Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
voima voimana ja ekana, jos sen haluaa huippuunsa kehittää. kestohommat perään. ne kehittyy väsyneenäkin ok. voima ei.

Kiitosta vastauksesta. Tällainen mielikuva olikin jäänyt, ehkäpä ainoa vastaväite sitten olisikin että mitä korvien välissä tapahtuu. "Rääkki totuttaa rääkkiin" taitaa tosiaan päteä ennemminkin itsekurin kuin fyysisen kehityksen tasolla.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
juu ei tolla oo mitään tekemistä ominaisuuksien kehittämisen kanssa. toki on jokasen oma asia, haluaako treeniltä nimenomaan semmosia tietynlaisia viboja. kyllä semmosiakin on tullut vastaan; "melkein sama kehittääkö se, kunhan vaan tuntuu tosi rankalta" oli yhdenkin kommentti, kun treenejä rakenneltiin. eihän siinä mitään, en mä tollasta karsasta, mutta kuten sanottua, ei se oo se paras ja nopein tie oikein minnekään noin ominaisuuksien kehittämisen kannalta.
 
Esim: Monissa crossfit-treeneissä on voimailulle melko erikoisia(?) metodeja, kuten lyhyitä sarjoja rinnallevetoa tai mavea sprinttien, kahvakuulailun tai muun häsläyksen jälkeen. Jos siis tehtävä olisi esim. "juokse itsesi paskaksi ja nosta tukki suorille käsille", niin paranisiko tulos tekemällä näitä harjoituksia erikseen vai yhdessä? :david:

Lukase Crossfit-tredistä miten ne oikeasti treenaa, sillä luulin itekin että noin se menee. Ei meekkään. Ne treenaa ihan perusvoimaa aika usein (kilpailuissa parhaiten pärjäävät salit vetää aikalailla voimaohjelmilla, ja erikseen sitten "lajitreenit" eli Wodit) ja jättää rääkit kisoihin. Crossfit on laji siinä missä paini. Et tule paremmaksi painijaksi jumppaamalla ittes tabataintervallilla eka puhki ja sitten tekemään teknisesti oikeita suorituksia puoliväsyneenä.

Topic:

JTOn kyykkyohjelman 3 viikko pyörähti käyntiin. Miksen tajunnut tätä ohjelmaa aiemmin? :rolleyes: Kiitoksia vaan taas aivan loistavasta rungosta! Tänään meni 6x4x75% silmät kiinni (kirjaimellisesti, kyllä), ja viimeviikolla sama sarja tuotti loppua kohden pientä ongelmaa. Tänään tuntu että painoja ois voinu heitellä miten sattuu, vaikka viikonlopun kurssikoulutuksessa oli rapiat 15h jumppaa. :)
 
joo anaerobinen suorituskyky ei oo pohjaominaisuus ja vaatii pohjalle kovan perus- ja maksimivoiman ja peruskestävyyden. niille voidaan sitten rakennella kovaa happokestoo, laji kuin laji kiipeilystä painiin ja crossfittiin.

juu toi on hyvä kyykyn peruspotkun kehittämiseen ja miksei vedonkin. tehdään aika paljon, mutta jokanen treeni tuntuu "vähä liian helpolta". hämäystä ja illuusiota on se vain. tuolla on muistaakseni ihan suoraan kopioiden saatu aikaan lähes 25% kehitys yli 200kg painoissa.
 
juu toi on hyvä kyykyn peruspotkun kehittämiseen ja miksei vedonkin. tehdään aika paljon, mutta jokanen treeni tuntuu "vähä liian helpolta". hämäystä ja illuusiota on se vain. tuolla on muistaakseni ihan suoraan kopioiden saatu aikaan lähes 25% kehitys yli 200kg painoissa.

Tää on ihan fakta. Oon pitänyt 2-3min taukoja, kun aloitin ekalla viikolla 4-5min tauoilla ja se tuntui sopivalta. Tokan viikon aikana 4min tuntui aivan liian pitkältä, ja nyt 3min tuntuu just buenolta. Ei tule sellanen väsy, vaan käy just päinvastoin, tulee sellanen raivo päälle ja tuntuu että vois vaan paiskoa toistoja toiston perään. Kuitenkin se, että "jättää kesken" tuntuu kantavan niin älyttömästi noihin perjantain "koviin" treeneihin.
 
joo se suhteellinen (ie. peräsuoli-) asteikko ei oikein päde mm. voimanhankintaan. jos haluaa oikeesti koetella itseensä, kannattaa mennä vaikka sotaan tai nälänhätäalueelle asumaan. kroppa kuitenkin tarvitsee vaan stimulaatiota ja se piru haluaa olla ens kerralla vähä laiskempi ja siks kehittää itseensä sitä silmälläpitäen.
 
Ihan pakko sohaista ampparipesää kun en ole nyt vähään aikaan pesiä kauheasti sohaisemaan päässyt:

Oletko mahdollisesti tehnyt koskaan tänne tai muualle minkäännäköistä hypertrofiahakuista ohjelmaa? Eli kehonrakennustyyppistä/lihasmassan kasvatusohjelmaa? Ois mielenkiintoista nähdä miten sä rakentaisit sen, kun ammuit niin suorilta sen EDTn alas. :D Ei siis pahalla tietenkään, mutta ihan siksi, kun omaan logiikkaan se tuntuu istuvan tosi hyvin siitä syystä ettei mun tietotaito riitä hahmottaan mikä siinä on vikana. :)

EDIT: Äh, ja olihan mulla oikea kysymys, heitän sen tonne ohjelman thrediin.
 
mikä on edt? eau de toilette? :) en mä suorilta mitään alas ammu. en ainakaan ilman perusteita. mulla ei oo mitään tarvetta naamailla millään, vaan kaikelle löytyy peruste. bodailujuttuja on tullut kyllä tehtyä niitäkin ihan runsaasti ja mitäs vikaa siinä on, hyvää perustreeniä monelle lajille. en missään nimessä alaspaina jotain kehonrakennusta esimerkiksi. kovaa ja pirun omistautunutta touhua.
 
mikä on edt? eau de toilette? :)

EDT on just hieno nimi sille että tehdään treeneissä nousevasti suurempi työkuorma esim 4vk kierron aikana, jonka jälkeen keventävä viikko, ohjelman vaihto tai kierto uusiksi isommilla raudoilla. Näin ainakin oon käsittänyt. Esimerkkinä vaikka käsipäivän puolikas (toinen puolikas pienemmillä liikkeillä):

supersarjoina:
- Hauiskääntö seisten x5
- Ranskalainen x5

Ekalla viikolla tehtäis 5x5 (10rm painokuormalla) ja tokalla viikolla 6x5, kolmannella 7x5, neljännellä 8x5 ja kevennettäis, nostettais rautoja ja tehtäis uudestaan. Vaikka totesit ettei 5 toistoa ole optimaalinen toistoalue massalle, niin onko siinä mitään järkeä että lyhentämällä taukoja voitais saavuttaa vitosen raudoilla/toistoilla pumppi? Ideana on siis vaan vetää 10 sarjaa peräjälkeen mahdollisimman lyhyellä palautuksella. Sen verran ettei formi kärsi, mutta sen verran ettei kuitenkaan jää lueskeleen lehteä.

Tietenki liikkeet ja jako on oman mielen mukaan, esim vaikka 5 päivän välein lihasryhmää ärsytettäis. Tossa tulee kuitenkin epäsuoraa kuormitusta teki mitä liikettä tahansa. Hulkki esim treenailee tällä, ja oli mielenkiintoista kuulla että pari CBB-valmentajaa suunnittelee aika tarkalleen tämmöstä hommaa asiakkailleen, mutta 5-jakoisella. Siksi oikeastaan tästä innostuinkin, kun joskus ajat sitten (2001) luin tästä ekaa kertaa, ja se tuntui loogiselta nyypälle.

en mä suorilta mitään alas ammu. en ainakaan ilman perusteita. mulla ei oo mitään tarvetta naamailla millään, vaan kaikelle löytyy peruste. bodailujuttuja on tullut kyllä tehtyä niitäkin ihan runsaasti ja mitäs vikaa siinä on, hyvää perustreeniä monelle lajille. en missään nimessä alaspaina jotain kehonrakennusta esimerkiksi. kovaa ja pirun omistautunutta touhua.

Kun en ite ole minkään lajin urheilija/harrastaja, niin ajattelin että nyt ois hauska pistää talveksi kerrankin oikeaoppinen "bulkki" (ei mitään sikabulkkeja, vaan että katsois järkevät plussat) ja ottais jonkun selkeästi mitattavan ja tavoitehakusen treenipohjan joka palvelis nimenomaan epäkohtien parantelua (esim mulla on aivan karsea ryhti).

Aika tusinaposteja tämmöset "ohjelma pliis että pääsen kesäkuntoon 2012 jos asteekkien ennustus ei toteudu" mutta kun toi sun luotsaama kyykkyohjelma on saanut sen verran hyvää palautetta, ja sun ohjeet muutenkin niin kiinnostais jotain nyrkkisääntöjä kuulla tämmöseen suunnanvaihtoon.
 
enhän mä tollasia alas noin vaan ammu. mistäs sä semmosia oot päähäs saanu? lähinnä tossa vaan ihmetyttää ne fiksaatiot tiettyihin toistomääriin, kun ees pikkusen varioimalla annettas kropalle mahdollisuuksia ärsykevaihtelun kautta parempaan kehitykseen. tossa kun määrätään painot etukäteen ja jankataan sitten 3-4 viikkoa niillä samoilla, ei se kyllä mielellekään kauheen piristävää ole, eihän?

jos sä teet femmoja voimakestävyysperiaatteella eli epätäydellisillä palautuksilla, kyllä se toki enempi patin rakenteluun suuntaa. joillekin tulee pattia todella lyhyillä sarjoilla ihan normitauoillakin, joten tää on (taas) sitä yksilöllisyyttä. sen takia täällä kirjotellut jutut on aina pakosta melko yleisellä tasolla ajateltavia.
 
Mikä olis paras tapa lämmitellä penkissä kun varsinaisissa pääsarjoissa ensimmäinen sarja on yleensä se nihkein tai oikeestaan lämmittelykin tuntuu välillä tosi nihkeälle ja sen jälkeen menee vähän paremmin kun paikat on lämmenny? Sillein että ei menis voimat jo lämmittely sarjoissa kun tuntuu joskus niinkin käyvän. Lämmittelen crosstrainerilla ja kiertäjiä teen ja olkapäitä pyörittelen. Viimeks tein tällein 3*8*50, 2*6*80, 4*110, 2*140, 3*2*160?
 
ihan hyvän olonen lämppä noin yleisesti, mutta ei ilmeisesti kuitenkaan se paras just sulle. voisit kokeilla semmosta hybridilähestymistapaa, missä teet eka maksimiosan ja sit työsarjat perusvoiman puolella. eli 1-3 toistoilla ylös päivästä vähä riippuen semmoseen hyvän tuntuseen romuun. sen jälkeen sitten 4-8 toiston sarjoja muutama kipale. tällai sulla on aina mahis tehdä enkkoja useessa eri osassa treeniä. toinen vaihtoehto pelkälle maksimitreenille kuten yllä olis sitten vaan enempi sarjoja herättelyksi alle.
 
jto kun olet puhunut usein että lukottelut yms staattinen treeni kannattais tehä toistoina esim 5 sekuntin pätkissä missä 5 sekuntia välissä. mikä tuolla yhden toistojen yhteispituudella olisi suuntaa antava raja millon vielä treenataan voimaa? 30 sekuntia?

sama sitten kun lukotellaan toistojen sisällä. esim. olet puhunut joskus "ranskalaisista" leuanvedossa, eli tehdään useissa kulmissa toiston aikana pitoja. onko tähän samankaltaista yleisohjetta? ja jos tekee ylhäällä, keskellä ja alhaalla pidot, sitten laskee alas... tulisiko tässäkin huilia vähän toistojen välissä?
 
EDT on just hieno nimi sille että tehdään treeneissä nousevasti suurempi työkuorma esim 4vk kierron aikana, jonka jälkeen keventävä viikko, ohjelman vaihto tai kierto uusiksi isommilla raudoilla. Näin ainakin oon käsittänyt. Esimerkkinä vaikka käsipäivän puolikas (toinen puolikas pienemmillä liikkeillä):

Ainakin EDT, jota Hulkki käytti meni niin, että valitaan kaksi liikeparia ja molempiin aikaa 15min. Sitten tässä vartissa on tarkoitus tehdä niin monta toistoa kuin mahdollista ja tietysti rikkoa edellisen viikon ennätys. Painot juurikin jotain 7-10rpm ja suositus, että lähtee esim. noilla vitosilla liikkeelle, kuitenkin lihasten väsyessä ne viimeset minuutit saattaa mennä ihan 1-2 toiston sarjoja tehdessä. Kun toistoihin saadaan ~25% lisäys, niin lisätään kuormaa. Todella tehokas ohjelma on tuntunut olevan monien käsille erityisesti ja useimmat taitaakin tuota käyttää vähän lyhyemmän aikaa vain tietyille lihasryhmille.
 
jarrutusraita: perusvoimatarkotuksiin 50 sekkaa on aika yläraja. esim. 10*5"/5". 10 sekunnin toistoilla voi kuotsenkin tehdä. vaihtelua näissä kannattaa hyödyntää. maksimitouhuissa toiston pituus voi olla 2-5 sekkaa, mutta toistoja vaan 1-4.

ranskiksissa se taukojen pituus määrää suuntaako se sarja enempi voimaan vai kestoon. toi on yks kiipeilijöitten käyttämä oheistreeni, mutta ei tietenkään oo niin hyvä ku samanlainen juttu kiiveten tehtynä. joskus itekin tein noita ja sillon tein about 10 toistoo sarjassa, 5 sekunnin stopit 120, 90 ja 60 kyynärkulmissa ja käynnit ihan ylhäällä ja alhaalla tietysti.
 
Ainakin EDT, jota Hulkki käytti meni niin, että valitaan kaksi liikeparia ja molempiin aikaa 15min. Sitten tässä vartissa on tarkoitus tehdä niin monta toistoa kuin mahdollista ja tietysti rikkoa edellisen viikon ennätys. Painot juurikin jotain 7-10rpm ja suositus, että lähtee esim. noilla vitosilla liikkeelle, kuitenkin lihasten väsyessä ne viimeset minuutit saattaa mennä ihan 1-2 toiston sarjoja tehdessä. Kun toistoihin saadaan ~25% lisäys, niin lisätään kuormaa. Todella tehokas ohjelma on tuntunut olevan monien käsille erityisesti ja useimmat taitaakin tuota käyttää vähän lyhyemmän aikaa vain tietyille lihasryhmille.

Oon aika paljon lukenu EDTstä, mutta en tarpeeksi että osaisin tehdä kunnollisen jaon sille. Tiedän siis perusperiaatteet, ja toi aikaraja on semmonen juttu mikä ei varmasti ole ihan niin justiinsa, kunhan työkuorma kasvaa tasaisesti sen syklin ajan.

Tosin nyt kun funtsin, niin voisin alkaa tän kyykkyohjelman jälkeen treenaamaan joka päivä. Vois ottaa kaks-kolme liikettä joita takoa joka päivä ja kierrättää kuormia kuten tässä kyykkyohjelmassa. :) Oisko JTOlla heittää mitään suuntaa-antavia prosentteja/sarjamääriä tämmöseen että vaikka 5 kertaa viikossa kävis nostamassa?
 
Ajattelin kokeilla jossain vaiheessa tuota bulgariasovellustasi. Ajattelin tehdä aluksi pelkkää vakauttamisjaksoa kirjoittamillasi prosenteilla ja ohjelma olisi alustavasti:

ma penkki
ti raaka rinnalleveto, kyykky
to kapea penkki
pe raaka rinnalleveto, maastaveto

( voin myös tehdä joka toinen päivä treenit )

Jos tuohon ottaisi mukaan myös stressijakson, kannattaisiko rinnallevedossa ja maastavedossa pitää stressijakso samaan aikaan (kyykyssä olisi vakauttamisjakso)?

Kyselin aiemmin tälläistä. Ajattelin kevyen viikon jälkeen aloitella homman. Kyykyssä meni 120kgx15max ja mave 150kgx12max. Vakautusjaksolla sarjat 80%-90% maksimista, joten ajattelin noiden tulosten perusteella aloitella kyykyn painolla 125kg ja maven tuolla 150kg. Onko mielestäsi järkevät?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom