Resepti - Chili Con Carne
Tärkeintä tässä valmistuksessa on kärsivällisyys, tuotteen valmistamiseen kannattaa käyttää aikaa vähintään 2h (liedellä poristen).
Ohessa aineslista:
600gr jauhelihaa
2tlk (800gr) tomaattimurskaa
6 thaichiliä, osa pieneksi hakattuna, osa suurempina suupaloina (älä käytä suurempia chilejä, ne maistuvat lähinnä paprikalle). Määrä vaihtelee oman maun mukaan, mutta ruoan on tarkoitus olla nimensä mukaisesti lihaa Chilin kanssa, ei päinvastoin. Toimii kyllä mietonakin aivan yhtä hyvin ;)
3-4 sipulia ronskisti paloiteltuna
1 (400gr) purkki kidneypapuja
2rkl paprikajauhetta
1tl mustapippuria
hieman chilikastiketta, mitä vain, tuosta thaichilistä tulee potkua ja tästä kastikkeesta sitten hieman täyteläisyyttä
1 valkosipuli (kaikki kynnet), mielellään kaksikin sipulia, ihan maun mukaan
1 lihaliemikuutio
1 purkki maissia
1 purkki tomaattipyreetä
ripaus merisuolaa
2-3 laakerilehteä
3-5rkl sokeria, miten dikkaa
Ainekset paistellaan ja annetaan porista kannen alla vaikkapa 2h (vettä voi tarpeen mukaan lisätä) ja vasta noin 1h ennen valmistumista lisätään nuo maissit ja pavut sekaan. Lopputuloksen on oltava varsin kiinteää muttei kuivaa. Vaikka ainesosia ei ole paljoa ja valmistus on helppoa (mutta hidasta) on tuo ruoka ehkä yksi parhaista ruoista mitä on. Lihana jotkut käyttävät oikeaa lihaa, itse dikkaan jauhelihasta, se kannattaa jättää isommiksi suupaloiksi, eikä aivan jauheeksi hakata pannulla. Älä käytä vakuumipakattua lihaa.
Tuosta kannattaa kokeilla myös eräs variaatio johon ihastuin Thaimaassa
Chiang Mai Saloon -ravintolassa. Tehdään ensin ranskanperunat, pistetään ne astiaan, kaadetaan reilusti tuota chiliä päälle sekä paljon juustoraastetta (emmentalia). Koko roska kuorrutetaan uunissa nopeasti kovassa lämmössä ja otetaan pois ja viskellään ääntä kohti. Kyllä maistuu!
Tuo Chili menee hyvin myös vaikkapa hodarin lisätäytteenä ja dipatessa maissilastujen kanssa.