Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Tossahan on 5 kilon nousut? Ja ei noin suoraviivainen progressio kovin pitkälle kanna jos voimaa aiot hankkia..
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tossahan on 5 kilon nousut? Ja ei noin suoraviivainen progressio kovin pitkälle kanna jos voimaa aiot hankkia..

Mikäs sitten olisi hyvä progressio? Tuo nyt on toiminut tuohon 80 kiloon asti varsin hyvin mutta nyt tyssäsi. Ja voimaa on tarkoitus hankkia.

E. Sanotaan nyt vielä että olen dieetillä, joten voiman hankkiminen on tietenkin hieman hankalampaa.
 
Kyselin aiemmin keventelyä tohon ryssäpenkkiin ja noudatin ohjeitas ja eilen kävin ottamassa ulos maksimit niin +7.5kg tuli tulokseen ja kroppa tuntui jotenkin paremmalta maksimipäivänä vrt aikaisempiin kertoihin, ei ollut ihan niin piipussa. Yleensä on tullu se 5kg eli kaipa tuo nopeuspäivien kevennys oli ihan toimiva vinkki omalle kohdalle. Kiitokset siis. Tulee jatkossakin tehtyä tuolla modauksella tuo loppupää. Sitte terdelle .. :)
 
Mikäs sitten olisi hyvä progressio? Tuo nyt on toiminut tuohon 80 kiloon asti varsin hyvin mutta nyt tyssäsi. Ja voimaa on tarkoitus hankkia.

E. Sanotaan nyt vielä että olen dieetillä, joten voiman hankkiminen on tietenkin hieman hankalampaa.

Korotuksien kannattais olla pienempiä tai sitten lähdet pienemmästä painosta liikkeelle ettei tollein tyssäis. Etenkin dieetillä.
 
Korotuksien kannattais olla pienempiä tai sitten lähdet pienemmästä painosta liikkeelle ettei tollein tyssäis. Etenkin dieetillä.

Eikö tuo 2,5kg lisää kolmessa/neljässä viikossa ole tarpeeksi pieni? Ota huomioon että progressio menee näin:

Vko 1. 4x5x67.5kg
Vko 2. 4x5x72.5kg
Vko 3. 4x5x77.5kg
Sitten pudotus ja alusta

Vko 1. 4x5x70kg
Vko 2. 4x5x75kg
Vko 3. 4x5x80kg
Pudotus ja alusta

Vko 1. 4x5x72,5kg
Vko 2. 4x5x77,5kg
Vko 3. 4x5x82,5kg
Pudotus ja alusta

Vko 1. 4x5x75kg
Vko 2. 4x5x80kg
Vko 3. 4x5x85kg

Eiköhän tuossa ollut tarpeeksi esimerkkiä. Alunperin tuota pitäisi tehdä 4 viikon kierrolla, mutta kun painot ovat suht pienet vielä, niin pudotin sen tuohon kolmeen. Vai onko nyt se raja, että pitää alkaa tekemään sillä neljän viikon kierrolla, eli lisää tuohon yhden viikon lisää? Tuossa siis jokaisella kierrolla painot nousevat sen 2,5kg, ei enempää, ja kysymys kuului, että mitä tehdä jos progressio tyssää? Aloittaa alusta vai koittaa samalla painolla ensikerralla uudestaan.
 
Uskallan jo jto:n puolesta sanoa että lopetat ton saman numeromantran (4x5) hokemisen ja teet välissä muutakin, että saat tarpeeksi ärsykevaihtelua. Vilkase vaikka tuo 3x4->6x6 -ketju. Luulisi että kävisi jo aika puuduttavaksikin aina tuommoisen tekeminen. :)
 
Uskallan jo jto:n puolesta sanoa että lopetat ton saman numeromantran (4x5) hokemisen ja teet välissä muutakin, että saat tarpeeksi ärsykevaihtelua. Vilkase vaikka tuo 3x4->6x6 -ketju. Luulisi että kävisi jo aika puuduttavaksikin aina tuommoisen tekeminen. :)

Puuduttavaksi se varmasti käy jossain välissä, uskon sen... Pitää tsekkailla tuo ketju jos sillä saisi lisää puhtia tuohon treeniin, kiitoksia!
 
no kuitataan nyt toi slarton kommentti oikeeksi. ihan liikaa samoilla sarjoilla ja toistoilla. sun toistovolyymi pysyy 20:ssä, mutta kilot pikkusen vaan nousee. tää ei vaan riitä monille pitkäaikaseen kehitykseen. kato sitten siitä 3*4 -> 6*6:stakin se varsinainen idea, mikä siihen alotuspostin loppuun on lisätty. sitä alotuspostauksen progressiota en käyttäsi. se ei oo ton systeemin pohjimmainen ajatus.
 
on sil väliä voimailijalle kyl. erilainen painopiste ja rasitus sitäkin kautta. kyykylle julle on lähtökohtasesti parempi apu jo senkin takia, et tanko on hartioilla.
 
Mulla ongelmana penkissä loppuojennus eli ojentajiin tarvittaisiin voimaa. Mites mun kannattaisi treenata niitä kun:
-dippiä ei pysty enää tekemään kolmen olkapää leikkauksen jälkeen
-smithissä ei ole lukituksia (osatoistoja ei pysty mielestäni järkevästi tekemään?)
-treenaan yksin ja välillä "outoihin" aikoihin, jolloin avunpyyntö liikkeisiin on out, koska salilla ei välttämättä ole ketään.

Nyt tehnyt kapeeta penkkiä 3x6-8, lattiapenkkiä 3x6-8 ja päälle ranskalaisia pään yli taljassa köydellä 3x12-15. Mites tuota voisi parantaa?
 
Mikä on mummonkannon funktio yleisvoimailijan treeniohjelmassa? Muistan sellaisenkin sutkautuksesi, että jostain lekoista yms. puhuttaessa sanoit niissä usein piilevän voiman siemenen. Eli mikä tällaisessa vähemmän ortodoksisessa treenissä, jota hipit nimittänevät funktionaaliseksi treeniksi, on hyvää yleisen (= ei liikeratariippuvaisen) voiman kannalta? En siis missään nimessä kiistä asiaa, kiinnostaa vain asian selitys. Loogisimmalta tuon yleisvoiman kannalta kun tuntuu olevan bodaus, kunhan ei jäädä RHP-linjalle.
 
lauri1262: penkit eri leveyksillä on aika hyviä, mutta kyl sinne loppuojennukselle ois hyvä apuja saada. lankkuja voi käyttää itekseenkin, sekä erilaisia pinna- ja boksipenkkejä.

vurki: heh, meni hieman ohi. lekoista puhuttaessa? kyl mummoja on aina hyvä kantaa ja pitää kädestä!
 
:D ja niin kauan tuotakin muotoilin. Eli, mitä tavoitetta voi palvella salitreenin täydentäminen tai ajoittain korvaaminen voimamiestyyppisillä lajeilla, kuten joku lekalla huitominen, mummon nostaminen vintille, metsätyöt (kuten legendaarisessa tarinassasi mavettajasta) MIKÄLI näitä "voimamieslajeja" ei itsessään pyrita kehittämään? Mitä lisarvoa nämä tuovat treeniin, jos treenissä on jo saliliikkeitä kaikille lihasryhmille? Mitä tällä treenillä saavutetaan, mitä salitreenillä ei välttämättä yhtä hyvin saada? Omia teorioita on pari mutta antaa tulla tietäjän näppikseltä.
 
Kun nyt täällä voimamiesjutuista puhutaan niin mitä mieltä olet farmarikävelystä voimanostotyyppisen treenin lisänä? Himottais kokeilla, mutta en ole varma miten pitkiä kävelyjä kannattaa tehdä. 58kg taitaa olla isoimmat käsipainot mitä löytyy salilta ja tilaa yhteen suuntaan on rajallisesti, joten käännöksiä joutuis tekemään. Oletan, että tosta menee ekoilla kerroilla ihan helvetilliseen jumiin paikat? :D
 
vurki: selvis paremmin :) ei se kroppa tiedä, mitä se nostaa. senpäs takia raskas työ tai voimamieheily tai runsaan mummon auttelu on hyvää treeniä sekin. yleinen voimataso siis kasvaa. jos kuitenkin on tarkotus kehittyy nimenomasesti jossakin lajissa, se tietenkin kehittyy parhaiten sitä itteensä treenailemalla. toisaalta sitten taas vaihtelu virkistää ja voi olla oikeinkin hyvää poisteleen tasanteita. eli vaikka salilla himputtasit treeniä joka sormen koukistajalle erikseen, on aika eri asia, kun kroppa toimii isona kokonaisuutena ja koordinoidusti. sen takia isot moninivelliikkeet on yleensä aina parempia voimatreeniin ku se keskitetty hauiskääntö...

oranki: onhan se hyvää keskikropan jäkittelyä ja vaihteluna vallan hyvää treeniä peruskaudella. voimaa hankittaessa ei matkojen kannata liika pitkiä kyllä olla. minuutti ihan maksimissaan. mieluummin lähempänä puolta minsaa per sarja. köyttä ja kahva ja levypainoja....siinä sulle lisää salkkuja. ei yhestä kahesta kerrasta kukaan itteensä jumiin saa. ihan liian paljo väärinkäytetty sana. hyvät domsit kyl voi tulla.
 
[mod]Siirretty toisesta ketjusta[/mod]

Mulla on jaoteltu niin, että 1: Mave + selkä, 2: Penkki + olkapäät, 3: Kyykky + jalat.
Selkäpäivinä tulee yleensä tehtyä lisäksi ojentajat. Joka treenin päätteeksi vatsat (voimapyörää ja erilaisia rutistusliikkeitä; mitään "pitkiä liikkeitä" kuten situppeja en voi tehdä yliliikkuvan lantion/lonkan vuoksi). Hauis- ja forkkujuttuja olen tehnyt jonakin noista päivistä, vähän fiiliksestä riippuu mille päivälle ne ajoittuvat.
En ole käynyt salilla kuin vasta kolmisen kuukautta ja sohvaperunatasolta aloitin, joten ihan taipaleen alussa olen vasta. Aluksi kävin kerran viikossa treenaten koko kropan kevyesti, sitten aloin käydä kahdesti viikossa jaolla yläkroppa/alakroppa, sitten tavaksi vakiintui tämä kolmejakoinen systeemi, treenipäivien ollessa yleensä maanantai, keskiviikko ja torstai. Juoksemassa ja/tai kävelemässä käyn kerran tai kahdesti viikossa.
Nyt on alkanut tuntua, että taas kaipaan lisää treeniä ja totesin, että ainakin joillakin viikoilla (fiiliksen ja ehtimisen mukaan) voisi ottaa neljännen salitreenin mukaan kuvioihin. Olisiko hyvä ottaa tästä neljännestä päivästä se olkapää/hauis/forkkupäivä?
Tai sitten: Olen aika vahvasti myös "eri paria". Oikeat käsi ja jalka ovat huomattavasti vasempia vahvemmat. Tähän ratkaisuksi olen pyrkinyt tekemään mahdollisimman paljon yhden käden/jalan liikkeitä niin, että aloitan aina sillä heikommalla puolella ja teen vahvemmalla puolella sitten ainoastaan sen määrän, mitä tein heikommalla puolella. Olisiko sittenkin parempi ratkaisu ainakin näin aluksi "pyhittää" tämä mahdollinen neljäs treenipäivä näille heikommille raajoille? Eli että kävisin tekemässä pienen pienillä painoilla piiitkiä, puhtaita sarjoja vasemmalla jalalla ja -kädellä? Tämä siksi, että tavallaan juuri näinhän ero on syntynytkin; oikeakätisenä teen paljon enemmän asioita oikealla kädellä ja näemmä myös siis oikealla jalalla. Olisiko ideaa antaa tällaista pientä, kevyttä extratoimintaa heikommalle puolelle salitreenin muodossa? Siis tarkoitan nyt oikeasti jotain 1kg käsipainoa ja jalallekin enemmän nk. jumppaliikkeitä kehon omalla painolla? Vahvuus- ja kokoeron tasoittuessa tällaisen treenin voisi varmaan lopettaa ja keksiä neljännelle päivälle jotain muuta? Entä kauanko tällaisen eron tasaamiseen (voimataso + lihasmassa) menee aikaa; jokunen kuukausiko vai puhutaanko usean vuoden projektista? Tai onko jotain muita ehdotuksia symmetrian ja tasapainon saavuttamiseksi? Ero haittaa esim. kyykkäystä ja penkkausta aika paljon, tehden liikkeistä kiertäviä, kun vahvempi puoli pyrkii dominoimaan. Tästä syystä päädyin yhden raajan liikkeisiin, etten vahvistaisi entuudestaan vahvaa puolta aina vain enemmän suhteessa heikkoon. Tästä syystä siirryin tekemään myös esim. jalkojen koukistus- ja ojennuskonetta vain yhdellä jalalla kerrallaan. Vasen puoli on niin heikko, että painopakasta saa ottaa tapin kokonaan pois, että liikkeen saa puhtaasti tehtyä...
Pahoittelut, kun osa kysymyksestä kuuluu selvästi johonkin muuhun ketjuun, mutta taustoja kertomatta on vaikea kysyä millaista ohjelmaa suosittelisitte tällaiselle tapaukselle.
Voimanosto siis kiinnostaa pidemmällä tähtäimellä, kuten varmaan treenilajivalikoimasta pystyi päättelemäänkin.

Lähdetäänpäs ihan alusta liikkeelle, ohjelma jaetaan lihasryhmiin ei liikkeisiin, tuossa on nyt vähän kaikkea sekaisin. Eli sulla toi jako menisi siis järkevästi 1.selkä/hauis 2.Rinta/Olkapäät/Ojentajat 3. Jalat.
Olisi mukava nähdä miltä se ohjelma muuten näyttää, että onko siinä järkeä vai ei.
Niin ja kolmijakoisella ei sen kierron tarvi olla mitenkään sidottu viikkoon, vaan voit tehdä esim. 2on 1off systeemillä, eli kierto lähtee aina vaan alusta...
Kiitos vastauksesta. Kierron ei toki tarvitse olla viikkoon sidottu, mutta siten se minulla asettuu luontevammin. Pyrin saamaan salitreenit pois viikonlopuilta ja samalla todettakoon, etten tapaa salillani voimanostajia neuvoineen, esimerkkeineen ja ohjelmineen, koska treenini ajoittuvat vuorokauden hiljaisempiin hetkiin. Melko varmasti pääsen paikalle ma-to; tuota kyselemääni neljättä päivää siis kaavailin joko sinne tiistaille, tai sitten niille pe-su, jolloin sattuisi sittenkin olemaan mahdollisuus/aikaa/innostusta mennä salille. Lisäksi tuntuu, että kyykky- ja mavepäivien jälkeen alaselkä ja jalat eivät kaipaa uutta treeniä ainakaan viiteen päivään. Nythän siis kyykyn ja maven väli on viikko ja se tuntuu aika sopivalta, yhdellä päivällä olisi ehkä varaa tiristää. Muita juttuja pystyisi jauhamaan useammin, joten taas pääsin ajatukseen neljästä päivästä.

Ohjelmani ei ole mitenkään kiveen hakattu, eikä edes paperille kirjoitettu, vaan eksperimentaalisista syistä tällaiseksi muodostunut. Päärungon tosiaan muodostavat voimanoston liikkeet, johon Airwalk heti tarttuikin, joiden ympärille tekemiseni kasaan. Postini aloitus oli siis selkeästi oikeassa osiossa; ohjelmani jakaantuu kolmeen koska siten se palvelee minua parhaiten. Kysymykset siis koskivat neljännen päivän mahdollisuutta ja vartalon epäsymmetrisyyttä. Alkaa siis vaikuttaa siltä, että olen väärässä ketjussa. :D Pahoittelut offtopicista ja lupaan poimia vastausta vaille jääneet kysymykseni ja mennä kyselemään vaikka voimapuolelle ja /tai nelijakoketjuun. Pakkiskokemuksen vähyys aiheuttaa tällaisia raiteilta lipsumisia, kun ketjuja ja osioita on niin monia.
Jatketaan nyt kuitenkin vielä airwalkille vastaus loppuun tässä. :)

Eli siis, voimanosto. Sehän jakaantuu kolmeen liikkeeseen ja salitekemiseni painottuu niihin. Ilmeisesti käyttämääni tapaa oikeampi tapa esittää treenijakoni olisi ollut 1: Selkä (-ojentajat), 2: Rinta-olkapää (-ojentajat) 3: Jalat.
Koitanpa siis selventää ohjelmaani. Ojentajat tulee usein, muttei aina, tehtyä selkäpäivänä, koska eksperimentaaliset tutkimukseni osoittavat, että minulle on usein liikaa ahtaa kaikki kolme (rinta-olka-ojentaja) samalle päivälle ja selkäpäivänä ojentajat saavat jo valmiiksi hyvät lämmöt, miksipä niitä ei sitten treenaisi saman tien, koska ojentajat sietävät useamminkin treeniä ja penkkipäivänähän sitä sitten tulee lisää. Hauikset on toisarvoinen asia, jonka tiputan aina ensimmäiseksi pois, jos tuntuu että tulee päivä täyteen ilmankin. Hauiksia en treenaa mitenkään systemaattisesti ja oikeastaan sama juttu forkkujen kanssa.
Olkapäiden sijoittuminen ohjelmaani oli vaikein saada kohdalleen, mutta penkkipäivälle ne sitten asettuivat luontevasti. Vuosituhannen alusta minulla on voimanostotaustaa hieman ja silloin treenijakoni oli 4: mave-penkki-kyykky-olkapää (pahoittelut taas väärästä ilmaisutavasta), nykyisin siis erillinen olkapää-päivä on poissa. Hmm, onpas muuten vaikeaa selittää muille miksi treenaan juuri näin, itselleen se on omassa päässä ihan selvää. :D

Tässä luonnos siitä mitä teen.

1: MAVE (tyylini on kapea, välillä vaihtelun vuoksi sumoa)
- Lisäksi T-kulmasoutu, kulmasoutu tangolla, kulmasoutu käsipainolla, ylätalja, alatalja, leuanveto, erilaisia selkälaitteita (joiden nimiä en tiedä).
2: PENKKI
- Vinopenkki käsipainoilla, useampi erilainen "tissikone" mitä salilta löytyy ( sori en tiedä nimiä), levitykset käsipainoilla, punnerrukset (miesten tyylillä).
- Pystypunnerrus käsipainoilla, pystysoutu, erilaisia vipareita käsipainoilla.
3: KYYKKY (tyylini on syvä ja kapea, välillä sumoa vaihteluksi)
- sjmv, hack-kyykky, yhden jalan kyykky/askelkyykky/sjmv käsipainoilla, prässi, reiden ojennus koneessa, reiden koukistus koneessa (istuen/maaten), pohkeet (istuen/seisten), glute bridge lisäpainolla.

Ojentajat; mille päivälle kulloinkin sijoittuvat: Ojentajat taljassa (joskus viimeinen sarja pienellä painolla, ranteen koukistuksella + narulla, niin tulee ne forkut samalla...), ojentajat "koneessa", ojentajat käsipainoilla, penkkidippi, dippi. Hauikset jää yleensä keskitetyn hauiskäännön varaan, joskus teen myös seisten tangolla. Forkut esim. narukahvalla taljassa, käsipainoilla, tangolla. Näppivoimia maven lisäksi harjoitan Captain's Crush-gripperillä (varsinkin sitä vasempaa kättä tulee huomioitua...) ja lisäksi roikottelen näpeissäni painolevyjä. Vetoremmejä en käytä, eivätkä treenipainoni ole vielä lähelläkään sitä tasoa, että ristiotetta tarvisi käyttää mavessa.

Ennenkuin kukaan saa hepulin, niin EI: en tee kaikkia luettelemiani liikkeitä samalla kertaa!!!
:D
Treenini vaihtelee aika paljon, poimin mainitsemistani liikkeistä jonkin hyvän setin kyseiselle päivälle. Fiilis on merkittävässä osassa treenatessa, teen sen mukaan miltä tuntuu, miten paikat on palautuneet, miten paikat kestää, tarviiko joku paikka lisähuomiota, miten huvittaa... Ikää on mittarissa sen verran, että sellainen oma elämänasenne, joka heijastuu treeniinkin, on aikoja sitten muodostunut. :)

Mutta hei, tämä meni nyt aivan jaaritteluksi, joten palataanpas asiaan jossain sopivammassa ketjussa ehkäpä ja koitan saada ulosantia tiivistetyksi. Kiitos ja anteeksi, terveisin tuleva voimamummo Kirssi.
 
vurki: selvis paremmin :) ei se kroppa tiedä, mitä se nostaa. senpäs takia raskas työ tai voimamieheily tai runsaan mummon auttelu on hyvää treeniä sekin. yleinen voimataso siis kasvaa. jos kuitenkin on tarkotus kehittyy nimenomasesti jossakin lajissa, se tietenkin kehittyy parhaiten sitä itteensä treenailemalla. toisaalta sitten taas vaihtelu virkistää ja voi olla oikeinkin hyvää poisteleen tasanteita. eli vaikka salilla himputtasit treeniä joka sormen koukistajalle erikseen, on aika eri asia, kun kroppa toimii isona kokonaisuutena ja koordinoidusti. sen takia isot moninivelliikkeet on yleensä aina parempia voimatreeniin ku se keskitetty hauiskääntö...

Kaiken tuon olen kyllä sisäistänytkin. Kiinnostaisikin vain ymmärtää sitä eroa ja suhdetta saliliikkeiden (esim. kyykky, penkki, leuat, mave) ja voimahippiliikkeiden (mummo, kivet&kannot, otetaan tähän kategoriaan vielä vaikkapa kiipeily ja paini) välillä. Tiedän että moninivelliikkeet ja vapaat painot ovat a ja o lihasten kunnolliseen rasittamiseen, mutta kun mainitut sali- ja "voimailu"liikkeet ovat molemmat niitä vapaiden painojen moninivelliikkeitä, niin mikä on ero? Mitä eroa kropan työskentelyllä on kahvakuulan heilutuksessa ja kyykyn tekemisessä? Jos äijään halutaan istuttaa mahdollisimman monipuolista poweria, niin miksi optimaaliseen tulokseen ei päästä ihan pelkästään perinteisillä saliliikkeillä vaan soppaan kannattaa heittää myös näitä metsien miesten juttuja?

Selvennyksenä vielä: oletan siis että ne kivet ja kannot ovat hyödyllisiä, näinhän se maalaisjärki sanoo. En vain teoreettisemmalla tasolla ne selitystä :) Tuntuu, että ne saliliikkeet riittäisivät, koska eikös kyse ole vain aktiivisen lihaskudoksen kasvatuksesta?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom