 3 X 10
maastaveto ? X ? --> miten kannattaisi tehdä? Ilmeisesti maastavetoa ei tulisi tehdä hirveitä toistomääriä?
+ taas samat leuat, dipit ja vatsa tuntemuksen mukaan.

Alan pitämään tarvittaessa noita kevennettyjä viikkoja, varmaan kerran 4-5 viikon välein. Kiitokset neuvoista.

Laajemmalla toistovälillä jto varmasti tarkoitti että toistot vaihtelee 3-10 toiston välillä. kehitys jatkuu pidempään kun vaihtelee toistojen sarjojen ja kilojen määrää reenistä toiseen nousujohteisesti.
 
valmari: varsinkin aloittelija hyötyy huomattavasti bodailusta myös eli pidempää settiä sekaan. jos olettas treenin koostuvan neljästä lihaksryhmästä ja toistuvan kolme kertaa viikossa, niitä liikkeitäkin kannattas vaihdella ihan ehdottomasti. esim.
1. kyykky, kapea penkki, vastaleuat, suorat vatsat
2. veto, pystypunnerrus, myötäleuat, kiertovatsat
3. penkki, etukyykky, kulmasoutu, staattiset vatsat
toistoalue 2kk 7-10, vedossa 5-8, vatsoissa 15-20. sitten toiset 2kk 3-6 kaikissa, paitsi masussa 8-12. satunnaiset ykköset on sulle tässä vaiheessa uraa ärsykevaihteluja ja niitä voi ottaa ennen työsarjoja tyyliin 1-2 krt/kk. joka neljäs viikko kevyemmin ja siinä sulle on paketti kasassa.
 
Terve! Olen lisännyt pikavoimaharjoittelua saliohjelmaan tässä kevään korvalla, mutta vajavaisen tietämykseni vuoksi en oikein ymmärrä, mitkä liikkeet soveltuvat pikavoimatreeniin. Penkki nyt on aika selkeä ja kyykky, mutta mitä muuta? Miten esim. takareisille ja kinkuille saisi kunnon pikavoimatreenin?
 
miksi haluat nopeusvoimaa? suomalaisessa termistössä nopeusvoima eritellään räjähtäväksi voimaksi ja pikavoimaksi. eka tehdään asyklisesti toisto kerrallaan ja toinen syklisesti toistot putkeen pumppaillen.
 
höntti: penkkipäivänäkin kannattaa apuja tehdä esim. kapeemmilla otteilla ja vaikka vinopenkissä myös. yksiselitteistä parasta apua penkille ei ole, mutta tolla sun tokan päivän combolla on ok lähtee liikkeelle. voipi kyllä olla sen verran rankkaa sille ojentajapuolelle, ettei ihme, jos se penkkipäivänä ei ihan kulje. mikä sen penkin voimataso nyt on?

Näin "bodykauden" jälkeen se on siinä 120 paikkeilla 1 RM.. Penkkipäivänä oon tehny VP KP penkin päälle apuliikkeenä. Loppuojennuksessa ei varmaan kannata hirveesti 5+ toiston sarjoja tehdä vaan pysytellä sielä lyhyemmissä ?
 
voi ne pysyy siellä perusvoimatasolla eli kasiinkin asti, mutta älä kauheesti lastaa noihin rautaa heti. vaihteleu myös noita loppuojennuksen korkeuksia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom