Jauhelihojen erot - keskustelua jauhelihasta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja marvolo
  • Aloitettu Aloitettu
Isompien kaupunkien kauppahalleista saa kyllä hyvää jauhelihaa
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Löytyihän se Hupen aloittama virallinen jauheliha ketju. Itsekkin huomannut että luomu naudanjauheliha on huomattavasti parempaa mitä normaali vaikkakin on sekin
valmiiksi pakattua. Isoimman eron huomaa heti paistaessa että liha on kuivempaa ja siitä irtoaa vähemmän nestettä kuin normaalista, luomusta ei tule nestettä ulos
oikeastaan ollenkaan ja liha on jotenkin kiinteämpää. Hintaero on kuitenkin niin pieni että en enään osta normaalia jauhelihaan kuin sillon, jos luomu sattuu olemaan loppu.

Ketään muita jotka on vaihtaneet pelkästään luomulihaan ? Parasta olisi tietysti ostaa jostain lähettyviltä pakastin täyteen lihaa vaikka kerran kuukaudessa tai parissa.


Itse olen vaihtanut lähes kokonaan Hultgardin sonnin jauhelihaan. Kyllä sen eron kaupan vakuumipakattuihin naudan jauhelihoihin huomaa jo koostumuksesta. En sitten tiedä että mitä noihin jauhetaan mukaan, kun eivät tuota kuitenkaan paistijauhelihaksi nimitä, mutta hyvältä nuo on kuitenkin maistuneet. Eihän tuo vielä luomua tosin ole, mutta kuitenkin (kuulemma) luomuun siirtyminen käynnissä, eli käytännössä lähes luomua. Hinta on aika lailla samaa luokkaa kaupan "paisti"jauhelihan kanssa, 8.5e/kg. Toimittavat vielä kotiovelle. :)
 
Jauhelihoista menee pelkästään naudan paistijauhelihaa, normi jaukkis vaan hätävarana. En ole vuosiin syönyt edes sikanautaa, jotenkin se haju ja ajatus että vetää possua ei vaan sovi mun päähän ja alkaa kuvottamaan...
 
Mites tosiaan nuo kauppahallien jauhelihat? Eroaako mitenkään markettitavarasta? Mietin että periaatteessa vois esim. tuolta Hakaniemen kauppahallista alkaa jotain hankkimaan, jos olis parempaa. Mutta eroaako yhtään?
 
Nykyään tulee tehtyä hyvinkin usein jauhelihaa tomaattikastikkeessa. Paistan jauhelihan, sekaan suolaa, pippuria, valkosipulia, sipulia ja chiliä. Kun on hetken vielä paistunut niin sekaan 500 g paseerattua tomaattia/tomaattimurskaa. Joskus heitän sekaan kidneypapuja, herkkusieniä, oliiveja yms.

Aikoinaan eräs perhetuttu toi kotiin syksyisin pari kiloa hirvenjauhelihaa. Siitä tehdyt lihapullat oli parhautta. Harmi kun tämä tuttu sai syövän ja metsästykset loppui sikseen.
 
Lähikauppojen lihanjauhatukset on vähän sitä sun tätä...

Tässä lähellä tiedän isojakin kauppoja jotka jauhavat jauhelihaksi kaikki naudanlihat mitkä on menossa huonoksi, viimeksi eilen näin
että jauheliha oli pakattu 27.09 ja viimeinen käyttöpäivä 28.09. Jos kaupassa on lihatiski joka jauhaa tuoretta luomulihaa niin se olisi varmasti hyvää.

Eiköhän tuo päivän käyttöaika johdu ihan elintarvikelaista, tuskin saa myydä pidempään pelkissä kelmuissa oli sitten tuoreempaa tai ei. Tyhjiö- ja kaasupakkauksissa sitten eri säädökset.
 
Itselle maistuu myös puhdas porsaan jauheliha (kevyt versiossa 147kcal ja 21g protskua per 100g), piti mainita kun keskustelu pahasti kallellaan naudan jauhelihaan. Kuriositeettina kerrottakoon että täällä Viron puolella normi jauheliha on ihan järkyttävän huonolaatusta - jossai halpis jauhelihassa on pitkälti +300 kcal per 100g ja kaikenlaista jännettä tuntuu jäävän hampaiden väliin. Vain erikois "delikatess" hakkliha on kunnon tavaraa ja hinta sen mukainen (taispa olla peräti 10-12e/kg), onko keissi sama siellä Suomessa kun en enää muista ja lomilla en pahemmin itse kokkaile tai ruokashoppaile?:rolleyes:
 
Niin paljon kuullut juttua ihmisiltä jotka ovat töissä kauppojen lihatiskillä, että ei ole ikinä käynyt edes mielessäkään ostaa jauhelihaa tiskiltä. Ikinä. Itse maustan jauhelihani yleensä sipulikuutiolla, texas petellä, ripaus aromisuolaa sekä grillimaustetta ja paprikaa. Erikseen sitten välillä tomaattipyrettä ja valkosipulia. Lähipiirissä on metsästäjiä niin yleensä vedän 400g paistijauhelihaa ja about 300g hirven/peuran jauhelihaa jatkoksi.
 
Onko viime aikoina tapahtunut jauhelihoissa jotain muutosta huonompaan vai onko minusta vaan tullut nirso? Tuntuu että kauppojen paistijauhelihatkin on täynnä rustoja, niveliä ja muita sattumia, ettei saata enää oikeasti syödä niitä. Tiedän kyllä, että paistijauheliha ei oikeaa paistia nähnytkään, mutta pitäisihän sen jotain muuta olla kuin pahinta teurasjätettä?

Tänään kävin hakemassa Oulusta Makkarakaupasta (paikallinen lihakauppa) ihan perus sika-nautaa vajaan kilon ja voi jestas, että se oli hyvää lihapullissa! Ei sattuman sattumaa ja maku oli mitä mahtavinta ja maksoi muistaakseni 4,90€ /kg eli halvempaa mitä kaupan paskimmat jauhelihat. Ostan tästedes jauhelihat vain ja ainoastaan tuosta paikasta. Paistijauhelihalla oli kyllä hintaa jotain 12-14 € kilo, joten se jäi tällä kertaa tiskiin.
 
Joo ihme neiteilyä, kun sika-nauta jauheliha maistuu "kamalalle", musta jauhelihat maistuu jauhelihalta.

Mitä tulee jauhelihan maistamiseen, niin tomaattipyrettä, sipulia, papuja ja pippuria sekaan niin tulee ihan hyvää ravintoa.

Onko kellään ideaa paljonko rasvaa lähtee jauhelihasta, kun se on paistamisen jälkeen valutettu?
 
Jaiheliha, ihan sama mikä, öljyselle pannulle ja silvot about kaheksaks köntiks sen, vähän mustapippuria ja se on siinä. Nou suola. Säästetään se munakkaisiin.
 
Käsittääkseni voit kaupassa ottaa paistia tiskiltä ja pyytää jauhaan. Hinta vaan on sen moinen että ei oo tullut itelle mieleen kokeilla.
 
Onko viime aikoina tapahtunut jauhelihoissa jotain muutosta huonompaan vai onko minusta vaan tullut nirso?

Mahtaisiko olla tällä median paistijauheliha-skandaalilla jotain vaikutusta, että on alitajuisesti alkanut suhtautua kriittisemmin?

Kumma ettei jauhelihaa ole täällä juurikaan kyseenalaistettu aiemmin... Esimerkiksi kanan fileesuikaleista käytiin aivan äskettäin jossain pakkis-keskustelussa kiivasta mielipiteenvaihtoa siitä voisivatko fileesuikaleet todella olla osittain huonompia paloja kuin kokonaiset fileepihvit. Suikaleissakin kuitenkin vähän sama ilmiö kuin jauhelihassa, että pienemmissä paloissa ne huonommat ruhon osat eivät pistä silmään ja suuhun yhtä helposti.
 
Nykyään tulee tehtyä hyvinkin usein jauhelihaa tomaattikastikkeessa. Paistan jauhelihan, sekaan suolaa, pippuria, valkosipulia, sipulia ja chiliä. Kun on hetken vielä paistunut niin sekaan 500 g paseerattua tomaattia/tomaattimurskaa. Joskus heitän sekaan kidneypapuja, herkkusieniä, oliiveja yms.
Kyl, samaa settiä täällä. Joskus heitän juurikin samoja, mutta useimmiten tismalleen noi mitä sanoit perusaineiksi. Erona että nykyään ostan useimmiten sitä stydimpää tomaattitahnaa, eli niitä pikkupurkkeja. Vähemmän kastiketta, josta jotenkin pidän nykyään enemmän, mutta saman vahvuinen tomaatin maku.

Jauhelihana lähes poikkeuksetta Lidlin se 700g sika-nauta. Ai että, parasta ruokaa evör. Etenkin kun vaihtelee pastan fyysistä muotoa kerrasta toiseen.
 
Joo ihme neiteilyä, kun sika-nauta jauheliha maistuu "kamalalle", musta jauhelihat maistuu jauhelihalta.
Sulla on rikkinäiset makuhermot, sillä sika-nauta on jo jumalauta eri väristäkin ja maistuu oikeesti jossain 17% rasvassa jo vitun pahalle versus kunnon laadukas vähärasvaisempi.

Ite en yli kymppiä voi vetää enkä alle seiskaa. Vitosta voi kiskoo keitoissa.
 
Kyllä mäkin menen tohon sika-nauta-kerhoon. Se rasvaisuus siitä tekee parempaa. Nautakin menee vielä ihan hyvin pelkiltään pelkkien mausteiden kanssa, mutta jotain vähärasvaista paistijauhelihaa pitää kyllä kyydittää jo kaikenmaailman sooseilla, että maistuukin jollekin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom