Hulkkaus ja muut treenimenetelmät - kokemuspohjaista analyysia ja pohdiskelua

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Hulkki
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Yläkroppa

1a. Vinopenkki kp 46 kg x 6,6,6,6,6,6
1b. Leuat vastaotteella 12.5 kg x 8,7,5,4,4
2a. Tuettu t-takaolkapääsoutu 60 kg x 8,8,7,7,7
2b. Smith-olkapääpunnerrus 70 kg x 7,7,6,5
3a. Hauis kp 22 kg x 6,6,6,6
3b. Ranskalainen 47.5 kg x 8,8,8,8
4a. Sivuolkapääkone 55 kg x 8,8,8,8
4b. Rannekääntö selän takana 52.5 kg x 10,10,9,7
Luin tuolta blokistasi tuon yläkropan treenin. Oliko noi sarjat tehty niin, ettei ihan loppuunasti, vaan muutama vajaaksi? Teet siis näin aina? Itse olen jo toista kierrosta tekemässä tuota vanhaa ohjelmaasi ja tuntuu potkivan! Paikat kipeytyy hyvin vaikka ei loppuunasti teekkään. Alussa oli vain vaikea jättää sarja kesken, vaikka olisi vielä mennyt. Osassa liikkeistä haen pikkuhiljaa oikeaa painoa. Jalat on ollut tosi retuperällä, mutta hyvin ottavat nyt treeniä vastaan! Katsotaan mitä kevääseen mennessä on saatu aikaan. Tekisi mieli käydä joka päivä salilla, pitää vaan hillitä itsensä..
 
Oliko noi sarjat tehty niin, ettei ihan loppuunasti, vaan muutama vajaaksi?
Juu, pyrin välttämään sarjojen loppuun asti tekemistä.
Teet siis näin aina?
Ennen kevyttä viikkoa teen sarjat loppuun asti. Muutoin vältän failurea.
Paikat kipeytyy hyvin vaikka ei loppuunasti teekkään.
Kannattaa muistaa, että lihasten kipeytyminen ei ole mikään kehityksen merkki. Kun tiheäfrekvenssistä ohjelmaa käyttää muutaman viikon, alkaa repeated bout effect potkia eli lihakset eivät enää pahemmin kipeydy.
 
Hulkki tarkoittaako tuo 1a ja 1b liikepareja, eli teet yhden sarjan vinopenkkiä ja sitten yhden sarjan leukoja, vai?
 
Tää on saattanu tulla esiin aiemmin muttei hypänny silmään ainakaan ihan heti..
eli kun Hulkki teet supersarjoina (mikäli oikein ymmärsin) liikepareja, niin onko sulla millaset palautukset sarjojen välillä?vai onko ollenkaan? entäpä jos tehdään vaan ihan perustreeniä melko pitkillä toistoilla (10-15), mikä on silloin optimaalinen palautusaika ennen uutta sarjaa? eli onko parempi tehdä hiukka pienemmällä painolla ja lyhyellä palautuksella, kuin sitte ootella, et jaksaa tehdä hyvät toistot vähän isommalla painolla?
tietenki on varmaan hyvä vaihdella noita palautuksia, mut jos ajattelee ihan perus treenirunkoa...(Kun halutaan kasvattaa kaunista lihasta naisen vartaloon..)
Niin ja onko perusteltua tehdä lyhyttä voimapainotteista treeniä supersarjoina?

Jos kysymykset on tyhmiä, ei saa nauraa, toinen on vaan vähän sekaisin kaikesta infosta.. :nolo:
 
eli kun Hulkki teet supersarjoina (mikäli oikein ymmärsin) liikepareja, niin onko sulla millaset palautukset sarjojen välillä?
Supersarja tarkoittaa sitä, että kaksi liikettä (eri lihaksille) tehdään ilman taukoa välissä. Eli supersarjoissa tauko on vain niin kauan kuin siirtyminen liikkeestä A liikkeeseen B kestää.

Käytän liikepareja myös tekemättä supersarjoja, eli teen esim. näin:
- sarja vinopenkkiä
30-60 sekuntia taukoa
- sarja leukoja
30-60 sekuntia taukoa
- sarja vinopenkkiä
30-60 sekuntia taukoa
- sarja leukoja
...
entäpä jos tehdään vaan ihan perustreeniä melko pitkillä toistoilla (10-15), mikä on silloin optimaalinen palautusaika ennen uutta sarjaa?
Optimaalinen? Aivan mahdotonta sanoa, koska "optimaalinen" riippuu niin monesta eri tekijästä, ja etenkin tavoitteista. Esimerkiksi voimantuoton kannalta pidemmät palautukset ovat optimaalisempia, kun taas esimerkiksi pumpin kannalta on optimaalisempaa pitää palautukset lyhyempinä. Mitään universaalisti optimaalista palautusaikaa sarjojen välillä ei ole, sillä palautuksen lyhentäminen/pidentäminen on aina vain kompromissiratkaisu eri asioiden välillä.
onko perusteltua tehdä lyhyttä voimapainotteista treeniä supersarjoina?
Itse teen joko supersarjoja tai vuorosarjoja hyvinkin lyhyin palautuksin voimapainotteisessa treenissä aina kun vain mahdollista. Vastakkaisten lihasryhmien liikkeiden tekeminen liikepareina itse asiassa parantaa voimantuottoa molemmissa liikkeissä, tämä on havaittu jopa empiirisin kokein (linkkejä tutkimuksiin ei tähän hätään ole, en yksinkertaisesti jaksa bookmarkata kaikkea vuosien varrella lukemaani). Esimerkiksi työntö-veto-liikeparien käyttö voimapainotteisessa treenissä on mielestäni erittäin tehokas tapa saada enemmän työtä tehtyä samassa ajassa ilman, että sarjapainot kärsisivät lainkaan (itse asiassa päinvastoin).
 
3-4-5 jakoisilla on vuosia tullut tehtyä eri kierrolla ja variaatioilla. Nykyään 4 jakoinen ollut liian pitkään. Treeniä on nykyään ns. vaikea saada tarpeeksi menemään "perille".

2-jakoista priorisoitua perustreeniä voisi kokeilla hieman ylävartalo painoitteisesti. Tosin voi olla hieman vaikeaa muuttaa treeni tapaa..

Tässä tärkeää quotea 2-jakoista ja vähän hulkkausta :) Asia tekstiä!

2-jakoinen perustreeni
2-jakoinen perusohjelma, jossa 3 tai 4 treeniä viikossa. Sarjoja ei tehdä loppuun saakka, vaan viimeinen toisto jätetään varastoon. Volyymi maltillinen, koska kroppa treenataan 1½-2 kertaa viikossa läpi. Tavoitteena sarjapainojen progressio.

Ensimmäinen todella hyvin toiminut menetelmä aloittelijavaiheen jälkeen, sekä sarjapainojen kehityksen että lihasmassan kasvun suhteen. Tästä menetelmästä minulla ei ole oikeastaan mitään negatiivista sanottavaa. Totuttelu 2-jakoiseen ohjelmaan, jossa kroppa vedetään pari kertaa viikossa läpi, on yleisesti käytetyistä 4-5-jakoisista ohjelmista siirtyvälle melko herkkä prosessi, joka kannattaa tehdä vaiheittain ja hyvinkin rauhallisesti.

2-jakoinen priorisoitu perustreeni
Plussakaloreilla ennen dieettiä treenasin pitkään 2-jakoisella ohjelmalla, jossa
kroppa treenattiin 2 kertaa viikossa läpi: ensimmäisellä kerralla kaikki lihasryhmät ja toisella kerralla pelkät heikot kohdat.

Maanantai: Jalat
Tiistai: Yläkroppa
Torstai: Etureidet, pohkeet
Perjantai: Olkapäät, kädet

Ensimmäisessä kahdessa treenissä tein raskaita perusliikkeitä melkeinpä pelkästään toistoalueella 4-6, tavoitteena kasvattaa sarjapainoja progressiivisesti. Toinen kierto eli heikkojen lihasryhmien kierto oli sitten pitkälti volyymitreeniä, ja liikevalikoima sisälsi kohtalaisen paljon myös eristäviä liikkeitä. Halusin tällä varmistaa sen, että treeni osuisi mahdollisimman hyvin paskimpiin lihasryhmiini (etureidet, sivuolkapäät, hauis). Vältin kaikissa treeneissä sarjojen aivan loppuun asti tekemistä, koska hermosto tuskin olisi kyennyt palautumaan noin tiuhasta treenifrekvenssistä jos olisin tehnyt sarjat loppuun asti ja käyttänyt niinkin kovaa volyymia kuin heikkojen lihasryhmien kierrossa käytin.


*Naturaalitreenaajan on kehitettävä sarjapainoja pitkällä aikavälillä jotta lihasmassa voi kasvaa. Vaikka tuntuma lihakseen olisi kuinka kova tahansa, ja treeni sisältäisi tuhat ja yksi erilaista Weiderin erikoismenetelmää lihaksen pommittamiseksi eri kulmista, on mahdotonta kasvattaa massiiviset jalat jos kyykkymaksimi on 120 kiloa.


*Perusliikkeiden tulisi olla kaiken treenin perusta. Tietyille lihasryhmille, kuten esimerkiksi sivu- ja takaolkapäille, pohkeille ja hauiksille ei yksinkertaisesti löydy hirvittävän tehokkaita yleisliikkeitä, ja näissä tapauksissa eristävien liikkeiden käyttö on välttämätöntä, mutta kokonaisuudessaan treeniohjelman pääpaino tulisi olla perusliikkeissä. Kyykkyjä, maastavetoja, dippejä ja leukoja lisäpainoilla, raskaita soutuja, pystypunnerrusta, vinopenkkiä, kapeaa penkkiä, jalkaprässiä, hack-kyykkyä. Päälle sitten esim. vipunostoja sivuolkapäille, hauiskääntöä, hammerkääntöä, ojennusliike tai kaksi ojentajille, pohjenostoja, reisiojennusta ja reisikoukistusta.


*Sarjapainojen kasvattamisen lisäksi lihas on pakotettava tekemään entistä enemmän työtä, jos halutaan kasvattaa lihasmassaa eikä pelkkää voimaa. Volyymin eli sarjamäärän kasvattaminen ja kierrättäminen on yksi erittäin oleellinen keino lihasmassan kasvatuksessa, ja esimerkiksi suuremman sarjamäärän tekeminen samassa treeniajassa on toinen keino kasvattaa lihaksen työkykyä ja täten sen massaa.
 
Eikö 2-jakoisessa 6x6 vinopenkkiä ja tasapenkkiä/ristikkäistaljaa muutama sarja ole liikaa mikäli seuraavassa treenissä on myös 6x6? Toisaalta jos tuo 6x6 jos ja kun tehdään samalla painomäärällä niin ensimmäiset sarjat ovat melko "helppoja" ?
 
Eikö 2-jakoisessa 6x6 vinopenkkiä ja tasapenkkiä/ristikkäistaljaa muutama sarja ole liikaa mikäli seuraavassa treenissä on myös 6x6?
Miksi olisi? Olen jo pitkän aikaa totuttanut pikkuhiljaa kroppaa yhä suurempiin työmääriin, ja vältän sarjojen tekemistä failureen jolloin hermosto ei rasitu yleensäkään niin paljon että se määräisi palautumistahdin. Lihaskudos palautuu varsin nopeasti.
Toisaalta jos tuo 6x6 jos ja kun tehdään samalla painomäärällä niin ensimmäiset sarjat ovat melko "helppoja" ?
Tottakai ensimmäiset sarjat ovat helpompia kuin viimeiset sarjat. Yhtään sen enempää mekaanista rasitusta ne viimeisen sarjan viimeiset toistot eivät kuitenkaan lihakselle aiheuta, kuin ensimmäisen sarjan ensimmäiset toistot. Kuudella kutosella sitä mekaanista rasitusta kertyy kumulatiivisesti ilman hermoston mainittavaa rasitusta 36 toiston verran painolla X, mikä on huomattavasti enemmän kuin jos tekisin esim. 6 sarjaa failureen saakka. Vertaillaanpa näitä kahta vaihtoehtoa:

Vaihtoehto A: 6x6 vakiopainolla X

Sarja 1: 6 toistoa
Sarja 2: 6 toistoa
Sarja 3: 6 toistoa
Sarja 4: 6 toistoa
Sarja 5: 6 toistoa
Sarja 6: 6 toistoa

Mekaaninen rasitus yhteensä 36 toistoa painolla X

Vaihtoehto B: 6 sarjaa failureen vakiopainolla X

Sarja 1: 10 toistoa
Sarja 2: 8 toistoa
Sarja 3: 6 toistoa
Sarja 4: 4 toistoa
Sarja 5: 3 toistoa
Sarja 6: 2 toistoa

Mekaaninen rasitus yhteensä 33 toistoa painolla X


Ensinnäkin siis 6x6-vaihtoehdon mekaaninen rasitus on melkein 10% suurempi kuin kuuden failuresarjan vastaava (36 > 33).

Ehkäpä vieläkin merkittävämpi seikka on hermoston rasitus: 6x6-vaihtoehdossa hermosto tuskin rasittuu enempää kuin lihaskudos, koska ainoastaan viimeisellä parilla sarjalla joudutaan edes käymään failuren lähellä. Tällöin lihaskudos määrää palautumistahdin, ei hermosto, ja lihaskudos palautuu nopeasti. Lihas voidaan treenata uudelleen jo 2-3 vuorokauden päästä.

Sen sijaan kuudella failuresarjalla JOKAINEN sarja on tehty failureen, ja hermoston rasitus on aivan eri luokkaa kuin lihaskudoksen rasitus. Hermosto määrää palautumistahdin, ja hermosto palautuu huomattavasti hitaammin kuin lihaskudos. Seuraavan kerran voidaan treenata ehkä 5-6 vuorokauden päästä, vaikka lihaskudos olisi palautunut jo 2-3 vuorokauden jälkeen.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Miksi olisi? Olen jo pitkän aikaa totuttanut pikkuhiljaa kroppaa yhä suurempiin työmääriin, ja vältän sarjojen tekemistä failureen jolloin hermosto ei rasitu yleensäkään niin paljon että se määräisi palautumistahdin. Lihaskudos palautuu varsin nopeasti.Tottakai ensimmäiset sarjat ovat helpompia kuin viimeiset sarjat.

Näyttää vaan niin suurelta määrältä esim. tuo 6x6 (plus muu rinta liikkeet) 2-jakoiseen, kun yleensä on painotettu pitämään sarjamäärät pieninä. Kuten sanoit pikkuhiljaa volyymia nostamalla kroppa varmasti tottuu suurempaan sarjamäärään/rasitukseen, joten siltä osin tuo näyttää varsin tehokkaalta.
Ymmärrän kyllä tuon failuren välttämisen ja sitä kautta nopeamman palautumisen.
 
Näyttää vaan niin suurelta määrältä esim. tuo 6x6 (plus muu rinta liikkeet) 2-jakoiseen, kun yleensä on painotettu pitämään sarjamäärät pieninä. Kuten sanoit pikkuhiljaa volyymia nostamalla kroppa varmasti tottuu suurempaan sarjamäärään/rasitukseen, joten siltä osin tuo näyttää varsin tehokkaalta.
Ymmärrän kyllä tuon failuren välttämisen ja sitä kautta nopeamman palautumisen.
1-2 settiä kaksjakoisessa vois vielä vetää failureen (jos ei hermosto taistele vastaan), mutta 6 settiä olis jo silkkaa hulluutta..
 
Näyttää vaan niin suurelta määrältä esim. tuo 6x6 (plus muu rinta liikkeet) 2-jakoiseen, kun yleensä on painotettu pitämään sarjamäärät pieninä. Kuten sanoit pikkuhiljaa volyymia nostamalla kroppa varmasti tottuu suurempaan sarjamäärään/rasitukseen, joten siltä osin tuo näyttää varsin tehokkaalta.
Ymmärrän kyllä tuon failuren välttämisen ja sitä kautta nopeamman palautumisen.

Mulla on penkissä välillä 6x6 jos voimaohjelma siinä niin sanoo. Mutta mä en sitten rinnalle muita liikkeitä teekkään. Eli ei 2-jakoisessa tehdä kovin montaa eri liikettä millekään lihasryhmälle. Jos laajemmin tekee 6x6 settejä, ei yhteen treenipäivään järkevästi mahdu kuin esim. 4 eri liikettä.
 
Kokeilin tuota kiertäjäkalvosinliikettä, joka löytyy hulkin blokista 11.12. kohdalta. Painot olivat pienet (2kg...) mutta jo noilla tuntui oikeassa olkapäässä kipua. Onkohan siellä jo valmiiksi jotain pahemmin vialla? Kärsin pienistä oikean olkapään kivuista loppukesän ja alkusyksyn aikana, mutta se ei treeniä kummosemmin haitannut.
 
Mulla on penkissä välillä 6x6 jos voimaohjelma siinä niin sanoo. Mutta mä en sitten rinnalle muita liikkeitä teekkään. Eli ei 2-jakoisessa tehdä kovin montaa eri liikettä millekään lihasryhmälle. Jos laajemmin tekee 6x6 settejä, ei yhteen treenipäivään järkevästi mahdu kuin esim. 4 eri liikettä.


Teetkö myös ton 6x6 samalla paino määrällä? Onko tolla painomäärällä muuta merkitystä kuin, että pystyy seuraamaan helposti kehityksen, jos paino alkaa tuntumaan liian kevyeltä niin lisää rautaa ja taas 6x6 tahkoamaan? Eli jos tekisi saman 6x6 mutta eri painoilla. Todella pienet painothan tossa saa ottaa ( tai ainakin itse) joten voisi soveltaa siten juuri, että eri paino määrällä.

Hulkille pien kysmys tosta leuanvedosta. Eli vedätkö myötäotteella ja hartianleveydeltä?
 
Kokeilin tuota kiertäjäkalvosinliikettä, joka löytyy hulkin blokista 11.12. kohdalta. Painot olivat pienet (2kg...) mutta jo noilla tuntui oikeassa olkapäässä kipua.
Kannattaa kokeilla samaa liikettä vatsallaan tasapenkillä maaten. Tuo pystyssä tehtävä versio venyttää joskus aika ikävästi ala-asennossa painojen kanssa kiertäjäkalvosimia (ei hyvä juttu) ja tämä saattaa aiheuttaa kipua. Maaten tehtävässä versiossa venytysasennossa ei ole vastusta lainkaan eikä kipua tunnu syntyvän oikeastaan koskaan.
Hulkille pien kysmys tosta leuanvedosta. Eli vedätkö myötäotteella ja hartianleveydeltä?
Jos blogissa lukee "Leuat vastaotteella", on aika todennäköistä, että teen leuat vastaotteella ;)

Vuorottelen yleensä useamman kuukauden jaksoissa hartioiden levyistä myötäotetta ja hartioita hieman kapeampaa vastaotetta. Nyt siis teen vastaotteella.
 
Mitä kohtaa selästä vastaotteella tehdyt leuat rasittavat vai onko se ollenkaan selkäliike.
Rasittaako ylätalja samoja lihaksia kuin leuat

Myötäotteella tehdyt leuat käyvät ilmeisesti yläselkään.
 
Jou, Hulkki mitäs järkeilisit tästä. Tarkoitus olisi käyttää sinun originalprankster 2-jakoista siten, että joka kerta lisäisi yhen sarjan lisää joka liikkeeseen, sitten kun tietyllä sopivalla painolla menee vaikkapa 4-5 sarjaa niin lisäisin painoja. Alkaisin taas 2 sarjalla tekemään ja lisäisin lisää sarjoja joka kerta. Mitäs tykkäät voisiko toimia?
 
Mitä kohtaa selästä vastaotteella tehdyt leuat rasittavat vai onko se ollenkaan selkäliike.
Latseihin kaikilla otteilla tehdyt leuat ottavat. Miksi ihmeessä ei olisi selkäliike? :confused:
http://www.exrx.net/WeightExercises/LatissimusDorsi/WtChinup.html
http://www.exrx.net/WeightExercises/LatissimusDorsi/WtPullup.html
Rasittaako ylätalja samoja lihaksia kuin leuat
Periaatteessa kyllä, mutta ylätaljat ovat IMO melko hyödyttömiä hilavitkutuksia leuanvetoihin verrattuna, ero liikkeiden raskaudessa ja tehossa on merkittävä.

http://www.exrx.net/WeightExercises/LatissimusDorsi/CBUnderhandPulldown.html
http://www.exrx.net/WeightExercises/LatissimusDorsi/CBFrontPulldown.html
pååtta sanoi:
Jou, Hulkki mitäs järkeilisit tästä. Tarkoitus olisi käyttää sinun originalprankster 2-jakoista siten, että joka kerta lisäisi yhen sarjan lisää joka liikkeeseen, sitten kun tietyllä sopivalla painolla menee vaikkapa 4-5 sarjaa niin lisäisin painoja. Alkaisin taas 2 sarjalla tekemään ja lisäisin lisää sarjoja joka kerta. Mitäs tykkäät voisiko toimia?
Ihan basic volyymisyklitys, toimii oikein toteutettuna varmasti hyvin. Ei tosin kannata käyttää volyymisyklitystä molemmissa treenikierroissa, vaan toisessa (4-6 toiston sarjat) tulisi pysytellä pelkkien sarjapainojen asteittaisessa kehittämisessä ja toisessa kierrossa (6-10 toiston sarjat) sitten tuo volyymisyklitys.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom