Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Tarkoitatko, että kyykyn liikerata on koko ajan samanlainen ja siten hermosto oppii siihen kun taas mummoa kantaessa (varsinkin jos se vastustelee) liike elää? Millä tavalla tästä "elämisestä" sitten on hyötyä, mitä ominaisuuksia se kehittää? Korostan vielä, että tarkoitukseni ei ole inttää mitään vaan ihan puhtaasta mielenkiinnosta asiaan kyselen. Tätä asiaa en nimittäin ihan ole sisäistänyt, vaikka käytännössä pystyn soveltamaan.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
lähinnä puhutaan sen koordinaationkin lisäämisestä ja voiman sovellettavuudesta. toki salitreenillä pärjää hyvin pitkälle, mutta jos halutaan olla "yleisesti vahvoja", pitää kyllä tehdä kaikkee muutakin. voimamieskisojen alkutaipaleellaki voittajat pärjäs käytännössä pelkillä kovilla salituloksilla. nykyään lajiharjoittelu on itsestäänselvyys.
 
Karkeasti varmaan voidaan myös ajatella, että koordinaatio tekee aina voimankäytöstä taloudellisempaa?
Ts. Sillon on "tekniikkaa" käyttää voimaa ja se kohdistuu ja ajoittuu oikein.

Esimerkkinä: koitappa hakata naula lautaan sillä väärällä kädellä, joka on motorisesti heikompi :D
Painissa ja käsilläseisonnassa vaikuttaa sitten taas jo tasapaino enemmän muiden lisäksi.
 
aikalailla noin. koordinaatio on siis hermoston puuhaa ja tarkottaa myös lihasten kykyy tehdä oikeeaikasesti duunia oikeeseen suuntaan. se ei siis oo mikään satujumppatermi, jota pitäs jotenkin väheksyä treeneissä. se on käytännössä ensiarvoista. mitä monimutkasempi liikerata sitä haastavampaa. vrt. salilla esim. keskitetty hauiskääntö -> tempaus yhdellä kädellä ja jalalla.
 
Mainitsit tuossa että lajiharjoittelu on voimamieshommissa nykyään itsestäänselvyys, niin kuin varmasti onkin. Mutta tässä keskustelussa ei ole kysymys voimamieskisoista joissa on tietyt ennaltamäärätyt lajit.

Sanotaanpa näin: kolmen vuoden päästä on kisat, jotka tulee sisältämään hirmuisen määrän erilaisia suorituksia, jossa kysytään ruista ranteessa. Joukossa on kaikkea saliliikkeistä voimamiesliikkeisiin, kehonpainojutuista kahvakuuliin, metsätöistä muuttokuormiin ja kiipeilystä painiin, sekaan vielä vaikkapa kahjot ninjat -tyylistä settiä, mutta mitään tarkkoja tietoja ei anneta etukäteen, joten tietyn suorituksen tekniikkaa on turha opetella. Nyt sitten urheilutaustaton kaveri haluaa pärjätä kisoissa. Mitä laittaisit treenin pääsisällöiksi ja miksi?

P.S. Semmoinen kutina, että vihdoin sain tuohon ylläolevaan tekstiin kiteytettyä aika hyvin tän kyselyni pointin :)
 
jos kyseessä on kuitenkin voimapohjanen touhu, eikä esim. 10km juoksuakin lajina, kannattaa kyllä treenailla salilla perusvoimajuttuja monipuolisilla moninivelliikkeillä. lisäksi sitten treenejä somistamaan paljon voimailua kaikenlaisilla mielikuvituksellisilla oman kehon tms. treeneillä. eli tää vaatis urheilijalta hyvää mielikuvitusta ja halua mennä rypemään muuallekki ku salille.
 
jos kyseessä on kuitenkin voimapohjanen touhu, eikä esim. 10km juoksuakin lajina, kannattaa kyllä treenailla salilla perusvoimajuttuja monipuolisilla moninivelliikkeillä. lisäksi sitten treenejä somistamaan paljon voimailua kaikenlaisilla mielikuvituksellisilla oman kehon tms. treeneillä. eli tää vaatis urheilijalta hyvää mielikuvitusta ja halua mennä rypemään muuallekki ku salille.

Näin ajattelinkin, mutta vielä se tärkeämpi kysymys eli MIKSI; mitä noilla salin ulkopuolisilla rypemisillä saavutetaan? Koordinaatiota, joo, mutta millä tavalla ja mihin se vaikuttaa?
 
Kysellääs taas tyhmiä. Eiku tyhymiä. Elikkäs olen tehnyt viimeaikoina lähinnä penkkiä, kyykkyä ja leuanvetoa vastaotteella+jotain pikkunitkutuksia. Ongelmana on, että vasemman puolen sisäkiertäjät alkaa oireilemaan tuosta leuanvedosta. Penkkiohjelmakin(smolov) on jo sinällään suht rasittava kiertäjille ja oma paino on päälle 110, joten tuo leuanveto siihen päälle tuntuu olevan liikaa. Onko tuohon nyt sun mielestä jotain tehtävissä? Mieli tekis kuitenkin vetää leukoja.
 
vurki: koordinaatio eli lajitaitavuus. se, että kroppa osaa nostaa ja tehdä raskaita asioita mahdollisimman taloudellisesti ja rikkomatta itteensä. lisäksi monipuolisemmalla treenillä ehkäistään yksipuolisuutta (obviously) ja vamma-alttius vähenee. toki se myös toista kautta kasvaa, kun mukaan tulee vaativampaa liikkumista, mutta ei sitä nyt heti sinne hankalimpiin hypätäkään.

oranki: tyhymät on maharottoman tärkeetä :) tee uloskiertoja tasapainottaan. eli normi kiertäjäkalvosintreeniä.
 
vurki: koordinaatio eli lajitaitavuus. se, että kroppa osaa nostaa ja tehdä raskaita asioita mahdollisimman taloudellisesti ja rikkomatta itteensä. lisäksi monipuolisemmalla treenillä ehkäistään yksipuolisuutta (obviously) ja vamma-alttius vähenee. toki se myös toista kautta kasvaa, kun mukaan tulee vaativampaa liikkumista, mutta ei sitä nyt heti sinne hankalimpiin hypätäkään.

oranki: tyhymät on maharottoman tärkeetä :) tee uloskiertoja tasapainottaan. eli normi kiertäjäkalvosintreeniä.

Juu teen kyllä viimeksi tänään. Sisäkiertäjiä taas ei kestänyt tehdä ollenkaan kun aiheutti säteilykipua tohon olkavarren sisäpinnalle.
 
Kiertäjäkalvosimista vielä tämmönen kysymys että miten niitä voi treenata monipuolisesti, jotenkin tuntuu siltä että aina joutuu sahaamaan samalla painolla hirveän pitkään vaikka käsipainoja on 2.5 kilon välein. Se harppaus sinne seuraavaan painoon tuntuu aina hirveän isolta ja kiertäjäkalvosimia treenatessa on todella vaikea ainakin itsellä lähteä tekemään "kovempia" sarjoja, koska samantien kun tulee seinä vastaan niin tunne on lähinnä se että joku repisi kättä irti.
 
kiertäjäkalvosintreenin ei tarvi olla ees kauheen progressiivista. pääasia et sitä tekee ja toistot on rauhallisia. oon ite tehnyt nättejä kuubalaisia kääntöjä 15x45 kg tangolla, mutta käytännössä isoillekin pojille riittää 10kg käsipainot joka ulkokiertoon. jos toistoalue kuitenkin on 10-20, kyllä se nyt aika hyvin antaa mahiksia etenemiseenkin. sisäkiertäjätreeniä ei käytännössä juuri tarvita.
 
oranki: finito joo, mutta treeniä se on sekin. eikä niitä tartte tappiin asti teherä. kuubalaisessa pitää suorituksen olla ehdottoman priimaa. ei mitään joustoja missään. sillä saa helpolla ittensä rikki.

kirssi: kauheen pitkä postaus. en kyl lue tollasia läpi, sori. muutama lyhyt kysymys, kiitos. jos haluat näppärän neljän treenin jaon, tee modattua 2-jakoista:
1. penkki, yläselkä, hartiat, kiertäjäkalvosin
2. kyykky, vedon avut, keskivartalo
3. kapee penkki, yläselkä, hartiat, kiertäjäkalvosin
4. veto, kyykyn avut, keskivartalo

vurki: se on edelleen se koordinaatio. jos kroppa osaa tehdä monenlaisia raskaita juttuja, se on helpommin siirrettävissä kaikenlaisiin muihinkin uusiin raskaisiin tekemisiin kuin jos tekis pelkästään suht suppeaa punttiliikevalikoimaa. kokeile ite punnertaa tangolla tai tukilla. täysin eri laji. sama esim. maastaveto ja kiven nosto, kyykky ja kyykky mummo sylissä jne.

lihaskudos kasvaa salitreenillä joo, mutta ns. toiminnallisesti tehokkaampaa siitä tulee, kun kroppa oppii niitä liikeratoja. eli kasvatettu lihas ei samantien osaa mitään, ellei sitä osata ohjata oikeisiin suuntiin, oikeessa järjestyksessä jne.

edelleen: jos salitreeni pelkästään riittäis, voimamiehet, kuulantyöntäjät yms yms. voimapohjasten lajien urheilijat ei treenais lajia lainkaan, vaan pelkästään peruspunttia.
 
Eikö kiertäjäkalvosintreeniin riitä huomattavasti pienemmätkin painot kuin 10kg kässärit vaikka aika "iso poika" olisikin? Itse treenaan ulkokiertoja max 5kg käsipainoilla ja tuokin tuntuu isolta, suurin osa treeneistä 3kg käsipainolla ja pitkää sarjaa
 
joo ei niissä juuri isoja romuja tarvita, mutta lainkaan ei oo haitaksi saada niihinkin kunnolla voimaa. monissa lajeissa kuitenki toi kk-puoli kuormittuu aika paljon. semmonen rauta on ihan ok, missä menee 15 toistoo nätisti. 10-20 toiston alue on aika hyvä. kuntoutukseen pidemmätkin.
 
Heh, tämän ketjun pelkkä lukeminenkin on hyödyllistä. Tuli tuo kuubalainen bongattua ja se lähtee kyllä kokeiluun nyt kun olkapään kanssa on ollut ongelmia ja noita kiertäjäkalvosimia pitää alkaa treenaamaan enemmän. :thumbs:
 
hyvä päätös :) mulla on asiakkaita huomattavan laajasti eri lajeista ja kaikilla on ohjelmissa kiertäjäkalvosintreenejä. se on kuitenkin ihmisen liikkuvin nivel ja jotain kestävyysjuoksua lukuunottamatta käytössä monissa lajeissa. vamman tapahtuessa lepopaussit on usein sietämättömän pitkiä. siks ne kantsii pitää kunnossa. 3 uloskiertoliikettä on hyvä määrä. esim. http://familydoctor.org/familydocto...ness/injury-rehab/rotator-cuff-exercises.html

noista 1 on seisten tehtynä se kuubalainen. liikerata oman liikkuvuuden mukaan niin laaja ku voi. rauhallinen liike, ei nytkyjä lainkaan. kaikki noista voidaan tehdä kummarilla tai vaikka vaan toisen käden vastuksella, niinku ite usein teen. sillon, ku tuntuu suht raskaalta siellä 10-15 toiston paikkeilla, rasitus on aika hyvällä tasolla.
 
Eli siis, ymmärsinkö oikein että kiertäjäkalvosintreeni kannattaa tehdä esim. muun treenin jälkeen (eikä esim. "lämmittelynä" ennen vaikka penkkiä)? Jos ohjelmana on vaikka SS niin voiko tuon tehdä tyyliin aina "A-treenin" jälkeen?
 
ei missän nimessä tiukempana treeninä ennen penkkiä yms. et sä keskikroppaakaan treenaa ennen kyykkyä jne. lämppä on ihan eri asia ku treeni.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom