Jauhelihojen erot - keskustelua jauhelihasta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja marvolo
  • Aloitettu Aloitettu
Jauhelihaa tulee kyllä syötyä paljon, ehkä nelisen kertaa viikossa. Puolet ja puolet sika-nautaa ja hirveä, toimii hyvin. Mausteeksi menee vähän vaikka mitä, mutta sipulia pitää olla paljon.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Teollisuuden pakkaamat jauhetut lihat jauhetaan ainoastaan kerran.
Kaupan kaksi kertaa. Tämänkin takia kaupan jauhiksella on lyhyempi myyntiaika.
Kukaan ole enää niin tyhmä, että jauhaisi vanhaa lihaa (paitsi ruotsissa).
Nestettä?
Annan jauhispaketin olla huoneenlämmössä tunnin ja paistan kolmasosan kerrallaan, nestettä (rasvaa)ei tule paljon. Mutta jos heitän koko paketin kylmää jauhelihaa kylmälle pannulle, nesteessä voisi pikkulinnut uida. Voin taas olla väärässäkin, mutta uskallan olla yksin oikeassa.
Kymmenisen vuotta sitten tein sinistä jauhelihaa...
Oli mennyt muutama kynä rintataskusta myllyyn.
 
en kyllä todellakaan huomaa eroa, aika kultakieli saa olla että huomaa. Koostumuksesta ehkä, mutta mausta ? nykyään tulee aika usein ostettua sikanautaa koska jauhelihan hinnat on noussut niin hervottomiksi. Ennen söin pelkkää naudan paistia, nykyään aika harvoin.
 
Kaasuun pakattu liha päästää paistettaessa nesteet pannulle, koska se pakataan suomessa yleensä lämpimänä, eli ruhoa riiputtamatta/jäähdyttämättä. Muutoin se menettäisi painoa muutaman prosentin päivässä veden haihtuessa pois ja firman voitto pienenisi.
 
Jauhelihaa ostettaessa on ihan hyvä miettia myös sitä lihan "hyötysuhdetta". Noita halvempiä nötköttejä kun pistää pannulle niin liiankin usein lopputuloksena on moninkerroin pienempi keko ihrassa uivaa jännemössöä. Kun taas käyttää pikkasen tyyriimpää kunnollista lihaa niin jäljelle jääkin huomattavasti enempi tavaraa. Eli sitä hintaa voisi ennemmin miettiä valmiissa paistetussa tuotteessa. Sillä tavalla fundeerattuna se halvin jauhis ei välttämättä enään olekaan se taloudellisin vaihtoehto.

Ja siitä ferskistä punaisesta väristä mitä joku palstalainen mainosti. Eikös noihin ole laitettu jossain vaiheessa ihan väriaineitakin tekemään tuotteista houkuttelevamman näköisiä? Ennemmin vetäisin itse vaikka harmaata jauhelihaa kuin lisäaineella kyllästettyä...

Ja sitä suolaliuostahan muuten joku vilunkikauppias muinoin pumppasi ainakin joulukinkkuihin saadakseen isoimmat rahat sesonkipotkastaan...:D

Kaasuun pakattu liha päästää paistettaessa nesteet pannulle, koska se pakataan suomessa yleensä lämpimänä, eli ruhoa riiputtamatta/jäähdyttämättä. Muutoin se menettäisi painoa muutaman prosentin päivässä veden haihtuessa pois ja firman voitto pienenisi.

Tota? Mitä tietoa tää on? Kaikkiahan niitä ruhoja roikotellaan jäähdyttämöissä hyvät tovit ennen kuin ne leikkaamoihin katoavat. Ja harvempi kauppias/jatkojalostaja omissa nurkissa niitä ilokseen roikottelee tilaa ja resursseja viemässä . Vai tajusko puusilmä nyt taas ihan väärin...?
 
en kyllä todellakaan huomaa eroa, aika kultakieli saa olla että huomaa. Koostumuksesta ehkä, mutta mausta ?
Samaahan voidaan sanoa esim. eri kaiuttimista hifipuolella, harva erottaa eroa vaikkapa Logitechin muovipurkkien ja Geneleccien välillä. Entäs telkkarit, harva erottaa eroja kuvanlaadussa vaikkapa 499e Mirain ja 2000e Sonyn telkkareiden välillä.
 
Joo kyllä niissä eroa varmasti on maussa ja ihan koostumuksessakin jos verrataan ihan tuoretta vasta jauhettua tavaraa ja 10 päivää pakattuna ollutta. Ainahan kaikki aivan tuore ruoka maistuu paremmalta :)
 
Molemmat menevät ihan ok. Yleensä ostan 750 gr paketin sika-nautaa joka maksaa 3,69e.
Itselleni tuo ruokailu ei niinkään ole ravitsemista kummempaa, eli ostan sitä minkä maku on miellyttävä ja hinta kohtuullinen. Jos joku ruoka ei maistu hyvälle niin se jää hyllyyn, on hinta mikä tahansa.
 
Harvemmin tulee enää lihaa ostettua kun on niin kallista, mutta eron pakatun ja tiskijauhelihan välillä huomaa selvästi. Tiedä sitten johtuuko se noista suojakaasuista vai mistä, mutta tiskijauheliha maistuu minusta huomattavasti paremmalta.
 
Laittakaa nyt joku jo niitä lihantiskin hintoja tähän niin ei tarvii lähtee iahn varta vasten kattoo tonne...Huppehan niitä saksan hintoja laittokin jo heti meidän muiden kiusaksi ;)
 
hakaniemen hallista saa hyvää paistijauhelihaa... reininlihan lihat tulee pihvikarjoista. muista (hallin lihoista)ei oo niin paljo kokemusta.
Itse kerran hakaniemen hallissa reinin lihassa asioineena voin sanoa, etten kovin mielelläni asioi enää. Myyjä käsitteli lihoja ja rahoja paljain käsin pesemättä käsiään välissä. Itse kaupassa työskennelleenä tiedän kuinka paskaisia rahat ovat ja mm. tästä syystä käytän ainoastaan korttirahaa. Noh, ei tässä mitään yliherkkiä olla mutta perusasiat pitäisi tuollaisessa myynnissä olla hallussa. Siis ei tosiaankaan käsitellä pakkaamatonta lihaa ja rahoja samoilla käsillä.:urjo:
 
..

Kaasuun pakattu liha päästää paistettaessa nesteet pannulle, koska se pakataan suomessa yleensä lämpimänä, eli ruhoa riiputtamatta/jäähdyttämättä. Muutoin se menettäisi painoa muutaman prosentin päivässä veden haihtuessa pois ja firman voitto pienenisi.

Eipä niitä kyllä lämpiminä jauheta. Eikä varsinkaan pakata. Liha jäähdytetään myllyssä ja pakataan aina tietyn asteisena. Nestettä tulee, koska osa lihasta on jäädytettyä. Jauheliha on niin perusruokaa, ettei valmistus onnistuisi pelkästään tuoreesta. Liha ei riitä.
 
Itse kerran hakaniemen hallissa reinin lihassa asioineena voin sanoa, etten kovin mielelläni asioi enää. Myyjä käsitteli lihoja ja rahoja paljain käsin pesemättä käsiään välissä. Itse kaupassa työskennelleenä tiedän kuinka paskaisia rahat ovat ja mm. tästä syystä käytän ainoastaan korttirahaa. Noh, ei tässä mitään yliherkkiä olla mutta perusasiat pitäisi tuollaisessa myynnissä olla hallussa. Siis ei tosiaankaan käsitellä pakkaamatonta lihaa ja rahoja samoilla käsillä.:urjo:

No kyllä tuo jo aika neuroottiselta sinun osaltasi kuulostaa. Ainoastaan korttirahaa?

Joskus kun on vaikka viikonkin vanhalla päiväyksellä varustettua jauhelihaa paistanut niin selvästi on huomannut miten se lykkää nesteet ulos. En tiedä sitten onko siellä jo jotkin hajotusprosessit alkaneet vai mistä johtuu.
 
No kyllä tuo jo aika neuroottiselta sinun osaltasi kuulostaa. Ainoastaan korttirahaa?

Joskus kun on vaikka viikonkin vanhalla päiväyksellä varustettua jauhelihaa paistanut niin selvästi on huomannut miten se lykkää nesteet ulos. En tiedä sitten onko siellä jo jotkin hajotusprosessit alkaneet vai mistä johtuu.
No ei tuo likaisuus nyt ole ainoa syy siihen korttirahaan, vaan lähinnä korttirahan helppous. Mutta kaupassa töissä ollessani tuli milloin verisiä ja milloin milläkin eritteillä päällystettyjä rahoja vastaan ja joutui oksennusta pidättelemään kun rahoja käsitteli. Korttirahan kanssa ei tätä ongelmaakaan ole joten sekin puhuu korttirahan puolesta. On mullä varalta yksi seteli lompakossa jos vaikka baarissa ei käy, että höylää kortilla rahat juoman oston yhteydessä.

Edit: ehkä tärkein syy kuitenkin tuohon korttirahaan on, että en halua kantaa paksua/isoa lompakkoa mukanani. Nykyään noita korttejakin kertyy niin paljon, että tuo läpyskäkin alkaa olemaan liian paksu.
 
en kyllä todellakaan huomaa eroa, aika kultakieli saa olla että huomaa. Koostumuksesta ehkä, mutta mausta ?
Onhan niissä ero maussa ja koostumuksessa, mutta ei niin iso että pitäisi jättää syömättä.
 
taitaa hupen kokissa olla vika jos vakuumi pakattu maistaa niin kamalalle verrattuna kaupan tavaraan.:rolleyes:
 
Paistoin tänään sen eilenostetun 400g vakuumipaistijauhelihan ja kutistu kyl ihmeen vähiin se liha paistaessa ja tuli syötyä melkein kaikki kerralla. Sikanauta ei mielestäni kutistu noin paljoa paistaessa. Paistoin vielä aika miedolla lämmöllä.
 
Paistoin tänään sen eilenostetun 400g vakuumipaistijauhelihan ja kutistu kyl ihmeen vähiin se liha paistaessa ja tuli syötyä melkein kaikki kerralla. Sikanauta ei mielestäni kutistu noin paljoa paistaessa. Paistoin vielä aika miedolla lämmöllä.
Fineli:

- naudan paistijauheliha: rasvaa 5g, proteiinia 20,8g, yht. 25,8g
- sika-nauta: rasvaa 17g, proteiinia 17,5g, yht. 34,5g

Hiilaria ja kuituja ei ole, joten lopun on oltava jotakuinkin pelkästään vettä. Ei ihme jos kutistuu enemmän se paisti, vaikka siinä on enemmän proteiinia, koska se rasva ei siitä pannulta haihdu mihinkään, mutta vesi kyllä. Mitä pienemmällä lämmöllä paistat, sitä enemmän sitä nestettä ehtii haihtua ennen kuin liha kypsyy. Liha grillataankin kovalla lämmöllä juuri siksi, että muuten siitä tulee kuivaa ja sitkeää. Ei johdu vakuumipakkauksesta tuo.:whip:
 
Kannattaa ottaa se liha huoneenlämpöön ennen paistamista, tunti vois olla ihan jeesh. Muovit puhki jos sellasia on. Herkän makuaisin omaavat voivat ottaa sen pöydälle aikaisemminkin...ajan saa kulumaan vaikka tuulettamalla paistia :D
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom