Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tässä kunnon yhteenveto (englanniksi)
Huh huh.. Innostuin nyt lukemaan Danten ajatuksia. Kello on yli neljä yöllä ja oon lukenu tuntikausia tekstiä. Jotain ymmärretään nyt DC:stä, mutta paljon on vielä opittavaa. Muutamia ristiriitaisuuksia oon huomannu tuolla Danten teksteissä ja vähän aattelin kysästä ja omia mielipiteitä esitellä:
1. Liikkeiden määrä
Dante moneen kertaan haukkuu muita ohjelmia siitä, että niissä hakataan lihaksia joka kulmasta, kun vähempiki riittäis. Kuitenki noissa DC-ohjelmamalleissa on edelleen useita eri liikkeitä samoille lihaksille. Mikä tässä on ideana? Itse tein aikoinaan selälle ylätaljaa, kulmasoutua, maastavetoa ja leuanvetoa. Sain jonkinverran tuloksia aikaiseksi, mutta sitten lopetin sen ja aloin tekemään pelkkää leuanvetoa. Ja bäng! Tulokset alko nousta hurjaa vauhtia, selkään tuli useita kiloja lisää lihasta muutamassa kuukaudessa ja raskausarviltakaan ei säästytty. (Aion tosin kohtapuoliin ottaa maastavedon takaisin ohjelmaan mukaan, koska se kuitenki treenaa suurelta osin eri lihaksia ku leuanveto.)
2. Toistomäärät
Dante viittaa tutkimukseen (ilman lähdettä tosin), jossa voimanostajilla on ollut enemmän lihasmassaa kuin kehonrakentajilla. Tästä saadaan vihiä, että lyhyet sarjat kasvattavat hyvin lihaa. Kuitenkin DC:ssä suositellaan pääasiassa 10-20 toiston sarjoja, miksi?
3. Frekvenssi
Dante haukkuu muita ohjelmia siitä, ettei niissä harjoitella tarpeeksi usein ja perustelee väitettään sillä, että treenatessa kropan kerran viikkoon läpi lihakset kasvaa 52 krt vuodessa. Sen sijaan kun treenaa kropan kahdesti viikossa (8 tai 9 päivässä), niin lihakset kasvavat sitten 104 krt vuodessa. Entäpä jos kropan treenaisikin lävitse 3 kertaa viikossa (tai 8 päivässä) Danten ohjeiden vastaisesti, tällöinhän lihakset kasvavat loogisesti ajateltuna hurjat 156 kertaa/vuosi?
Vois kohtapuoliin lähtä nukkumaan ja jatkaa opiskelua (ja kyselyä) taas kauneusunien jälkeen.
DC:ssä kierrätetään kolmea liikettä per lihasryhmä, mutta samassa treenissä ei tehdä kuin yhtä niistä. Kun seuraavan kerran treenaat samaa lihasta, teet sitä toista liikettä jne. Eli kun joka lihasryhmä tulee treenattua 4-5 päivän välein, niin jokainen liike tehdään 2 viikon välein. (Siis puhun tietenkin 2-jakoisesta DC:stä). Selälle tehdään 2 eri liikettä (leveys ja paksuus), koska ne ottaa ihan eri lihaksiin. Ota vaan se maastaveto mukaan leuanvedon lisäks. Maastavedolla sä treenaat koko yläselän ja selän ojentajat, ja leuanvedolla leveet selkälihakset (latsit).
DC:ssä tavoitteena ei ole kasvattaa maksimiykköstä, koska se ei ole mikään voimanostotreeniohjelma, vaan tavoitteena on kasvattaa nimenomaan lihasmassaa. Kun sarjapainot kasvaa, lihakset kasvaa. Danten mielestähän rest pause -sarjat on tähän kaikkein tehokkain tapa. Tietenkään kaikkia liikkeitä ei voi tehdä rest pausella ja alkuun kannattaa tehdä pelkästään suoria sarjoja.
DC:ssä ei voi treenata joka lihasryhmää 3 kertaa viikossa, koska siitä ei ikinä palaudu. Sitä paitsi, jos sä treenaisit samanlaisella intensiteetillä koko kropan 3 kertaa viikossa, sä et selviäis siitä hengissä. :D
Lihasmassa ei välttämättä kasva aina maksimivoiman kasvaessa. Sitä maksimitulosta saa parannettua jo ihan hermotusta parantamalla. Kannattaa ainakin alkuun tehdä ihan sen pituisia sarjoja mitä se Dante suosittelee, koska ne aika ilmeisestikin on pääsääntöisesti se tehokkain tapa. Toki niissäkin on pientä vaihtelua.
Jos sä treenaat koko kropan kolme kertaa viikossa pienemmällä intensiteetillä, niin sillä ei ole enää mitään tekemistä DC:n kanssa. Eikä siitä kannata tähän threadiin kirjotella. Ja jos sä väität treenaavas ihan normaalilla joka_lihasryhmä_kerran_viikossa -treeniohjelmalla kovemmalla intensiteetillä kun mitä DC:ssä treenataan, niin sulla ei ole mitään hajua siitä, minkälaista toi treeni on.
Jos aiot treenata DC:llä, niin tee ainakin muutama kuukausi täsmälleen Danten ohjeiden mukaan, koska mä luulen, että se tietää näistä asioista vähän enemmän kun sä.
Et tarvitse DC-treeneihin kuin levytangon, ja vähän mielikuvitusta, ei DC:ssä mitään laitteita käytetä. =)Joo, en mä sanonu treenaavani millään ohjelmalla joka on sinnepäinkää. Mietin vaan tässä järkevintä treenimetodia, DC:n teoreettisia ongelmia ja näin pois päin. En jotenki osaa vaan alottaa ohjelmaa, josta en oo täysin vakuuttunu. Kyselen tämmösiä hassuja kysymyksiä, jos vaikka saisitte mut vakuutettua DC:n tehosta. Lähisaleilta ei tosin taida löytyä niin runsasta laitevalikoimaa, mitä tuohon vaaditaan, joten pakko vähän soveltaa jokatapauksessa.
Et tarvitse DC-treeneihin kuin levytangon, ja vähän mielikuvitusta, ei DC:ssä mitään laitteita käytetä. =)
Sitte tota cruisailuvaihetta mietin.. Sehän on melkein tuplasti yhtä pitkä ku blasti. Tähän mennessä en kunnollisia ohjeistuksia oo cruisingista löytäny, hinkataanko siinä samoilla painoilla treenistä toiseen vai saako siinäki toteuttaa ankaraa progressiota? Sen kuitenki pitäs olla kevyempi.. Hieman sekavaa. Neuvokaas arvon tietäväiset.
Nyt sä mietit aivan liikaa.. Lopeta toi ressaaminen äläkä takerru jokasee pienimpää yksityiskohtaan. "Sehän on melkein tuplasti yhtä pitkä ku blasti" Miten niin on? 'blastin' kestoksi suositellaan about 6-8vko ja 'cruise' yksilöllisesti 5-10pv, enemmän tarpeen mukaan. 'Cruise' on nimensä mukaisesti kruisailu vaihe, jossa oikeasti kevennetään. Ei ole tarkoitus rikkoa logbookkia tai mennä failureen tai lähellekkään.
Sitä kuuluisaa omaa järkeäkin saa käyttää. Jos sanotaan että tehdään ensin kovaa 6-8vko ja sitten kevennetään 10vkoksi ja alusta, eivät hälytyskellot soineet?
No tässä olis oma esimerkki:Kertoisko Vastis (vai pitäskö sanua Vstis) vaikka omista jumpistaan vähän?
Miten tää käytännössä sujuu, kun jaoksi esitellään tämmönen: a) Chest, Shoulders, Triceps, Back width, Back thickness b) biceps, forearms, calves, hams, quads. Jotenki hauisten ja forkkujen treenaaminen erillisillä liikkeillä kuulostaa varsin erikoiselta, kun samalla haukutaan eristäviä liikkeitä. Minne tuolla voi leuanvedon ja maastavedon vaikkapa pistää? Leuanveto kuuluu selän leveys, hauis ja forkkutreeniin. Maastaveto takareisi, selän paksuus ja forkkutreeneihin. Pakkohan näitä ohjeistuksia on soveltaa reippaastikki, jos ei meinaa eristäviä liikkeitä pumppailla vaan.
No tässä olis oma esimerkki:
...
Leuanvedot ovat DC:ssä selän leveys liikkeitä, ja maastavedot taas selän paksuus liikkeitä. Kannattaa lukea tämä pakkiksenkin tredi läpi, niin saat myös "käytännön esimerkkejä" DC:stä. =)
Tietenkin voi, mutta silloin kyseessä ei ole vaan dc.BTW voisiko DC:tä solveltaa pelkästään yläpellille ja treenaisi jalat kerran viikossa, koska yläpelti oisi se priorisoinin suurennuslasin alla.
Olen tehnyt jo pitkään saman viikon aikana yhden 2-jakoisen CFDC-treenikierron (jalat / yläkroppa) ja sitten kolme treeniä (olkapäät / jalat / kädet) volyymia.Hulkkikinhan on tehnyt juurikin noin viimeaikoina, tai ainakin jotain sinne päin, cfdc-treeni jaloille, ja käsille volyymia yms.
Näkkärille joku DC on IMO ehkä typerimpiä vaihtoehtoja kaikista ohjelmista mitä voisi keksiä. Ensinnäkin jalkadominanteille tyypeille 2-jakoinen ohjelma on lähes aina liian jalkapainotteinen; on paljon parempi treenata esim. 4-jakoisella jossa yksi jalkatreeni ja loput treenit yläkroppaa.Itse tosin pysyisin ainakin aluksi (siis NGV:n, ei Hulkin tapauksessa) ihan alkuperäisen DC:n mukaisissa treeneissä, vaikka yläkroppaa painottaisinkin.