Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
childintime: tossa edt:ssä ei oo kyse mistää uudesta ja ihmeellisestä. hyvin harvoin voimaharjoittelussa pystytään semmosta esittämään. tollanen aikarajoitus on vaan yks tapa rakentaa se treeni samoin kuin sarja- ja toistoformaatit, mitkä on yleensä suositumpia selkeyden takia. ei tossa nyt sen kummempia ihmeitä jaoissakaan tarvita. en määrittelis ollenkaan tollasessa boidalussa toistoja ja sarjoja etukäteen. en välttämättä ees voimailussa peruskaudella.
- käytä isoja liikkeitä aina
- sisältö treenistä toiseen vaihdellen 1: 2-3*8-12, 2: 4-6*4-6, 3: 1-2*6-12 + pakot jne. 4: kevyt.
eli pikkusen vaihtelua koko ajan, muttei mitään sen erikoisempaa. kroppa ei tarvi semmosta. se tarvii vaan nousujohteista treeniä riittävällä levolla.

tero: se alku menee varmaan joka tapauksessa hyvin fiiliksen mukaan kun noi sun testisarjat on noin pitkiä. ehdit joka tapauksessa modaileen niitä jos siltä tuntuu. pääasia noin suurissa sarjamäärissä ois, ettei ne oo kauheen tiukkoja varsinkaan alkuun. keskity enempi siihen nostotehoon ja priimatekniikkaan niin saat sen touhun siirrettyä maksimirautoihinkin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
ihan hyvän olonen lämppä noin yleisesti, mutta ei ilmeisesti kuitenkaan se paras just sulle. voisit kokeilla semmosta hybridilähestymistapaa, missä teet eka maksimiosan ja sit työsarjat perusvoiman puolella. eli 1-3 toistoilla ylös päivästä vähä riippuen semmoseen hyvän tuntuseen romuun. sen jälkeen sitten 4-8 toiston sarjoja muutama kipale. tällai sulla on aina mahis tehdä enkkoja useessa eri osassa treeniä. toinen vaihtoehto pelkälle maksimitreenille kuten yllä olis sitten vaan enempi sarjoja herättelyksi alle.


Mihin perustuu allaoleva väittämä jonka lainasin UFS:n sivustolta Otsikon alta Voimaharjoittelun perusperiaatteet, itsekkin ihmettelen miksi ei saisi tehdä samassa harjoituksessa pitkiä ja lyhyitä sarjoja samalle lihasryhmälle?

"Samassa harjoituksessa samalle lihasryhmälle ei kannata yhdistää täysin eri sarjapituuksiin perustuvia systeemejä."
 
no ei toi kauheesti perustu mihinkään. jos esim. tehdään kovia juoksuvetoja ja sitten hölkkäillään loppuverraksi, ei se tarkota, että treenivaikutus tulis vaan hölkästä jne. toki paremmin pystyy keskittyyn asioihin, kun treenataan yhtä ominaisuutta kerrallaan, mutta käytännössä tolla ei oo kyllä vaikutusta. maksimivoimaa ja voimakestävyyttä ei juuri kannata samaan treeniin sotkea, mutta kaikenlainen alle kymppeily samassa treenissä kyl toimii vallan hyvin tehtiin se sitten eri liikkeillä tai yhdellä ja samalla. toki mitä enemmän erilaisia juttuja tehdään se asettaa mm. hermostolle aina lisää palautumisvaatimuksia, mutta sellaset tuppaa olemaan pelkoina aika turhia vielä melkosen kovillekin urheilijoille.

hyvänä voimanostopuolen esimerkkinä voidaan ottaa vaikka wsb-leikit, joissa kyllä tehdään noin yleisesti ajatellen hyvin laajalla toistoskaalalla sitä treeniä. nehän menee kuten kaikki treenit pitäs mennä, hyvin yksilöllisesti. esimerkkitreeni vois kuitenkin näyttää tältä:
- box-kyykky --> ykkösmaksimiin
- julle ketjuilla 3*4
- vatsa taljassa 4*7
- peffatakareisinosto 3*10
- kelkanveto 3*20 askelta
 
Minkä lajien urheilijoilla oot törmännyt pahimpiin lihas- ja voimaepätasapainoihin?
Itsellä on vasen jalka aina ollut huomattavasti oikeaa heikompi ja pienempi ja yritän nyt tasottaa tota eroa. Onko sulla siihen jotain hyviä vinkkejä? Yhden jalan liikkeitä oon alkanut hinkkaamaan enempi ja jättäny kahden jalan liikkeet vähemmälle ja tärkeysjärjestyksessä toissijaisiksi.
 
uinti, kiipeily, penkkipunnertajat... hartikaisen jannella (3x mvm -105kg) oli toinen puoli selästä paljon paksumpi ja alko aiheuttaan vaivoja. siihen korjailuun meni vuoden verran lähes pelkästään yhden jalan ja/tai käden vedoilla treenatessa ja painottaen selkeesti sitä heikompaa puolta. tän jälkeen normivetokin kulki tosi kovaa ja vaivat oli poissa. samaa voi tehdä koiville yhden jalan variaatioilla mutta myös keskittymällä kunnolla kahden jalan versioissa siihen, ettei esimerkiksi lantio ala siirtyyn sivulle tai nosto muuten kierry.
 
mutta myös keskittymällä kunnolla kahden jalan versioissa siihen, ettei esimerkiksi lantio ala siirtyyn sivulle tai nosto muuten kierry.

Joo, raskaissa kyykyissä lantio on pahimmillaan ollut ihan vinksallaan ja siihen onkin tullut kiinnitettyä huomiota.

Mistähän Hartikaisen selän lihasepätasapaino johtui, jos sopii udella?
 
johtui ihan toispuoleisesta otteesta, kuten monilla. kato tarkasti ja niuhottaen noi sun kyykyt ja laske painoja sen verran että pysyy kuosissa. voimat tulee sieltä kyl ylös ku vähä maltat. ja...pysyt ehjänä.
 
Puhut monesti jullen puolesta voimailun apuliikkeenä mm. sen muunneltavuuden vuoksi. Kun tavoitteena on saada ruutia tuonne pakaraosastolle niin mihin asioihin kannattaa tekniikassa keskittyä? Lantiota taakse juu, mutta mites polvet? Pienin pieni koukistus vaiko enemmänkin? Entäpä jalkojen leveys tai liikkeen syvyys? Tankoa olen pitänyt hieman alempana kuin kyykätessä.

Itse olen huomannut että tollaisiin "huonon kyykykyn" näköisiin julleihin saisi aika paljonkin rautaa mutta tuntuu myös alaselkä ottavan osumaa, ja se ei liene tässä tapauksessa tarkoitus. Kyykkymaksimini on tossa 150kg holleilla ja jullea olen tehnyt 8-10 toiston sarjoja 80-90kg painoilla.
 
polvia voi koukistella enemmänkin, eikä se silti kyykyksi muutu. vaikka joku asiaa tuntematon voi tulla huomautteleen sulle kyykkytekniikasta. sitä jullee käytetään sillon apuliikkeenä ja se on eri ku kyykky. pakaratyötä voi korostaakin vähä enempi polvia koukistamalla. jalkojen leveyttä kannattaa vaihdella kans. eri vaikutus vaan jne. myös julle-kyykky on ok, eli kunnon julle eka ja sit peffa alas ja kyykyksi. jullee kannattaa tehdä myös lyhyemmillä sarjoilla.
 
Mun kysymys kuuluukin etta mita lihaksia pitaa kehittaa kun penkissa kapeahkolla otteella nousee paljon paremmin kuin levealla.. ja sitten kun kokeilen ennatysta niin yli puolen valin tulee tosi kevyesti mut sit vahan yli puolen valin tyssaa. Ei tuu yli siita ei sitten millaan! 120kg pitas saada jouluna ja nyt maximi on 110kg niin ajattelin tan 5 viikoo nyt panostaa niihin lihaksiin missa mul on puutosta ja sit vetaa 6 viikon ryssan.
 
eli kapee pökkää puoleen väliin? no se nyt on vaan ojentajien voimasta kii. jos levee on heikompi kuin kapee, kannattaa panostaa erilaisiin leveemmän variaaitoihin vinopenkillä, käsipainoilla, stop-penkillä, ylileveellä jne. laske rauhallisesti äläkä pomputtele. räväkkä nosto kuitenkin. yläselän pitää kans olla kunnossa jos haluaa kovan penkin.
 
määrä alemmas, eikä tehonkaan tarvi olla niin kova. kaikki kuitenki riippuu muusta treenistä ja palautuneisuudesta.
 
Moro, perusvoimasta/sarjakestävyydestä maastavedossa: esimerkiksi taannoinen treeni jossa otin ensin 4RM (1x4x92%) ja sitten perään nousi tosi hikinen 1x1x89%. Loppuun vielä "sopivan raskaat" 2x5x73%. Hämmästyttää miten paukut loppuu niin äkkiä.

Vedin kuitenkin ihan vasta 5x5 perusvoimakauden jossa kaikki viiden toiston sarjat meni läpi suunnitellusti ja 5RM parani. Piikkauksessa maksimivakautus 2x2x90%, 2x1x95% oli paras mihin pystyin, eli siinäkin piti sitten fiksailla hieman tuntuman mukaan painoja. Toki nämä on yksilöllisiä juttuja ja pelkkiä prosentteja ei pitäis tuijottaa. Onko jto:lla tähän neuvoa, unohdanko koko asian vai saisiko piikkauksessa paremman tuloksen jos sarjakestävyys olisi parempi? Esim uusi perusvoimajakso kolmen toiston sarjoilla?
 
sulla on vaan heikko sarjakestävyys. uskosin, että se peruskausi meni hieman yli, ellet parempaa maksimia saanu aikaan. pidit tietenkin kevyet viikot 1:3 tai 1:4? perusvoimaa ei kolmosilla juuri tehdä.
 
kaikki liikkeet hyötyy. jos haluat johonkin punttiliikkeeseen räjähtävyyttä, tee se räjähtävästi. se räjähtävyys ei kuitenkaan siirry muuhun liikkeeseen, joten jos haluat vetoon nopeusvoimaa, tee SE räjähtävästi ja sit apuliikkeet enempi perusvoimapohjasesti.
 
kaikki liikkeet hyötyy. jos haluat johonkin punttiliikkeeseen räjähtävyyttä, tee se räjähtävästi. se räjähtävyys ei kuitenkaan siirry muuhun liikkeeseen, joten jos haluat vetoon nopeusvoimaa, tee SE räjähtävästi ja sit apuliikkeet enempi perusvoimapohjasesti.

Oon tehny päinvastoin, korjataas toi sitte tekemällä itse vetoakin räjähtävästi! Kiitän ja kumarran.
 
sulla on vaan heikko sarjakestävyys. uskosin, että se peruskausi meni hieman yli, ellet parempaa maksimia saanu aikaan. pidit tietenkin kevyet viikot 1:3 tai 1:4? perusvoimaa ei kolmosilla juuri tehdä.

Sori, ilmaisin hieman epäselvästi. Eli 1RM nousi kymmenen kiloa, mutta yrittäessäni tehä maksimivakautusta niiden 5x5 stickyssä olevien ohjeiden mukaan ne jäi mulla vajaaksi. Taidan ottaa jonkinlaisen hieman vaihtelevamman jakson jälkeen uuden perusvoimajakson, eikai sitä sarjakestävyyttä muuten saa rakennettua.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom