Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Itse ainakaan huolisi tuollaista keittiööni. Osta sellainen tavallinen teroituskivi.
Mahtaiskohan tuollaisella terottimella saada terän hyväksi?
Mistäpä löytys hienot, mielellään rosteriset suola-ja pippurimyllyt? Saa olla aika kookkaatkin.
Itse ainakaan huolisi tuollaista keittiööni. Osta sellainen tavallinen teroituskivi.
En kyl mielellään mitään paristokäyttösiä vehkeitä haluais...:wtf:
Kertokaas missä päin Helsinkiä voisi noita erilaisia vähän laadukkaampia (mac,global) kokeilla? Myös syvä valurautapannu olisi hakusessa, jossain Prismassa löytyy vaan aika matalia.
Kertokaas missä päin Helsinkiä voisi noita erilaisia vähän laadukkaampia (mac,global) kokeilla? Myös syvä valurautapannu olisi hakusessa, jossain Prismassa löytyy vaan aika matalia.
Miten muuten sopii veitsen terottelu kovasimella? Miten eroaa esim. keraamiseen tai timanttiseen puikkoon?
Teroitus
Lisäksi on syytä hommata veitsenteroitin. Kaikki veitset kaipaavat teroittamista ennemmin tai myöhemmin, joten veitsenteroitin on oleellinen lisävaruste.
Karkeasti yleistäen voisi todeta, että mitä kalliimpi veitsi, sitä nopeammin se tylsyy
Ja ennenkuin kukaan kerkeää kommentoida, niin tähän on tietysti runsaasti poikkeuksia...
Kovasta teräksestä valmistetut veitset pysyvät pidempään terävänä, mutta niiden teroittaminen on hankalampaa, kun taas pehmeämmästä teräksestä tehdyt veitset kaipaavat teroitusta useammin, mutta teroittaminen menee helposti.
Teroituspuikko Kun veitsen terä kääntyy sivulle, niin se tuntuu veitsen tylsymisenä. Veitsi ei enää leikkaa/pure vaan tuntuu liukuvan pintaa pitkin. Veitseä joutuu painamaan enemmän jotta leikkaaminen alkaa.
Tälläinen veitsi saadaan helposti teroitettua käyttämällä normaalia teräksistä teroituspuikkoa. Tarkkaanottaen teräksinen teroituspuikko ei oikeastaan "teroita" veitsiä (ei hio) vaan pelkästään oikaisee tylsistyneen terän.
Perinteinen teräksinen teroituspuikko voi vaikuttaa ensialkuun vaikealta käyttää ("Pidä veistä 20 asteen kulmassa puikkoa vasten ..."). Käytännössä toimivan tekniikan oppii helposti ja terävyyden voi kokeilla peukalolla näppärästi.
Jos ei halua/osaa/viitsi käyttää teroituspuikkoa, niin kaupasta löytyy myös automaattisia teroituskoneita (pari rullaa joiden välistä veitseä vedellään).
Erittäin kovaksi jätetyt teräslaadut (== monet japanilaiset veitset) vaativat keraamisen puikon käyttöä.
Jos terä on kulunut niin paljon ettei terän oikaisu teroituspuikolla enään onnistu, niin siihen pitää hioa uusi terä. Tähän voidaan käyttää hiovaa puikkoa (esim. timanttipuikkoa) tai muuta perinteistä hiomakiveä. Hiovien teroitusten kanssa joutuu olemaan tarkkana, koska hiomalla veitsen väärin voi pilata terän (hiova teroitus muotoilee terän uusiksi).
Suosittelen, että on sekä hiova sekä oikaiseva teroitin. Jos veitseä ei meinaa millään saada teräväksi, niin kannattaa pyyhkäistä se teräväksi ensin hiovalla teroittimella ja sitten lopputeroitus oikaisevalla teroittimella.
Kevyt ylläpitohionta ei tosin aiheuta mitään isompia ongelmia, mutta jos veitsi ei tunnu millään teroittuvan, niin se kannattaa vielä ammattilaisen teroitettavaksi. Fiskars:lla on kätevä hiova teroitin joka hioo terän oikeaan kulmaan ja siihen lisäksi sitten oikaiseva... avot hyvä tuli.
Hiomakivi on terää hiova, joten sillä voi myös saata huononnettua terää entisestään, jos ei hallitse teroitustekniikkaa.
Hiomakivi kastellaan ensin upottamalla se veteen (n 5-20min). Hiomakivessä on yleensä karkea ja hieno puoli. Jos terä tuntuu oikein tylsältä tai siinä on jotain likaa, niin teroituksen voi aloittaa parilla pyyhkäisyllä karkealla puolella. Tällöin saadaan hyvä pohja varsinaiselle teroitukselle.
Pidä hiomakivi tasaisella alustalla ja liikuta terää hiomakiveä pitkin n 15-20 kulmassa (oikea kulma löytyy veitsen tiedoista). Liike lähtee veitsen juuresta ja etenee siitä veitsen kärkeen. Näin saadaan koko veitsi teroitettua yhdellä likkeella. Paina kevyesti. Toista tätä liiketta terän molemmille puolille.
Hiomakiven käytöstä on esim. Global:n sivulla teroitusohje kuvien kanssa.
Hiomakiven kanssa voi käyttää vaihtoehtoisesti öljyä veden sijaan. Tosin jos kerran käyttää öljyä, niin kivi menee "tukkoon" eikä toimi enää veden kanssa vaan siinä pitää käyttää sitten öljyä jatkossakin.