Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
kiertäjäkalvosin kipeytyi eilen piiiitkästä aikaa salitreenin jälkeen. Samalle viikolle kaksi kaikkien aikojen kovinta penkkitreeniä oli kai liikaa. Voisi kai olettaa, että menee helpohkosti lepäämällä ohi, kun eilen en huomannut vielä esim. treenin aikana mitään ja nytkin kipuilee vaan ihan tietyillä asennoilla ja liikeradoila. Ei kai mitään "oikeaa" loukkaantumista voi tuolla tavalla tulla? Kevyt viikko sopivasti alkamassa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Pistoolikyykätessä suorana oleva jalka kramppaa vitunmoisesti. Magnesiumia tulee tarpeeksi, eli tuskin sen aiheuttamaa, enkä muutenkaan ole mikään kramppiherkkä.
Pitääkö vaan treenata kramppaavalla jalalla vai voiko asialle tehdä jotain?

Ja mikä olisi nopein venyttelytapa nilkan liikkuvuuteen? Isometrisiä ajattelin, mutta en keksi miten nilkkaa voi venytellä isometrisesti.
 
se rectus femoris on niin supistuneena siinä, et joillakin tuppaa krampitteleen. helpottaa, jos seisot tuolilla tms. ja vapaa jalka ei mee niin suorana eteen vaan voi jäädä alemmas.

isometrinen = staattinen, jota suurin osa venyttelystä on. tai oikeemmin isometrisessä tuotetaan voimaa siinä liikkumattomassa tilassa, mutta venyttelyssä ei. eli meet venytystunteelle asti siinä liikeradassa ja oot siinä n sekuntia. aika paljon nykyään tehdään suht dynaamisia venyttelyjä ja staattisten osien pituudet voi olla vain muutamia sekunteja. se mikä kullekin toimii ja jopa mikä sun kullekin lihakselle parhaiten toimii, on sitten sun löydettävä. liikkuvuutta kantsii tehdä usein, et kehittyy.
 
Itsellä on toiminut takareisille isometrinen venyttely. Siis sillä tavalla, että ottaa n. 50% venytyksen takareidelle, jonka jälkeen yrittää kaikin voimin painaa kantapäätä lattiasta läpi.
Mutta toi nilkka kuitenkin, onko riittävä venytys se, että on toispolviseisonnassa ja nojaa vaan sen nilkan yli niin paljon kuin voi? Jos ne vetäisi joka treenin jälkeen
(6-10x/pvä)
 
Hei Jto!

Viime- ja tällä viikolla oli tavoitteena ottaa 6*142,5, mutta molemmilla kerroilla kuudes toisto hyytyi loppua kohden siinä ~5-10 cm kohdalla. En tiedä menikö lämppärit oikein vai onko ojentajat heikossa kunnossa, mutta nousi kuitenkin vielä 2*3*147,5, 3*150 ja kakkonen 155:lla, tosin toinen toisto oli jo tiukka. Loppuun vielä tiukka 4*140. Jos ongelma olisi tällä hetkellä tuossa 5-10 cm kohdalla loppuojennuksessa, millä liikkeillä sitä olisi helpointa/parasta lähteä korjaamaan? Auttaako 4" lankku, vai pitäisikö pykätä vielä yksi kakkosnelonen siihe päälle?
 
Kuluttelen täs aikaani töis netin ihmeellises maailmas ja alko kiinnostaa tommonen 90% training tyyppinen ratkaisu tyyliin 10x1@90%, onko pitkäs juoksus järkevää. Tavoitteena siis maksimiykkösen kasvatus.
 
Kiertäjäkalvosin kipuilee. Selvää kipua, kun nostaa kättä etuyläviistoon ja jotain naksahteluja kuuluu/tuntuu. Kannattaisiko tuota varovasti pyöritellä ja jumppailla vai antaa olla ihan levossa? Siinäpä se hyvä kehitys taisi sitten olla taas tällä kertaa.
 
nonii... jos kolmannen jumituksen jälkeen toimis... lyhyesti:

jayjay: toi sun kuvailema on enempi isometrinen treeni ku venyttely. lihaksen tulis olla rento että se reagoi venytykseen. nilkalle sun ehdottama on ok.

thepala: lankut on ok, mutta kantsii vaihdella sen ongelma-alueen ympäriltä useella korkeudella.

vuato: toi on vaan yhden maksimivoimatreeni kuvaus. ei mikään systeemi.

jmp75: ellei satu, voi jumppailla. kk-treenien tulis kuitenki olla säännöllisiä.

darvinisti: toi on vaan yks treeni ja ideana saada kohdistuun siihen medialikseen kunnolla. kaikki reisitreenit vahvistaa polvee.
 
Mutta onko polven kestävyyden kannalta parempi tehdä pitempiä sarjoja vai kelpaako lyhyemmätkin voimapohjaiset sarjat? Tuli kipuja takakyykyssä ja etukyykyssä polviin, mutta yhden jalan kyykky menee ongelmitta. Muuten tulee tehtyä mavea, rinnallevetoa ja takareisinousua, joten on varmaan ollut liian takareisipainotteiset treenit jonkin aikaa. Onko korkea kyykky yhtä pätevä polven vahvistaja kuin loppuojennus, olettaen tietenkin, ettei satu polveen?
 
jayjay: toi sun kuvailema on enempi isometrinen treeni ku venyttely. lihaksen tulis olla rento että se reagoi venytykseen. nilkalle sun ehdottama on ok.

Toivottavasti ei mee jankkaamiseksi, mutta isometrinen jännitys+venytys tunnetaan tehokkaimpana venyttelymuotona, jonka olen itsekin huomannut.
 
darvinisti: medialiksen erikoisvoimaan normibodailu 6-15 toistoo, stopit 1-3 sekkaa ylhäällä. en käyttäs kuntoutukseen juurikaan. kivun aiheuttaja pitäs eka tietää et voidaan suunnitella kuntoutusjutut.

jayjay: no... kyllähän sä jankkaat monestakin asiasta aikalailla. joskus tulee jopa mieleen, onko sun tarkoitus kysellä, vai yrittää päteä.

isometrinen sanana kuvaa lihastyön tapaa eli lihas tekee töitä, muttei lyhene/pitene. jos lihasta jännitetään, se ei kyllä veny parhaiten. jos toi tapa tunnetaan "tehokkaimpana", voitko antaa samantien tutkimuslinkin, missä kaikki venyttelymuodot on laitettu paremmuusjärjestykseen ja minkä takia.

mä oon tehny valmennushommia hyvinkin laaja-alaisesti yli 20v ja kohtalaisen hyvällä itsetunnolla voin sanoa hieman jotain tiedonrippeitä omaksuneeni matkan varrella. silti missään vaiheessa ei oo tullut vastaan venyttelymuotoo, missä koko sen venytyksen ajan pidettäs jännitys päällä. näin siis, vaikka venyttelyäkin on hyvin erilaista ja eri tarkoituksiin.

toistan itseeni ja beginnerkin sen tossa jo sano: sellanen monillakin nimillä kulkeva venyttely, missä ensin viedään lihas sinne venyvyysrajoille, sitten jännitetään voimakkaasti isometrisesti ja sitten löysätään eli rentoutetaan ja sitten venytetään uudelleen heti, on ihan eri asia.
 
Ei, kun ihan jännitys samalla. Paras isometrinen venytys takareisille=lattialla makuulla, toinen jalka ylös. Pari ottaa kantapäästä kiinni ja vie jalan suorana kevyeen venytykseen. Kun tuntuu kevyt venytys, aletaan painamaan paria vastaan takareisillä, staattinen jännitys 30sec, jonka jälkeen rauhallisesti alas.
Kyllä tämä ihan venyttelyksi yleensä lasketaan, ja perus venyttellyyn verrattuna paljon parempi.
 
@jto: ei tosiaankaan ole tarkoitus päteä, mutta omiin kokemuksiin ja ystävien kokemuksiin luotan enemmän kuin tutkimuksiin.

edit: ja oletin, että olet samaa mieltä kyseisen metodin toimivuudesta venyttelymuotona, jonka takia kysyin, toimiiko se myös nilkan liikkuvuuteen. Eli päteminen on ihan väärä sanavalinta, enkä tullut sitä tekemään tänne.
 
Miten tota 6 viikon "ryssäpenkin" loppua vois keventää noiden 4x4x90% jälkeen? Yleensä kolmoset ei oo tullu enää vaan jääny kakkosiks. Silti yleensä potkassu sen 5kg maksimiin. (Tiedät varmaan ohjelman noilla tiedoilla niin ei tarvi sen enempää avata mistä ohjelmasta on kysymys.) Tuohan jatkuis ohjelman mukaisesti 3x3x95% 2x2x100% ja sitte maksimia ulos.. nopeuspenat tietty aina noiden välissä. Thx
 
jayjay: venyttely on edelleen hieman väärä sanamuoto tollasesta puhuttaessa. se menee periaatteessa tollasenaan ilman välirentoutuksia samaan kastiin muiden liikkuvuusharjoitteiden kanssa, missä lihas tekee töitä liikeradan ajan. yleensäkin kun halutaan kehittää liikkuvuutta, sen tulis olla sekä aktiivista että passiivista. periaatteessa nilkalle käy monenlaisetkin liikkuvuustreenit, mutta venyttely tuppaa tyhjäämään lihasta, joten ei kannata ihan kauheesti sitä alkaa tekeen. joka tapauksessa se kehitys on aika nopeeta. ja suht vähäisellä nilkan liikkuvuudella voidaan tehdä lähes kaikki kyykyt jne.

carni: no se systeemi luottaa hieman liikaa nätteihin numerosarjoihin. liian vähän siinä tulee kevennystä siel lopussa yleensä. kevennä ees niitä nopeuspäivien rautoja sinne 60-70% paikkeille.
 
Tuossa syksyllä on tulossa suomeen tämä strong-man fittnes kilpailu muoto... Eli alle 79,5kg sarja vahvamies lajeille. Jis Nyt huvittelisi ajatuksella lähtä sinne vaikka ihan vaan itseään haastamaan, niin millaset perusvoimatasot oishyvä olla,että lajeja voisi edes realistisesti lähtä suorittamaan, vakkka sitten vaan osallistumisen riemusta. Jos käytetään nyt esimerkki liikkeinä
kyykky etu ja taka
mave
raakatyöntö???

toki kestävyyttäkin varmaan tarvitaan esim. Crossfit tyyliin.
 
Mikä olisi mielestäsi järkevin tapa treenata voimajohteisesti kun salille pääsee vain joka toinen viikko ja kotoa löytyy tanko sekä käsipainot. Painoja ei ole paljoa mutta sen verran että ei tarvii koko päivää heilua että saa mehut irti lihoista. Nyt tehnyt niin että saliviikolla käynyt 5 päivänä tekemässä jonkun kyykyn, työntävän sekä vetävän raskaan perusliikkeen. Sarjat vaihdellut 2-3x5-12/liike. Sen verran kevyesti tehtynä että tuo 5x viikkoon ei tunnu pahalta, mielestäni on varaa tehdä kovempiakin sarjoja. Väliviikolla sitten himassa pumppaillut 4-5 jakosella enemmänkin bodausmielessä. Tämänhetkinen systeemi tuntuu hyvältä mutta varmasti viilattavaa löytyisi, vai mitä mieltä?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom