Yleinen linja tuntuu olevan, että minuutti/sarja menee aikaa. Tuo taas tarkoittanee, että korkeintaan puolisen minuuttia saa huilata noiden välissä.
Toki, jos sarjat tekee yksi kerrallaan, mutta teen hyvin suuren osan treeneistäni joko liikepareina (esim. leukoja ja dippiä vuorotellen, ei kuitenkaan supersarjoina) tai jopa liikeryhminä (esim. hauiskääntö --> taljapunnerrus --> vipunostot sivulle --> kierto alusta), jolloin lihaskohtainen lepoaika on pidempi kuin tuo ½ minuutti. Eli esimerkkinä rinta/selkätreeni, jossa ensimmäinen liikepari leuat ja dippi:
1. Sarja leukoja
- ½ minuutin lepo -
2. Sarja dippiä
- ½ minuutin lepo -
3. Sarja leukoja
- ½ minuutin lepo -
4. Sarja dippiä
...
Kuten huomaat, dippiin osallistuvat lihakset (rinta, olkapäät, ojentajat) saavat lepoa ennen seuraavaa dippisarjaa 2 x ½ minuuttia + leukasarjaan kuluva aika. Todellisuudessa lihaskohtainen lepoaika on tällöin siis lähempänä 1½ minuuttia kuin ½ minuuttia. ;)
Taitaa jäädä aika paljon toistoja varastoon ekoissa sarjoissa?
Eipä oikeastaan, olen totuttanut kroppaa järjestelmällisesti tuollaiseen kovatahtiseen treenaukseen jo parin vuoden ajan, ja vaikka viimeiset sarjat samalla painolla ovat luonnollisesti jo vähän hankalampia kuin ensimmäiset, ei suurta eroa sarjojen "kovuuden" välille oikein tule.
Itse olen tottunut siihen, että teen jo ekassa sarjassa lähes failureen ja seuraavissa sen minkä jaksan.
IMO jos tarkoituksena on kasvattaa lihasmassaa eikä treenata hermostoa ja sitä kautta voimaa, kannattaa unohtaa sarjojen failureen tekeminen lähes kokonaan. Lihaskudos ei siitä viimeisestä toistosta sen enempää mekaanisesti rasitu kuin toiseksi viimeisestä, mutta hermosto ottaa paljon enemmän hittiä loppuun asti vedetystä sarjasta kuin 1 toisto vajaaksi tehdystä sarjasta.
Mitä mieltä Hulkki tuollaisesta (DC-tyylisestä) suht kovan intensiteetin & matalan voluumin usein toistuvasta lihasärsykkeestä? Käsittääkseni taisit ko. filosofialla jokin aika sitten paljon treenatakin?
Doggcrappilla treenasin about vuoden verran putkeen. Hyvä ja erittäin vaativa systeemi, tosin kehittää enemmän hermostoa ja voimaa kuin lihasmassaa, ainakin meikäläisellä.
Miksei samat pääperiaatteet voisivat toimia 1-jakoisessakin? Moninivel-liikkeitä, yleisesti 1 kova RP-sarja (joitain muutoksia) ja venyttelyä..? Keskitytään tulemaan voimakkaammaksi liikkeessä X. Mitä mieltä..?
1-jakoisessa failureen sarjat vedettäessä treenifrekvenssi ei voisi olla kovin korkea. Jos sarjat vedetään ihan vain suorina, ja vältellään failurea, toimii esim. 3 x viikossa koko kroppa -tyylinen treenaus oikein tehtynä mitä todennäköisimmin erittäin hyvin.