Jauhelihojen erot - keskustelua jauhelihasta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja marvolo
  • Aloitettu Aloitettu
miksi muuten jauheliha muuttuu tummanruskeaksi paistaessa kun kokoliha kimpaleet ovat kypsinä vaalean värisiä? :D
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Olishan se hyvä antaa lämmetä ensin rauhassa. No perjantaina löin pakastekalan suoraan paistinpannuun pakkasesta kun oli nälkä. Sulattelin sitä siinä levy kakkosella jotain vartin ja sit puulastalla meni jo pieniksi vaik oli vähän jäähileessä ja eikun paistamaan. Toivotattavasti kukaan kokki ei lue tätä :D
 
Olishan se hyvä antaa lämmetä ensin rauhassa. No perjantaina löin pakastekalan suoraan paistinpannuun pakkasesta kun oli nälkä. Sulattelin sitä siinä levy kakkosella jotain vartin ja sit puulastalla meni jo pieniksi vaik oli vähän jäähileessä ja eikun paistamaan. Toivotattavasti kukaan kokki ei lue tätä :D
Seiti on hyvä sulattaa nopeasti laittamalla tiskialtaaseen huoneenlämpöistä vettä ja seiti pakastepussiin suljettuna sinne kellumaan. Sulaa nopeammin kuin siinä paistinpannulla. Lisäksi kun ostaa sen seidin fileinä, eli sen kalliimman paketin niin kalasta saa parempaa kun se ei ole neliskulmaista jauhekalakuutiota. Fileet lähtevät toisistaan sulaneina näppärästi irti ja ne voi vaikka kiepsauttaa munassa, korppujauheessa+mausteissa ja paistella runsaassa öljyssä paneroituna. :kuola:
 
miksi muuten jauheliha muuttuu tummanruskeaksi paistaessa kun kokoliha kimpaleet ovat kypsinä vaalean värisiä? :D
Riippuu vähän siitä minkä eläimen lihasta on kyse. Kananrinta on todella vaaleaa, mutta kanallakin muissa osissa liha on paikoitellen tummempaa. Possulla sama juttu. Naudan liha taas yleensä on tummaa, oli se sitten jauhettuna tai kokolihana. Pinta ruskistuu tietysti paistettaessa niin grilllissä kuin pannullakin enemmän. Jauhelihassahan näkyy pelkkä ruskistunut pinta, siinä ei ole leikkauspintaa kuten esim. paahtopaistisiivussa. Pihvi:

steak1.jpg
 
Omaan suuhun sopivin on Atrian kevyt jauheliha. Rasvaa 10%, prot 19 per 100g. Sika-nauta koostumus suhteessa 50-50. Todella hyvää! Ihmettelen, jos tuosta jonkun kaasun maistaa... Korkeintaan suolikaasun saattaa nuuskaista tunnin päästä.
 
Oli muuten mainio idea sotkee sitä Soijarouhetta sekaan, toihan on vielä parempaa soijarouheella terveellisyydestä puhumattakaan :)

Tommosen sekotuksen duunasin paistinpannulla (tuli ihan täyteen):
400g kananpojan paistijauhelihaa
2 desiä soijarouhetta (liotin 4dl vedessä 40min)
2 sipulia
2 desiä maapähkinöitä
sormenpitunen inkivääri
 
Tänään paistelin 500g tanskalaisia vakuumiin pakattuja hunajamarinoituja filesuikaleita. Lopputulos oli se, että koko kämppä haisi mädälle oksennukselle ja lihat meni roskiin.
 
Parhaimman makuista jauhelihaa olen löytänyt viimeaikoina lähimarketin lihatiskistä, naudan paistijauhelihaa, rasvaa max.8 prosenttia ja kilohinta taitaa olla siinä 8-9€/kg.

Toinen lemppari on itse jauhettu hirven tai poron jauheliha, todella maukasta. tuosta kun tekee pihvit tai tortillat niin onpas hyvää :kuola:
 
Onkos porukalla kokemusta tai vinkkiä miten saada jauheliha toimimaan siten että ei maistu tunkkaselta esim vuorokausi paistamisen jälkeen? (joskus jopa heti kun kylmenee ja tarttee lämmittää uudelleen)
En ole selkeää eroa löytänyt mikä tuon tunkkaisuuden tekee, lihalaatu, rasvapitoisuus, paistoaste, mausteet, jne.
 
Onkos porukalla kokemusta tai vinkkiä miten saada jauheliha toimimaan siten että ei maistu tunkkaselta esim vuorokausi paistamisen jälkeen? (joskus jopa heti kun kylmenee ja tarttee lämmittää uudelleen)
En ole selkeää eroa löytänyt mikä tuon tunkkaisuuden tekee, lihalaatu, rasvapitoisuus, paistoaste, mausteet, jne.
Nauta-sika tekee tuota usein. Varsinkin jos tuotteen lämmittää Mikrossa, on se roskiskuntoista. Hyvälaatuinen maistuu vähemmän paskalle kuin huonolaatuinen. Lienee kyse siitä onko lihamestari sekoittanut uutta ja vanhaa jauhista sekaisin... Tiedän tismalleen sen aromin mitä tarkoitat.
Naudan paistijauheliha ei niin pahasti.

Eipä tuohon lääkettä ole, jauheliha on yksi helpoiten pilautuvista elintarvikkeista.

(Edit: Seuraavaksi joku kommentoi että ei maista mitään eroa vaikka söisi viikon jääkaapissa ollutta jauhelihaa)
 
Tänään paistelin 500g tanskalaisia vakuumiin pakattuja hunajamarinoituja filesuikaleita. Lopputulos oli se, että koko kämppä haisi mädälle oksennukselle ja lihat meni roskiin.
Yyyh. Hunaja/appelsiini/mandariini-marinoidut kanasuikaleet tuntuu olevan joku saatanan villitys noiden lihanjalostajien keskuudessa. Jokaisella firmalla on oma versionsa ja kaikki maistuu aivan järkyttävän pahalle.

Alkuperäiseen aiheeseen, satuin itekin ostamaan "tuoretta" paistijauhista lihatiskistä ja kyllähän se ihan erille maistui kuin perinteinen muovitettu paketti kylmä-altaasta.
 
Yyyh. Hunaja/appelsiini/mandariini-marinoidut kanasuikaleet tuntuu olevan joku saatanan villitys noiden lihanjalostajien keskuudessa. Jokaisella firmalla on oma versionsa ja kaikki maistuu aivan järkyttävän pahalle.

Alkuperäiseen aiheeseen, satuin itekin ostamaan "tuoretta" paistijauhista lihatiskistä ja kyllähän se ihan erille maistui kuin perinteinen muovitettu paketti kylmä-altaasta.
Joo, itse en ole noita valmiiksi marinoituja kanoja ostanut enää aikapäiviin. Varsinkaan suikaloituna jossa ne koostuvat lähinnä jätteistä mitkä kertyvät hihnalle kun filepihviä leikataan kanoista irti. Jätteet laitetaan sitten lapiolla johonkin annostelijamyllyyn josta ne tuupataan marinaadien kera purkkeihin. Jos aivan pakko on ostaa marinoituna niin sitten ehdottomasti filepihveinä ja suikaloi itse. Valmiita marinoituja suikaleita en ottaisi edes ilmaiseksi.
:offtopic:

Sitten jengi itkee vielä sitä että marinoimattomat maksavat esim. 20% enempi kuin marinoidut. Totuus on että 50% marinoidun kanan painosta on marinaadia. :jahas:
 
Joo, itse en ole noita valmiiksi marinoituja kanoja ostanut enää aikapäiviin. Varsinkaan suikaloituna jossa ne koostuvat lähinnä jätteistä mitkä kertyvät hihnalle kun filepihviä leikataan kanoista irti. Jätteet laitetaan sitten lapiolla johonkin annostelijamyllyyn josta ne tuupataan marinaadien kera purkkeihin. Jos aivan pakko on ostaa marinoituna niin sitten ehdottomasti filepihveinä ja suikaloi itse. Valmiita marinoituja suikaleita en ottaisi edes ilmaiseksi.
:offtopic:

Sitten jengi itkee vielä sitä että marinoimattomat maksavat esim. 20% enempi kuin marinoidut. Totuus on että 50% marinoidun kanan painosta on marinaadia. :jahas:
Höpöhöpö, esim. Pirkka suikaleet on ihan laadukkaita. Ainakin meille taviksille.
 
Sitten jengi itkee vielä sitä että marinoimattomat maksavat esim. 20% enempi kuin marinoidut. Totuus on että 50% marinoidun kanan painosta on marinaadia. :jahas:


Amen. Tuo on niin totta että ihan suututtaa. Ihmiset ostavat valmiiksi marinoituja tuotteita, kilohinta kun näyttää halvalta. Mutta mutta. Tosiaankin suuret lihatalot tasapainottavat pakettien kilot sillä f****n marinaadilla. Eli 300g paketissa voip olla joko 250g lihaa tai sitten 200g lihaa. Pistää vihaksi.
 
Hieman OT, mutta kun liha laitetaan marinadiin, niin alkuperämaata ei tarvitse ilmoittaa. Ainakin jotkin pienemmät firmat käyttävät pakaste brassi kanaa, saaden hintaa alas ja edes pientä myyntietua isoihin nähden.
 
Aika hyvää tuli tuosta Lidlin kaasujauhelihasta ja valmiista tomaattikastikkeesta. Mistähän saisi valmiiksi marinoitua jauhelihaa vakuumipakkauksessa?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom