Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Tulee vähän yleisluontoisempi kysymys voimatreenistä.

Pidetäänkö "oikeaoppisessa" voimaharjoittelussa erilaisia kausia yhden kalenterivuoden sisällä? Eli esimerkiksi maksimivoimakausi, jolloin haetaan paras terä suorituksiin toistoalueen ollessa 1-3 ja sitten maksimikauden jälkeen pidetään "perusvoimakausi" jolloin palautellaan maksimikaudesta +10 toiston kevyillä sarjoilla. Heitin noi vähän omasta päästäni, mutta jos jaksat, niin voitko antaa jonkun yksinkertaistetun "vuosiohjelman"?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
reiska: ei tarpeen pikkuhiljaa kohti maksimeja kevyen jälkeen.

tidus: pidetään tietysti. kuten muissakin lajeissa voimailussa saa yleensä parhaat tulokset, kun painottaa tiettyjä ominaisuuksia kausiluontoisesti. yleisesti ne vois jakaa toistopoliittisesti kolmeen alueeseen

6-15 hypertrofinen, 1-2kk
4-8 hermostollis-hypertrofinen, 1-2kk
1-5 hermostollinen, 1-2kk

riippuen nostajan tasosta ja painoluokkahaluista/ -ongelmista tms. käytetään tota ekaa bodailujaksoakin, mutta yleensä en omiin ohjelmiin sitä juuri sisällytä. perusvoimakaudella ei ollenkaan palautella, vaan keskitytään perusvoiman kehittämiseen, määrän lisäämiseen ja submax-voimatason vakauttamiseen. lisäksi panostetaan tekniikan ja heikkojen kohtien sekä vammojen paranteluun. jälkimmäiseen kyllä yleensä on hyvä ottaa kevyempää treeniä 1-2 vkoa maksimijakson jälkeen. noin yleisesti kevyitä viikkoja pidetään joka 3. tai 4. vko. en jaksa antaa mitään vuosiohjelmia, sillä niitä kyllä löytyy pilvin pimein täältä.
 
Kannattaako ottaa samanlailla myös tuo saman viikkonen (tänpäivänen) kapea pena niinkuin neuvoit? Eli tein tuon ekan viikon setin räjähtävästi ja kivasti näemmä tuli rintaan maanantaina tunne että jotain on tehty. :)

1: 3*2*80, 3*1*85, 2*6*75
2: 3*2*80, 3*1*90, 2*5*80
3: 2*2*85, 2*1*90, 2*1*95, 2*5*80
4: 4*3*75, 4*2*80
5: 2*2*80, 2*1*90, 2*1*100, 2*5*85
 
penkin maksimia haettaessa en tekis kapeeta kovaa. ehkä 1-2 sarjaa penkin jälkeen ja viikon toinen treeni vaan kevyenä ja räväkkänä.
 
Näitä samanlaisia kysymyksiä varmaan löytyy tästäkin threadistä, mutta en ainakaan ihan vastaava löytänyt pikaisella haulla.
Eli olen tähän asti treenaillut ihan sen takia, että se on kivaa enkä ole tuloksiani hirveästi tuijotellut. :) Nyt kuitenkin päätin kokeilla voimaohjelmaa. Tarkoituksena olisi siis parantaa penkki- ja vetotulosta ihan tuollaisilla perusohjelmilla. Penkkimaksimi on vaatimaton 110 ja veto noin 180.

Maastanosto
Peruskausi
1) 4x4x135
2) 5x135, 5x140, 5x145, 5x 140, 5x135
3) 6x4x135
4) 5x135, 5x145, 5x152,5, 5x145, 5x135
5) 7x4x135
Maksimikausi
6) 4x3x145, 3x2x160
7) 3x4x145, 6x4x152,5
8) 4x3x145, 3x2x160
9) 3x4x145, 6x4x152,5
10) 4x3x145, 3x2x160
11) maksimi

Penkki
Peruskausi:
1) 5x5x77,5
2) 5x77,5, 5x80, 5x82,5, 5x80, 5x77,5
3) 6x5x77,5
4) 5x77,5, 82,5, 90, 82,5, 77,5
5) 7x5x77,5
Maksimikausi:
6) 4x3x82,5 4x2x95
7) 3x4x82,5 6x4x90
8) 4x3x82,5 3x2x100
9) 3x4x82,5 6x4x90
10) 2x3x82,5 2x2x105
11) maksimi

Ja luvut ohjelmassa luonnollisesti kiloja. Nyt on tuo peruskausi takana eli mennään viikossa 6.
Pari kysymystä olisi tästä projektista, koska kokemusta ei ole.

1) Treeniohjelmaan kuuluu myös etukyykky. Sen teen kuitenkin "fiiliksen mukaan" eli siinä ei varsinaisesti ohjelmaa ole. Kannattaako alkaa keventämään etukyykkytreenejä kun veto-ohjelma lähestyy loppuaan, vai voinko kyykätä kovaa edellyttäen että ehdin palautua kunnolla?

2) Mitä toimepiteitä kannattaa tehdä tuon viimeisen treenin ja ennätyskokeilun välillä? Tietysti kunnon lihashuolto ym. mutta onko joitain vinkkejä jotka kannattaa pitää mielessä?

3) Mitäs sitten tuon maksimiyrityksen jälkeen? Kannattaako siinä pitää jonkunlainen kevyt viikko vai voiko jatkaa uudelleen samalla ohjelmalla (uuden maksimin pohjalta tietysti) vai mitä suosittelette?

4) Tähän kysymykseen on tietysti vaikea vastata, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen ja tulos riippuu paljon henkilöstä, mutta kysyn silti. Eli kuinka paljon maksimi voisi suurinpiirtein nousta? Kysyn lähinnä siksi, etten uutta ennätystä yrittäessäni lähde liian pienillä/liian suurilla korotuksilla ylöspäin. Ihan suuntaa antavaa arviota siis haetaan.

Kiitos jos jto tai joku muu jaksaa vastailla näihin varmaan jossain määrin tyhmiin kysymyksiin. Mutta kuten sanottu, ensimmäinen voimaohjelma menossa ja siksi vähän huteralla pohjalla tämä tietämys. :)
 
Jto:lla hyppääjän polven hoitoon/kuntouttamiseen vinkkejä. Diagnoosi on ihan oma, koska toinen polvi aikanaan jo leikattiin. Muistaakseni hierontaa ja venyttelyä reilusti, kylmähoitoo ja buranaa...

Miten sit treenata? Pahinta tekee kyykky ja prässi... Vaakahack menee jotenkin, silti jää koskemaan. Nyt olen tässä viikon antanu polvelle huilia...
 
miku: aika pitkiä maksimikausia ilman kevyempiä viikkoja. melkein tekisin suna hieman yksinkertasemmin ton piikkailun. kaks vkoa kolmosilla niin ylös kuin menee vielä nätillä tekniikalla. sitten kevyempi viikkon, jolloin teet alle 80%:n romuilla lyhyempää ja räväkkää sarjaa. sitten pari viikkoa ykkösmaksimiin, kevyt viikko ja sen jälkeen leikki uusiks samalla tai toisella peruskausiohjelmalla.

rommi: voiman lisääminen reisiin on yleensä hyvä. yleensä hyppääjän polvi johtuu heikkoudesta ja ylirasituksesta (ilmenee siis lumpion alaosassa jänteen kiinnityskohdassa). ei kannata leikata on mun mielipide lähes aina, kuten myös monien lekurien. uusii helpolla jne. viikko huilia ei tunnu tollasessa vammassa missään. jos on kyse tosi pahasta kivusta, eli ei fiksuissa rajoissa pysty tekeen, älä tee. kevyttä jumppailua vaan parin kolmen viikon huilin aikana fillarilla tms. sitten staattisia pitoja eri kulmissa ja lisää fillaria. kevyttä korkeekulmasta kyykkyäkin voi jossain vaihees tehdä jne. toi on hyvin sitkee vika, mutta itellä on parantunut kyl hyvin.
 
Minkälainen ohjelma olis hyvä jääkiekkoilijalle (kaveri)? Hakusessa on kimmoisuus ja voima. Tällä hetkellä käy salilla 4 kertaa viikossa ja siinä ohella tekee aerobista lähinnä lenkkiä ja uintia. Hän on ajatellut lisätä ohjelmaan aitahyppyjä, viisloikkaa ja kolmiloikkaa vauhdittomana, mutta ei tiedä kuinka pitkiä sarjoja/toistoja yhdessä treenissä pitäis tehdä? Oisko joitain muita liikkeitä? Kannatteeko punttia ja kimmosuutta tehdä samana päivänä? Jos tehdään samana päivänä, niin minkälainen puntti ohjelma on hyvä? Hänellä on tempaus ja rinnalleveto tekniikat hyvässä kunnossa.

PS. Valmetaja on kuulemma perseestä:rolleyes:
 
aika kova homma alkaa tekeen tässä semmosta ohjelmaa, joten en tee. riippuu kaverin iästä, taustasta ja tasosta, millanen ohjelma toimii parhaiten. kiekkoilijan kannattaa olla parempi kyykyssä kuin lenkkipolulla, on mun mielipide. ikävää, että oma valkku on huono.
 
Multa unohtua kysyä tosta ohjelmasta että teenkö joka viikko tuolla setillä räjähtävästi vai normaalisti? Tein tuon 2. viikon 3*2*80, 3*1*90, 2*5*80
setin nyt myös räjähtävästi eli miten on
 
aina kannattaa nostonopeuksissa pyrkiä kovaan tehoon, mutta kuitenkin teknisesti oikein, että menee perille.
 
Vaivaan kysymyksillä kevyestä viikosta. Eroaako perus- ja piikkausjakson kevyet treenit toisistaan? Pitäisikö toistot tehdä rauhallisesti pumppaillen vai sata lasissa räjähtävästi nopeustreenityyliin?

Järkeilyä: Piikatessa voisi kuvitella, että erityisesti hermosto ja nivelet/jänteet ovat kovilla. Perusjaksolla lihakset ottavat sitten enemmän hittiä ts. vaativat palauttavan viikon, kai...? Tällaista pohtiessa tuli yllä olevat kysymykset mieleen.

Kylläpäs onnistuin ilmaisemaan itseni epäselvästi...
 
Niin eli perusjaksolla voisi ottaa kevyellä viikolla lyhyempiä sarjoja räjähtävästi ja piikatessa iisisti pumppaillen vähän pidempää sarjaa?
 
piikatessa reippaat kevyet treenit alle 80%:lla pitää tuntuman paremmin. esim. 3*4*65, 3*3*70. ei kovempaa happopumppailla kannata ollenkaan. huoltomielessä voi pidempää sarjaa tehdä suht hapottomana. muutenkin kevyen viikon tulis olla myös psyykkisesti kevyempää menoo.
 
Tyhmä kysymys!
Onko näppivoimia järkeä treenata puristamalla esim. kylppärin ovea yhdellä kädellä ja nojata taaksepäin. Kokeilin rasvaisilla sormilla ja 30 s. pystyin puristamaan, kunnes ote lipesi vai tuhlaanko omaa ja lukijoiden aikaa. Forkuissa ja näpeissä kuitenkin tuntui varsin hyvin jo noinkin lyhyt kokeilu ja lisää haastetta voisin kuvitella saavan laittamalla selkään repun, jossa on painoja.
 
Tyhmä kysymys!
Onko näppivoimia järkeä treenata puristamalla esim. kylppärin ovea yhdellä kädellä ja nojata taaksepäin. Kokeilin rasvaisilla sormilla ja 30 s. pystyin puristamaan, kunnes ote lipesi vai tuhlaanko omaa ja lukijoiden aikaa. Forkuissa ja näpeissä kuitenkin tuntui varsin hyvin jo noinkin lyhyt kokeilu ja lisää haastetta voisin kuvitella saavan laittamalla selkään repun, jossa on painoja.

Kyllä ne sormivoimat noinkin vahvistuvat.:thumbs: Ihan hyvää treeniä! Aina kun puristat jotain näppivoimasi vahvistuvat.
 
just noin. kaikenlainen puristelu kehittää sormivoimia. kannattaa vaan muistaa se staattisen työn tarkka nivelkulmariippuvuus eli kannattaa tehdä erilaisista otteista noita leikkejä, kuten meillä kiipeilypiireissä on tapana. paksumpaa ovea, ovenkarmia jne.
 
just noin. kaikenlainen puristelu kehittää sormivoimia. kannattaa vaan muistaa se staattisen työn tarkka nivelkulmariippuvuus eli kannattaa tehdä erilaisista otteista noita leikkejä, kuten meillä kiipeilypiireissä on tapana. paksumpaa ovea, ovenkarmia jne.

jto veti taas pikkuisen paremmaksi vanhan vastausta ;)

eiku oikeesti, on sulla mahtava tietomäärä voimailulajeista!
 
älä ny aikuunen miäs ala herkisteleen :) kunhan nyt vaan kirjottelen. runous on kaunista :D
 

Suositut

Back
Ylös Bottom