Keittiövälineet ja ruuanvalmistus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Arse
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Noissa suola & pippurimyllyissä on kyllä todella isoja eroja laadussa. Panostamalla muutaman kympin enemmän saa yleensä paljon parempi laatuiset kuin ne "halppis" tuotteet.
 
ozitech2_2.jpg

Mahtaiskohan tuollaisella terottimella saada terän hyväksi?
Itse ainakaan huolisi tuollaista keittiööni. Osta sellainen tavallinen teroituskivi.
 
Zone-sarja -42%
Pippuri- ja suolamyllyt ovat merkiltaan Peugeot. Mitään muita viritelmiä on turha yrittääkään. Jos nyt jostain syystä sitten kuitenkin muita harkitset, tarkista ainakin, että mekanismi on metallinen (tai ainakin keraaminen).
 
Itse sain jostain lahjaksi sellaisen patterikäyttöisen(!) Peugeotin pippurimyllyn ja se on ainakin erinomainen, vaikka eko-ihmisenä olinkin skeptinen.

Chez Marius ja Kokkipuoti kannattaa tarkastaa.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Koitin just Hackmanin gourmeeta tuossa terottaa huonolla menestyksellä. Ei tunnu saavan teräväks lainkaan, perus vesikivellä hion ja kolmella eri karkeudella.
 
Kertokaas missä päin Helsinkiä voisi noita erilaisia vähän laadukkaampia (mac,global) kokeilla? Myös syvä valurautapannu olisi hakusessa, jossain Prismassa löytyy vaan aika matalia.
 
Kertokaas missä päin Helsinkiä voisi noita erilaisia vähän laadukkaampia (mac,global) kokeilla? Myös syvä valurautapannu olisi hakusessa, jossain Prismassa löytyy vaan aika matalia.


Chez Mariuksessa on ainakin valikoimissaan noita mainitsemiasi merkkejä. Liike sijaitsee Bulevardin ja Fredan kulmassa.
 
Kertokaas missä päin Helsinkiä voisi noita erilaisia vähän laadukkaampia (mac,global) kokeilla? Myös syvä valurautapannu olisi hakusessa, jossain Prismassa löytyy vaan aika matalia.


TOKYOKAN
Annankatu 24 myöskin.

Ostin sieltä just Mac SA-80
 
Miten muuten sopii veitsen terottelu kovasimella? Miten eroaa esim. keraamiseen tai timanttiseen puikkoon?

Teroituksesta on sen verran kysymyksiä (myös itselläni), että kaivoin netistä tällaisen pienen tiivistelmän.

Lähde: http://www.martikka.com/hannu/ruoka/veitset.html

Teroitus
Lisäksi on syytä hommata veitsenteroitin. Kaikki veitset kaipaavat teroittamista ennemmin tai myöhemmin, joten veitsenteroitin on oleellinen lisävaruste.
Karkeasti yleistäen voisi todeta, että mitä kalliimpi veitsi, sitä nopeammin se tylsyy :)
Ja ennenkuin kukaan kerkeää kommentoida, niin tähän on tietysti runsaasti poikkeuksia... :)
Kovasta teräksestä valmistetut veitset pysyvät pidempään terävänä, mutta niiden teroittaminen on hankalampaa, kun taas pehmeämmästä teräksestä tehdyt veitset kaipaavat teroitusta useammin, mutta teroittaminen menee helposti.

Teroituspuikko Kun veitsen terä kääntyy sivulle, niin se tuntuu veitsen tylsymisenä. Veitsi ei enää leikkaa/pure vaan tuntuu liukuvan pintaa pitkin. Veitseä joutuu painamaan enemmän jotta leikkaaminen alkaa.
Tälläinen veitsi saadaan helposti teroitettua käyttämällä normaalia teräksistä teroituspuikkoa. Tarkkaanottaen teräksinen teroituspuikko ei oikeastaan "teroita" veitsiä (ei hio) vaan pelkästään oikaisee tylsistyneen terän.

Perinteinen teräksinen teroituspuikko voi vaikuttaa ensialkuun vaikealta käyttää ("Pidä veistä 20 asteen kulmassa puikkoa vasten ..."). Käytännössä toimivan tekniikan oppii helposti ja terävyyden voi kokeilla peukalolla näppärästi.


Jos ei halua/osaa/viitsi käyttää teroituspuikkoa, niin kaupasta löytyy myös automaattisia teroituskoneita (pari rullaa joiden välistä veitseä vedellään).

Erittäin kovaksi jätetyt teräslaadut (== monet japanilaiset veitset) vaativat keraamisen puikon käyttöä.

Jos terä on kulunut niin paljon ettei terän oikaisu teroituspuikolla enään onnistu, niin siihen pitää hioa uusi terä. Tähän voidaan käyttää hiovaa puikkoa (esim. timanttipuikkoa) tai muuta perinteistä hiomakiveä. Hiovien teroitusten kanssa joutuu olemaan tarkkana, koska hiomalla veitsen väärin voi pilata terän (hiova teroitus muotoilee terän uusiksi).
Suosittelen, että on sekä hiova sekä oikaiseva teroitin. Jos veitseä ei meinaa millään saada teräväksi, niin kannattaa pyyhkäistä se teräväksi ensin hiovalla teroittimella ja sitten lopputeroitus oikaisevalla teroittimella.
Kevyt ylläpitohionta ei tosin aiheuta mitään isompia ongelmia, mutta jos veitsi ei tunnu millään teroittuvan, niin se kannattaa vielä ammattilaisen teroitettavaksi. Fiskars:lla on kätevä hiova teroitin joka hioo terän oikeaan kulmaan ja siihen lisäksi sitten oikaiseva... avot hyvä tuli.

Hiomakivi on terää hiova, joten sillä voi myös saata huononnettua terää entisestään, jos ei hallitse teroitustekniikkaa.
Hiomakivi kastellaan ensin upottamalla se veteen (n 5-20min). Hiomakivessä on yleensä karkea ja hieno puoli. Jos terä tuntuu oikein tylsältä tai siinä on jotain likaa, niin teroituksen voi aloittaa parilla pyyhkäisyllä karkealla puolella. Tällöin saadaan hyvä pohja varsinaiselle teroitukselle.
Pidä hiomakivi tasaisella alustalla ja liikuta terää hiomakiveä pitkin n 15-20 kulmassa (oikea kulma löytyy veitsen tiedoista). Liike lähtee veitsen juuresta ja etenee siitä veitsen kärkeen. Näin saadaan koko veitsi teroitettua yhdellä likkeella. Paina kevyesti. Toista tätä liiketta terän molemmille puolille.
Hiomakiven käytöstä on esim. Global:n sivulla teroitusohje kuvien kanssa.

Hiomakiven kanssa voi käyttää vaihtoehtoisesti öljyä veden sijaan. Tosin jos kerran käyttää öljyä, niin kivi menee "tukkoon" eikä toimi enää veden kanssa vaan siinä pitää käyttää sitten öljyä jatkossakin.
 
sellaisen eron huomannut näissä:
Courmet_0020_veitsiteline.jpg


ikean puukkoihin, että on jämäkämpi tuntuma (varsinkin pienemmässä kokoluokassa!) ja nätti tsing tsing - ääni kun vetää kuutioita leikkuulautaa pitkin. melkein kuin efekti samuraileffasta :D

mutta itse leikkaaminen ei kauheasti muutu oli sit laadukas terä tai ei. terottaminen vähän helpottuu kuin tuossa mainittiinkin. eli kanasalaatin väsäyksessä ja vastaavassa ihan turha imo maksaa kauheita summia puukosta. sit ymmärrän jos esim työskentelee paremmassa ravintelissa että ostaa oikein sellaisen nahkanyytin täyteen puukkoja.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös Bottom