Hulkkaus rullaa kovaa! Olen tehnyt nyt tuon vanhan ohjelmasi pariin kertaan läpi! Nytten nostin sarjoja kolmeen, koska nuo 2 sarjaa eivät todellakaan riitä. Feilureen en ole vetänyt kertaakaan. Treenaan aina kaksi päivää ja sitten lepo. Katsotaan mitä tapahtuu..
No älä nyt vielä rupea hehkuttamaan että toimii (tai ei toimi), kun olet kuitenkin vasta aloittanut nykyisen ohjelmasi käytön. Ohjelmaa kuin ohjelmaa pitäisi käyttää vähintään kuukausi pari ennen kuin sen toimivuudesta voidaan sanoa edes alustavasti yhtään mitään.
Hulkki: Luin blogisi läpi lähes kokonaan ja katsoin videot. Sellainen kysymys että etkö pidä supersarjojen välissä taukoa ollenkaan?
Pidän toki, liikkeistä riippuen 20 sekuntia - 2 minuuttia.
Eikö siinä kuuluisi pitää pieni palautus kun molempia on tehty yksi sarja peräkkäin ja sitten taas alusta?
En nyt ymmärrä miksi salilla
kuuluisi tehdä yhtään mitään jollakin tietyllä tavalla? Toki yleinen tapa on pitää supersarjojen välillä taukoa, mutta tämä ei tarkoita että näin
kuuluisi kaikkien aina tehdä. Asiat voi salillakin tehdä varsin monella eri tavalla, eikä mitään absoluuttisesti parasta yhtä tapaa yleensä edes ole.
Ja semmoinen kysymys että käytätkö aina lihasryhmä pareja (kuten juuri hauis - ojentajat) vai esim. ensin etureisiä ja sitten vaikka vatsoja, koskaan treeneissäsi?
Sanoit että luit blogiani läpi, joten olet varmasti huomannut että teen mm. pohkeita vuorotellen yläkroppasarjojen kanssa, vatsoja vuorotellen etureisiliikkeiden kanssa, forkkuja vuorotellen olkapäiden kanssa, jne.
Maalaisjärjellä ajateltuna juuri se failureen vetäminen shokeeraa eniten lihaksia/aiheuttaa fraktioita/kasvattaa. Siis kun lihas ei meinaa kestää siihen kohdistuvaa rasitusta niin se hajoaa. Mutta näin siis ei missään nimessä ole?
Ei ole noin yksioikoista. Toki jos ajattelet vain yhtä ainoaa sarjaa tai treeniä, on treenistä saatava kasvustimulaatio ja superkompensaatio sitä suurempi, mitä "kovempaa" on treenattu.
Lihaskasvun kannalta kuitenkin tärkeämpää kuin yksittäinen treeni tai sarja on viikkojen, kuukausien ja jopa vuosien muodostama suurempi kokonaisuus. Ja tässä pitkän aikavälin kokonaisuudessa yksittäisen treenin merkitys on olemattoman pieni; tärkeämpää on pienten kehitysaskelten tiheä kumulointi eli pienten kasvusykäysten toistaminen riittävän usein, jolloin pitkällä aikavälillä nämä pienetkin kasvusykäykset alkavat näkyä huomattavana lihaskasvuna.
Jos vain ajatellaan että yksittäisestä treenistä on saatava maksimaaliset tehot irti tekemällä sarjat mahdollisimman kovaa ja todella kiduttaen lihasta kunnolla, voidaan toki saada ns. normaalia treeniä suurempi kasvuärsyke, mutta toisaalta myös kehon vaatima palautumisaika tällaisesta treenistä on yleensä huomattavasti pidempi kuin jos treeniteho on hieman maltillisempi.
Jos esimerkiksi tehdään 20 sarjaa selkää, jokainen sarja loppuun saakka ja päälle pakkotoistoja ynnä muita tehokeinoja, tuntuu treeni varmasti kovalta ja lihasta saadaan toki rikottua varsin tehokkaasti. Palautuminen tällaisesta treenistä vain saattaa kestää monta kertaa pidempään, kuin esimerkiksi 10 sarjan selkätreenistä, jossa sarjoja ei tehdä loppuun saakka vaan viimeiset 1-2 toistoa jätetään aina tekemättä. Jälkimmäisessä treenissä hermosto tuskin rasittuu lihaskudosta enemmän, jolloin selkää voidaan hyvin treenata jo 2-3 päivän päästä uudelleen, kun taas tässä 20 sarjan HC-treenissä hermosto ottaa niin paljon hittiä, että seuraavan kerran selkää voidaan treenata vasta 7-8 päivän päästä. Lisäksi on huomattava se, että lihaskudos on myös 20 sarjan HC-treenin jälkeen muutamassa päivässä jopa täysin palautunut, mutta hermostolla menee vielä tämänkin jälkeen monta päivää ennen kuin se on valmis seuraavaan treeniin.
Koska 20 sarjan HC-treenin jälkeen lihaskudos palautuu jo muutamassa päivässä, mutta sitä voidaan treenata uudelleen vasta 7-8 päivän päästä koska hermostolla kestää näin pitkään palautua, lähtee lihaskudos itse asiassa hermoston palautumista odotellessa jo pikkuhiljaa surkastumaan, jolloin kokonaiskasvu 7-8 päivän päästä itse treenistä saattaa olla jopa pienempi kuin 10 sarjan maltillisemmassa treenissä 2-3 päivää treenin jälkeen.
Kumman siis kuvittelisit kasvattavan pitkällä aikavälillä paremmin lihasta? 10 sarjaa ei failureen kolme kertaa viikossa, vai 20 sarjaa aivan totaalisen loppuun kerran 8 päivässä? Vielä kun ottaa huomioon että ensimmäisessä vaihtoehdossa lihasmassan kokonaiskasvu treenien välillä saattaa olla jopa suurempaa kuin 8 päivän välein treenatessa, ei kysymyksen pitäisi olla sieltä vaikeimmasta päästä. ;)
Samalla järjellä ajateltuna myös pumppi rikkoo lihasta paisuttamalla sitä yli äyräiden :D
Kyllä pumppi auttaa lihaskasvua, mm. venyttämällä lihaskasvua vastustavia lihaskalvoja ja lisäämällä ravinteiden kuljetusta lihakseen, mutta pelkkä pumppi itsessään ei ole mikään kasvun tae. Kyllähän kestävyysjuoksijoillakin on maratonin ja päivittäisten pitkien lenkkien aikana ja jälkeen jalat melkoisessa pumpissa, mutta lihaskasvua tämä ei kyllä selvästikään aiheuta.
Tuleeko Hulkki sinulle koskaan huonompia treenejä siten, että et jaksa tehdä yhtäpaljon toistoja mitä viime kerralla jne?
Tottakai huonompia treenejä joskus tulee, mutta varsin harvoin.