Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Ookoo, olen käsittänyt tuon väärin. Nuot kun sopi suoraan prosenteiksi. Modaan tuota ja katselen miten etenee kun pääsee aloittamaan. Kyselen sitten täällä lisää jos tarpeen. Jostain se on aloitettava ja itse tarviin suunnitelmallisuutta. Jos lähden salille vain tekemään jotain fiiliksen mukaan, niin siitä ei tule minulla yhtään mitään. Tietty se nyt kiinnostaa, että miten tuossa fiilistellen oikea paino haetaan ettei homma sitten mene löysäilyksi? Itsellä kyllä se paha tapa, että ennemmin vedän turhan kovaa kuin säästellen.

No lähden tuosta 5x5 treenistä liikkelle ja katson tuossa vitosviikon jälkeen, että onko tuo loppuohjelma realistisen tuntuinen ja modausta sitten sen mukaan.

Ajattelin varsinaisena penkkipäivänä tehdä vinopenkkiä esim. smithissä tai vipuvarsivehkeellä ja ojentajien kanssa jos kapealta penkkailee, niin ehkä vähän dippiä. Pystypunnerruksia en samaan ohjelmaan edes haaveile (olkapääongelmat palaa lähes takuuvarmasti).

Sitten voi joskus katella jotain spesiaalimpaakin apuliikettä (nopeuspenkkiä, lankkua, yms) jos sitä joskus taas omalla mittapuulla isompiin romuihin pääsee ja innostusta riittää panostaa enempi.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
3*4 -> 6*6 -SYSTEEMIN IDEA LYHYESTI:
- kyseessä on 2-3 kk:n perusvoimakauden systeemi, mutta sitä voi eri variaatioineen käyttää ympärivuotisesti.
- ota alkuun sellanen rauta, millä saat suht hyvin tehtyä 3*4, eli hieman varaa saa vipaan sarjaankin jäädä.
- pyri kauden aikana pääasiassa sarjojen ja toistojen lisäämiseen tavoitteena esim. 6*6 hieman isommalla raudalla kuin alussa.
- esim: 3*4*200 kg -> 6*6*220 kg tai 8*5*225 kg.
- sarja- ja toistomäärät voivat olla ihan jotain muutakin, mutta yllämainitut suht lyhyet sopivat pääasiassa kokeneempien voimailijoiden käyttöön.

- aloittelijoille suosittelen hieman pidempiä sarjoja, esim. 2*8 -> 4*10 ekalle PV-kaudelle ja perään toinen, missä sitten käytellään tota alkuperäistä systeemiä.

- systeemi toimii modattuna erinomaisesti myös bodareille ym. sisällöillä riippuen kauden tavoitteesta.
- ehdottomasti kokeilun arvoinen variaatio on tehdä tätä systeemiä voimakestävyyspohjaisesti (volyymi kasvaa ja sarjatauot lyhenee). esim. 4*10*150 kg/ 2´ -> 5*12*160 kg/ 1´30". varsinkin tämä tuppaa aiheuttaa runsaasti patin kasvua

- systeemiä on käytetty erinomaisella menestyksellä monien urheilulajien voimaharjoittelussa etuinaan mm. suuren määrän antama kestävä pohja ja siitä huolimatta hyvin vähäinen tukottava vaikutus esim. juoksunopeuteen tai muuhun lajiharjoitteluun. tämä johtuu lähinnä siitä, ettei ole tarvetta tehdä sarjoja juurikaan hamaan loppuun saakka. toki satunnainen testailu harjoitusalueella on ihan ok.

- peruskaudella kovien ja kevyempien viikkojen suhde 3:1. kevyemmillä viikoilla on yleensä kaksi perusvaihtoehtoa:
a) volyymi pieni, teho kohtalainen
b) volyymi kohtalainen, teho pieni
 
ihan vaan yhen treenin kokonaiskuormituksen vähentämiseksi. kyllä ne voi samassakin treenissä tehdä, mutta aika monille toimii hieman useemmin, mutta vähemmän kerralla annosteltu treeni.
 
Mitä mieltä Jto olet, että onko parempi tehdä 5x5 vai 3x4 --> 6x6 ihan noin yleisesti ja ympäri vuoden? Molempi parempi ehkäpä, mutta jos tuo jälkimmäinen olisi hyvä ympärivuoden käytettäväksi, niin olisi huomattavasti helpompi aina suunnitella seuraavaa kierrosta kuin vaihdella kahden täysi eri ohjelman välillä.

Muuten meni perille tuon 3x4 --> 6x6:n idea.
 
Mitä mieltä Jto olet, että onko parempi tehdä 5x5 vai 3x4 --> 6x6 ihan noin yleisesti ja ympäri vuoden? Molempi parempi ehkäpä, mutta jos tuo jälkimmäinen olisi hyvä ympärivuoden käytettäväksi, niin olisi huomattavasti helpompi aina suunnitella seuraavaa kierrosta kuin vaihdella kahden täysi eri ohjelman välillä.

Muuten meni perille tuon 3x4 --> 6x6:n idea.


Voipi olla tuo vitosten teko aika monotoonista jos sitä jauhaa kovin pitkään --> kehitys saattaa loppua lyhyeen ja tulla tasanteita helpommi, joten uskaltasin liputtaa tuon 3x4-> 6x6 puolesta. Jälkimmäisessähän vaihtelua tulee enämpi ja määrätkin muutuvat pitkällä aikavälillä.

Mitäpä mieltä olet JTO vedosta korokkeella seisten, auttaako maastavedon lähtöön?
 
Joo, eli Jto:lle seuraavanlainen kysymys: Voiko/onko järkevää soveltaa tota sun kyykylle tekemää 3x viikko ohjelmaa myös penkkiin samoilla prosenteilla? jos mun penkkiykkönen on älyttömällä piikkauksella ollu 110, niin tulee aika rankkoja treenejä... Treenitaustaa mulla on sekalaisesti jo pari vuotta, järkevää treeniä viitisen kuukautta.

Ja vielä jatkokysymys, voiko tehdä vuorotellen penkkiä ja kyykkyä samalla em. ohjelmalla 1 on 1 off treenifrekvenssillä? Ettei jää epäselväksi niin esimerkki: Ma Kyykky, Ke Penkki, Pe Kyykky, Su Penkki, Ti Kyykky, To Penkki ym?
 
Kahtottaampa tuleeko kynsille samointein...

(JTO:lle siis juttua tässä, kun ja jos ehdit vastailemmaan)

Siun bulgaari juttujen pohjalta (jonka bongasin Saken sivuilta) rakentelin ohjelmaa ittelleni hieman. Perus runko olisi kutakuinki näin

1:
Mave (taulukko)+ apuliikkeet (Jullen eri variaatiot/Romanialainen/Pull Through) 1 tai 2 apuliikettä riippuen päivän kondiksesta
Rolling Thuder (rankkaa varmasti maven päälle) progessio vielä vähän auki...
+ Pari sarjaa vatsaa, niin helpottaa jännitystä selästä

2: Penkki (taulukon mukaan)+ avut (Dippi/Ranskis/Yläselälle jotain/olkapäille + kiertäjäkalvoja kumeilla)

3: (Keskivartalo jumppaa ehkä) + aeroobista

4: Kyykky (taulukko) + apuliikkeet (Sumoveto, julle jälleen, etukyykkyä, vatsoja ehkä)

5: Jonkin liikkeen nopeus treeni (veto, kyykky tai penkki) ajattelin että esim jos penkillä on stressi viikko, niin tässä paikalla olisi nopeus penkki, jne.

6: ehkä jokin toinen nopeus treeni - syvä Boxkyykky ilman apuja.
 
Terve

Mitä mieltä olet raakojen nostojen (tempaus / rive) tarpeesta painonnostosssa? En ole raakoja nostoja tehnyt oikeastaan ollenkaan, mitä nyt joskus testaillut raaka riven maksimia. Salilla kuitenkin parikin 'veteraania' sanonut, että olisi hyvä tehdä noitakin. Näin saisi vetoa paremmaksi, mutta eikö se parane norminostoillakin + tempaus/työntövedot? Tällä hetkellä suhteet alkaa olla lähellä sitä (arvio), että rive kyykkyyn / rive samoissa lukemissa eli jos tulee kyykkyyn niin tulee kyllä melko varmasti ylöskin. Voisi tietty tuotakin ihan testata, että paljon jaksaa kyykkyyn vetää. Normi rive on jossain 110-115kg välillä, raakana n. 95kg ja etukyykky n. 135kg
 
timba: ehdottomasti toi 3x4 --> 6x6 monipuolisuutensa ja parempien progressiomahdollisuuksiensa takia.

porkkana: voi se hieman auttaa, mutta se pitäs tehdä sitten juuri omaa tekniikkaa simuloiden, eli polvia hieman enempi tangon yli, et saat reisille enempi töitä. korokkeen ei tarvi kauheen korkee ees olla. 2-5cm. etukyykky boksille jne auttaa myös.

vee-ille: en näkis syytä ettei vois tehdä. vuorotellen tehtynä voi jopa tulla paremmin kehitystä joillekin, kun treenejä ei tuu niin usein.

mörrimöykky: sä et esitä mitään kysymystä. apuliikkeet ja nopeustreenit suunnitellaan tarpeiden mukaan, ei päivä täyttämään. jos sä teet tota pari kk, näät kyllä, meneekö se eteenpäin.

kerrostalo: joillekin raakavedot antaa apua vedon nopeuteen, mutta joillakin se taas tuhoaa tekniikan ja allemenon ajoituksen. yksilöllistä siis taas tääkin. jos sun laji on nimenomaan painonnosto, enemmän panostasin apuina työntö- ja tempausvetoihin eri korkeuksille kuin raakavetoihin.
 
Jep juuri tuota olenkin miettinyt, että pysyy tekniikka paremmin kasassa, kun keskittyy vaan norminostoihin tässä vaiheessa. Jos tekisi vaikka niin, että jatkaa nykyisellä linjalla ja jos tuntuu, että vedon kehitys takkuilee niin sitten raakoja kokeeksi mukaan.
 
Teen penkkiä 3x viikossa, joka kerralla saan tankoon enemmän tavaraa, ja oon kehittyny enemmän ku koskaan ennen näin lyhyessä ajassa. Ei tunnu pahalta yhtään, treenit kulkee hyvin, ei tunnu takkuiselta, vaikka teen tietysti myös maastavetoa, kyykkyä ja apuliikkeitä selälle. Kysymys kuuluu, että kun treenaa "liian usein", niin mikä se on sitten se juttu mikä tulee vastaan ja estää kehityksen? Onko se hermostollinen ylikunto, vai napsahtaako jotain poikki?
 
liian usein on aika hankala käsite. jos vaihtelua riittää tarpeeksi, muttei liikaa, voi kehitys jatkua hyvinkin pitkään. vaivoja voi tulla monenlaisia hermoston väsymyksestä erilaisiin jännevammoihin ja tulehduksiin. ei voi sanoa mitään yleispätevää. hermostollista ylikuntoa ns. normitreenaajan on aika vaikee ees saada aikaan, mutta mahdollista toki sekin. kannattaa kyl pitää selkee rytmi noissa treeneissä, eli kuin monta kovempaa viikkoa suhteessa kevennykseen. peruskaudella se on aikalailla 3-4:1.
 
Miten menettelisit jos voimanostokisat olisi viikonloppuna, voisko alottaa samantien 2*8 -> 4*10 seuraavalla viikolla vai pitää kevyempi viikko? Kisaa edeltävä viikko tulee oleen kevyt, mutta sitä ennen useampi viikko 80-100% raudoilla.
 
riippuu kuinka pitkä kova treenijakso sulla on ollu. ton mukaan kyl pitäsin alun aika iisinä. joka tapauksessa kolme nousujohteista viikkoo ennen kevennyksiä on aika hyvä rytmi peruskauden treeneille. ei sen alotustason 2*8 tarvi eikä pidäkään olla kauheen tiukka. melki menisin ton fiiliksen mukaan. pidä vaikka muutama ylimääränen lepopäivä ja alota sillon, ku alkaa oleen selkee halu salille. kisat pitäs kutienki vetää sen verran kovaa, ettei tuu ees halua treeneihin muutamiin päiviin.
 
Jto, onko väliä sillä progression suhteen et vaihteleeko liikkeitä apuliikkeissä? Esim jos teen yhen jalan prässiä jaloille niin onko pakko vaihdella liikkeitä että tulisi kehitystä vaan riittääkö se että tekee koko ajan samoill liikkeillä jotka on tuntunut hyviltä ja vaihtelee niihin toistoja ja sarjoa nostojohtoisesti? Tää on mua askarruttanut..
 
Mitä mieltä olet kun teen pääliikkeille ekalla viikolla 3x8, toisella 3x5, kolmannella 3x3 ja sitten kevyt ja uus putkeen isommilla raudoilla? Eikö tollainki saada voimaa ja tietenki sivussa lihasta? Ajattelin kolme kierrosta tehdä tollasta. ma penkki, ti kyykky, to pystäri tangolla seisten ja pe mave.
 
Tyhmä(?) kysymys, mutta varmistan: Onko kipu ja sen puute riittävä merkki siitä, mitä sopii tehdä? Konkreettisemmin: Kaaduin viikko sitten, ranne kipeä. Nyt sattuu jos käyttää voimaa sivuttaiskäännössä esim. painoa lastatessa, mutta mave, leuat ja penkki eivät satu. Pitäisikö ranteen antaa silti levätä, vaiko ehkä kääntäen yrittää varovasti sellaisia liikkeitä, jotka sattuvat?

Olen joskus saanut ranteen kipeäksi niin, että penkki sattui mutta leuanveto ei yhtään, ja toisella kerralla on käynyt päinvastoin. Silloin tein niitä liikkeitä jotka eivät sattuneet.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom